You are here

Hamis alkatrészek magyar kereskedőktől

15 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Ezt a fórumot azért hoztam létre, hogy megoszthassuk a tapasztalatainkat. Kérlek, kínai webshopból (aliexpress, banggood, temu és egyebek) itt ne essék szó!
Többször jártam már úgy, hogy hamis volt az alkatrész, amit magyar webshopból vásároltam.
Itt nem cél a webshop megnevezése, lejáratása. Nyilván ők is ellenőrizetlenül szerzik be, és nincsen módjuk a hamis szállítmány kiszűrésére. Mi viszont tájákoztathatjuk egymást arról, hogy hogyan lehet megismerni a hamisítványt.
A leggyakoribb hamisítványok: analóg és digitális IC-k, teljesítménytranzisztorok, elkók.
Amikkel én találkoztam (vettem belőle):
Philips TDA1541A D/A konverter - az  alkatrész eredeti felirata le lett csiszolva, az új felirat rá lett gravírozva mechanikusan vagy lézerrel. Az áramkörben nem működik, nagyon melegszik.
Texas TL084 quad operational amplifier - működik, de valószínűleg nem a gyári specifikáció szerint. A felirat gravírozva van.
A eredetit általában arról lehet megismerni, hogy a gyártó logója és a típusjel, gyártás éve/hete fehérrel van festve. Általában a drágább IC-ket hamisítják, pl. Burr-Brown OPA627, OPA134, de találkoztam már NE5534N-nel is (aminek megszűnt a gyártása).
Elkóknál gyakori, hogy a nagyobb kapacitású testbe (Rubycon, Elna, Nichicon, tehát márkás) beleapplikálnak egy kisebb, olcsóbb elkót. Magyar webshopból még nem találkoztam ilyennel, vagy csak nem tudok róla.
Aztán itt vannak a hamis akkumulátorok. Találkozott már ilyennel valaki magyar üzletből?
Még egyszer kérlek, ne nevezzétek meg az üzletet/webshopot, csak az alkatrészt, esetleg egy elrettentő fotóval.

Comments
pumi
pumi picture

Szia!

Tipikus eset, pld, az aggregátorok feszültség szabályozóban lévő Kondenzátor. 330uf van a dobozán, belül pedig egy 220uf-os lapul.
Olyan, mintha valahonnét a szemétből varázsolták volna bele, csak tettek rá egy szép új műanyag kupakot. Persze ez az egész be van öntve gyantával :-)

Az, hogy itthon veszed az semmire nem garancia, csak van még egy állomás a beszerzési körben.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:tapasztalatom szerint a szürke MKP kondenzátorok  kapacitása újonnan is 10-20%-kal kisebbek
A  nagyobb kapacitású elkók újkori értéke is kisebb, néha formázással helyre lehet hozni, nem tudni, hány évig voltak raktáron
A mérhető alkatrészeket  ellenőrizni szoktam beépítés előtt 

Bálint

0

pumi
pumi picture

Szia!

Igen értem. 

Az előbbihez csak példa kép.

Sikeresen szétboncoltam egy ilyen szabályozót. Persze nem ez a rossz, hanem a generátor tekercse szakadt meg.
A youtube-on van erről video, hogy tényleg ez történik, hogy a külső burkolat úgy néz ki mint egy kondi, Aztán a szétszedéskor kiderül, hogy csak egy műanyag sapka :-)

-A 150uf -os az így nézett ki a burokban, nem! a boncoláskor sérült!!! :-)

U.I. 
Az új, az itthoni áruházból való, mert sürgősen kellett volna, ezért  rendeltem. A készleten volt, De aztán mégsem. kb 2 hétre jött meg, 2db. Ugyanaz mintha kintről kértem volna. Előbb ideért volna, és nem kellett volna szállítást fizetnem...
 

