You are here

FNIRSI HRM-10 akkumulátorfeszültség, belső ellenállás-mérő

7 posts / 0 new
Last post
Furmany
Furmany picture

Hello!
Használ valaki ilyen műszert?
Mennyire lehet ez használható?
https://www.aliexpress.com/item/1005007198338885.html
Köszi!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a címben szerepel a 18650 is

Bálint

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!

Lehet már láttad ezt a videót.
Feliratot lehet rá tenni,  ha nem megy az originál nyelv, de eléggé látványos azért a videó.

FNIRSI HRM-10 тестер внутреннего сопротивления (youtube.com)

A vége felé szét is szedi a bácsi.
Nem tűnik annyira alkalmatlannak, persze az a kérdés, hogy mire kell.
Ha az a kérdés, hogy egy akku kibír e x mp-ig ?00A-t, és erre mennyire roggyan össze,
azt ettől a műszertől nem fogod megtudni.

De amúgy jó vélemények vannak róla és mivel nem túl drága, egy próbát megérhet a dolog.
Max túladsz rajta egy kis haszonnal ha nem jönne be. :-)

Üdv!
Kaszi

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ahogy Zsugori is írta, magában nem elegendő a megbízható állapotfelmérésre. Az első, hogy csak gépjármű indító akkumulátorok vizsgálatához van kitalálva, ott is csak az indítóáramot próbálja kisaccolni. Munkaakkukhoz ennél fogva nem igazán jó. Persze ha belső ellenállást is kijelez, és tudsz vele valamit kezdeni, akkor miért ne...csak valamihez viszonyítani kell. Egy nagy teljesítményű ellenállást kapcsol egy fet a kapcsokra adott ideig és közben nézi a feszültséget. Aztán jön a mágia, és egy képlet segítségével igyekszik valós eredményt adni.
Szóval ezek gyorsteszterek (Bosch BAT121, DHC BT301, Lancol Micro 200...), tudni kell a helyén kezelni őket. Ugyanazt az akkut megmérve a különböző készülékekkel nem lesz 2 azonos eredmény a gyártó saját függvénye miatt. Persze nagyságrendileg nem lesz túl nagy eltérés jó esetben.
Ha egy feltöltött akkut rossznak mondanak, akkor az valószínűleg az is. Ha jónak, akkor az még nem biztos, további vizsgálatok szükségesek. Pl. az előbb linkelt villás teszter, amivel valós több száz A terhelést lehet rákapcsolni az akkura. Továbbá esetleg egy időigényes kapacitás tesztet (Ah), ahol C20-al merítve kell mérni az időt 10,5V-ig való merülésig, és abból (meg egy korrekciós táblázatból) kiszámolni a valósat.
Nagy segítség egy ilyen gyorsteszter, de önmagában nem fog megbízható eredményt adni. Egy linkelt terhelővillával megtámogatva már előrébb vagy. Ha a jármű elektromos rendszerét is mérni kell, akkor a multiméter funkciókon túl nem árt egy DC lakatfogó a szükséges tartomány átfogásával.
Régen szükség volt még pipettára, meg savsűrűség mérőre is, ez manapság már okafogyottá vált a zárt akkuk miatt.
A Lancol-t gépre lehet kötni USB-n és kiolvasható a mérés, így tárolható, nyomtatható.

1

hcs
hcs picture

Szia!

Vettem egy hasonlót, 18650-et nem tudja kezelni de a 12V-os autó akkukat igen.  Konnwei KW208 ~8000Ft volt tavasszal. Az tudja tesztelni a töltés hullámformáját is (generátor hiba pl), kb. hihető indítóáramot írt ki az akkura. Nem csak egy akkuval néztem, 55-72Ah is volt közte, kijelezte a 600A fölötti indítóáramot a 72-esre.

Az a kérdés mire akarod használni? Csak azért mert hiába jó még egy akku indítóárama ha a kisütési kapacitása 55 helyett már csak pl. 8Ah, az cserés... (az autómentő, az idegeskedés, a program borulása még drágább)

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Nem én vagyok a kérdező, de hosszú évekig foglalkoztam ezzel az előző munkahelyemen. 
A Lancol is tud generátor és indítás tesztet is. A generátor feszültség hullámosság vizsgálat is hasznos lehet, bár igen ritkán adódott ilyen (ez még "oszcilloszkópként" is mutatja "Ripple"). A töltőfeszültséget is méri, és fordulatszám emelést is kér, még úgy is. Az indításnál pedig a feszültség esést, valamint időtartamát nézi.
Nekünk volt DHC BT301 (régebbi és újabb verzió is), ugyanebből 101, Lancol Micro 200, a már említett terhelővilla, kapacitás teszter, 2 féle DC lakatfogó (a kisebbik 0.1A felbontással, meg jobban odafért a szűk helyekre), CTek MXS10, Forex szulfátlanító 5A, ABSAAR 20A-es 12/24V töltő/indítás rásegítő, meg a fene tudja még mik... Ezekkel már egészen jól el tudtunk boldogulni az ügyfelek problémáival. Jó lett volna még néha egy fedélzeti adatrögzítő, de ez már csak terv maradt.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia biztos nem ennyire

0