You are here

Miért lassú a laptopom.

22 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök Minden Tanyakedvelőt !
Acer ES1-731 típusú laptopon, gyári állapot - 4GB RAM, 500GB (5400 ford) HDD - jogtiszta Win10 van telepítve. Rendkívül lassan tölti be az alapprogramot, de bármelyik program is nagyon lassan indul. Vírusirtó nincs telepítve. Ez az állapot a használatba vétel óta így van.
Mi okozza ezt a lassúságot..hogyan lehet megszüntetni....ehhez kérek tanácsot.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Az alapprogramon az operációs rendszert, konkrétan a Windows 10-et érted? Annak kevés a 4 GB memória, ezt mások is leírták már. Nézd meg, hogy van-e bővítési vagy csere lehetőség. Például ha két darab 2 GB modul van benne, azokat gondolkozás nélkül lecserélheted két darab 4 GB SODIMM modulra. Arra figyelj, hogy a feszültség (1,5 V vagy 1,25 V), a DDR2 vagy DDR3, a frekvencia stimmeljen. Pár ezer forint. Ha olcsóbban meg akarod úszni, ajánlom a hardverapro.hu oldalt. 
A HDD cserével nem értek egyet. Egyrészt a 480 GB SSD még drága, masrészt a rendszert csak egyszer kell betölteni. Nálam pl. hetekig be van kapcsolva a gép, legfeljebb alvás állapotba megy a fedél lecsukásakor. De ha azt akarod, hogy ne fogyasszon, akkor lehet hibernálás állapotba is küldeni. Ekkor mindent kiír a HDD-re, és a fedél felnyitása után visszatölti, ami hosszabb ideig tart. Szóval nem fontos mindig kikapcsolni.
A frissítéseket nyilván te döntöd el. Szerintem a Microsoftnál nem hülyék dolgoznak. Független szervezetek, hackerek, hobbisták, antivírus fejlesztők mindig találnak olyan sérülékenységeket, amik mindig is jelen voltak a rendszerben, de csak akkor derültek ki, ezeket a MS gyorsan kijavítja (minden kedden). Kellő óvatossággal elkerülhetők a vírusok, ez igaz. Én inkább a maximális biztonság híve vagyok, de mindenki úgy védekezik, ahogy jónak látja.

1

melyon
melyon picture

Én tennék bele még 4GB RAM-ot ( mert azért 8 GB már igen csak alap dolog ma már )  és pedig 4 GB DDR3L- tipusút mivel az "L" feszültség jelzésű megy bele és a HDD-t természetesen SSD-re cserélném.
Nem egy kapkodós idegbolond alapból sem ma már ez a gép, de azért még nyugodtan használható akár Win 11 el is.
Nagyon szépen elmuzsikál még egy jó darabig.
A már fellelhető 64 bites Win 11 IoT Enterprise LTSC (24h2-t) tennék rá a helyedben.
Üdv.

0

Slaci
Slaci picture

Szia, HDD->SSD cserével drámai változást fogsz tapasztalni, akkor is, ha semmi máshoz nem nyúlsz. Fontos, hogy a BIOS-ban AHCI módban legyen a lemezvezérlő és az SSD-n a TRIM funkció is be legyen kapcsolva. Ez utóbbit az intelligens klónozó programok megoldják. Nálam a Macrium Reflect vált be, de sok más jó lemezklónozó program van, pl a Paragon.Természetesen a feleslegesen induló programok/szolgáltatások kigyomlálása is sokat segít, egyéb trükkök is vannak, de az SSD beépítése hozza a legjobb eredményt.
Sok sikert!
Laci

1

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv Hangya!
Lépj be az MSCONFIG. programba, az ott lévő programbeállításokat nézd meg. Az 1., a windows-t hogyan töltse be, azt lehet lerövidíteni. Az ált. fülön a szelektív ind. választása. A 2. ablakban 30s a betöltési idő, azt 3 s-ra lehet állítani. A szolgáltatásokat is ki lehet kapcsolni. Alul a microsoft szolg. kipipálása után lehet gyomlálni a fölöslegeseket. Az aut. induló programokat is ki lehet szelekíven alakítani a feladatkezelő seítségével. Amikor kész, lehet menteni a beállításokat és újra indítás után gyorsabb lesz a gép.

