You are here

Kutyának sem kellenek az elektromos autók, ezerszámra állnak eladatlanul a kereskedőknél

84 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Kutyának sem kellenek az elektromos autók, ezerszámra állnak eladatlanul a kereskedőknél
https://www.economx.hu/gazdasag/elektromos-auto-nemetorszag-eladatlan-ex...

Azt hiszem, ennek is itt a vége. Sokan csak írnak, olvasni, értelmezni nem tudnak. Annyi marhaságot láttam beírva, hogy az már életveszélyes.

Kalex
 

Comments
Orbán József
Orbán József picture

Üdv!
Ezt a kis parodisztikus, ironikus, stb. irományt néhány évvel - 5-6? éve írtam lelkesültemben...
Fogyasszátok egészséggel :)

 

Az elemes autók és én

Múltkorában olvasgattam és láttam a Tesla villanyautóról érdekességeket és igen komolyan gondolkodom rajta...
Venni az életben sem fogok, de gondolkodni ingyen van.
Az összessel kapcsolatban törpöltem, mennyit is lehet velük közlekedni egy, vagy több huzamban, belekalkulálva a töltési időt is?

Az is fontolgatásra érdemes, tekintettel az éghajlatunkra, elképzelhető, hogy zimankóban le-kimegyünk a kocsinkhoz, beülünk, befűtünk és nem megyünk sehova, úgyis hamar a fűtésben lemerül. A lakásban addig a fűtést lekapcsolhatjuk, prímán kihasználjuk, hogy ilyen változatos tud lenni az élet. Nyáron meg csak úgy kerülünk párat a ház körül, mint a többi duhaj.
A napokban megyek az új dízel kisteherautómmal, 1 éve van nálam, így jön ki a 11 év. Szóval suhanok vele, eszembe jutott, hogy ez a Tesla tud önmaga eligazodni, még alszik is a tulaj, mint a részeg lovaskocsis, azt is a kocsmától hazáig már elvitték a lovak...

Gondolom a villanyautó is a ház előtt dudál és, ha az asszony kinyitja a kaput, beáll a kocsi, a tulajt meg egy villamos billentő szerkezet kifordítja az autóból.
No, jövök a hosszú úton és ahogy az gyakran előfordul az Alföldön, vannak egyenes szakaszok. Elengedtem a kormányt, hát mit ad Isten? Akár a Tesla! A kanyarig, aztán megint önvezetőként elmegy. Ha nincs oldalszél, meg úthiba. De annyira intelligens az autóm, ha ilyen úthiba következik önvezetés közben, csak hozzányúlok a kormánykerékhez, finoman jelzek, tekerek és kikerülve a gödör...
Arra is gondolok, mert annyira spéci a kisautóm, állítható a rakomány súlyától függően milyen messzire világítson a lámpája. Ezt mindig a legrövidebbre állítom, szerintem így kevesebbet is fogyaszt, van itt gógyi.

Lehet, mégis veszek egy villanyosat, hm. Elsőnek egy dodgemet gondoltam, ültem már néhányszor benne, afféle kabrió, van áramszedője és megy, mint a hajderménkű, ütközésnél sincs nagy baj, ha egyfelé mentünk mindegyikkel a vidámparkba, legfeljebb koccanáskor kileffent az ember orra, naés.
Áramszedőt tudok barkácsolni, szinte mindenütt van villanyvezeték, ahol meg éppen nincs, átvisz a lendület a következőig.

A Tesla nagyon csábító, nagyon jól néz ki. Egy korábbi, használt darab? Az is drága... Kinéztem egy más fajtát, korai, kísérleti darab, még Lindab lemezből szegecselték a karosszériáját és egy flasencuggal kell be és kiszállni, az meg van itthon. Meg elmegy - egy darabig - használt 6E10-es traktor akkuval is, legfeljebb a sarokig megyek ki vele, megnézem, esik-e az eső és kész, jövök haza.
Gondolkodom egy jobb villanyos autón azért...Ha pár évig nem ennék, mennyi idő alatt spórolnám össze az árát? Aztán ha kitalálják addig, hogy jegesmedve DNS inekcióval bírnánk a hideget? Kisebb pénzűeknek barna, vagy fekete medve párlat, azzal télen meg lehet aludni végig, nem kell menni sehova.

Számolgatok, tervezgetek...Mégis összejönne a Tesla idővel. Azt ilyen okoskodó telefonnal lehet lekérdezni, mennyi a villany benne, alkoholszint, tisztasági csomag, gyertyakulcs...minden ügyben.
Hajjaj, mégse jön össze...A kocsit még csak megvenném, de okostelefonra már nem fussa, de kár.

Szerintem savanyú nekem a villanyautó...
Szerintem ráz is...Nem veszek.
Úgyse megyek sehova, azért se.

