You are here

Radiátor hőmennyiség mérő

A radiátor hőmennyiségmérő felszererelésének helyére van valamilyen előirás? Egy 180 cm magas 60 cm széles radiátorra, felülről 40 cm-re és oldalt teljesen a melegvíz beérkező oldalra szerelték. Természetesen ezen a részren a legmelegebb a radiátor. Ez így szabályos? Köszönöm
 

Comments
Veronika
Veronika picture

Kedves Válaszolók! Talán félreérthető volt a kérdés. A radiátoron hová kell (melyik részére) felszerelni a mérőeszközt. Mivel nem mindenhol egyformán meleg.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
A radiátorokra általában a radiátor  első oldal, középre teszik. (legalább is az édesanyámnál ott volt.) felszokták csavarozni.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

https://www.vgfszaklap.hu/hirek/4989-futesi-koltsegmegosztok-a-gyakorlatban

Ha bármilyen kérdés felmerülne, érdemes egy épületgépészettel/fűtésrendszerekkel foglalkozó szakembert megkérdezned, nem egy elektronikai fórum laikusait.
Első körben a szolgáltatót kérdezd meg.
De biztos vagyok benne, hogy megfelelően lett felszerelve....

 Tóni

2

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Ha mindenkinek ugyanoda van felszerelve, akkor nem gond. A probléma ott kezdődik, hogy ha mért radiátort elzárják, és a többi fűt, akkor már nem valós. 

1

csakyt
csakyt picture

Szia.  Bocsánat, hogy csak ennyit kérdezek. Te elhiszed, hogy ez az állítólagos mérőeszköz mér valamit? Tudja egyáltalán valaki, hogy milyen elven működne ha működne?
 Tibi
 

2

welding alt
welding alt picture

Szia csakyt!
Nincs kedvem ,sem időm arra , hogy részletesebb leírást tegyek közzé. A neten rákeresve a KALORIMÉTER-re számtalan információ megtalálható. 

Üdv. János 

0

imrus101
imrus101 picture

Inkább Heat Cost Allocator a megfelelő keresőkifejezés

0

imrus101
imrus101 picture

A készülék méri a radiátor és a környezet hőmérsékletét. A különbség alapján és a radiátor teljesítményének/méretének ismeretében meghatározható a ténylegesen felhasznált hő. Mivel nincs kalibrálva (nehéz is lenne a radiátor pontos paramétereinek ismerete nélkül), ezért csak arányosításra használják, a radiátorok teljesítménye csak becsülve van általában, így osztják el valamennyire igazságosan a társasház által felhasznált hőmennyiséget a lakások között. Pontos mérésre nem alkalmas, de arra igen, hogy kimutassa, ha például az egyik szobában el van zárva a radiátor vagy a ház napos melegebb oldalán kisebb a hőfelhasználás.

imrus101

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 
 " A készülék méri a radiátor és a környezet hőmérsékletét " Mind ezt, hogy csinálja egyetlen egy mérőeszköz? Miből tudja, hogy a radiátor nélkül a szoba hőmérséklete mekkora és ha van radiátor, akkor mekkora a két hőmérséklet közötti különbség.
 Mind ezt azért is kérdezem, mert nekem nagyon sok peres ügyem volt a távhőszolgáltatóval, és elég jól ismerem az ehhez fűződő dolgokat. Én pl megtettem azt, az édesanyám lakásában, ( mert nekem nem volt a lakásomban radiátor abban az időben ), hogy a mérőeszközt leszereltem a radiátorról és kitettem az erkélyre. Meglepő módon pont annyit kellett neki fizetni, mint előtte amikor még nem volt mérő marhaság felszerelve neki. Pedig elvileg kevesebbet kellett volna fizetnie.

Tibi

1

vacisa
vacisa picture

Meg a páratartalmat is, legalább is minél párásabb a szoba, annál jobban számol.
Ez csak annak probléma aki a mosás után tereget a hatodikon.
Sok helyen ez alapján osszák szét a ház fűtésének diját.

