You are here

SONY SDM-HS53 LCD Monitor hiba

19 posts / 0 new
Last post
janocsi
janocsi picture

Sziasztok!
Van egy Sony SDM-HS53 15”-os LCD monitorom, ahol a jellegzetes "inverter" hiba jelentkezett. Invertert (2db van a készülékben), keresnék hozzá, PWI 1502LG(A) felírat van rajtuk, de ilyen jelzéssel ehhez nem találtam sehol információt. A csövek (2db) már lepróbálva tökéletesnek tünnek egy másik monitorban átrakva. Szerviz dokumentációra lenne szükségem, hogy pontosítani tudjam a hibás alkatrészt, és annak környezetét is szeretném jobban megismerni. Ha valaki tudna ebben segíteni, nagyon megköszönném.
janocsi

Comments
janocsi
janocsi picture

Szia!
A csöveket egy Samsung510n 15”-os monitorban már lepróbáltam. Abban is 315mm hosszúak a csövek, de csak 2mm átmérőben, míg ebben a Sonyban 2.5mm vastag CCFL csövek vannak. Annak az inverterével szépen működnek ezek a csövek, a benne lévőket át is raktam ebben kipróbálásra, de hallom, az egyik inverterrel itt baj van, sípol, és csak félig gyújtja ki a csövet elsőre, emiatt a másik cső sem tud jól elindulni. (OZ960S a CCFL vezérlésért, figyeléséért felelős.) Ha sokáig kapcsolgatom ki/be, egyszer el is indulnak a csövek, és egy darabig működik is valahogy a monitor, de az a ”ciripelés” halkabban még mindig jelen van, abban az inverterben, míg a másik tökéletes ilyen szempontból.
Elnézést a hosszúra nyúlt szövegért.

0

papa1962
papa1962 picture

Helló!

Holnap szétnézek a lomok között,legalábbis amit könnyen meg tudok közelíteni.Nagy eséllyel találok is valami hasonlót,vagy pont ilyet.

Üdv.Csongor

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Annak nagyon tudnék örülni, mert szinte biztos, hogy csak a cseréjével lehet már helyrehozni. Ha találnál, akkor privátban megbeszélhetjük, hogyan tudom rendezni. :D

0

papa1962
papa1962 picture

Helló!

Úgy néz ki a hosszas keresgélésnek meg lett az eredménye.A ferrit mérete 18x21 szerintem a Tiéd is ennyi,megmérnéd?Amennyiben jó a méret,dobj egy emailt és megbeszéljük.

Üdv.Csongor

0

janocsi
janocsi picture

Szia Csongor!
Először is megköszönöm ezt a kedvességed, hogy egyáltalán ilyen sportszerűen segítesz. Lemértem, valóban úgy néz ki megfel az a méretű ferritmagos inverter nekem. Ez 18x22.4x5 mm-es mag, a többit már privátban írom is a Neked. Egy kép még a "magról" is.
Mégegyszer, köszönet!

File csatolás: 

0

janocsi
janocsi picture

Szia Csongor!
Ez igen, működik! Amit kaptam Tőled invertert, azonnal le is cseréltem, és valóban, renbe is jött a monitor. Most járatom, nagyon szépen megy, semmi "ciripelés" nincs. Teszek fel róla képet az alkatrész oldalról, és a már működő monitorról is.

0

papa1962
papa1962 picture

Helló János!

Örülök,hogy segíthettem,gratulálok a kitartásodhoz és a sikerhez.

Üdv.Csongor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Azt szeretném még kérdezni ezzel az ominózus monitorral kapcsolatban, lehetséges-e beszerezni ehhez ilyen típusú invertert, vagy reménytelen az eset. Csatolok róla egy képet.

File csatolás: 

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Csinálsz az aljárol fotót ? Lábkiosztással lehet berakni másikat.

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Már teszem is fel az aljáról készült képet. Úgy láttam, csak két kivezetése van a primernek is, és természetesen a szekundernek is.

File csatolás: 

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Sima PWM vezérléssel van ellátva , mondjuk 12V az egyik felén az smd fet pedig rángatja a gnd-t rá. Biztos hogy szakadt az a trafó? Szokott forrasztási gond is lenni úgy hogy nem is látszik ki kell venni , a lábakat esetleg megcsiszolni 90% ban ez meghozza a javulást.

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Alaposan átmértem már ki is volt forrasztva, de csak nem jött helyre. Időközben már a borító szalagot is leszedtem róla, hogy talán a két fél vasmag nincs jól összeragasztva, de semmit nem találtam, csak "ciripel" továbbra is. A két inverter primer tekercsei párhuzamosan vannak bekötve egymással.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Janocsi!
Ha nem kerül egy masik effele trafo, megnezheted a müködö trafod ennek a helyere teve is/fölcserelve, hogy pl. akkor mi törtenik_ugyanis esteleg az aramkör/terheles nem megfelelö, de a trafonak semmi baja...
Kari

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Meg fogom próbálni ha nem sikerül másikat beszerezni, mert így egyáltalán nem jó semmire ez a monitor. Minden esetre, még várok vele, talán mégis sikerül hozzájutni egy hasonló inverterhez. Ha mégsem, akkor ezt következik. (Azon is gondolkodom, esetleg LED szalagot hogyan tudnék a csövek helyett berakni, táplálni, de csak a legvégső esetben.)

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Nem lesz jó a kép , nem lesz homogén fényed LED szalaggal

A két trafót mindenképp cseréld fel és úgy is tegyél egy tesztet!

0

city217
city217 picture

Látom kened-vágod az inverter javítást, de ne dolgoztasd fölöslegesen. :(
"aramkör/terheles nem megfelelö" ..ez mi, hol van?
Szép napot.

0

Kari
Kari picture
*****

Ja Papi!
Aki javitassal foglalkozik, az sztem ne tegyen fel fel ilyen kerdest :-? ...
Jobbat!
K.

0

Sponsored links