Lejegyeztem:
A levillanyozott Én

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Aranyos. Azóta már kiderült, nem a fűtés vagy a klíma az ellenségük, hanem a sebesség. Olaj nem kell bele, de a gumit azt eszi, ha nem spéci villanygumit teszel rá, mert nyomatéka az van. 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

0

zgyula
zgyula picture

Úgy látom 1-2 kivétellel röpködnek itt az innen-onnan szedett vélemények, ezért leírom a saját átélt tapasztalatomat.
2 éve vettem egy 2014-es LEAF-et 24kWh-s akkuval, ami ez idő alatt 83%-ról 80%-ra romlott. Ez nyáron 130, télen 100km-es hatótávot tud a fűtés miatt. Markaz - Pest 90km, amit simán meg tudok csinálni úgy, hogy Pesten DC-vel kb 25 percet töltve hazaérek, mindez kb 2.000 Ft-ból. Sok pénzt megspóroltam, hab a tortán a vezetési élmény... Azóta mentem bő 30.000km-t idén márciusig, addigra megérkeztek a sokkal nagyobb cellák a CATL-től. Nemrég járok a megújult akkuval, ami 64kWh lett (még szélesebb fesz.tartománnyal), így 450...500km-re növekedett a hatótáv. Nekem megérte a sok tervezés és a munka...
Úgy gondolom már 400km vezetés után is jólesik megállni pihenni bármilyen autóval 30-60 percre... 

10

EMGFAN
EMGFAN picture

Szia!

A Te hozzászólásod az egyetlen, ami hitelesnek és korrektnek mondható.
Sokan úgy véleményeznek itt dolgokat, hogy e-autót csak messziről láttak.
Egyébként meg érdemes megnézni pár eladási kimutatást, mielőtt ex has véleményezünk:

https://e-cars.hu/2024/05/15/igy-alakult-a-marciusi-elektromos-autok-ela...

A csereakku csodás ötlet, főleg annak fényében, hogy 150-200 kg-os akkupackokról beszélünk.
(+A 400-800V-os rendszer, és a csatlakoztatások sem piskóták)
Gondolom ez nem zavarja a csereakku "fan"-okat, hiszen a szódapatronnál is működik.smiley

Laci
 

10

ityvity
ityvity picture
*

Sziasztok .Szórakoztató olvasni a sok öltetett meg okoskodást olyanoktól , akinek semmi villany autós tapasztalat a nincs , de el lehet azon is gondolkodni , hogy ez azoknak a mérnököknek akik ezt a magas szintű technológiát kifejlesztésék , sok mérnők i órán át megtervezték , tesztelték , ez nem jutott eszükbe .
Mindenki az akú végleges életártalmával , meg a hosszú töltéssel van elfoglalva (gondolom mindenki tele tankkal jár , és nem számolja a 3-4X 10 e tankolási idejét  ) , mint ha egy belső égésű motoros autó első  nyolc évig költségmenetes lenne .
Itt író többségének nem volt még új közép kategóriás autója sem , hogy rálátna mekkora költség az 5-7 év kötelező szervizzel járó garancia , vagy    hogy mennyire pénz égető lehet egy 8-10 éves dízel , vagy modern benzines .

3

kferi
kferi picture

Az akku csere hogyan zajlott?

2

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók !Pár évvel ezelött egy TV müsorban szó volt az e-autok sötét oldaláról .Az itt már leirtakat nem ismétlem.A motoról volt szó amely DC röl van táplálva és több pár kW kapcoló üzem szükséges hogy fordulat szabályozhatóan üzemeld.A kelletkezet elektromágneses szmog kb.20 szor nagyobb mint egy telefon sugárzása,bent a kocsiban.Azt ajánlották kiskorú gyerekek szállitására melözük . Szó volt a kocsi sulyáról is ,nem mindegyik emeletes parkházba parkirozható  és tüzveszéjes is.Komp hajon való szállitás csak lemeritet aakkuval engedéjezet.Én komolynak vettem az adást a tv-ben ,hogy menyire igazt azt  nem tudom.üdv.jóska
 

0

Onionshed
Onionshed picture

Inkább szívjon kipufogógázt a kisgyerek, gondolom. :)

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Ennek az első fele a spiráláramos szélhámos fickó szövegéhez hasonló érv. Mérést még senki nem mutatott. A határértékek is vitathatóak. Mindazonáltal spektruumban is eltér a két elektro szmog. Innentől lobbi is lehet. 

A tűzveszélyesség már komolyabban vehető.

2

vacisa
vacisa picture

mindez kb 2.000 Ft-ból. 

Ez szuper, és most adjuk hozzá az új akku árát beszerelve, és számoljuk újra azt a 2eFt-ot.
Vagy add hozzá a következő 5 év 2000Ft-hoz.

Ne úgy számolj mint a szomszédom, aki furatott egy kutat 400eFt-ért és azt mondja ingyen öntözi a kertet. laugh

1

ityvity
ityvity picture
*

Azért 500 m2 víz ára gyorsan megtérül .

3

vacisa
vacisa picture

Na ja, ha 2 hektárt öntöz, de itt 15m2 kerti veteményról van szó. nem rizsföldről. laugh

 

2

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Hogyan ment ez az akkucsere? Az eddigi 24kW-os akkupack lett ugyanabban a méretben 64kW? 

2

andrasary
andrasary picture

sziasztok

klima meg füttés nélkül járj vele mert ugy nagyobb a hatótávolság. :)

Üdv András

0

agressiv
agressiv picture
*

A GLS-es haverfutár is gyűlöli, mert nyáron megsül, télen megfagy benne, különben nem érne a kör végére.

