You are here

Vörösréz hűtőborda [találtam, lezárva!]

35 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Keresem a képen látható hűtőbordát, többet. A méretei: 16x13 mm, 8 mm magas. Régen PC boltban vettem, video memóriára árulták. Mostanában nem találom ugyanezt, más IC hűtésére kellene (35 x 13 mm, kettő ilyen hűtőborda pontosan jó volt rá, de még kellene). Hátha van valakinek a PC-s kacatok között.

Üdv, lcsaszar

Szerk: találtam az iPon-nál, nem pont ugyanolyan, de jó lesz.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
biztos jóval olcsóbb volt mint a szlovák

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Tulajdonképpen nem is. Inkább a gyorsaság és kényelem (személyes átvétel) miatt választottam a magyar boltot a cseh-vel szemben.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Köszönöm, nem rossz. Habár az ingyenes szállítás a megrendeléskor fizetőssé válik crying.

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia!

Bár lehet te is nézted, de ha nagyon nem lesz senkinek:

https://www.hqelektronika.hu/hu/kereses/h%C5%B1t%C5%91borda/felvezetok-1...

KN

 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!
Sajnos ezek között sem anyagában, sem méretében nincs olyan, amit keresek. (Pont onnan jövök wink).

0

Janszi
Janszi picture

Sziasztok,

nem tudom miért ragaszkodsz a réz tömbhöz mint hűtőbordához,a réz kiváló hővezető,de nem tudja leadni a hőt,a réznél az alumínium is jobb hűtőbordának,tapasztalat.
Gondolj csak bele,egy hőmérsékletre melegszik a réz hűtőtömb,csupán a hőtehetetlenséget toldod meg.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Nekem Labgruppen 20k-s végfokaim vannak azokba is réz hütőbordák vannak a cég szerint 50%-al jobb a hütésük mint az aluminiumnak, dupla méretü kellene aluból.
Imre

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Fémeknél az elektromos és a hővezető képesség összefügg. De a felület minőségétől függ a hő lesugárzása. Matt fekete szokott lenni a legjobb.
Tehát a félvezetőn keletkező hőt el kell vezetni a hűtőborda felületéig - ebben a réz a jobb. A felületről le kell sugározni - ebben pedig a matt feketére eloxált alumínium jobb.

1

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Ha látnád a megoldást hogy milyen kis méretű az 5000 Wattos végfok hütőbordája meglepődnél, négy ilyen végfokot rakott egymás mellé és egymásra a 2 U magas dobozba. Természetetsen melegszik de a 3 ventillátorral nyomja a levegőt a hömérséklet függvényébe és három 1200 W-os tépegysége van azok is a teljesítménytől függően indulnak. Ha teljesbe nyomul akkor a 16 amper áramot simán fel veszi hálózatról a 4x5000 Watt. Küldtem egy képet a belsejéről meg a tápegységről. Találtam a 10000-es verzióról képet hogy milyen maszek hütöbordát csinál az erősítöinek a cég. Két kb 4 mmes rézlapközé vékony rézlememzeket forraszt azok növelik a hütő felüleltet. Mindkét erősítőjében közel azonos hütőbordák vannak.
Üdv. 
Imre

1

agressiv
agressiv picture
*

A gyártó szerint 50%-al jobb és 5000W-os a végfok, amiből 4 eszik 16 ampert. :) A HE-n is te vagy az ötezer wattos csávó?

2

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Milyen ötezer wattos csávóról beszélsz? Összekeversz valakivel.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
A feltett kérdéshez hogyan lehet kapcsolni az 5kW-os leírásod ? Iskolapadban az ehhez hasonló vélemények igenis jó alapot adhatnak a tanuláshoz.
Üdv. 
János 

1

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! A téma a rézhütőbordáról szólt.
Üdv.

1

hifista
hifista picture

Szia!
Ne áruld el senkinek, de 16A X 230V = 3680 W, amennyiben figyelembe vesszük a cosinus Fi-t is ( mondjuk 0.8 ) akkor maximum 3000 W.
Ez kicsit mintha elmaradna a 20 000 W-tól.
Nem mondom, hogy 3000 W kevés egy erősítőtől, de azt igen, hogy nem 20 000 W-os - még ( zenei ) impulzus üzemben sem.
Hifista.

4

lcsaszar
lcsaszar picture
*

3 x 1200 W tápegységet írt, szóval kb. stimmel a hálózatból felvett teljesítmény. Hogy mit ad le pillanatnyi csúcsban, az jórészt a tápegység energiatároló képességén és egyéb paraméterein múlik, mint tudjuk. Hogy nézne már ki, ha egy erősítőt úgy reklámoznának pl., hogy 2 x 15 W, hozzátéve, hogy 2 ohm || 1 uF terhelésre folyamatos színuszjellel. Senki nem venné, ha kap ugyanazért a pénzért 3000 W-os vagy akár 20000 W-os erősítőt fele akkora méretben.