0

Jaca
Jaca picture
*****

De azt ugye tudod, hogy ezt nem szabad leszerelni laugh
Viszont ezeknek a kütyüknek van egy pszihológiai hatása is. A pógár, ha melege vam, nem az ablakot nyitja ki távfűtés mellett, hanem zár a radiátoron, így az egész házba kevesebb hő érkezik (mert a ház aljában van egy hitelesített, normálisan működő hőmennyiségmérő), és kevesebbet kell elosztani a lakók közt. Bár idáig sohasem fogunk eljutni.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Te komolyan hiszel ennek a működésében? Ez egy oltári nagy átverés az egész. Csináltam valami hőmérőt mert törvénybe iktatták azt, hogy lehetővé kell tenni a szolgáltatónak a méréses rendszert. Viszont ez nem a te fogyasztásodat méri, hanem csak a lakásod hőmérsékletét. De ettől nem változik a fizetni valód semmt. Arra, hogy tudom-e, hogy ezt leszabad-e venni vagy nem, arra csak azt tudom válaszólni, hogy ami az én lakásomban van és az én hőleadó berendezésemen van, azzal azt teszek amit akarok. Így hogy válaszoljak is. Leszerelhető. nem lesz tőle semmi bajom. 
Tibi

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
A "villanyórát" azért ne kapd le! :)

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Az teljesen más. A villany és a gáz az kell. De a távhő az már más 20 évig  nem volt a távhőtől szolgáltatásom és még élek. Meglennék most is nélküle.

Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Meglennék most is nélküle.

 

Ne haragudj, de ez sima élősködés a mások pénzén, energiáján. Költözz ki a határba, és ott nem lesz gondod a radiátorral. Igaz nem is fog fűteni a körülötted lévő 4-5 lakás.

Kalex

1

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Hidd el, azon vagyok, hogy elköltözöm. De. Tudod te egyáltalán, hogy hány szomszédom van? Hány szomszédos lakással vagyok körbevéve? Segítek. Egy panel épület legszélső lakásában lakom a 10.- emeleten. Nem fűt körbe senki. Sőt.  Egy szobám van egy szomszédos lakás falával közösen. Ez egy 6x 2.4 méteres fal. A lakásom az erkély-el együtt 72 m2. Akkor most min is élősködöm? Segíts. A közös költségem 33 ezer havonta. Ebben benne van a lépcsőház fűtése is. Senki nem fűtötte körülöttem a lakásomat.  Főleg nem 4-5 lakás. 
 Azért jobb ha valaki hozzá szól, ismerné a körűlményeket.

üdv.

1

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
Azt tudtad, hogy a meleg az felfelé száll? Alattad kilenc emeletnyi hőforrás fűti a padlódat. Ha én panelban laknék, és tudnám szabályozni a fűtésem, az első dolgom lenne, hogy a plafonra 10 centi nikecellt raknék. Mindig a födémen távozik a legtöbb meleg, egy kádárkockában a födém szigetelése 30% fűtésmegtakarítást is eredményezhet. 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! Hány fok volt nálad bent télen amikor kint nulla fok volt? Lentebb is írom nem kötözködni akarok.

0

csakyt
csakyt picture

Szia

17-18. A fiam a szemben lévő lakásban lakik, náluk 24-25 volt. Nekünk ez a 17-18 fok teljesen tökéletes volt. Ja és mind ez úgy volt 20 éven keresztűl, hogy sokkal többet fizettem mint a ház többi lakója a fűtésért, hogy nem volt fűtésem!

Tibi.
 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Tehát amikor kint nullafok vagy néha -5 fok ,volt bent nálad 17-18 ?
Mi emelte nálad a belső hőmérsékletet a kinti fölé jelentősen?

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Az emelte meg, hogy lakott lakásban élünk. Főzünk, fűrdünk, éljük a napi életünket. Az napi életünkben elmegyünk vásárólni, kivisszük a szemetet amihez az ajtót ki kell nyitni és így a lépcsőházban lévő hőmérséklet is beszivárog a lakásban. Hidd el, nem az az egy fal ami 6X2.4 méter melegíti fel a szobánkat. Van egy kertem a lakásomtól 3Km-re. Én építettem oda egy faházat. Megismétlem. faház. A téli hónapokban nagy ritkán szoktunk kimenni oda és ha kimegyünk, akkor is csak azért, hogy megnézzük rendben van-e minden. Képzeld el, hogy amikor -19 fok volt az utcai hőmérséklet, akkor bent a házban az asztalon lévő pohárban a maradék víz, nem faghyott meg. Amikor belépek a házba, akkor érezhetően  0 fok fölött van a belső hőmérséklet. Ha nem hiszed, örömmel meghívlak, hogy ellenőrizd le, hogy valóban így van-e vagy nincs. Tudod, soha nem hazudok, mert értelmetlennek tartom. Sok okos emberrel találkoztam az életem során. Mondtak okosakat, jókat, de amikor szembesűlnek, akkor mindig elmosolyodom rajtok amikor meglátom az arcukon azt a csodálkozó mimikát.
Tibi