2

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nincs ezen mit csodálkozni, Marshall kereszt. A kereslet és a kínálat görbéje a €6000 BAFA támogatott árnál metszi egymást A támogatás nélküli árnál meg kisebb a kereslet. Meg persze nyilván az is tényező, hogy aki akart ilyet, és volt is rá pénze. az vett már tavaly, meg tavalyelőtt, és most vígan furikázik azzal. Most már csak olyanoknak lehetne eladni, akik az €6000-el megtolt áron sem tudták/akarták megvenni. És a németek az ilyen dolgokban meglehetősen konokul tudnak viselkedni, náluk nem úgy van, mint itt, Kelet-Európában, hogy 40 év alatt teljesen hozzászoktunk már, hogy minden napról-napra drágább. A németek torkán nem csúszik csak úgy le, hogy egyszerre csak többet kelljen fizetniük ugyanazért, képesek ilyen esetben csakazértse venni.

3

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Anno , amikor még újdonság volt az elektromos kocsi .
U. nick nevű kolléga . A német haverjávar.Annak az elektromos kocsijával . Elmentek Budapestről Brüsszelbe . Und zurück .
Kínából vett a kolléga autó töltő kábelt .
A garázsából vezette ki a töltéshez a kábelt az elektromos autóhoz .

0

vacisa
vacisa picture

Csodálod ?
Drága,
Horvát tengerpartig nem jutsz el egymenetben.
10 éves korában eladni nem fogod, max elcserélni 5kg nullás lisztre.
Városi autónk jó.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ott hibázták el a koncepciót, hogy minden gyártó saját egyedi beépített akkut használ.
Az elején meg kellett volna egyezni szabványos akku modulok paramétereiben. Egy autóban lehetne ebből 2, 4, 6, 8. A "benzinkúton" feltöltött akkuk várnák az autósokat, a csere 1 perc lenne: kimerült akku ki, feltöltött akku be.
Sajnos ez a hajó már elment. Most izgulhat az autós, hogy eljut-e a következő e-töltőig, az éppen szabad-e, belefér-e neki fél óra hogy kivárja, amíg feltöltődik az akku. Külföldön, ismeretlen útvonalon még cikisebb.

1

szuts
szuts picture

Szó szerint ugyan ez a véleményem.
Amíg nem lesz csereszabatos az akkumulátor az autókban, addig a sokat használt elektromos autók értéke a 0-hoz tendál.
Én is, mint lcsaszar, a szabványos akkumulátorok használatában látom a jövőt. Ezzel nem csak a gyors töltés oldódik meg, hanem a töltőállomáson a személyzet a beérkező akkukat tesztelné, és ha már nem felel meg egy szabványos előírásnak, ők gondoskodnak a megfelelő veszélyes hulladék kezeléséről is. Egyúttal beszereznek újat a régi helyett, ami árát "finoman szétosztva" bele lehetne építeni a töltés árába.
Természetesen, így mindn töltés kicsit drágább lenne, de ezzel nem érné sokkhatás a tulajdonost, mikor az autóban egyszerre teljes akkucserét kell végrehajtani. :9

1

agressiv
agressiv picture
*

a töltőállomáson a személyzet a beérkező akkukat tesztelné, és ha már nem felel meg egy szabványos előírásnak, ők gondoskodnak a megfelelő veszélyes hulladék kezeléséről is. Egyúttal beszereznek újat a régi helyett, ami árát "finoman szétosztva" bele lehetne építeni a töltés árába.

Szerinted a töltőállomás folyamat benyelné a millió forintos akkupakkok cseréjét? Tényleg ennyire nem esik le, hogy mekkora életképtelen marhaság amit összehordtok? Mindenki adná le a döglött akksijait egy csere áráért, gondold már végig.

1

szuts
szuts picture

Írtam: "Egyúttal beszereznek újat a régi helyett, ami árát "finoman szétosztva" bele lehetne építeni a töltés árába"
Ha egy akkumulátor mondjuk2-3000 töltést elvisz, akkor jól számolható, hogy az elektromos autóknál az új aksi árát 2-3000 felé kell osztani. Durván: 1000 Ft-tal növekedne egy töltés ára - gondolom több akkumulátort is cserélni kellene egy ilyen "tankolásnál" -, ami soknak tűnik a mostani "olcsó áram" használata mellett, de örök élet lenne az autó, és nem kellene 6-8 év után kitolni a roncstelepre.

1

Jaca
Jaca picture
****

Attól, hogy otthon töltöd, még fizetnéd a bérleti díját, hisz senkinek sem lenne saját akkuja, azt nem veheted meg, csak a hozzá való autót. Próbálj meg megoldásokban gondolkodni, ne csak a problémákat hozd elő. Az bárkinek megy.

2

proba
proba picture

Erről egy nagy világcég jut eszembe, aminek minden elektromos autó után a tulaj leperkál havi X*10eFt-ot, vagy leadja a kocsi akkuját....

0

proba
proba picture

Nem tehetek róla, nem marketingesnek születtem.....
 

0

agressiv
agressiv picture
*

De nincs mit megoldani. Egy töltőállomáson sem lehetne sok akksi, ha nincs mellette egy erőmű. Amíg nagy árammal lehet tölteni egy akksit, addig nem tart a töltés olyan sokáig és ez ma sem okoz különösebb problémát, keress neten tapasztalatokat megosztó videókat stb.

Most néztem benzintartály árakat ford fiestához mert ilyenem van, a tartály ára 15000Ft a teletankolása 27000Ft.
A nissan leaf fent említet aksija 1250000Ft, a feltöltésére 2000Ft-ot írt a kolega. Vedd már észre a különbséget!