1

hifista
hifista picture

Szia!
Az utolsó két mondatoddal fején találtad a szeget.
Vagyis a feltüntetett teljesítmény csak marketing adat és nem a valóság.
Nevén nevezve a gyereket, a vásárlók megtévesztése.
Hifista.

5

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a torzításról nincs is szó

Bálint

0

hifista
hifista picture

Szia!
Sem arról, sem a hatásfokról, főleg nem a hangminőségről, csak a teljesítményről beszélünk.
Hifista.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Még ilyent végfokot nem láttál közelről sem de még hallani sem mert akkor kissé más véleményen lennél. RCF-t hallottál de az a legalja a hangosításnál. Egy ilyen erősítő 6 milla de csak azért annyi mert nagyonpocsék, különben kevevsebb lenne.
Üdv.

0

hifista
hifista picture

Szia!
Nem gondolnám, hogy más lenne a véleményem, mert 3000 W felvett teljesítményből kipréselni 20 000 W-ot, az bizony Nobel díj.
Nem csak RCF-et hallottam, két db Bryston-om is van.
Igaz nem 5000 wattosak, de nekem megfelelnek és az a lényeg.
Hifista.

1

ityvity
ityvity picture
*

Mindenkinek itt meg van a saját igaza , csak ép megy a mellébeszélés .
Az új szemlélet meg technológia már felül írta a régi 50% hatásfokot . Többszintű PWM meg D osztály, már tud szélesebb tartományban nagyobb  hatásfokkal működni, mind a régi nagy hálózati trafó meg B osztály és nem csak nagy kivezérlésnél van 90% felett hatásfok .
Már régen felismerték, hogy értelmetlen olyan üzemre méretezni az erősítőt, ami a gyakorlatban soha nem fordul elő és  reális használat igényeire tervezik öket , így lettek relatívan alul méretezett tápok ,csak ép  a vezető cégek meg nem tudtak megegyezni milyen mérési elv alapján specifikálják a z eredményt . Született is sok szabvány amiből lett is teljes káosz:  DIN, IEC268-5, PMPO,PEEK, IEC263-5,PEAK,MPHC, IEC265-5, stb…
Ennek a káosznak következménye, hogy egy erősítő lehet 100W , meg 1KW is .
Egy X teljesítményt hallgatva zenét , átlag teljesítményé csak hányada és itt jön a gyakorlatilag alul méretezett táp , vagyis átlagteljesítményre méretezett táp meg végfok , ami  ki tudja szolgáltatni a teljesítményt a csúcsok idejére is így kisebb táppal is ugyan azt tudja .
Az erősítők teljesítmény mérésére, nemzetközi szabványokon kívül , vannak csak gyártók által, előírt szabványok és módszerek és ezek sokszor közel sem járnak az igazsághoz, nem beszélve a marketing hatásról , ha bár a nagy cégek nem manipulálnak marketing adattal , mert a burst jeles méréssel kapott érték reprodukálható és ellenőrizhető. A gond ott van, hogy bizonyos készülékeknél fölé saccolt értékeket adnak meg , és torzul a valóság.

 

0

peugeot605
peugeot605 picture

Megnéztem a Bryston oldalát szép nagy mesék hangzanak el 120V-on 50 Amper egy kis pár száz wattos erősítőben, reklámnak nagyon jól hangzik. El kell adni a cuucost jó reklámmal tele van marketing szöveggel az oldal.Elhiszem hogy jól szól de ennyi. De ezekkel az erősítőkkel egy sziget fesztivált nem lehet hangosítani.

0

hifista
hifista picture

Na akkor most én mondom, hogy majd ha hallottad szólni - egy megfelelő rendszerben - utána vitázzunk.
A 28B például 1000W 8 Ohmon és 1800 W 4 Ohmon és szinuszban !
Én hallottam szólni szabadtéri hangosításnál is, nagy élmény volt, igaz nem sziget méretű esemény volt.
Nem mellesleg a világ legnagyobb hangstúdiói is ezt használják. Biztosan meghatotta őket a marketing.
Ja , és mutass még egy erősítő gyártót, aki 20 év garanciát vállal a termékére.

0

peugeot605
peugeot605 picture

devil Sajnos nem néztem meg kivel álok le. Vicces amit írtál. 120 Ampert fogyaszt egy trafóról? smiley
De fejezzük be. Nem vagyunk egy kategória. Milyen cucc az amit az Ebayon 100 $-ért adnak végfok panelt?