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Eszemben sincs azt állítani, hogy hazudsz! Hiszek neked de a pohár vízes példa nem mérés csak egy kiragadott példa ami épp összejött akkor mert a -19 et megelőzte egy enyhébb periódus, vagy a lehülés nemrég kezdődött és még nem volt idő a hőmérséklet kiegyenlítődésre. Mert azt viszont bizton állítom, hogy hőenergia nem zárható be ! Ez azt jelenti, hogy ha van hőmérséklet különbség két térrész között ott megindul a hőáram a kiegyenlítődésig. Az is tény ha süti a nap a faházadat akkor melegíti azt valamekkora energiával, viszont amikor nem akkor megfordul az irány. Annyi csak hogy elhiszem a példádat de azt nem, hogy soha nem fagy meg bent a viz. Max lehet olyankor nem voltál ott.
Panel. Azt mondod 17-18 fok van bent nálad. Alattad a lakásban meg van mondjuk 22 fok testmagasságban. Az a plafonnál mérve 24-25 fok. Tehát a kb 70m2 padlód két oldalán van 7-8 fok hőmérséklet különbség. A panel födém/padló beton is meg vékony is. Csak egy nagyon jóindulatú értékkel számolva vasbetonra az U érték 30cm esetén kb 1.5W/mK Ebből kijön az 70m2 re hogy alulról 840W melegít folyamatosan és a kis falrészt nem számoltam . Ez óránként 3MJ energia és napi 72MJ azaz 2m3 földgáz energiatartalma vagy 20kWh villamosenergia. Ez pedig mindaddig áramlik feléd amig nálad 18 fok van vagy ha kevesebb akkor ez arányosan több! Azt írod 96 ban leszereltetted a radiátorokat, majd 2024 ben vissza. Ez 28 év időtartam. Szorozd fel az 1 napra számolt beszivárgó energiát az évi fűtésszezon napjaival majd mindezt 28 évvel és egy jelentős számot kapsz. Főleg ha kiszámolod ennek az árát. Nagyon jóindulatúan számoltam hidd el. Mert ha mindent beleveszünk akkor ennek legalább kétszerese jön ki! 
Az is mindegy hogy fűtöttél elektromosan amig a belső hőmérsékleted ennyi addig valosak az értékeim. 
Zárásképpen, nagyon sajnálom a helyzetedet, de ne bagatelizáld el ezeket a tényeket. Kívánom sikerüljenek a terveid!

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Várjál. Valamit félre értettél. Nekem a tervem az, hogy eladom a lakásomat, mert ilyen épületben nem akarok tovább élni. Az én próblémám már régen elmúlt. Volt egy 20 éves hadakozásom a széllel szemben és ezt a hadakozárt két évvel ezelőtt megszüntettem. Mindent kifizettem és tudomásúl vettem azt, hogy ez nem  jogálam.
 Az átáramló hőre vonatkozóan meg csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy nem értem ezt a problémát. Senki nem fizet semennyivel sem többet azért, mert az ablakon kimegy a meleg.  A szolgáltatásnak nevezett valamit úgy kell kifizetni ellenszolgáltatásként, hogy a lakás légköbmétere szarinti megszabott állandó összeg. Szóval, teljesen mindegy, hogy valakinél a falon át, vagy az ablakon távozik a szolgáltatott hőmennyiség. Az összeg marad. Ha meg valaki nem akarja mondjuk a szomszédot főteni, akkor szigetelje le belülről a lakását és vigyázzon a belső hőmérsékletéhez. Tudod itt az a nagy baj, hogy mindenki csak egy oldalról próbálja ezt a helyzetet megérteni. De van másik oldal is. Sőt. Nem csak panel épületek vannak ahol fűtések vannak, hanem tégla szerkezetűek is, ahol viszont nincsenek ilyen tudományosan megmagyarázandó kérdések. Békében élnek az ilyen épületekben egymás mellett a lakók, és nem azzal foglalkoznak, hogy a más tulajdonában lévő lakásban van-e fűtés, vagy nincs.
 

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
A 6x2,4-hez még add hozzá a 70m2-es padlót is. 

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Az a 70m2 padlót ami dupla szigetelésű? Nem mondod. :-)
 

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
Hány fokos a padlód? Mert ha alatta nincs fűtés, akkor biztosan hidegebb, mint a szobában a levegő.

0

csakyt
csakyt picture

Szia. :-) Gondolod a padlót méregetem? De a parketta alatt van egy kb 10cm-es üreges rész amin kereszt deszkák vannak és ezen van a parketta. Ezt azért tudom, mert én csináltam meg az előszoba, a fűrdő, a wc és a konyhát járólaposra és ehhez az előszobában fel kellett szednem a parkettát. az aljzat meg szerintem kb 20cm vastagságú beton lehet, de ennek a vastagságát nem tudom, mert nem vagyok építész. Szóval ott nem igazán jön használható meleg fel. Max a bejárati ajtónál a lépcsőházból. 