Az aksicserélős módszer működésképtelen ez teljesen nyílvánvaló, ez kvázi olyan, mintha a komplett autót cserélgetnéd és biztos nem szivesen cserélnéd le az autódat egy lepukkant darabra és az is biztos soha nem kapnád vissza a jó állapotú kocsit/aksit. És mégegyszer, igazából nincs is rá szükség néhány speciális esettől eltekintve, de arra még mindíg létezik a dízelautó.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem tart sokáig a töltés. Sőt, egy kiló kenyér vásárlása sem, ha épp kevesen vannak a kasszánál... Vegyünk 20 perc töltést, és öten állnak előtted, mert addigra már minden tizedik autó villanyos lesz. Hoppá, vársz 100 perdcet, és akkor végre elmehetsz kávézni, míg feltöltenek.
https://www.vezess.hu/vezetunk/2019/12/03/toltok-elott-kigyozo-sorokat-h...

Azonkívül megveszed a leaf-et, de nem kell kifizetned az akkut hozzá. Fizetsz érte bérleti díjat, és a csereállomás garantálja, hogy nem kapsz 80%-nál szarabb akkut. 
Amúgy meg működő dolog az autómegosztás is. 

1

Sakos2
Sakos2 picture

Miért ne lehetne pont akkut bérelni, amikor autót is lehet? Ez is csak egy üzlet lenne.
Rengeteg más oka lehet műszaki, üzleti és design is.

0

proba
proba picture

Változatlanul azt hajtogatom, veszek 10kWh tartalmú akkut, otthon töltögetem, tönkre ment eldobom. Ezzel a kölcsönző mit kezd? Nem hagyja otthon tölteni? Akkor nem kell villanyautó, sem napelem... Esetleg küld havi számlát?  Vagy az általam beletett töltés után kiszámláz bizonyos összeget?  Melyik szolgáltató, és hogy ellenőrzi? Vagy előírják ,csak egy akku lehet a nevemen autónként, így kényszerítenek a visszavitelre, fizetésre? ( Bár utólag bevasalni eléggé kétséges.)  A szabványos akkunak egy előnye lenne, talán olcsóbb lenne az élettartam végén a csere. De a töltőállomáson cserélgetést, visszaélés mentesen funkcionalitás ( pl otthon töltés) megtartása mellett hogyan lehetne kivitelezni, az rejtély számomra. Főleg több cég által fenntartott állomásokkal, országokon átívelő módon Ha az akku 1000ft lenne, oké, bebuktam, de 2-3M ft-ot nem fog lenyelni senki, úgyis tovább tolja, míg valaki az út szélén marad vele.
A másik, erről az egészről úgy beszéltek, mintha az akkuban lévő valós töltés grammra mérhető lenne, nem egy saccolt valami. ( pl erősen hőmérséklet, akku állapot, használat függő szerintem, hogy a betett energiának hányad részét adja vissza az akku...) Mindenesetre gondolom lenne dolga az ügyvédeknek. pár út szélén maradt kuncsaft után.

1

Jaca
Jaca picture
****

Az akkuba tett energiát kell kifizetni. Ahogy benzinből is. Aztán én is el tudok menni 10 lityiből 150km-t, meg 90-et is alig, ez sokmindentől függ.

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia .Tény hogy a hatótáv korlátozott , de már nem csak a vezető tudására meg találékonyságára van bízza a tankolás helyének kiválasztása .Az autó  beépített navigáció meg fedélzeti számítógépe   kommunikál a töltök-el és számol meg tervez. Már útvonal tervezéskor látod meddig jutsz el a töltéssel , hol kell megállni és közeledve hol van szabad töltő , vagy mikor szabadul fel . 

2

agressiv
agressiv picture
*

Ez tipikus laikusok által folyton emlegetett, de teljesen életképtelen megoldások állatorvosi lova.

Biztos bemennék az új autóm új aksiával és kicserélném egy 6 évesre. Biztos nem lenne belőle akksikartell, akik cserélnék az öreg akksikat az újakra a kutakon és adnák el a piacon...

2

Jaca
Jaca picture
****

A csereállomáson meg anyit fizetnél érte, amennyi töltés van benne. Szódásüveged biztosan volt, ott sem nézted a patron korát, az volt a lényeg, hogy benne legyen a cserepatronban a CO2. Amikor először vettél szódásüveget, akkor kellett venned egy doboz patront is, ami került 130Ft-ba, de utána már csak a csere díját fizetted, 23 Ft-ot. Ugyanígy lenne az akkuval is, veszel egy packot feltöltve, aztán ha kifogy, beviszed, és kapsz egy olyat, amiben van villany. Az meg a töltőállomás felelőssége, hogy benne maradjon, és használható legyen. 

2

agressiv
agressiv picture
*

Akkor légyszíves vegyél egy új telefont csak 300K-ért, és cseréltesd ki az aksiját egy 4 évesre és élvezd a negyed annyi üzemidőt.

A példa borzalmasan rossz, a villanyautó árának nagyrésze az akksija az istenért, miközben a szódapatron filléres tétel, és az idők végezetéig üzemképes marad, az aksi nagyon drága és elhasználódik.

