You are here

Acer Aspire One laptop

35 posts / 0 new
Last post
Crea
Crea picture

Hello!

ACER Aspire One laptop van nálam, bios hibával. Sajnos nem indul el ezért nem tudom újra flashelni meg kellene bontanom a gépet és a biost újraírnom. Na most a sima plcc foglalatú bioson kivül én még nem égettem másmilyet. ( értelemszerűen ebbe nincs plcc, tehát melyik lesz az az eeprom amit le kell kapnom, és beírnom a biost. ( ha ez így ebben a formában működik egyáltalán) előre is köszi a válaszokat!

Comments
Crea
Crea picture

Sziasztok!

A mai napom az ACER bűvöletében telt. Hát mit ne mondjak, ha nem velem történik el se hiszem :)
Az eepromot kikaptam gyönyörűen újraégettem visszaraktam forrasztás is pöpecül sikerült minden klappolt. bekapcs, a helyzet változatlan. Fogtam a fejem, hát ez jó kis bukta. Végül arra jutottam, hogy jbussh kollégával üzletelünk egy alaplapot. Már mindent leegyeztettünk a címcserénél jártunk ,amikor jön egy srác, kezében egy ugyanolyan laptop mint az enyém. Na mondom ez a durva... Kijelző betörve, alaplap hibás megvenném-e?! Pendrive be, FN+esc..10 mp múlva újraindul a laptop és megy szépen :) Megalkudtam a gépre a sráccal, átraktam a jó alaplapot és van egy tökéletes gépem :) + egy alkatrésznek :) gazdagabb nem leszek a manővertől,de legalább gyakoroltam az eeprom írást, meg szerelgettem kicsit és van egy tökéletes gépem :) ( a gép durván 45 ezerbe került, ennyiért már vettem volna egyet,de akkor nincs a sikerélmény, hogy ez az én " gyerekem" :lol: :super: )

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!

0

Crea
Crea picture

Kicsit OFF téma,de ha már eeprom kiforrasztás, akkor ti mivel szoktátok kiszedni? ( smd meleglevegős állomással? ) láttam a vaterán egy ilyet, nem tudom mennyivel lenne könnyebb:
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/forrasztas_es_heg...

0

greatman
greatman picture

Én pl. így: http://nattila.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=144:chip-...

A videóban megnevezett anyag az ebayről beszerezhető, http://cgi.ebay.com/Chip-Quik-Kit-desoldering-SMDs-Motherboards-/1605224...
de lehet gyártatni is. Igaz 1Kg -s kiszerelésben, de az legalább egy életre elég. :)

0

Crea
Crea picture

Jó kis videó, köszi a tippet :)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"de lehet gyártatni is."
Csak nem higannyal kevered?:)

0

greatman
greatman picture

Nem, nem. Nincs annyi lázmérőm.. :)

http://www.mtgfemonto.hu/term_alolfe.php

Öntőformákat készítenek belőle, de teljesen megfelel céljainknak, mindazonáltal nem mérgező. Ami nekem van, az már 100 fok alatt megolvad.

0

Crea
Crea picture

Ez lenne akkor az ugye?

File csatolás: 

0

Crea
Crea picture

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. A gép beindul, még az FN + esc-re is reagál. Bedugom a pendrive-t inditom fn + esc lenyomva tart és a bekapcs gomb elkezd villogni. ( ha nem nyomom az fn + esc akkor csak simán világit) Viszont a pendrive egyfolytába csak világit semmi adatmozgás nincs rajta, mintha nem is olvasná. ( vártam azért 30 percet vele,de semmi)Tehát a flashet elkezdi, de a pendrive-t le se sz-rja. probáltam már fatba, fat32-be, 3 féle biossal,de mindnél ez a helyzet. Ezért gondoltam,hogy semmit nem vesztek vele ha kiszedem és úgy programozom újra :)

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Nem olvasom végig, hogy írták-e, mert sietek, de miután a pendrive elkezd világítani, még egyszer meg kell ám nyomni a power gombot röviden!!

0

Crea
Crea picture

üdv, igen ugy próbáltam.

Szerintem ennek már valaki elcseszte a biosát, muszáj lesz kiszednem és úgy programoznom.

0

jbussh
jbussh picture

Az úgy már szivacs.
Ha nagyon nem megy, van egy működő alaplapom a HDD-s verzióhoz. Olcsón lepasszolnám.

0

Crea
Crea picture

Mit jelent az olcsó? :) ( dobj egy üzit)

Mert így is nagyon sokba van nekem ez a gép :S Azt hittem simán megtudom csinálni, de nem jött, be. Lehet elpasszolom darabokba.

0

jbussh
jbussh picture

Ez esetben érdekelne belőle a kijelző :)

0

Crea
Crea picture

:D azért az alaplap ajánlatodat meghallgatnám, ha netán mégis összeraknám, mert nagyon tetszik a kis gép :) Legfeljebb ha nem férünk össze és szétbombázom akkor gondolok rád kijelző ügyben :D

0

jbussh
jbussh picture

Megy privát.

0

attys
attys picture

Hali!

Engem is érdekelne az alaplap ha még megvan.
Köszi!

