You are here

Laptop vs almalé

37 posts / 0 new
Last post
Crea
Crea picture

Sziasztok.
Sikerült szereznem egy új beteget. Hp laptop belefolyt az almalé. Szervízbe járt alaplap cserét javasoltak. ( ki van tisztítva nagyjából )Én azért megnézegetem hátha tudok neki valamit csinálni :)A kérdésem az volna, hogy ti mivel szoktátok a panelt tisztítani? Sima alkohol? Vagy van valami spéci cucc?
Mivel első körben egy jó nagy tisztítást akarok neki adni.Bár a feszültségeket mértem alaplapig eljut a tápcsatlakozótól van ott még 2 kondi ott még mérek feszültséget aztán sehova tovább. Tehát nem lesz egyszerű eset. Akksit berakom azt tölti elvileg.

Comments
lordsithlord
lordsithlord picture

Sziasztok!

Hasonló sztorim nekem is volt, ott ugyan almalé helyett kólát kapott a beteg. Nekem a műszaki törlőkendő jött be, simán lejött vele a mocsok. A legtöbb PC boltban kapható, csak vigyázz, gyakran keverik össze az alkoholos törlőkendővel, ami külső tisztításra jó (megjegyezném, szerintem össz-vissz annyi a 2 között a különbség, hogy a műszaki kendőben kevesebb alkohol található, a szaga mindkettőnek ugyanolyan büdös :D )

"A felhasználó szerint soha nem a felhasználóban van a hiba." - Általános Rendszergazda Hitvallás, 1. pont
"Ha egy gép elromolhat, biztos lehetsz benne, hogy a legrosszabb pillanatban fog elromlani." - Murphy

0

bais
bais picture

Sziasztok!
Az én tapasztalatom szerint semmilyen lakkal védett felületet nem szabad alkohol származékokkal tisztítani.
A lakkokal vigyázni kell,mert az oldószer vegyileg átalakíthatja őket.
Ha vezetővé válnak működésképtelenné tehetik a berendezést és ezt már tényleg nem lehet lemosni.
Legjobb a desztillált vizes mosás és szárítás többször ismételve.
Digitális tv-nél,távirányítóknál bevált.

0

Crea
Crea picture

Gépet összeraktam, továbbra se megy, tehát ennek már későn jött a tisztítás. Viszont a témát hasznosnak találtam nagyon. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

0

djusee
djusee picture

Ha nem melegszik a proci akkor lehet a VRM rész halott.MOSFET vagy (és) a vezérlö IC. De a MOSFET eket ugy lehet leellenörizni ha kiszeded a lapbol(hölégfuvo).

0

Crea
Crea picture

Köszi,de vettem bele egy másik alaplapot. ha megérkezik a jó lap utána azért még lehet méregetek kicsit viszonyítani hol milyen feszek vannak, hátha meglehetne csinálni :)

0

Crea
Crea picture

Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozászolást.
Hazajöttem, beáztattam alkoholba, utána fogkefével jól átsúroltam, utána beáztattam melegvízbe, ott is átmostam. Majd meghajszárítóztam és most pihen a konvektoron. Míg ki nem szárad. tehát alapvetően ötvöztem mindenkinek az ötletét. (all in) A mosószer kimaradt,de még lehet az is alkalmazom majd :D

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Crea!
Mind ezek mellett, igen megkönnyítetted a folyadék okozta káros tevékenység dolgát. Az elázott készülékek, közel 70%-a menthető lenne, amennyiben azok áramellátását, a beázást követő néhány percben megszüntetnék. Akku-biosakku ki, és természetesen a hálózati táp se legyen bedugva. A teljes tisztításig így is hagyva, erősen csökken az esélye, az elektrolizisnek, az üdítők okozta savas oldatok alkatrészláb zabálásának.
Természetesen drukkolok, hogy "múúúúúkodj"on a vas, de ezt azért jó tudni!
Üdv:
exGelkás

0

Crea
Crea picture

"igen megkönnyítetted a folyadék okozta káros tevékenység dolgát"
Ezt nem igazán értem, mivel könnyítettem meg?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azzal, hogy próbálgattad az esemény után. Írták korábban, hogy ilyenkor: villany lekapcs, szétszed, tisztít, szárít, összerak örül.
Üdv! Kalex

0

Crea
Crea picture

Nem próbálgattam, így került hozzám, nem én voltam a tulaj. Vagy 3-4 hónapja folyhatott bele, már egy szervizbe is járt. Mivel nem érte meg anyagilag az illetőnek, alkatrészbe megvettem és próbálkozok vele, hátha beindulna.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Vagy 3-4 hónapja folyhatott bele, már egy szervizbe is járt." Akkor tényleg nem Te vagy a hunyó. Viszont ezt csak most árultad el. :) Ne add fel a csüggedést! :oke:
Üdv! Kalex

0

Crea
Crea picture

"Sikerült szereznem egy új beteget. Hp laptop belefolyt az almalé." Lehet félreérthető volt,de én szereztem, hogy eltöltsem vele az amúgy is kevés szabadidőmet :D:D

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Crea!
Így valóban más a leányzó fekvése, akkor Te már csak az áldozat vagy. Volt már elég idő, hogy alaposan elázzon a panel.
Üdv:
exGelkás

0

Crea
Crea picture

Volt bizony, félek is,hogy nem lesz OK a cucc :S De még lehet megérné vennem egy alaplapot is hozzá... bár én még mindig azon vagyok,h valahogy megcsináljam. Majd átforrasztom az összes forrasztást, ha nagyon unatkozok...