1

Jaca
Jaca picture
****

OKé, játtszunk el a gondolattal. Pittyeg a 300 ezres telefonom, egy óra lenne feltölteni. Bugrok a mobilpontra, belevágank egy másik akkut, kifizetem, amennyi töltés van benne, és tudom tovább használni a telót. Kit érdekel, hogy 4 éves, másnapra úgyis lemerül, és akkor nem töltögetem, hanem beugrok a mobilpontra, és már benne is van egy másik, feltöltött akku. 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Régen pont ezt csináltam. A telefon típusára már nem emlékszem. Volt hozzá egy asztali töltő, abba bele lehetett állítani. A töltőbe belement még egy tartalék akksi. Ha a telefonban levő lemerült (2 hét után!), ott volt a másik 100%-ra töltött akksi. Hátlap le, régi akksi ki, töltött akksi be.

1

agressiv
agressiv picture
*

Élettel összeegyeztethetetlen történet megint. :)
Az akkut fel lehet ám tölteni és nem kötelező teljesen teletölteni, ha nincs rá idő.
És csak egy idióta cserélné ki az új aksiját egy kitudja milyen állapotúra. A gondolat is abszurd.

Amúgy baromi egyszerű, a villanyautóval kell menni a mindennapokban a rövid távokra, a tengerpartra utazáshoz lehet bérelni dízelautót, ha nem bírsz várni 45 percet egy 80%-os töltésre. Ha meg az országot járod  a munkádhoz, ne vegyél villanyautót.

Az én felhasználási módomhoz csak a villanyautó lenne jó, de nem nagyon van rá pénzem. Ha össze is szednék egy használt nissan leaf-re való pénzt például, nem venném meg, mert döglött aksikkal nem sokra megyek, ugyanis az akksi még mindíg nem olyan egyszerű, végtelenségig üzemelő szerkezet mint a szódapatron.

3

Jaca
Jaca picture
****

Az akkuk állapotáért a cserélgető cég felel (gázpalackot is leellenőrzik). Nekem csak az kell, hogy a kifizetett töltés benne legyen. Az is lehet, akku nélkül fogják adni az autót, vagy egy random akkuval, amiben van 20kWh töltés, hogy eljuss az első csereállomásig. És míg te 45 percig töltögeted az új akkudat, én a 3 perces cserével már rég a bikinis lányokat nézem a horvát tengerparton. 
Minek saját akku? A csere akkut is töltheted otthon, aztán ha az állomáson cserélteted, a benne lévő töltést meg beszámítják cserénél. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Fú de nagyon nem érted...

1

Jaca
Jaca picture
****

Te nem érted. Nem a tied az akku. Ami neked kell, az csak a benne lévő töltés. Gázpalacknál sem nézed, mennyire kopott a palack festése, még ha a gáztűzhellyel együtt veszel egy új palackot is, hogy tudjál főzni. Aztán ha kifogy a palack, kapsz egy másikat, ami lehet, hogy kopott, karcos, de benne van 21 kilo PB gáz. Nem az akku után fizetsz, hanem a benne lévő töltésért. De akkor nézzünk a jövőbe. 8 éves lesz a szép új 80kWh-s akkud, amire vigyáztál, csak magad töltötted, selyem bevonatú töltőkábellel. Én meg berakatom az akkut, ami lehet, hogy 4 éves, de van benne 60kWh töltés. Te meg sírsz, hogy csak 40kWh-t tudsz kivenni az akkudból. 

1

agressiv
agressiv picture
*

kopott, karcos, de benne van 21 kilo PB gáz

De a kopott aksiban nem lesz benne a töltés és váratlanul fog az út szélén hagyni fogd már fel, használj már valami aksis eszközt az istenért! Ökörség amit írkálsz!

2

Jaca
Jaca picture
****

Töltést kapsz az akkuban, nem névleges kapacitást. Ha a 60-as akkuba csak 40kWh ment bele, azt ki is fogod tudni venni, és csak 40kWh után fogsz fizetni. A csereállomás meg felelősséggel tartozik azért, hogy az az akku használható állapotban legyen. Mint ahogy bármilyen kölcsönző felel a kölcsönzött eszköz műszaki állapotáért. 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez szép elképzelés, én is felvetettem lentebb. Sajnos az autógyártók nem ebbe az irányba mennek. Talán majd az elektromos kamionoknál, ahol hosszú a töltési idő, ás minden perc számít.

0

proba
proba picture

Az akku amortizációval akkor sem tudom mit kezdenek. Ahhoz havi 15-20 eFt bérleti dijjat is szedniük kellene akkunként, hogy ne veszteséges legyen a bolt. ( és akkor is ha otthon töltöd...)  Számolási mód:  2milla egy akupakk, és 8 év a várható élettartam ( amit folyamatos üzemben meg úgysem fog tudni )
Munkatársam elektromos kerékpárral jár, ha az akku költséget szétosztja kilométerre, már nemigen volt alatta egy kis fogyasztású robogó benzinköltségének. Autóval is ha a teljes költségvonzatát akku+töltés+adminisztráció+akku esetleges visszaszállítás- mert valamiért a statisztika nem jött be-  kifizetteted havonta, nem biztos hogy az emberek azt a közlekedési eszközt választanák.
Ha megveszik az új autót, akkor hajlandóak többet fizetni presztizsből, de más kérdés ha havonta csenget a postás a csekkel a bérleti díjjért. Ha meg nem, akkor veszek 10kWh töltött akkut, azt használom/töltöm otthon míg ki nem kell dobni, akkor elhajítom. A töltőállomás meg kezdjen a 2 millás költségével amit akar....
Ha meg nem lehet otthon tölteni, minek a napelem, minek a villanyautó....  