File csatolás: 

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Biztosan vannak itt akik nem csak elektronikát javítanak. Kisgépek gyújtásával vannak nagy gondok.A magyar kereskedők is mind Kínából vásárolnak Ez viszont nem jelentheti azt, hogy ellenőrizetlenül adják tovább pénzért a selejtet. Már többször jártam úgy hogy a gyujtó trafó hibás volt. Már lassan végigjárom az összes kereskedőt. Ha lehet fel se bontom a zacskót, úgy szoktam tesztelni. A reklamáció nem egyszerű, pedig ugye annak kellene vállalni a garanciát, aki a pénz beszedi a termékért. Az egyik arra hivatkozott, hogy minimum 100-at meg kell neki rendelni, hogy egyáltalán szóba álljon vele a kis rizsevő, és mindig van benne hibás. Tehát ő tudja, mégis azt feltételezi hogy én vagyok sumák, és egy használt, rosszat akarok visszacserélni.A legutóbb olyat küldtek, amin látszott hogy már be volt szerelve, tehát eleve egy rossz darab volt, mégis én voltam a hunyó. Szóval, mielőtt felbontja az ember a fóliát, nem árt tesztelni. Én elhiszem hogy a kereskedő nem tudja, vagy inkább nem akarja tesztelni minden darabot, de akkor legyen benne annyi becsület, hogy benyeli a selejtet, és nem küldi el az embert a melegebbre.

1

pumi
pumi picture

Szia!

Láncfűrész gyújtó trafókat szoktam közvetlen kintről rendelni, mert nézegetve az itthoni készletet, a képek alapján ugyanazok :-)

Tehát ha rosszak, még nagyobb az esély, hogy előbb kicseréli a kínai. De eddig még nem futottam bele rosszba.  
Az, hogy többet kell rendelni, mese! 1db sima golyóstollat is elküldenek.... és meg is érkezik :-)

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Nekem a kinai láncfűrlsznél a harmadik lett jó. Az ALKO géphez meg már nem is merek venni, mert még nem találtam jót. Már az asztalon se ad szikrát.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:valahol  Soroksáron van ALKO alkatrészbolt, ott gyárinak mondott alkatrészeket adnak, ha rossz, cserélik

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Ezzel csak az a baj, hogy az eredetinek mondott 8-16 ezerig megy néhol, és szerintem az is kínai, csak talán leellenőrzött, amit meg vettem hozzá az 3.5 ezer, igaz hogy nem jó, de talán 15 ezerért még lehet tenni pár próbát

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Van Pécsett is Alko; Stivinek az vagy 150km-el közelebb lenne...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az eladónál az első, amit nézni kell, hogy hány eladása volt. 50-60 ezer fölött már bíztató, és nem baj, ha van pár negatívja, annyiba belecsúszik. 

1

pumi
pumi picture

Szia!

Olyan volt pár, ami az asztalon nem adott szikrát, de a gépben meg működött. :-) Varázslat :-)

Boncoltam már, de igazaból nem sikerült precízre. Van benne egy tekercs, és valami kis elektronika.

0

cssztivi
cssztivi picture

Én a kinai fűrészhez valóból egyet szétfejtettem. A panelon lévő alkatrészek,elláll,kondi ,diódák, tirisztor mérve mind jó volt. Valószínű, hogy a tekercs szakadt, vagy kontakt hiba lehetett. A tekercs szétment, azt nem tudtam mérni, a szekunderje elötte jó volt.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 természetesen >

 --A NIMH  de 18650 akkuval is ---a kereskedő elóadta ,"csak eladó " nem tanácsadó.
--12/230V invweter----igencsak másak a jellemzőik. --1000W=100W
--tranzisztorok , FET-k  igencsak silányak, gyári selejt?
--mechanikai hibás relék, kismegszakitók.-szintén selejt?
--különféle ledek.  gyári hibásan , de zacskoba csomagolva ,logoval diszitve?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Biztosan azért van mert leégett a Tungsram, akarom mondani a MEV.

0

Sponsored links