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Ha nem fázik a padlón a lábad, ha mezítláb rálépsz, akkor biza alulról meleget kapsz. Akármi is van a lábad alatt, az a meleg, ami az alsó szomszéd fűtéséből ered, felfelé száll, melegíti a plafon betonját, az a felette lévő levegőt, és a levegő a parkettádat. Szüleim a földszinten laktak, alattuk fűtetlen garázs és pince (panel épület). Ott biza hideg volt a padló a konyhában, és a parketta is a szobában. A Te talpad alatt van egy huszonpárfokos beton, ami egy hatalmas fűtőtest. És az a beton azért tud huszonpárfokos lenni, mert az alattad lakó radiátora felmelegíti. 
Az csak a passzív házakra igaz, hogy a bent lakók lehellete, és a háztartási eszközök által termelt meleg elég, hogy ne legyen hideg a házban, ehhez képest a Te lakásod hőigénye sokszorosa egy passzív háznak. 

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Nem akarok ebben tovább vitatkozni, mert elmúlt ami elmúlt. Ráadásúl hidd el, azért a hosszú, hosszú pereskedés kapcsán azért a nagy átlagnál ezt a rendszert elég jól kiismertem. Mondhatom azt is, hogy azért sok jogász elgondolkodott azokon amit én mondtam, állítottam. Ráadásúl nem véletlenül hoztak erről törvényt, és nem véletlenűl módosultak a törvényben bizonyos elemek a tárgyalásimat követő egy év után.
 Maradjunk annyiban, hogy a távhő az legalább, ha nem szemetebb cég mint a bankok. A bankoknál van választási lehetőséged. Ja még egy. Nem tudom emlékszel-e a 90.-es években az MTV "ablak" című műsorára. Szentmiklósi Péter volt bene a jogász. Ontotta 1998 után a távhő törvény értelmezését. Tudatosan mindenkit félrevezetve. Senki nem tudta, hogy mellesleg a távhőszolgáltató jogásza volt.  
Na itt szeretném befejezni, mert ez nem az én rovatom. én csak egy megjegyzést fűztem ide, amit sokan úgy vettek, mint ha ez az én bajom lenne.

Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Arra, hogy tudom-e, hogy ezt leszabad-e venni vagy nem, arra csak azt tudom válaszólni, hogy ami az én lakásomban van és az én hőleadó berendezésemen van, azzal azt teszek amit akarok. Így hogy válaszoljak is. Leszerelhető. nem lesz tőle semmi bajom. 

 

Igazad van. Francba a villany és gázórával. Ha bent van a lakásban, le kell szerelni.

Kalex

2

csakyt
csakyt picture

Szia
 Nem kötözködés képp írom, de a gáz és a villanyóra nem hasonlítható össze ehhez a berendezéshez. Törvényileg nem kötelezhető senki arra, hogy méréses rendszert válasszon a tulajdonán belül. Hiába próbálkozik egy lakóközösség azzal, hogy a ház méréses rendszert akar használni. Megteheti, de csak közös területekre vonatkozóan. Külön tulajdoni jogviszonyban nem! Szóval igen, leszerelhető és a szolgáltató nem tehet ellene semmit, Egy a lényeg, ne sérűljön meg a leszerelésnél a az állítólagos mérő eszköz.

Tibi

1

torokj
torokj picture

Törvényileg nem kötelezhető senki arra, hogy méréses rendszert válasszon a tulajdonán belül

Ez igaz,de mindenkinek a saját érdeke lenne.,hogy annyit fizessen amennyit használ.Persze a tizediken szélső lakásban lakó nem biztos hogy jól jár smiley
Abban igazad van,amíg nincs hiteles mérés pl ilyen nem sok értelme van,játék a számokkal.

0

enpesta606
enpesta606 picture

Szia!
Ha neked ennyi dolgod volt már a Távhő-vel, bizonyára nem okozott számodra meglepetést az, hogy törvényileg mire kötelezték a társasházban élőket egy, az idén januárban hatályba lépett szabályozás szerint: nem elég az, hogy mérni kell a hő és vízmennyiséget, hanem a mérőeszköznek 2027. január 1-től kezdve csak olyant szabad használni amelyik TÁVLEOLVASÓS!
Az eddigi papíralapú vízóra leolvasás a múlté, majd az a cég(ek) kerül(nek) jó gazdasági pozícióba amely(ek) ilyen szolgáltatást nyújtanak, kb. 2-3 millió ügyfélnek...mert el tudták intézni a kormányzati kapcsolataik útján.
István