0

Onionshed
Onionshed picture

Azért kell a villanyautó ,hogy az emberek tüdeje ne rohadjon el.

1

Tivi
Tivi picture

Szia!
Én úgy tudom, hogy egy nagyvárosi embernek a tüdeje olyan, mintha dohányozna....pedig nem...

0

Onionshed
Onionshed picture

Londonban, ha egy utcában sokan tüdőbetegek  netán meg is hal egy gyerek bizonyítottan a légszennyezés miatt, azt az utcát lezárják az autóforgalom elöl.Lehet ,hogy a villanyautó nem tökéletes ,esetleg kényelmetlen is,de a kipufogógázok megölnek.

3

Jaca
Jaca picture
****

Így részletre veszed az akkut, nem kell egyszerre kiadni sokmilliót egy újért, és 5 év múlva nem parázol, hazaérsz-e az öreg akkuddal. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ahol tahográf van és néhány nap kivételével nem mehet a járgány 8 óránál többet 2x4 órás etapban egy sofőrrel? Pont ők érnének rá tölteni, mert muszáj megállniuk.

0

agressiv
agressiv picture
*

Áhh...

1

Jaca
Jaca picture
****

Béhh...

3

ityvity
ityvity picture
*

Volt olyan próbálkozás valamelyik autónál , hogy csak az autót kellet megvenni , az akúkat  meg lízingelted , így örök életű volt , mert a bérbe adó vállalta a hibátlan működést , úgy tudom nem lett nagy siker .

0

proba
proba picture

A hasonlat kicsit sántít. A szódásüvegnél kb az új korával azonos minőséget garantáltak töltés után ( meg persze az értéke sem annyi mint egy akkunak) . Az akkukra, bármilyen szép is lenne, ezt nem lehet garantálni. Nekem erről a zöldséges rekeszek csereberéje jut eszembe a piacon. Aki a sor végén van, és pont nála törik össze az bukta. Csak egy dolog miatt működik, mert relatíve olcsó, és sok munkával/ idővel jár átpakolni az árut..
Ehhez az kellene, az akku a töltőállomás tulajdona legyen, ne az autó tartozéka. Azt a különböző állomások egyezkedjenek ahogy akarnak. ( de ott már elég kemény dolog a sor végére kerülni, gyorsan jönnének az "alternatív" megoldások )  
A garancia érvényesítése azonban így sem lenne egyszerű, eleve rosszabb feltételekkel indulnának az állomások, mert ipari használatra rövidebb általában a garancia idő, és elég bonyolult lenne egy országokon/szolgáltatókon átívelő megoldás kitalálása., ott már csak a gyártói garancia működne esetleg sorozatszám alapján. 

0

proba
proba picture

Mondjuk az új kérdést vetne fel, ki fizeti az akkuk amortizációját? Elég kellemetlen a nullkilométeres garanciás akkumat az első kúton egy 5 éves használtra "frissíteni"...

2

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem kell, minek? A litium akkut bármekkora árammal lehet gyorstölteni. 8-10 perc alatt simán. Addig iszol egy kv-t, elmész pisilni, és mire végzel, a kocsi menetkész. Pont ez benne a zseniális, hogy nincsen az 1/10 I -s limit.
 

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Helló! 
Az 1/10 es limit másért van és az sem kötelező! Pl az autódban a generátort sem érdekli az 1/10 limit. Tölt ami a csövön kifér vagy amit az akku töltöttsége lehetővé tesz. Meg nyilván a generátor határai.

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem profi sofőrök sem egy "seggel" húznak le 1000 km-t . Legalábbis ha családdal megyünk , mi meg szoktunk állni útközbe többször is (kis lazítás , nyújtózkodás ,  cigi , wc ) és így is el megy az idő .

3

Jaca
Jaca picture
****

Az a kép még megvan, mikor a Teslák sorban álltak, és ott merültek le a töltő előtt a sorban? Ezt a villanyautó töltést majd akkor tudom elképzelni, ha minden faluban lesz egy mini atomreaktor, vagy hidegfűziós erőmű. Már most kínlódunk, hogy nem tudunk elég villanyt termelni, erre rászabadítani még sokszázezer villanyautót, azért csücskös.

6

Digitalfish
Digitalfish picture

Az csak duma, hogy most küszködünk mert nem tudunk elegendő energiát termelni! Ez hülyeség! Még úgy is, hogy a németek jól lekapcsoltak pár atomerőművet de láss csodát a fogyasztás nem csökkent, sőt ! És érdekes a rendszerterhelés egyensúly minőségi mutatója két egyszerű kérdéssel megválaszolható. 1 volt valahol korlátozás 2. a hálózati frekvencia stabil? Ezek azt mutatják van e elég erőművi kapacitás.

Az elektromos autók egy esetben okoznak gondot ha máról holnapra terjednek el. Bizonyos meredekség esetén , mivel piacot teremtenek az infrastruktúra is leköveti . Akkor lenne csak baj ha a meredekség nagy és pl 1 év alatt lecserélődne az autópark elektromosra. Mert az úgy túl gyors. 

0

Onionshed
Onionshed picture

Mert most.minden faluban van olajfinomító?. Elektromosságot kicsit azért egyszerübb csinálni ,mint benzint. Tárolni mondjuk könnyebb a folyadékot. Pár éve azért itt is sorban álltak a kutaknál mert nem volt üzemanyag. 