      Jó munkát hozzá.

2

F-Yoci
F-Yoci picture

Rakj bele SSD-t, új telepített W10 rendszerrel, ami még nincs mindennel teleszemetelve, nem lesz tőle erőgép továbbra sem, de sokat tud gyorsítani a rendszeren. Anno még az XP korszakban is, amikor egy régi HP-ba 32GB IDE SSD került, szinte "megtáltosodott". 

0

vacisa
vacisa picture

Azt a kérdést tedd fel magadnak miért nem megy. trabant 200-al.
spojler... Amiért a laptopod lassú.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

4GB RAM mindenhez kevés.
Egy böngésző 3-4 lapja akár 1-2GB RAM-ot is elhasznál, akkor mi marad a rendszernek? Csak a SWAP file, amit a HDD-re ír, az pedig lassú.
Ezért ajánlgatják az SSD-t, ami gyorsabb ugyan, de az sem szereti hosszú távon, ha "RAM"-nak használják, mert idővel "elfárad". (Bocs, ha kicsit szájbarágósan írom, de próbálom érthetően leírni.)
Tehát HDD-ről SSD-re érdemes lenne átállni, de az még csak félmegoldás.

Nálam Win7 esetében 16GB RAM van benne, abból 2GB RAMDRIVE-ként van használva, ahova a temp, cache és egyéb szemét kerül (újraindítás után törlődik és nem terheli/lassítja a meghajtót e szeméttel). Ennyi RAM-ot is el tudok használni azzal, ha egy böngészőben mindössze 20 lap van megnyitva.
Esetemben a SWAP teljesen le van tiltva, így ez is gyorsítást ereményez, de 8GB esetében ez még nem ajánlott, mert ha elfogy a RAM, programok fagynak le és lépnek ki váratlanul. (SWAP-mentesen folyamatosan figyelni kell a szabad RAM-ra.)

Továbbá sok olyan program indul a rendszerrel, amire semmi szükség:
több "update", vagy sok "szolgáltatás", amire semmi szükséged, mert az életben nem fogod használni azt, amire való (pl. elavult kodekek, fax támogatás, betárcsázós modem elemei, bitlocker, IPSec, Távoli asztal, ...). (A 20-30%-a letiltható, annyival is több RAM marad üresen és gyorsabb a betöltés, működés.)

Az automata töredezettség-mentesítést is le kéne cserélni egyéb más programra, amin magad állíthatod, hogy a rendszer legyen a HDD elején, illetve mely programok legyenek még ott. Ez csekély gyorsulással jár, de sok kicsi összeadódik. (Érdemes több partíciót használni, így a rendszer (C:\) ne tárolja a letöltéseket, dokumentumokat, stb, hanem csak rendszer legyen, ezáltal töredezni sem fog, max 1-2 LOG fájl íródik rá.

Böngészőkből annó csináltam egy tesztet, az Opera és Firefox/Waterfox a végén kullogott, utána jött a Chrome, majd az Ungoogled Chrome már gyorsabb volt annál, de a Brave verte az összeset.
(Egy összetett fórum-oldal betöltési idejét mértem, a leggyorsabb 8mp körül volt, a leglassabb 24mp.)
E programok közül is érdemes a 64 bites változatokat használni.

Szóval ha a gépet csak mint magánember te telepítetted, vagy kevésbé hozzáértő, akkor az egy általános beállítást kapott, amivel fut ugyan, de lehetne finomhangolni és kis tuning segítségével gyorsabbá tenni.
Pl. ha nem a Winupdate driverek vannak rajta, hanem a gyártó által mellékelt lemezről (vagy gyártói weboldalról) a kifejezetten e géphez valók, az is számít, mert egyes gyártói driverek többet tudnak, mint a winupdate-nek adott univerzális driverek.

