You are here

TP-WR340GD

14 posts / 0 new
Last post
arpika
arpika picture

Üdv mindenkinek.A helyzet az,hogy nemtudok kapcsolódni a nethez a tp-Link wr340gd tipusu routeremmel.A routerbe belépek,de rajta keresztül nincs net.A szolgáltatóm az IP cimemet automatikusan adja.Van egy "szerver gép",ami wi-fin kapja a netet.Probáltam ujrainditani a szerver gépet,de semmi.

Comments
arpika
arpika picture

Kipróbáltam a switch részét és láss csodát:müködik a net.A wi-fit nem próbáltam még.Akkor miért kell a WAN port?A router IP cime igy semmilyen célt nem szolgál???Létezik-e,hogy a WAN port nem müködik?

0

greatman
greatman picture

Ja, a router IP címe meghatározza a belső hálózat IP címtartományát.

0

greatman
greatman picture

Szia!

Persze, létezik olyan, hogy nem működik a WAN port, de az a router akkor hibás. A te esetedben nem ez történt. A wifi -s routerek alapvetően 3 fő részre bonthatóak működés szemszögéből. Router, switch, wifi AP. A routernek van két ethernet portja. Az egyik a bejövő hálózat felé néz, amit úgy neveznek, hogy WAN port abból kifolyólag, hogy az jó esetben az Internet felé néz, ami egy WAN. A másik ethernet portja a belső switch felé néz, ez nincs kivezetve, itt kapcsolódik a router a belső hálózat felé néző switchre. A router tud a hálózatok között routolni, illetve ún. NAT -olni. Szinte mindig ezt a funkciót használjuk az otthoni hálózatoknál. A NAT lényege a címfordítás. A külső és a belső hálózat IP címeit fordítja át, így teljesen leválasztja a belső hálózatot a külsőről IP cím szerint. Neked most erre nem volt szükség, mert ezt a funkciót a szervered látja el. Egyébként meg lehet oldani úgy is, hogy menjen a WAN port, de ez esetben két belső hálózatod lesz. Az egyik ami a router és a szerver között van, a másik ami a router mögött. Ilyenkor viszont nagyon fontos, hogy a szervered IP címe ne legyen ugyanabban az alhálózatban, mint a router belső hálózata. Szerintem neked itt lehetett a bibi. Egyébként a te esetedben minden különösebb beállítás nélkül is menni kellett volna így a dolognak.
Milyen IP címeket oszt a szervered és milyet osztott a router? Ez rögtön elmond mindent.

0

arpika
arpika picture

Köszönöm a segitséget,de csak holnap fogok tudni foglalkozni vele.Az ötlet,hogy a bejövő kábelt ne a WAN portba dugjam,szerintem jo,mert igy még nem próbáltam.De kérdés,hogy majd a wi-fi is fog-e rajta működni?Holnap irok az IP cimekkel sem vagyok tisztában.Szóval lesz még kérdésem...Jó éjt...

0

greatman
greatman picture

Igen, fog. A wifi ugyanúgy a belső switch egyik portjára csatlakozik, mint egy szimpla AP. Semmi köze a routoláshoz, ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik más LAN portra csatlakoztatott eszköz. Csupán a fizikai átviteli közeget módosítja vezeték nélkülire. Persze van olyan eset is amikor azért kicsit többet is tud, de ez a te esetedben most mellékes....

0

arpika
arpika picture

Kezdjük elölről:adva van egy Tp-wr340gd router,amit be szeretnék kötni.Van müködö netem is,ami egy wi-fis rendszerü.Az internetet kapom wi-fin.Antenna kapcsolódik egy "szervernek" nevezett géphez,amiböl jön az UTP kábel a gépembe.A hálózati kapcsolatom DHCP kapcsolat.a "szerver"-en állitólag LINUX alapu szoftver van néhány Mbyte-os.a két gép közé szertném a routert,mint switch és wi-fi elosztás.Remélem érthetö voltam...

0

greatman
greatman picture

Nos, akkor a feltételezésem helyes volt. Tehát a szervered felől érkező UTP bemegy a gépedbe, ilyenkor van Internet is rajta. Ha ezt a bejövő kapcsolatot akarod megosztani, sőt mivel van DHCP -d is, már nagyon egyszerű a dolog. A routert mint switch -et kell használnod. A WAN portját felejtsd el. Minden kábelt a LAN portokba kell dugnod, ilyen esetben tök mindegy mi van a router konfigjában, a switch részéhez nem kell semmi. A router IP címét állítsd be valamire, lehetőleg olyan IP címre, ami nem ütközik mondjuk a szerverével, illetve a DHCP kiosztási címtartományával, azonban legyen egy alhálózatban a szerverrel és a gépeddel. Ellenkező esetben ha el akarod érni a routert, mindig állítgatnod kell majd az IP címedet. A routerben lévő DHCP szervert tiltsd le, mert be fog kavarni. Ez után már csak a Wifi security részét kell beállítani a routerben ha akarod. Mivel a bejövő WAN porton nincs semmi, így nem kell MAC klónozás (egyébként sem kell ebben az esetben) meg semmi más. A router nem fog csinálni semmit az IP címekkel, csak mint switch és mint AP működik. Ha valami nem tiszta jelezd. Ha megírod az IP címeket akkor azt is megmondom mit hova állíts.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Állítsd be az átjárókat megfelelően és menni fog.
Figyeljetek már oda a magyar nyelvre is. A mondat végi írásjel után szóköz található.
Üdv! Kalex

0

greatman
greatman picture

Szia!

Na most mi van? Lehet, hogy én vagyok bamba de ezt én nem értem. Mi kap mit?
Azt írd le pontosan, hogy mi az alap felállás. Azt írod a szervergép wifi -n kapja a netet. Ebből nekem az jön le, hogy az ún. szervergéped wifi -n megkapja a netet, tehát ezen van Internet kapcsolat. Hová szeretnéd tenni a router -t? Közvetlenül vele szeretnéd fogni a szolgáltató jelét, vagy a szervergép LAN portjáról szeretnéd lekapni azt?

0

arpika
arpika picture

A MAC klónozást is próbáltam...valahogy nem sikerül...

0

arpika
arpika picture

Nincs felhaszn.név és jelszó.Ráadásul végigcsináltam a gyorsbeállitást

0

jozsi21
jozsi21 picture

Esetleg egy mac szám klónozást próbálj meg a router menüjében.

0

jozsi21
jozsi21 picture

Ki a szolgáltató?

Esetleg nem kér a szolgáltató a csatlakozáshoz felhasználónevet meg jelszót?

Végig csináltad a routerben a quik setupot?

0

Sponsored links