2

vacisa
vacisa picture

Vajon milyen állapotba kerül az akku a 236-dik 8-10 perc alatt fullra nyomott töltés után ?
Kiváncsi lennék mennyire gyöngülne meg a térded a szervizbe mikor közlik veled, hogy kedves 
Multi Multiplikátó úr, az 5 éves középkategória alja autójában  1 milláért kicseréljük az akkut, hogy holnap is tudjon egy kicsit  "kikocsizni" a határba. laugh

Ez az elektromos autó jelen pillanatban szép meg zöld, meg kafa, csak akkor lesz pofára esés mikor már a teszkóig sem megy el egy töltéssel, és rájön a polgár, hogy az ebay-en nem kap annyiért akkut a kocsiba mint a 6 éves telefonjába, pedig hát egykora születésű.... kérem kapcsolja ki, ja nem kell már lemerült wink
 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Mit gondolsz, egy ottó motor generáljavítása mégis mennyibe kerül manapság? Hát azt sem úszod meg 1M alatt, ne félj. Esetleg ha kicsörlőzöd magadnak, szétszeded, elmosod, és talicskán eltolod a gépműhelyig, akkor kiférhet 600-700k-ból is.

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Egyébként mev nagyon nem zöld! Ez csak marketing. Előállítása, majd hulladékként való hagyatéka nagyon nagy öko terhelést okoz. Míg a tőltése is CO2 t termel lévén nagy része nem atomból és megújulóból állítódik elő. 

1

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Ahogy nézem az elektromos és hibrid autók akkumulátoraira jellemzően 8 év garanciát vállalnak a gyártók. Másfelől töbmilliós javítási költség simán befigyelhet egy belsőégésű motoros autón is. Legutóbb pl. a motorolajban szétmálló vezérműszíj esetéről hallottam. A kollégámmal közölték, hogy akkor kétmillió lesz a motorfelújítás a 3 éves autón.

3

peugeot605
peugeot605 picture

Szia!c Ez a anémet ipari hulladékokra jellemző high-tech Skoda, VW. Ismerősom belelfutott már ebbe a Skodájával. nem tudtam miért van ennyi 3-5 éves Skoda  a kereskedésekben, menenkülnek töle mert közel van az a javítás amit említettél.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Monnyuk asszem ezt az olajban futó szíjas Puretech dolgot asszem pont a csigaevők találták ki...

Amúgy váltig nem értem, minek görcsölnek ezekkel a láncokkal meg szíjakkal évtizedek óta. A képen látható versenyautó motor 100 évvel ezelőtt készült, nincsen benne semmi ilyesmi, mégis OHC. Ennyike. (Ahogy Tompika mondaná.)

Adddig is tessék a macskaevőktől vásárolni. De ne alfát... a másik kettő megbízható.

File csatolás: 

1

vacisa
vacisa picture

A befigyelhet nagyon nagyon nagyon ritkán, vagy a befigyel között van némi különbség.
Mindketten veszünk egy ugyanolyan autót, te elektromosat és benzinest.
5-6 év múlva kinek lesz 98% biztosan problémája ?
spojler // neked mert elfogy az akkud.

 

1

Sakos2
Sakos2 picture

Tehát azt állítod, hogy az 5-6 éves elektromos autók 98%-a akkuhibás.
Attól tartok elég nagyot tévedsz.

1

vacisa
vacisa picture

Egy szóval sem állítottam ilyent.

Egy öt hat éves autó akkuja használattól függően elhasznált állapotban van.

Most sem tudok más példát mondani, minthogy két egyforma auto ugyanazzal a használati feltételekkel
A normál autó 5 év mulva is ugyanannyi kilómétert tesz meg 1 tank benzinnel, sőt 10 év mulva is mint 1 napos korában, a villanyautó 5 éves korában nem fog annyi kilómétert megtenni. És azt ne feltételezzük, hogy egy napi csak mondjuk 70 -100km közötti táv megtétele az 5 éves akkut 100%-ról 95%-ra rontja.
Persze jó lesz még az az akku hiba nélkül 8 évesen is, maximum 3x töltöd fel 200km út alatt.
És ez a nem mindegy ha kiakarod cserélni. 

Persze ha veszel egy automata váltós kettős tömegüvel szerelt olajban futó vez szijas túlpörgetett 1100cm3-is dizelt, akkor arra sem fogsz kevesebbet költeni ez igaz.
És még valamit, egy 24 éves Renault Espace kb 500.000Ft -ért lehet venni, egy fele ilyen idős villanyautót a kutya sem fog megvenni ennek a harmadáért sem a 12 éves leharcolt akkujával.
A villanyautó addig autó amig az első akku birja, utána értéktelen, vagy ha hozzád nőtt akkor neked értékes, még akor is ha amúgy többe van a leves mint a hús.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ja, csak akinek lesz 10+++ millió forintja egy új e-car-ra, azt nem különösebben fogja érdekelni, hogy kap-e 500k-t a régiért vagy sem? Betámasztja a roncstelepre, oszt megy tovább. 

Azok meg, akik 500.000-ért akarnának autót venni, majd vesznek helyette biciklit. Miért is kellene minden lepattant prolinak jattos vizsgán átrugdalt 28 éves rozsdaboglyákkal rodeóznia? Dehogy kell. Szokjanak le róla. 

1

vacisa
vacisa picture

A 10+++ millió  meg a 500.000 között még van egy széles sáv aki autózik.
Ha csak a 10+++ millió fog autózni akkor zöldek leszünk, mert  lvalószinüleg 9 millió bicikli országa leszünk.