Ami még fontos (és itt többször leírtam, de le is hurrogtak érte), hogy minden "frissítés" lassítja a rendszert.
Win2k3-as példa egy szerver újratelepítése alkalmából: alap, CD-ről telepített rendszer 30mp alatt elindul, teljesen betölt. 1,6GB frissítés letöltése után 1,5 perc alá soha nem ment a betöltési idő és RAM-ból is az alap fogyasztás mellé még annak +20%-át is hozzátette... még mindig csak egy üres Win-ről van szó. Szóval újratelepítettem frissítések nélkül, kapott egy rendes vírusirtót (Avira), és miután én már nem ott dolgoztam, még 4 évig hibátlanul futott a rendszer (tehát kb 8 évig), amíg le nem cserélték a teljes gépparkot a szerverrel együtt. Azaz nem törték fel, nem kapott vírusokat, stb. Ez javarészt parasztvakítás, főleg az, hogy egy magánember gépét törnék fel.
Az én Win7-em frissítések nélkül lassan már a 8-9. évét tapossa és nem telepítettem újra, nincs élő vírusirtóm (havi 1x futtatok egyet) és nem lassul a gép.

Pl. a Defender régi gépeken akár 20%-al is lassítja a programok futását. Ha biztonságos oldalakról töltesz le, nem nyomkodsz reklámolra, nem raksz be idegen pendrive-t, le van tiltva az autorun minden eszköz esetében, stb., akkor az is teljesen kiiktatható.

Tehát beszélj egy hozzáértővel, mond meg neki, hogy mire használod a géped és ő segít abban, hogy miket tilts le, amire nincs szükséged.

De egy HDD-->SSD csere és egy RAM bővítés (ha az alaplap támogat többet) szükséges lesz, hogy gyorsabb legyen a gép, meg a fent említett finomhangolások.

4

hangya02
hangya02 picture

Szervusz
Köszönöm megtisztelően tartalmas, segítőkész hozzászólásod...számomra nagyon hasznos.

0

dongo
dongo picture

Inkább dobd el az egészet a 3,14csába... Csak kínlódás egy ilyen ipari hulladékkal minden rááldozott perc. Nekem is van hasonló förmedvényem. A tervezője és a gyártója fejébe húznám hogy hogy mert ilyen xart elkövetni.
Az élet túl rövid  a lassú kocsikhoz , a xar laptopokhoz és a kevésbé tetszetős nőkhöz...
Üdv, d

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem az, felejtsd el!
A figura még mindíg 10 évvel ezelőtt van leragadva, SSD és RAM kell a gépedbe, a windows 10 mellett semmi értelme a trükkjeinek.
Rendszerfrissítés mindenképpen kell ma már, ha csak nem offline van a géped, de, ha netezel és esetleg banki felületet is használsz, kártyával vásárolsz stb. elengedhetetlen a biztonsági frissítések telepítése.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hát nálam nem kell és nem törtek fel Win7-el sem. Sőt ma már mindenki a 10-11 kiskapuit keresi és azok beépített programjaival használná ezeket a kapukat, ami ugye a régi rendszeren még nem létezik.

Én a saját tapasztalataimat írtam le, ami nálam a frissítések negatív tapasztalata.

Te bármi saját tapasztalattal alátámasztottad, hogy húúú milyen jó lett a géped a folyamatos frissítgetéstől? Én nem olvastam ilyet, csak a neten fellelhető sablonszöveget, miként "haladni kell a korral".

Ha az autómat havonta hívnák vissza a gyárba, mert rájöttek, hogy mégse ütközésbiztos, szivárog valahol egy szigetelés, stb., akkor megszabadulnék attól az autótól. Főleg úgy, hogy Win10 esetében nem service pack van már (összegyűjtött hibák 1 menetben történő javítása, amiben a patch-ek mind már teszteltek és nem okoznak galibát), hanem konkrétan lecserélik a teljes rendszert 1-1 frissítéssel és menüpontok-, beállítási lehetőségek tűnnek el.
Igen, ismét autós példa... hogy ne koszold össze magad, mert úgyse értesz hozzá, kiszedik az emelőt vagy a kerékkulcsot, hiszen anélkül is megy az autó. Na kb. ilyesmit tesznek a "frissítésnek" nevezett valamik. Mert régen leírták részletesen, hogy melyik mire jó konkrétan, ma már csak sablonszöveg olvasható 2-3 sorban, de semmi részlet.