0

city217
city217 picture

Szia.
Én a kezdetek óta azon gondolkozok, miért pont almalé. :) Az még nem ártott meg senkinek. Viszont azt még nem tudjuk hogy működés közben vagy csak mert azon mulattak. Nem mindegy. Ha bekapcs állapotban kapta és utána elment a kép, akkor te bármivel mosogathatod, nem lesz jó.
Ha ez kiderült, akkor jöhet a fürdőkád, hajszárító.
Üdv

0

Crea
Crea picture

Na látod ez bizony jó kérdés...
Nem tudom, hogy történt. Szerintem menet közben, hacsak nem nyitott kijelzővel hagyták amikor nem használták akkor is, mert a billre borult :) Ezt már nem is fogom megtudni. Ha a tisztítás nem megy nem hiszem megtudom csinálni. Pedig alapvetően a lapon 90% ba megvannak a feszek a töltést is veszi egyedül a proci és az északi hid nem megy ott körül semmi életjel :) Az ilyet utálom a legjobban, látom a lehetőséget és 3 napig szenvedek vele mire rájövök, hogy ez nem fog menni :D

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia City!
"Ha bekapcs állapotban kapta és utána elment a kép, akkor te bármivel mosogathatod, nem lesz jó."
De az az igazi, mikor ki volt kapcsolva, de rögtön a baleset után bekapcsolják, hogy "túlélte-e". :jajj:
Üdv: Laci

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia city217!
Már láttam olyat ,hogyha egy párlón átfolyik
az az almalé bizony megtud ártani. :beer:

Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Flyman
Flyman picture

Üdv!
Én a melegvizes, akár mosogatószeres lemosás mellett lennék!
Egy alkalommal, egy lakástűzben bekormosodott készülék arzenált hoztak a szervízbe, Lcd dvd házimozi 2db hagyományos tv aktív hangfalak videó, legalább 5db távirányító.
Nem látszottak a koromtól.
Az említett módszert alkalmaztam, természetesen a mosás után azonnal kompresszoros lefújás, hajszárítós szárítás.
Mindent csontra szétszedtem, és minden jól funkcionált a manőver után.
Tapasztalatom szerint pl pók és légypiszok csak vízzel oldható jól.
Én nem félnék beáztatni!
Amikor a primer puffer felrobban és telenyomja az alaplapot elektrolittel is ezt szoktam alkalmazni.
Soha ezért nem ment tönkre készülékem,és nem is hozták vissza később, hogy eloxidálódott benne valami.

0

Crea
Crea picture

Közbe felötlött bennem egy kérdés...
Mellékeltem egy képet. A tápaljzat melletti usbnek feszültség alatt kellene lennie szerintetek? (az elvileg alaplaptól független) Mert ott semmi fesz nincs. Lehet nem is az alaplapnál van a hiba.

File csatolás: 

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv . Az az igazság hogy hűtés nélkül próbálgatod a dolgot és feszülstéget adsz , lehet hogy gond vagy már elpukkant egy két ez az.

0

Crea
Crea picture

Semmi nem melegszik rajta,tehát nem hiszem :)

Még rendes pc alaplapot is szoktam úgy,h berakom a procit inditom a procin van az ujjam és nézem,h melegszik e vagy sem... Annyi tapasztalatom van már,h erre oda figyelek :)

0

irkax
irkax picture

Én is így szoktam :D
Igaz már az AMD-s procik újjal való teszteléséről leszoktam mert az nagyon hamar 140-150 fokon van és ujjlenyomatnak lőttek :rohog: Azóta lézeres hőmérő :oke:

0

Crea
Crea picture

AMD-t nem fogdosunk újjal, meg VGA-t se max 1 mp ig :D ( de ezeket mondjuk sose indítom be hűtő nélkül)Intelnél nyugodt szívvel alkalmazható, még biosba is lehet mászkálni. Egyébként én is infrázok már egy ideje, de ha nincs kéznél jó az ősi módszer :D

0

irkax
irkax picture

Az AMD-t én se járatom sokáig mert sajnos azok hamar elrepülnek :D . Csak addig szoktam még bekapcsolom és ha melegszik akkor kikapcs és mehet rá a hűtés. Az ősi módszer a legjobb az tuti nem téved :D

