You are here

Retro diavetítő izzójának led-esre cseréje lehetséges?

Sziasztok!

A Lemezárugyár által gyártott régi diavetítőbe ledizzót lehet tenni? Nagyon melegszik a készülék, ezért szeretném arra cserélni, ha lehet.

Köszönöm előre is a segítséget!
Erika

Comments
Bakonyi-Tót Erika
Bakonyi-Tót Erika picture

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a sok hozzászólást! Nem mondom, hogy mindent értek. :-) Találtam egy LED izzót, ami úgy tűnik ugyanaz a típus, mint a régi vetítőjé.

Mi a véleményetek róla? Érdemes lenne ezzel próbálkozni?

https://royaltuning.hu/termek/ba15s-led-izzo-feher-uveg-hazas-2db/?aku=c...

Köszönöm:
Erika

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Sajnos nem lesz jó bele. A hagyományos izzónak más az izzószál pozíciója, amit a tükör a lencsére irányít. Ezzel nem lesz fényereje!

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Igaz, nem lemezáru-gyárit kellett átalakítanom, de a lényeg ugyanaz. Trafót, izzófoglalatot és az izzó mögötti homorú tükröt kiszereltem. Csomagolásnál használt kemény szivacsból körkivágókkal csináltam szivacsgyűrűt, azzal a tükör helyére berögzítettem egy GU10 foglalatú spotot. Egy GU10 foglalat + egy zsinórkapcsolós hálózati kábel és kész. Nem hősugároz és könnyebb is. A ledizzó:
https://leddiszkont.hu/led-spot-ego-inesa-led/LLGU10AP7W60066K3000/adatl...
Felhívom a figyelmed a 38 fokos sugárzási szögre, így nincs szükség az izzó fényének fókuszálására. Akkor épp' csak meleg fehér volt itthon, de azt mondja az unokaöcsém, tökéletes.
Valamiért nem enged képet csatolni a oldal (nem kínálja fel a lehetőséget), így sem a vetítőről, sem a ledizzó dobozáról nem tudom mellékelni a fotót, pedig ez utóbbin ott van minden lényeges adat.
A Általad belinkelt izzóról megy csak a gyakorlatban derül, hogy mennyire megfelelő. Ez a filament led technika még elég új, spotos felhasználásról még nem hallottam, márpedig itt arra van szükség. Ha nem akarsz barkácsolni, egy próbát megér(het), ezt Te jobban tudod. Mindenesetre az eredményt írd majd meg, megköszönnénk !
üdv.
Tibi
 

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
Én már évekkel ezelőtt raktam bele ledet. Egy 10W-os COB led került bele, aminek a viláfító felülete kb 1,5 X 3mm. A LED 6V-os nyitófeszültségű, így némi óvatos kísérletezés és méricskélés után simán beraktam a 6V-os izzó helyett egy GRAETZ híd után, persze ez csak az én trafómmal működik biztosan. Talán 2-3W-al világít a LED, és bőven elég. 
Az viszont fontos, hogy ezt a LED-et is jó nagy hűtőfelületre kell szerelni, csak akkor lesz hosszú életű, meghajtása lehet áramkorláttal ellátott DC-DC konverterrel is. 

0

zsugori
zsugori picture
****

0

zsugori
zsugori picture
****

csőbilincs is megteszi vagy toldó stb...

0

kferi
kferi picture

Én pár éve átalakítottam egy nagyobb LED modullal.

A távolság és a LED mérete az egyenletes fényerő miatt fontos, mert eredetileg egy tükör volt az izzó mögött és így lett nagy és egyenletes a megvilágítás. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, de a LED-hez külön (led)táp kell.
A fókusz is változik, de még az is lehet, hogy nem megfelelő a színhőmérséklet és a fényerő

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
A hideg fehér LED-del szerintem nagyon jó képminőséget kapsz. 
 

0

Sponsored links