You are here

Polarítás nélküli kondenzátor

17 posts / 0 new
Last post
petyka2
petyka2 picture

Sziasztok! Előre is elnézést kérek az amatőr kérdésért. 2,2u 35v-os polaritás nélküli elkot, mivel lehet helyettesíteni? Egy videófej motorban lakik az ominózus alkatrész.

Comments
istvan770
istvan770 picture

Sziasztok. A hozzászólásomban "elso59, 2010-12-30 17:44" hozzászólására reagáltam.
Kifelejtettem, hogy bipoláris kondikról írtam, mert ő erről írt,
de 3-percen belül(18:19) korrigáltam. Tudomásom szerint bipoláris kondenzátorok
(pl.: elko) két véget, a polaritás függőség miatt, csak stabil, vagy lüktető egyenfeszültségre szokták kötni. Ha egyik lábához viszonyítva a másik változó polaritású(SzBálint, 2011-01-05 20:00), akkor neki annyi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:idézek

Elektrolit Kondenzátorok Az elektrolit kondenzátorokat az a szükség hívta életre, hogy például a tápegységekben szűrő és pufferelési célokra igen nagy kapacitású kondenzátorokra lenne szükség. Ha azonban ezt hagyományos kondenzátorral szerenénk elérni, akkor (a tetemes pénz mellett) jelentős méretű kondenzátorokat kellene beépíteni. Mivel a tápegységekben a kondezátorok veszteségei nem szem előtt tartott szempont, a hálózatból ugyanis kényelmesen fedezhetőek a veszteségek. Felépítése teljesen más mint a hagyományos kondenzátoroké. A szigetelő réteget egy igen vékony oxid hártya képezi az egyik elektródán, a másik fegyverzetet a szigetelő réteggel érintkező elektrolit alkotja. Az elektrolit azért szükséges, hogy a két elektróda a lehető legjobban érintkezhessen a szigetelő réteggel, mert fémes elektródákon mindig marad az elektród és a réteg között levegő, ami a kapacitást csökkentené.
Az egyik elektróda (Anód) alumínium lemez, amelynek felülete molekuláris vastagságban alumíniumoxiddal (Al2O3) van bevonva. Az oxidációs eljárást formálásnak nevezik és azt célozza, hogy az oxid réteg olyan vasatgású legyen, amely az üzemi feszültségnek megfelelő. Formáláskor az elektródának való fémet (bórsav vagy foszforsavba) elektrolitba helyezik és pozitív feszültséget kapcsolnak rá. Kezdetben a feszültség kicsiny, de nagy áramú. Az áramot korlátozva és alacsonyan tartva a feszültség lassan növelhető. A szükséges réteg 10-8 - 10-5mm vastagságú, amely a használt formáló feszültségtől és időtartamától függ. A másik elektróda (Katód) formálatlan, kisebb tisztaságú szintén alumínium, többnyire a kondenzátor házát alkotja.
A hagyományos kondenzátorokhoz képest az elektrolit kondenzátorok veszteségei igen magasak amelynek egyik oka az, hogy igen magas átvezetéssel bír, amelynek értéke 30-50μA/μF, vagy ennél még több lehet. Másik ok, hogy a tulajdonképpeni másik elektróda az elektrolit, amelynek igen jelentős a soros ellenállása. A veszteségi tényezők együttesen kb. 0,1 - 0,2 nagyságú, és ez azt is jelzi, hogy váltakozó áramú körben nem célszerű alkalmazásuk. Másrész a szigetelő oxidréteg fenntartására az elektrolit kondenzátor folyamatos egyenfeszültséget igényel. Az oxid réteg maximálisan 1,5V-os negatív feszültséget képes elviselni, és ezt sem tartóssan! Hosszabb ideig nem használt elektrolit kondenzátoroknál elvékonyodik a szigetelő alumínium-oxid réteg. Ezért csak fokozatosan szaba üzemi feszültségre kapcsolni, hogy legyen ideje az oxid rétegnek újra formálódnia. Az elektrolit kondenzátorok kapacitása, erőssen függ a hőmérséklettől és az üzemi feszültségtől. Vannak helyek ahol az elko polarizáltsága miatt nem lenne használható, ekkor bipoláris változatot kell használnunk. A bipoláris elkó tulajdonképpen két , két szembe fordított elektrolit kondenzátor, - a két katódot kell közösíteni. A kondenzátort gyártják is Non-Polarised (polarizálatlan), vagy Bipolar (Bipoláris) kondenzátornak nevezve őket. A jelenlegi elektrolit kondenzátorokat két csoportra érdemes osztani az egyik a mangán-dioxid amelyet elektrolitként alkalmaznak. Sokkal kisebb a soros ellenállása, mint a korábbi elektrolitnak. Jobban bírja a hőmérsékletet -55-től +175 °C, 30%-al nagyobb vissza irányú áramot képes elviselni és nagyobb élettartamú. A második típusban, szerves félvezetőt használnak elektrolitként. A szerves anyag egy komplex sókból álló sűrű elegy, a neve TCNQ. Sokkal jobb elektromos és 50-szer nagyobb kapacitás érhető el vele, mint a hagyományos alumínium elektrolik kondenzátorok esetében sokkal kedvezőbb ESR értékkel. Ebből következően előnyösen használható kapcsolóüzemű tápegységekben."