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 A mostani kormányrendeletet nem olvastam el, de azt gondolom, hogy csak az épület egészére vonatkozik az amiről te írsz. Ha az épületekben lévő lakásokra is vonatkozna, akkor elég sok törvényt kell majd módosítani. pl ( társasházi tv, PTK, stb.) A társasházi törvény alapján a társasházakban a tulajdonos közösség jelen helyzetben, csak a közös tulajdoni jodviszonyra hozhat döntést. Külön magántulajdonra nem. Az épületben lévő lakások, azok épületrészként, magántulajdonban vannak. Amint egy közösség egy magántulajdonrészben a tulajdonosi jogot korlátozza, az mint a Magyar, mint az EU jogszabályokba ütközne. nem tudom, érted-e.
 Elég bonyolult és szemét dolog ez a távhő.
 Ja? és a házunkban a lakásokban nincs sehol mérőóra.

Tibi 

0

enpesta606
enpesta606 picture

0

enpesta606
enpesta606 picture

Soha nem csatoltam még linket, úgyhogy az egészet jól elrontottam...visszaellenőriztem, nekem legalábbis nem jönnek be.
Itt vannak, szerintem ezek működnek:

http://letesz.hu/msites/letesz/UserFiles/Sajtofigyeles/Rendezvenyek/2020/LETESZ%20ak.V/prezik%20honlapra/Techem_Kft%205.2.%2020200212_okos_meres_okos_koltsegmegosztas_V_LETESZ_Akademia.pdf

https://www.vizmuvek.hu/hu/kezdolap/informaciok/merok-leolvasas-fogyaszt...

https://okos-mero.hu/elf-homennyisegmero/

ha kimásolod-beilleszted
:-(
 

 

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

Az utolsónak belinkelt hőmennyiség mérő elffogadható részben, mert ez átfolyást is mér. A vízművek oldalán lévő volt édesanyám,nál amit leszereltem és kiettem az erkényre. Na ez egy egyszerű hőmérséklet mérő. De az átfolyóssal is vannak azért gondok. Az a gond vele, hogy nem az átfolyás mennyiségét méri, hanem mellette a külső hőmérsékletet is. Ez pedig azt okozza, hogy nem a valós fogyasztás után fizet a fogyasztó,
Tibi

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Igen, hiszek benne, mert laktam olyan helyen, ahol ilyen volt felszerelve és leolvasták, ez alapján készült a számla. Az egyik szobát nem fűtöttük, mert raktárként használtuk. Ott nem is változott a készülék által mutatott érték és ez az éves számlán is látszott. Úgy látszik, hogy nálatok akkor nem olvasták le őket. Ami nálunk volt, azok tudtak rádiós leolvasást is, de a cég, aki leolvasta és elkészítette ez alapján a számlát, az olyan drágán dolgozott, hogy később a közös képviselő járt körbe és olvasta le egyenként a költségosztókat. Egyébként védelemmel is el vannak látva ezek az eszközök, tehát nem lehet leszerelni őket anélkül, hogy valamilyen biztonsági kapcsoló ne aktiválódna és jelezné a buherálás tényét. Attól, hogy valami a lakásodban van, nem feltétlen a te tulajdonod. Pl. a villanyóra, a kábelmodem, stb.
imrus101

0

csakyt
csakyt picture

Szia.

 Elmesélek egy történetet. 1996.-ban, (akkor még nem volt távhőtörvény),  a feleségem munkahelye megszünt, és az én egyedüli fizetésemből éltünk egy panel épületben a családommal. Én, a feleségem és a három kiskorú gyerekem. nem tudtunk az egyedüli fizetésemből kijönni így, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy tudnánk spórolni. Cigizni nem cigizek, autónk nem volt. inni nem ittam. Arra jutottam, hogy valamilyen szolgáltatást felmondok arra az időre ameddig a helyzetem nem rendeződik. Sokat gondolkodtam, és arra jutottam 1995 decemberében, hogy küldök egy levelet a távhőszolgáltatónak, hogy a fűtési idény befejeztével a szolgáltatást felmondom. Meg is tettem. A közös képviseletet értesítettem és leszereltettem a radiátorokat. A távhőszolgáltató nem reagált semmit a levelemre, de két évvel később kaptam egy bírósági idézést, hogy tartozom a díjbeszedő Rt.-nek a szolgáltatási díjjal. Itt kezdpődött el a kálváriám a távhővel kapcsolatosan. Még a TV.ben is volt erről nem egy riport. újság is lehozta. Akkor a TV.-nél dolgoztam és a jogi osztályról mindig megkaptam az aktuális havi CD jogtárat amit szinte teljesen bemagoltam. Utána jártam mindennek, hogy is működik az épületekben a fűtési rendszer. Az egész szolgáltatás úgy ahogy van egy egész átverés minden szempontból. Ügyvédem nem volt, mert nem volt rá pénzem, így mindig magamat védtem. Mondanom sem kell, hogy széllel szemben hugyoztam, de nem azért mert nem volt igazam, hanem azért, mert egy olyan óriás céggel szálltam szembe ami ráadásúl önkormányzati érdekeltségű. vagy is állami érdekeltség. Viszont mindent tudtam a távhővel kapcsolatosan. Így pont ezért írom, hogy ezek a mérő rendszerek alkalmatlanok a mérésre, mertz azon kívűl, hogy mérnek egy hőfokot, mást nem tud csinálni. Nem átfolyásos, hogy azzal a valódi átfolyást a radiátorban mérni tudjanak.
 Azt meg kételkedve fogadom, hogy nálad az egyik szobában ha letekered a radiátort, akkor kevesebbet fizetsz. Ez már csak azért sem lehetséges, mert a hőnek van egy olyan tulajdonsága, hogy az épület egészében kiegyenlítődik, így nem mérhető a saját lakásodban az egyik szobában való hőleadó berendezésed elzárása.
 