0

Crea
Crea picture

uh, nagyon szépen köszönöm a gyors és korrekt válaszokat. Nyakon öntöttem gyógyszertári alkohollal + hajszárítót toltam neki. ha ez kevés akkor kap flakonost + meleg levegős állomást. Bármi ötlet van még szívesen veszem ( és szerintem még sokaknak hasznos lehet ) Alapvetően nem látom nagy baját,én is azért szenvedek vele, hátha sikerülne megoldani :)

0

Kari
Kari picture
*****

Sia!
Gondolom nem epp frissen dölt bele az almale_ezert ne feledkezz meg az atkefeles szüksegessegeröl, de alighanem elönyösebb/alaposabb az aztatasa!!
Annak a megszikkadt trutyinak azert valahogy fekell tudni oldodnia, ahhoz pedig idö, ill. mechanikai segedlet (ami nem tud minden kis ficakba elhatni) szükseges_ logasd/himbald csak türelmesen abba a piijjas butelkadba! :oke:
Kari

0

Crea
Crea picture

Aha átkeféltem, de szerinte ez kevés lesz neki. Valami erősebbel kellene ( drótkefe :D ) meg lehet bekéne áztatni 1-2 órára...az lenne a tuti. Aztán valami körömkefe vagy ilyesmivel végigmenni rajta :)

0

szati77
szati77 picture

ultrahang :D

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Teljesen igazad van, de kinek van egyaltalan ultrahangos kadja a nappali/mühely sarokban, raadasul akkora, hogy a lap is beleferjen? :-(
@lezlit
Sorry, de az alkoholos aztatas utan igen is maradnak a felületen szennynyomok, ezeket ertettem a "szennycsatornak" alatt, jol nagyitva olyasmit lathatsz mintha kissebb hegylancok-vonulatok lennenek, s ezek termeszetesen okozhatnak (ket labat athidalva) nemkivanatos vezerlesi szituaciot, ami mèg akar a relativ nedvessegnek is függvenye lesz_erdekes a hiba megtalalasa :jajj: ...
@Crea
A helyedben azert ra cuppantanam azt a ventillatort a procira_nem erdemes a kisertes/melleggel jatszas! :yes:
Kari

0

Crea
Crea picture

Ráteszem,de akkor meg nem érzem,h melegszik-e :D Ami nem utolsó szempont.

0

Kari
Kari picture
*****

De erzekeli az elektronik (gondolom szabalyzott), s "begyujt" ha kell...
Különben a mai nyak alapanyag apvetöen FR4 feleseg, nem a regi felig papirok(hacsaknem kici-olco termek), ezeknek ugyan van vizfelvevö kepessegük, de messze nem akkora mint az ocskaknak_raadasul igyis-ugyis kell az alapos szaritas/atfujas...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Miutan az egesz alapvetöen CMOS-ra epül, a ratapadt ragacs annyi hamis jelet-vezerlest ad neki, hogy hasznalhatatlanna valt mig_ahogy djlatino is + Tenmagad ötletekent is_ nem kap egy alapos "öblitest"/majd -meleg-levegös atfujast!!, s kivarni, hogy minden lathato-lathatatlan resben is elparologhasson a viz. Egyebkent alkoholla törtenö mosasimüvelet lenne a megjobb.
Az atfujast okvetlen hasznalnam_pl. egy jobb hajszaritoval_ mert a felületen szoktak "szennycsatornak" kepzödni, mik vezetökepessege is gond lehet, s ezek tovabbra is kiborithatjak a türelmed! :-(
Különben regi keszülekek restauratorai is rendszeresen elnek az "atmosassal"...
Kari

0

djlatino
djlatino picture

jo néhány évvel ezelött mikor még videodiscot csináltam beöntöttek egy korso nagyvadászt egy felültöltös videomba. még egy honapos sem volt. miután hazavittem betettem egy kád forro vizbe. ázott néhány orát majd öblités és száritás kovetkezett. és láss csodát utána kifogástalanul müködött még vagy négy évig. lehet hogy még jot is tett neki. ugyhogy ne add fel a reményt. sose lehet tudni...
.
zene az élet. http://djlatino.vv.cc

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Azért én a forró vizet nem javasolnám. Akkor inkább egy tepsibe izopropil alkohol, és abban áztatni az alaplapot...de én nem vagyok számítógépes. :)
Egy Apple emblémát se mutat a kijelzője? Stílusos lenne. :D
Üdv: Laci

0

irkax
irkax picture

Szia!

Nekem az 100%-os alkohol spray jött be már többször is. Igaz kell rá vagy két flakonnal de akkor is megéri :yes: BGA, GPU, RAM, stb.... jó hosszan fújni hogy jöjjön ki alóla az idegen anyag. Mindezt úgy kell tenni hogy felkötöd vhova a lapot és lógatva fújod fentről lefele majd ha már mindenhol átmentél rajta akkor jöhet a hajszárító, én hőlégfúvó állomással szoktam mert ott be lehet állítani a hőmérsékletet. Majd ha megszáradt várj vele még egy két órát a biztonság kedvéért.
Sok sikert!

Üdv:Irkax

0

Sponsored links