Amíg én a közel 10 éve a gépemen futó rendszerrel gyanús oldalakat böngészek, feltöréseket töltök le, stb, tehát a net sötét oldalán is megfordulok, nem törik fel a gépem... 10 éve nem, de még az életben soha... akkor én miért is majrézzak és cserélgessek gépet és rendszert, ha tudom mit szabad meglátogatni és mi veszélyes?

Vannak emberek, akik W2K-t és XP-t használnak a mai napig és nem panaszkodnak, hogy feltörik őket, viszont ez a réteg kettéosztható: az egyik, aki nosztalgiából, vagy megszokásból használja ezeket, a másik pedig, akinek nincs pénze arra, hogy 30-50eFt-ért vegyen egy használt gépet 80 évesen, amin csak a híreket, meg a leveleit olvassa... az amúgy megy a régin is.

Nekem pl. több zenei programom nem futna el 7-esnél újabb rendszeren, CD-író program sem indul el az, amit lassan 20 éve használok (nem, a Nero nem tudja azokat, mint a Feurio és igen, van, aki még CD-ről dolgozik), a zeneszerkesztő pedig teljesen más kezelőfelületet kapott az új verzióban, azaz semmi nem ott van, mint korábban és még a VU sem állítható vissza a szimlára, tehát újra kéne tanulni az egész kezelését... de minek, ha van egy máig működő? Mert ez a divat, hogy a régi sz@r? Nem mindenki követi a divatot... ahogy láthattad; több okból.

Én elmondtam az én érveimat, te elmondtad, hogy legyen minden naprakész, a felhasználó/kérdező meg majd eldönti, hogy neki a leírtak alapján melyik lenne jobb.

Nem kívánok vitába kezdeni, hiszen megint eltértünk a tárgytól, leírtam, amit gondoltam, majd eldönti, kire hallgat.

8

agressiv
agressiv picture
*

De ne írd le, mert ostobaság, ne vak vezessen világtalant az istenért már.

0

agressiv
agressiv picture
*

SSD meg ram kell bele, minden más értelmetlen kínlódás, lényegi eredmény nélkül.

3

lacoka
lacoka picture

Szia
Lehet hogy ez sokak ellenkezését váltja ki de tegyél rá egy Windows 7 64bit -es oprendszert megy egy SSD-ét ha ettől sem lesz gyorsabb akkor nem tudom mitől lenne gyorsabb 
a win10 talán gépigényesebb mint a win7
az ACER  oldalán 64bites oprendszert ajánl hozzá
https://www.driverscape.com/manufacturers/acer/laptops-desktops/aspire-e...

0

dongo
dongo picture

Szia! Azért, mert ez egy lassú laptop. Az volna a meglepő ha gyors lenne.
Ez egy lassú laptopnak készült gyárilag, ezért van az, hogy mindig is lassú volt.
Gyorsítani sem tudod semmivel, mert egy gyors laptopnak minden eleme gyors. Egy szekérre hiába teszel fel egy Porsche motort, az attól még csak egy szekér marad.
Végy inkább egy gyors laptopot.
Üdv, d

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Nem írtad, hogy milyen Win 10 van rajta, 32- vagy 64 bites? Ez a gép a 32 bites Win 10-et jobban szereti, gyorsabb lesz azzal. (Az hogy jogtiszta, itt nem számít...)!

Természetesen SSD-vel gyorsabb lesz.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
64 bites.
Köszönöm !

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem az a baj, hanem ebben csak 1.6 GHz-es Intel Celeron processzor van, ami tartalmazza az Intel HD grafikus vezérlőt is. Nekem hasonló erejű HP laptopom van, hát az sem valami gyors 64 bites Windows 10-zel. Nem tudod begyorsítani, maximum a bootolás idejét lerövidíteni. Annyit tehetsz, hogy a Feladatkezelőben letiltasz minden programot, amit bootolás után be akar tölteni (ésszel).
Ha lehet, bővítsd a memóriát 8 GB-ra, tegyél bele SSD-t, és telepíts rá Linux-ot (pl. Linux Mint).

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

A WIN10 SSD-t szereti csak...

0

5bdc
5bdc picture

A Win 10 -nek nagyon kevés a 4GB memória.
Ha van rá lehetőség bővíttesd fel.
És ahogy Jaca írta, SSD.

5bdc

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Dobj bele egy SSD-t. 

0

Sponsored links