0

torokj
torokj picture

Szia,

távhőszolgáltatónak, hogy a fűtési idény befejeztével a szolgáltatást felmondom.

Nem mondhatod fel,mint ahogy a közös költséget sem.Az ingatlan velejárója.
Mivel alaposan túl vannak fűtve a távfűtéses lakások az elosztás egyenetlensége miatt ,rossz hatásfokon működik az egész rendszer.Képzeld el mi lenne ha egy háztömb fele felmondaná a szolgáltatást (lehet ugyanolyan meleg lenne radiátorok nélkül is ) ,a maradék fizetné a költségeket? Bele kell nyúlni a  rendszerbe előbb utóbb ,csak senki nem vállalja fel egyenlőre az iszonyatos költségek miatt.
Mi lett a sztori vége?Kifizetted utólag a Távhő számláit?
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 :-) Mi lett volna. Minden pert elvesztettem. Illetve egyet megnyertem, de másodfokon azt is elvesztettem. De a megitélésem szerint csak az az oka, hogy nem volt ügyvédem és nem tudtam nemzetközi bíróságig elvinni. 
 De. Mint írtam, amikor én még felmondtam, nem volt törvény arra, hogy nem mondható fel a távhőszolgáltatás. Az én információm szerint pont ez miatt csináltak egy távhőtörvényt 1998.-ban.
 Az 1998.-ban életben lépő távhő törvény is lehetővé tette azt, hogy a fogyasztó felmondja a szerződést bizonyos feltételek mellett. Ez nekem akkor is megvolt. Viszont, mint írtam, egyedűl, kisemberként úgy sem volt esélyem, hogy pert nyerjek, hogy minden feltételnek megfeleltem, így mondva csinált indokkal a bíróság másodfokon ismét arra hivatkozott, hogy az igénybe vett szolgáltatásért fizetni kell. pedig nem is volt semmilyen hőleadó berendezés a lakásomban, mert a társasház beleegyezésével az összes radiátor leszerelték, így nem volt fűtésem.
Mi történt ez után, hogy annak ellenére, hogy felmondható lett volna a szolgáltatás és így vesztettem pert? Mondanom sem kell, hogy ismét módosították a távhő törvényt, és pont azt a jogszabályt vették ki belőle, ami alapján én felmondhattam volna.

Egészen 1996-tól kezdve, 2024 júniusig a lakásomban nem volt semmilyen radiátor. Most szereltettem vissza augusztusban. 
 Sajnos ha lett volna egy jó jogászom és pénzem, megnyerhettem volna a nemzetközi bíróságon, és ezzel sok sok olyan embert lehetett volna megmenteni attól, hogy ne lakoltassanak ki olyanokat akik nem tudnak fizetni.
A kérdésedre válaszolva, kénytelen voltam kifizetni. Nullás számlám van most.
Tibi

0

proba
proba picture

Furcsa dolog. Szerintem te sem gondolod komolyan a leválást. Az általány gázzal fűtenél? ( az is roppant igazságos) Vagy a többszörösébe kerülő villamos árammal, ami az első percben leverné a kismegszakítót, esetleg a szomszédoknak fizetnél a meleg falakért? Úgy gondolom, ha az ember igazságérzetét bántja, hogy elzárt radiátor mellett miért fizet egy panelban, annak a társasház igazságát is tisztelnie kellene. (miért fizessék ők a fűtésemet?)  Tetszik, nem tetszik a fűtés terhét minden nyűgével közösen kell viselni. Erre egy jó példát hallottam, a munkatársam néha néha leballagott, aszt a távhő bejövő csapját a lakóközösség!!! igényeihez igazította. Mondván ami a közös órán nem jelenik meg, azt senkinek nem kell kifizetni. Mégse az ablakot nyitogassuk.. ( de ehhez egy olyan közösség kell aki ismeri és tiszteletben tartja sajátján kívül a többi lakó, és a szolgáltató jogos érdekeit is.) 
Mondom ezt egy magánházból, ahol ugyan pereskedés nélkül elzárhatom a kazánt, és nem fizetek, de jól felfogott érdekem, hogy ne tegyem. ( ugyanis a szomszéd nem fog segíteni muszájból a fűtésben.)