http://elektroncso.hu/cikkek/alkatreszek.php

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Köszi-jo attekintes, csak az a gondom vele, hogy szerintem ugy ca. 20-30 eves technikai szintet taglal_legalabbis ami a vesztesegeket/ESR-t erinti...
Kari

0

istvan770
istvan770 picture

Bocs kimaradt: a kipukkanás bipolárisokra vonatkozik.

0

istvan770
istvan770 picture

Sziasztok. Ha két egyenlő kapacitású kondenzátort sorban pl.: (0V) (+10V)-ra kötök, akkor a kondik közös pontján +5V-ot mérhetek. Azaz a 3 pont feszültsége 0V, +5V, +10V. Például: a +5 és +10 közti relatív potenciál 5V, ami irányát tekintve a +10V-os ponton +5V. Következmény: (+)-t a (+)-ra, vagy (-)-t a (-)-ra kötve az egyik tuti kipukkan.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a fordított elkó olyan, mint egy kisértékű ellenállás. Ha két elkót szembekötünk, akkor bárhogy kapja a polarítást, az egyik mindig kondi marad. Ha DC-re kötünk fordítva kondenzátort, az azért pukkan el, mert felforr benne az elektrolit a folyamatos nagy áram hatására. Esetleg akinek van otthon hanggenerátora, meg tudja vizsgálni egy RC taggal, hogy a két szembekötött 4,7u az ugyanazt a határfrekvenciát adja-e, mint egy 2,2u.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:és a következő pillanatban, mikor polaritást vált a váltakozó feszültség?

Bálint

0

VaZso
VaZso picture

Te miről beszélsz?

0

petyka2
petyka2 picture

Köszönöm a válaszokat, akkor jó nyomon jártam. Elég szűkös a hely, uh ez lehet problémát fog jelenteni./Panasonic G mechanikás videofej motorról van szó./ BUÉK mindenkinek!

0

elso59
elso59 picture

Bocs, elírtam, 2,35uF lesz az eredő!

0

elso59
elso59 picture

Szia! Bipolárisból úgy csinálhatsz unipolárisat, ha kettőt sorba kötsz oly módon, hogy az azonos kivezetéseit
kötöd össze. + a +-szal, vagy - a --szal. Így mind a kettő szabad kivezetés azonos polaritású. Az értékét pedig a 4,7uF adja, mert ugye két kondi sorban reciprok adódik össze, így 4,35uF lesz az eredője. Üdv: István

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Tehát egy 2,2uF-os bipoláris kondenzátorról van szó?
Akkor ezzel könnyedén helyettesítheted:

https://www.hqelektronik.hu/info/hu/c__2u2__50_mkt.html

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha kevés a hely, két SMD kondit is betehetsz szembe.

Bálint

0

jandu
jandu picture

Smd-ben láttam ilyen, sőt nagyobb értéket nem elkóban.

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok
Igy van, pl. 22uF,25V/50V-ig letezik (gyarto függvenyeben) akar X7R dielektrikummal is pl. 1206/vagy 0805-ös hazban is....
kari

0

Sponsored links