0

Norman
Norman picture

Szia Crea.
Biztosan minden úgy csináltál ahogy például itt is írva vagyon?
http://www.leosquarez.com/acer-aspire-one-bios-recovery-acer-aspire-one-...
Működnie kell. Azthiszem a bal oldali usb-t célszerű használni.
Üdv

0

Crea
Crea picture

Tegnap 5 órát töltöttem el vele, Én úgy gondolom mindent megpróbáltam. Átneveztem a bios-t felmásoltam a pendrive-ra + flashit.exe-t. Aztán próbáltam,h mindent felmásolok szintén átnevezve. Próbáltam egy 128mb, 1 gb, 4 gb pendrival, mindegyiket fat és fat32-be is. Az összes usb portot végig néztem. és minden flashaléskor vártam kb 20 percet, hátha mégis csinálja, de semmi... ( 4gb pendrivenál pl nem is világított, tehát azt végképp lesz.rta :) a többi meg folyamatosan világított,de adatmozgás nem volt )

0

Norman
Norman picture

Szia.
Akkor nem tudom hol a hiba,talán tényleg kikell termelned és beírni a megfelelő tartalmat. Nekem 3 ilyen géppel volt dolgom abból 2 azonnal beröffent a fent említett módszerrel. A 3.-at én magam rontottam el,ekkor kellet greatman kolléga segítségét elfogadnom.
Arra viszont biztosan emlékszem hogy a bal usb-t használtam 1GB-os pendrive-al minden alkalommal.
Üdv

0

Crea
Crea picture

Bal usb, 1 GB

videó:

http://www.youtube.com/watch?v=un1R-fCImsg

Pendrive tartalma:

File csatolás: 

0

Norman
Norman picture

Szia.
Esetleg próbáld meg a bios file nevét is nagybetűsre változtatni hátha.
A videódat sajna nemsikerült megnéznem.
Aztmondja,privát videó és hogy sajnálja :)

0

Crea
Crea picture

http://www.youtube.com/watch?v=un1R-fCImsg

Talán így :)

próbáltam csupa nagy betűvel is :)

0

BioHazard
BioHazard picture

Akksi is benne van?

KG

0

Crea
Crea picture

Aha benne az akksi is, de próbáltam akksi nélkül is :S

0

BioHazard
BioHazard picture

Szia!

The AA1 has a built-in BIOS recovery routine, making it possible to flash the BIOS even if the system doesn’t boot anymore. It’s only meant for emergencies and may void your warranty, so use at your own risk.

Follow every step carefully!

First format an USB stick with FAT.

Download the latest BIOS, and put both FLASHIT.EXE and the BIOS file in the root directory of the stick. Rename the BIOS file to ZG5IA32.FD, that’s important. Do not remove the USB stick.

Turn the AA1 off, make sure both battery and AC adapter are connected. Press Fn+Esc, keep it pressed and press the power button to turn the AA1 on. Release Fn+Esc after a few seconds, the power button will be blinking. Press the power button once. The AA1 will now initiate the BIOS flash, do not interrupt it under any circumstances. After a while the power button will stop blinking, and the AA1 will reboot shortly after. Wait patiently.

The BIOS has been flashed and all settings reset to default.

If for some reason you made a mistake during the procedure and it doesn’t reboot by itself wait 5 minutes before turning it off, just to be safe that it isn’t still flashing the BIOS.

http://www.youtube.com/watch?v=l6GRhsvP-og&feature=player_embedded

KG

0

Crea
Crea picture

Igen mindent így csinálok, de semmi :(

0

Norman
Norman picture

Szia Crea.
Valóban jellemző rájuk a bios hiba.
Azt hiszem 25x80vsig típusú spiflasht kell, hogy találj rajta. Az első képen van,az alaplapot sem kell kivenned hozzá,elég a felső burkolat eltávolítása.
Nekem sem volt hozzá programozóm így 1 kedves tanyalakó, Greatman volt az akinek elpostáztam és újraírta.
Egyébként ha nem lett rossz tartalom beleírva,akkor ha emlékeim nem csalnak az fn+esc billentyűkombinációval rálehet bírni,hogy rábootoljon 1 pendrive-ra és rendbetegye magát.
Ami nálam volt abban már rossz tartalom volt így lekellett termelnem.
Üdv

0

Crea
Crea picture

Rákerestem a manuálomba, de "25x" kezdetű csak ezek vannak: "W25X10L(8PIN), W25X20L(8PIN), W25X40L(8PIN), W25X80L(8PIN) " akkor az én gépem is kevés lesz hozzá? ( top2049 ) szomorú :( de délután megbontom és megnézem.

0

greatman
greatman picture

Szia!

TOP2049 -el tutira lehet programozni, mert én is ezzel csinálom. Eddig még nem találtam olyan epromot vagy flasht amit ne tudtam volna beégetni. A manuálban messze nincs minden programozható típus feltüntetve.
A legfrissebb topwin -t használod hozzá?

0

Crea
Crea picture

Hát nekem már volt amit nem találtam meg a chipek között.. Nincs valami automatikus felismerés benne? Egyébként a verziom: 6.30e ezt kaptam hozzá gyárilag, nem is jutott eszembe keressek újabbat. Van frissebb? :)

0

greatman
greatman picture

http://topwin6.com/Soft.html

Innen tudod letölteni a legfrissebbet, ami február 15. -i.

Olyan volt már nekem is, hogy nem minden betű egyezett az eprom meg a programozóban talált típus között, de más hasonló típusú akár gyártmányú eprom beállításával simán be tudja égetni.

0

Crea
Crea picture

Köszi az infot és a linket!!

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Menyire nem indul ? Biztos BIOS hiba?
Tip: tedd bele az elemet és próbáld le követni (vagy tegyél róla fel jobb képet mert így nem igazán lehet látni)

Üdvözlettel :Laci

0

Crea
Crea picture

Tuti bios, elemet lekövettem és az elem mellett találtam egy 8 lábú-t. Még jo hogy megkérdeztem mert majdnem annak estem neki. Azt tippeltem a biosnak,de kolléga kijavította az elképzelésemet, és a felső képen van elvileg valahol :)

0

Sponsored links