You are here

PARADOX riasztó

11 posts / 0 new
Last post
Quite
Quite picture

Sziasztok,

Bocsánat, hogy egy buta kérdés miatt új témát kezdtem, de a korábbi, már létezőkben nem tudok új kérdést feltenni, legfeljebb választ írni.

A kérdésem az lenne, hogy a PARADOX riasztók zóna csatlakozóinál mik lehetnek azok a hullámos nyák vezetősávok? Milyen célra szolgálnak valójában? Gondolom valami zavarszűrés, impedancia kompenzálás lehet a feladata, de ilyet semelyik más riasztórendszernél nem láttam, csak a PARADOX-nál. Sajnos sem a neten, sem az elérhető PARADOX szabadalmakban nem találtam választ. Pusztán csak elméleti szinten érdekel a dolog, mert érdekesnek találtam. Nyák induktivitás nem lehet, mert az teljesen más rajzolat, és vezetősáv hossz kompenzálás sem lehet, mert azt differenciális, vagy párhuzamos nagy sebességű adatvezetékeknél használják az időzítések miatt. Tehát akkor itt mi a szerepük? Csatolok egy képrészletet, ahol láthatóak a vezetősávok.

File attachment: 
Comments
Quite
Quite picture

Nem írok mindenkinek, minden bejegyzéshez külön, így a sajátomhoz írom, hogy azért mindenkinek köszönöm a válaszát! smiley

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Nagyfrekvenciás zavarok ellen. Az oda csatalkozó kondenzátorral + varisztorral.

Persze ez 1-1,5kOhm -s környezetre van méretezve.

Az akkori stilusú riasztókban mind megtalálható.Mint a kialakitás is  áramgenerátoros meghajtás a + oldalon , a visszaérkező vezeték meg ide csatlakozik. közben azért lehet ott 10--200m  vezeték oda-vissza.

De ilyet az "okos lakás" vezérlésnél is találsz........

2

Quite
Quite picture

Szia,

Igen közben túrtam a netet továbbra is, erősen a PCB tervezési vonalon nyomulva, és nemrég találtam is egy érdekes leírást a Sun-tól, amiben összefoglalva olvasható sok okosság és képlet, csak ugye ez kifejezetten nagyfrekvenciás tervezésre vonatkozik. Ettől függetlenül első körben én is zavarvédelemre gondoltam, ahogy írtam is, csak ugye itt nem a nagyfrekvenciás illesztés és zavarszűrés miatt van ott, hiszen ezeken a portokon semmiféle frekvencia nincs. Ugyanis a ZX-8-as bővítőpanelen ugyanezek a fóliarajzolatok vannak, de ott mindegyik egy sima 4053-as multiplexer/demultiplexerre csatlakozik, ez az IC pedig nem tud frekvenciaváltozást mérni. :)

0

kovacsna
kovacsna picture
*

Szia.

Emc zavarok miatt van ott, jól sejted.
Mint írták, olykor több 10m kábel is lehet az érzékelőig. Hiába az árnyék, mint antenna működik a kábel.
Ha megméred a fóliát, ki lehet számolni, milyen frekire van tervezve.

A ZX esetében, pedig impedancia illesztés miatt, vagy vonal hossz kiegyenlítés miatt van.
Ha érdekel a téma, tudok anyagokat küldeni.

KN
 

1

Quite
Quite picture

Hali,

Köszönöm a válaszod, akkor ezek szerint jól gondoltam dolgot, csupán az induktivitás fóliarajzolata volt az érdekes, mert ahogy korábban írtam is, ez a fajta vonalvezetés kifejezetten nagyfrekis körökben használatos. Ettől függetlenül a téma természetesen érdekel, így ha már felajánlottad, nagyon megköszönném azt az anyagot, mert érdekel az elméleti rész. smiley

E-mail címem: quite@freemail.hu

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem a fóliaszakadás kivédésére van.

0

zsugori
zsugori picture
****

biztos unatkoztak 0 ohm

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy zavarvédelem

Bálint

1

Quite
Quite picture

Szia,

Valószínűleg az, én is arra gondoltam, de nem önmagában, hanem a mellettük lévő többi csatlakozó ellenállással és kondival együtt egy LRC szűrőkör lehet. Tehát mégis csak egy induktivitás lehet az, bár ezt a fajta "vonalvezetést" csak kifejezetten nagyfrekvenciás fóliarajzolatoknál lehet látni, de itt ugye nemhogy nagyfrekvencia, de semmi frekvencia nincs, mert ez csak szimplán egy kapcsoló bemenet, ami szakadást érzékel.

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
Egyenfeszültség-lassító.

1

Sponsored links