1

csakyt
csakyt picture

Szia.
 De. Teljesen komolyan gondoltam a levállást és ma is azt gondolom, hogy aki leakarna válni, az meg is tehesse ezt. Ha valaki nem akar diktatúrában élni, hanem egy normális országban, akkor ennek így kellene lennie. Tudod, ez egy szolgáltatás! Érted ezt? A szolgáltatás az egy olyan dolog, hogy van egy vállalkozás és van egy ügyfél aki vagy igénybe akarja venni azt a szolgáltatást, vagy nem! A piacgazdaság meg azt csinálja, hogy azok a vállalkozók maradnak életben, akiknek a szolgáltatásuk olyan, hogy azt a vásárló szívesen veszi. Ha egy szolgáltatást kötelezően ráerőltetjük a vásárlóra, azt diktátumbak nevezik. Jogilag fogalmazva tisztességtelen szerződési feltétel!
Most akkor menjünk egy kicsit a jogi oldalára. Úgy tudom, hogy a demokratikus országokban a magántulajdon az szent és sérthetetlen. Milyen ország az, ahol többféle magántulajdon létezik? Van egy olyan amiben megmondhatják, hogy már pedig neked ezt a szolgáltatást el kell fogadnod, és ha használod, ha nem, fizetned kell érte. Tudom most visszakérdeznél, hogy mire is gondolok. Elmondom. Van két épület egymás mellett. Az egyiket még 1800-as években építették, a másikat 1970.-ben panel épületként. Mind a két épület 1990-ben társasházzá alakult, mert a benne élők megvették az addig bérelt lakásaikat. Így az épületen belül a lakások külön tulajdonba kerültek, így mint külön tulajdonú tulajdonosok a rendelkezési joguk is a sajátjukká vált. A tégla épületben régi kályhák voltak. A tulajdonos közösség megállapodott abban, hogy mivel megszüntek a tüzép telepek, így áttérnek egy olyan rendszerre amivel tovább tudnak fűteni.  Áttértek a gáz fűtési rendszerre és mindenki éli világát függetlenűl attól, hogy a szomszédnak van-e hasmenbése vagy nincs. A panel épületet meg úgy csinálták meg, hogy eleve egy akkor korszerűnek tűnő távhő rendszert szereltek be ezekbe az épületekbe. Igen ám, de ez a rendszer egy idő után elkezdtek olyan mértékben drágulni, és a szolgáltatás minősége is olyan mértékben változott, hogy ez már nem igazán éri meg. Szóval. Itt a kérdés. A panel szerkezetű épületekben miért nem lehet megoldani azt, amit egy tégla szerkezetű épületben meglehet oldani? Egy tégla épületben a szomszéd az miért viseli el, ha a szomszédja elzárja a gázt és csak akkor kapcsolja vissza a gázfűtését, ha arra épp szüksége van? Ezt a panel épületben élők, miért nem tehetik meg? A tégla épületben miért nincsenek olyan marakodások, hogy a szomszéd fűt, vagy nem fűt? Azt mondom, a panel épületekben a szomszéd ne szóljon bele az én lakásom belső hőmérsékletébe, mert én sem akarok beleszólni abba, hogy neki milyen hőmérsékletű a lakása. És a villanyra  is válaszolva. Tudod, volt minden szobában egy 2KW.-os olaj radiátorom amikor le volt szerelve a távhő által működtetet radiátorom. Akkor kapcsoltam be amikor akartam és spóroltam vele. Tökéletesen működött és képzeld. Nem csapta le a villanyórát! Szóval lehet nagyokat mondani a másik oldalon, de ettől még nem lesz igaza annak a másik oldalnak.
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Tibi!

Egyetértek, a közösködés nem mindig kifizetődő. Én is laktam olyan panelban, ahol május végén 26°C kinti hőmérsékletnél ezerrel ment a fűtés, mert "vannak kisgyerekesek is". Én meg fizettem az ő kényelmüket, mert nekem bőven elég volt, ami a nyitott ablakon bejött.