 

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Azok, akikre te gondolsz, legfeljebb a tacskóba autóznak hétvégén, mert több benzinre nem futja nekik. :-D Majd szépen leszoknak róla. Vagy mennek taxival, mol limóval, akármivel. A biztosítási ügynökök meg a nem idén barnult használtautó-nepperek meg elmennek szépen kapálni. :-p

2

Sakos2
Sakos2 picture

Egészen pontosan azt írtad, hogy az 5 éves autó esetén 98%, hogy az akkuja elfogyott. Ez még túlzásnak is erős. Az első statisztika amit találtam, az azt mondja, hogy 8 éves korig bezárólag az akkuhibák száma 0,1 és 0,5% között mozog. És ugye ezt is többségében fedezi a gyártói garancia.
https://insideevs.com/news/717187/ev-battery-replacements-due-failure-st...

Az egy tankolással/feltöltéssel megtehető távolság pedig mindössze egyetlen paramétere az autónak. Mégcsak messze nem is a legfontosabb az esetek többségében.
És a hagyományos autók alkatrészei is kopnak azok is veszítenek az értékükből hiába tudnak 10 éves korukban ugyanannyi km-t megtenni, ugye?
A használt áras blöffödet is lehívom. A hasznaltauto.hu-n a 12-14 éves elektromos autók ára az általad mondott ár háromszorosától(!) indulnak (van ugyan egy elektromos kutrica 850-ért, de azt nem nevezném autónak)

Az akkumulátor természetesen degradálódik az idők során, és ez nyilván megjelenik a használtautó árában pontosan leképezve az akkucsere vagy javítás költségét. Ezzel a vásárláskor is számolni kell.
Ugyanígy ahogy az öregedő dízelnél a nagynyomású rendszer, turbó, kettőstömegű lendkerék várható javítási költsége is megjelenik. Az EV talán ilyen szempontól előnyösebb is, hiszen az akku állapota, elhasználtsága kiolvasható.

Nem kéne fekete-fehéren kezelni az EV-t. Van amilyen felhasználásra tökéletesen megfelel és van amire nem. Városi ingázásra, otthoni napelemes (szaldó) töltéssel ideális lehet, még napi országjárásra alkalmatlan.
 

2

vacisa
vacisa picture

Pontosan, autónak nem, bevásárló kocsinak kitűnő.

 A hasznaltauto.hu-n a 12-14 éves elektromos autók ára az általad mondott ár háromszorosától(!) indulnak

A rozsdás görbe szöget is árulhatod 1.000Ft /db áron, legfeljebb nem kell senkinek.
Minden annyit ér amennyiért el lehet adni.

Az egy tankolással/feltöltéssel megtehető távolság pedig mindössze egyetlen paramétere az autónak. Mégcsak messze nem is a legfontosabb az esetek többségében.

Igénytől függ...

Ha arra kell az autó, hogy a család szombaton beleül a garázs előtt és felváltva börrögtök, meg simogatjátok a kormányt, mahd vissza toljátok a garázsba, akkor valóban nem fontos.

Részemről legyen a végszó: kinekl a pap kinek a papné...

0

peugeot605
peugeot605 picture

Egyet nem vesznak figyelelmbe hogy az aksi probléma ezer dolog összetevőiból áll. Hányszor töltötöték gyors töltéssel, hányszor dugták rá fél állapotnál a töltöre stb ezek mind gyengítik az élettartamot de még sok más is van. Meg kell nézni hozzáértők videóját akkor világos hogy a nyplc év az nem annyi lesz. Az új akkupack sok milliós tétel.

0

agressiv
agressiv picture
*

Fél állapotnál töltőre? Az a NIMH aksiknál okozott memória effektust, a lítiumnál ilyen nincs.

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez igaz, de a töltésszámláló is megy

Bálint

0

Sakos2
Sakos2 picture

Ezek az ex has kinyilatkoztatásaid mosolygásra késztetők. 
További jó szórakozást!

2

lacoka
lacoka picture

Én mintha azt olvastam volna egy külföldi fórumon ahol azt javasolták hogy 10 töltésre jusson egy gyors töltés az akku kímélése érdekében 
meg az akku csere az egy új benzines autó ára 

0

Onionshed
Onionshed picture

Hát nem tudom, de a telefonom most 2 éves és a mult héten vettem észre hogy már nem bír másfél napot az akksija csak egy kicsivel kevesebbet. A saját töltőjével 36 perc alatt tölti fel magát nullárol 100-ra. rohad gyors ,tehát valahogy megoldották hogy ne amortizálódjon le. (oneplus 8).
Tévedtem, 3 éves.

0

vacisa
vacisa picture

Ok, akkor 4 évesen majd fél napot bir egy töltéssel, és 3 ezerért veszel bele másik akkut

Autoval ez kicsit kellemetlenebb.

Annak aki városban, vagy a körül kering napi 50km-t arra jó, bár városban egy kerékpár legyőzhetetlen ha nem cipelsz két tömött táskát.

Másik probléma, mig egy 6-8 éves normál autó értéket képvisel, tankolsz mész 5-600km. Egy ennyi idős elektromos értéktelen lesz az akku állapota és ára miatt, töltesz és mész 100km-t.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  ezért lesz nálunk egy  csomó akkugyár

Bálint

0

Sponsored links