0

hifista
hifista picture

No, eljutottunk a szokásos szituációba.
Az érvek elfogytak, jöhet a sértegetés.
Semmilyen 120 Amperről nincs szó,
A trafó szekunder oldalán 15-18 Amper folyik, mivel a végfok 2 X 85 azaz 170 Voltról üzemel, és itt már a hatásfokot is figyelembe vettem.
Egyébként nem sorolom magamat semmilyen kategóriába, csak nekem még kiváló tanárok tanítottak elektrotechnikát.
Befejezhetjük a vitát, mert úgy látom itt a szokásos paradoxon áll fenn, amikor is a megállíthatatlan erő a leküzdhetetlen akadállyal találkozik.
Mivel utólag hozzátoldottál egy kérdést, arra is válaszolnék.
Az a panel kínai utángyártott hamisítvány, mint a 3000 Forintos Adidas melegítő.

 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nyissatok új témát egymás szakértelme dícséretének. Olvassatok el ennek a témának a címét, kell hozzá némi szövegértés.

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ki lehet. Ne szinuszban gondolkozz. Ki hallgat 20000 W-on szinuszjelet?
Valaki mondjuk 2W-os átlagos teljesítményen hallgat zenét. Ha van egy 92 dB/W érzékenységű hangszórója (1 méter távolságban mérve), akkor kb. átlagos, sem túl halk, sem túl hangos szinten szól a zene. De vannak benne dinamikacsúcsok (na jó, a mai popzenében nincsenek). 10 dB = 10-szeres teljesítmény. Tehát 10000-szeres teljesítmény = +40 dB. Vagyis 132 dB. Meghaladja a fájdalomküszöböt, de 2 méteren már 126 dB, 4 méteren 120 dB, stb. Nem lakásban, hanem diszkóban, táncteremben, koncertteremben kell is ennyi. Aki kisebb erősítőt hallgat, az gyakorlatilag lemond a zenei csúcsokról, vagyis lemond a dinamikáról.

Ja nem válaszoltam. Ki lehet. A titok az energiatárolás, megfelelő nagy kapacitású elkókon, megfelelő nagyságú feszültségen. Ezt az energiát a dinamikacsúcsokban kisüti a 2 ohmos hangszóróra, amitől az nem megy tönkre, mert az idő szerinti integrálja nem túl nagy. A lengőtekercsnek a következő dinamikacsúcsig van ideje lehűlni, az erősítő kondenzátorainak feltöltődni.
P = I²*R, 20000 = 100²*2, és 100 Ampert nyilván ki lehet venni rövid időre, milliszekundumokról van szó. Még akkor is, ha ez csúcsban 140 A. Több félvezető párhuzamosan, meg kell nézni a katalógusadatokat, a SOA alatt kell maradni. Talán aktív hűtés is fog kelleni.

1

hifista
hifista picture

Jó ez a játék a milliszekundumokkal, de mit szól a félvezető 1 négyzetmilliméter keresztmetszetű lába ahhoz a 100 amperhez?
Több HK sub-ot javítottam olyan hibával, ahol elpárolgott vezetősáv a túláramtól ( hivatalosan 150 W teljesítmény).
Az átlagos NYÁK-on a vezetőréteg 35 mikron vastag, abból egy-két cm széles csíknak kellene elviselnie jó sok Ampert - ahogy te mondod - milliszekundumokra, aztán sok esetben nem sikerül neki.
Én maradi ember vagyok, 20 000 W-os erősítő pedig nem létezik.
 

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ha jól látom a linkelt képen 20 tranzisztor vagy FET van párhuzamosan, vagy talán 10-10 ellenütemben, esetleg hídban... Mindenesetre nem egy viszi a 100 ampert. Szerintem valószínűleg kapcsolóüzemű. Vagy inkább közelít egy hegesztőgépre, napelemes inverter teljesítmény-elektronikára? Gondolom a kapcsolási rajza nem publikus, de a félvezetők típusa talán leolvasható, hacsak azok is nem a gyár egyedi megrendelésére készülnek.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! Köszi látom te tisztában vagy a dolgokban. Köszi a felvilágosítást.
Üdv. Imre

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem lehet, hogy kapcsoló üzemű? A képen látható nagyfrekvenciás fojtókból és a viszonylag kis elkókból erre következtetek. A kapcsoló üzemű erősítő hatásfoka akár 90% felett is lehet, nem melegszenek nagyon a félvezetők.

0

peugeot605
peugeot605 picture

Szia! De három PFC fokozat van és három tápegység. A szerint indítja ahogy nő az áram felvétel. A világ egyik legjobb erősítője, az ára is az.
Üdv.

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Akkor ráhibáztam..:)

Így okafogyottá vált a bejegyzésem.

KN

0

Sponsored links