Ugye a társasházat nem te építetted? Mert akkor nyilván terveztél volna bele saját gázórát. De amikor megvetted a lakást, tudtad, hogy közös rendszer van. Nálunk például m2 alapon fizetjük a fűtést, akár elzárom a radiátorokat, akár maximumra tekerem, akár kinyitom az ablakokat, mert meg lehet főni a melegtől. Ennél a megosztós rendszer egy fokkal igazságosabb, de persze az is rossz.

Ezek a rendszerek akkor épültek, amikor a gáz és a távfűtés fillérekbe került, és a nép hozzászokott ehhez. Ezért van az, hogy még mindig kikövetelik a lakásban a 26-28 fokot, legfeljebb kinyitják az ablakot, hogy kimenjen a felesleg. Ugyanez van a kórházakban és sok állami fenntartású intézményben is. Beteges, szocializmusból örökölt beidegződés.

Amit tudsz tenni, hogy szereltetsz gázórát (ha a lakásban van gázcsatlakozás), egy szerelővel rákötteted a radiátorokat, és módosíttatod az alapító okiratot. Vagy elköltözöl.

Lift karbantartást is mindenki fizet, pedig van, aki gyalog megy fel az emeletre. A közösség már csak ilyen.

Üdv

1

csakyt
csakyt picture

Szia

Már vártam, hogy mikor kapom meg azt a szokásos mondatot, hogy " De amikor megvetted a lakást, tudtad, hogy közös rendszer van ". Ez valóban így van. Viszont amikor megvettem a lakást, nem is volt gond ezzel. Viszont amikor megvettem a lakást, akkor még nem volt telefon. Amikor a mellettünk lévő tégla épület tulajdonosa megvette azt a lakást, akkor neki meg a pincéből kellett a tüzelőt felvinnie mondjuk a negyedik emeletre. Ma már gázzal fűt.Nem tudom, érted-e a célzást. Amúgy én amikor az első hozzászólásomat tettem ebben a témában, nem azért tettem, mert magamról akartam beszélni. Én csak akkor megírtam a véleményemet arról, hogy én mire is tartom a társasházakban jelenleg működő egyéni mérőeszközöket. Amúgy igen, elfogok költözni a panelból, mert nekem nagyon nem tetszik az, hogy a saját tulajdonomon belül, más mondja meg nekem, hogy én a saját lakásomban milyen szolgáltatást használjak.
Tibi  

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Értelek, de amikor csatlakozol egy közösséghez  akkor elfogadod annak a szabályait.
Az egyéni szabadság korlátozására jó példa a biztonsági öv. Amikor bevezették, egyesek azzal érveltek ellene, hogy nekik senki ne mondja meg, mit csináljanak a saját autójukban.
A közösség szabályainak semmibe vételére pedig jó példa a mi társasházunk, ahol többen szimplán nem fizetnek közös költséget. Többnyire olyanok, akik megvették a mellettük levő lakást, és a kettőt egybenyitották. Hogy mi a véleményem róluk, azt most nem írom le ide, mert nem ide tartozik, és kitiltanának nem megfelelő szóhasználat miatt.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 24 ben szereltetted vissza a radiátorokat akkor addig mivel fűtöttél? 
Meg azt is kérdezem, hogy a télen nálad bent a kint mérhető hőmérséklet volt?
Még azt is megkérdezném, vajon az fer volt, hogy a szomszédoktól valamennyi hőmennyiség emelte a te lakásod hőmérsékletét?
Ne vedd ezeket kötekedésnek!
De volt itt egy fórumtárs aki nagy hangon jött azzal milyen fasza 16 fokos lakásban télen mert ha kintről bejössz az milyen melegnek tünik. Meg ha futsz pár kört akkor rögtön nem fázol. Én ledobtam ezen a láncot mert erről a garasoskodásról amit leírt szerinem nem kérdezte meg a családját hogy vajon ez nekik is jó! 
Tudom az anyagi lehetőségek mindenkit behatárolnak, kit mennyire de másokra kényszeríteni résztvállalást az szerintem nem etikus, és a hő tudjuk csak egy irányban haladhat a kiegyenlítődésig. De addig...

0

Jaca
Jaca picture
*****

Érdekes dolog ez a távhő. Ugye az az oka, hogy nem válhatsz le róla, hogy a szomszédos lakás hőmérséklete függ a tiédtől is, mert a kettőtök közt lévő válaszfal hőszigetelése sem jobb a hangszigetelésénél. El tudod képzelni, milyen lehet egy hideg fal mellett ücsörögni a fotelban? Vagy a padló jéghideg, mert alattad nincs fűtés? 

0

Sponsored links