You are here

PRECOLOR (VIDEOTON?) FORTUNA 2, 1971-ből - Hosszú pihenő utáni úraindítása

224 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok! VIGYÁZAT! Hosszú! Nagymamám lomtalanított és hozzájutottam a fenti csodához! Kb. 8 éves lehettem, mikor félretették működőképes állapotban. Azóta 1 biztosíték lett kiszedve belőle. Az az igazság, hogy szeretném feléleszteni, ha lehetséges. Viszont a csöves kapcsolások terén semmi tapasztalatom nincs. Először olyan tanácsokat várnék, hogy miket kell átnézni a kb. 20 éves "pihenő" után, mielőtt bekapcsolnám. Gondolom elektrolit kondik elsősorban... Ennek a készüléknek még külön UHF és VHF antennabemenete van. Van egy olyan átalakítóm, aminek ugyan így ez a két bemenete van, és 75ohmos koax kimenete. Ezt még jó 10 éve használtuk tetőantennákkal egy Videoton készülékhez. A kérdésem az lenne, hogy ez beköthető-e fordítva? A kábelTV hálózatra ráköthetem ezzel? Ha bemeneteken kondik vannak az antennajel vonalában, akkor az leválasztottnak tekinthető? Ezen kívül jól jönne egy kapcsolási rajz, illetve minden infó a készülékkel kapcsolatban. Amennyiben itt már nem foglalkoztok ilyen múzeumszökevényekkel, jó lenne bármilyen link, ahol kaphatok hasznos tippeket a javításhoz. Pontos típusszámot nem tudok mondani, mert a hátlapról a matrica már leesett, de valahogy így néz ki: http://www.retronom.hu/node/10734 (A képen nem az enyém látható, nekem még benne van az UHF hangolóegység is.) Köszönettel: Gyula u.i.: Bocsi a hosszáért!

Szerk: 8 éve már felélesztettem, de most újra el szeretném indítani. Részletesen lásd egy hsz.-el lejebb.

Pages

Comments
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

A gépet 8 éve üzemképes állapotban félretettem (szüleimnél, tőlem 180km-re) . Száraz pincében letakarva pihent, és most szeretném újra elindítani.
Mire érdemes figyelni? A sortrafót a nagyfesz. tekerccsel együtt kb. 2 hétig radiátoron szárítgattam (8 éve az repedt el indításkor), illetve a nagy tápkondikat "formáztam". Van még valami ötletetek. (pl. elsőre sorvégfok nélkül indítani, vagy ilyesmi?)

Köszönöm, ha válaszoltok!

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem Mindenkinek!

Tegnap nekiültem a gépnek és mondhatni eredményes volt. A sortrafó 8-9 lába közé betettem 33pF-et. Ezzel a sorméret egy kicsit volt kisebb a kelleténél. Ezt a booster trimmerrel kompenzáltam. Így a sorméret jó, a booster fesz. 860V körüli. Szerintem ez még jónak mondható.
Az UHF tunerbe beletettem a tranzisztorok fölé a két lemezrugó szerű árnyékolót (mert hiányoztak), majd pótoltam a hiányzó árnyékoló a fedelet és MEGJAVULT. A VHF-el megegyező kontraszt, a hang összebarátkozott a képpel és +2 adó behangolható. Egyszóval MŰKÖDIK!!! Nem gondoltam volna, hogy a jó árnyékolás ennyit számít!
A visszafutási csíkok a linearitás helyes beállításával feljebb húzódtak. Viszont nem minden adón jelentkeznek, ebbő gondolom, hogy nem az eltérítő rendszer hibája. Lehet, hogy mégis a TXT? Beszéltem egy emberrel, aki szintén hasonló készülékeket javít. Azt írta, neki is néhány adón jelentkezik, néhányon nem és szerinte a TXT. Talán még a két kondit (22nF 10nF) kicserélem a képkioltó ák-ben, de ezen kívül már nem piszkálom.
Köszönöm Mindenkinek a sok segítséget! Különösen Öreg Tom-nak a teljes körű alkatrész ellátást!
Ha a káva és a kezelőszervek is rendben lesznek, teszek fel néhány képet is.

Üdvözlettel:
Gyula

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Valóban a txt jel zavar be, ezek a TV-k még nem voltak felkészítve ennek a kiszűrésére, ugyebár anno nem volt erre szükség:) Kis módosítással el lehet tüntetni, éppen múltkor talált valaki az elektronlinen egy jópofa csöves(!!!) kapcsolást.

http://boxcarcabin.com/blanking.html
Szerintem nem kényes, ha nincs kéznél ECC82, más hasonló kettőstrióda is megfelel, pl. PCC84...
Hátránya, hogy módosítani kell a TV-t...

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a linket. Van itthon ECC82, de azt hiszem, szeretném meghagyni eredeti állapotában. Bár ez is csöves, a készülék látványvilágába beleillene... Majd még +látjuk.

Üdv:
Gyula

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, ilyen irányu javaslatom nekem is volt, de a kolléga azt mondta ugy szeretné üzemeltetni, ahogy a Videoton megteremtette. Mindenesetre várjuk a "Fortuna Saga" folytatását. üdv.: Imre

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem!

Újra itt vagyok. A kontraszthiány csak az UHF adókra jellemző. Ugyanis megtisztogattam a VHF tunert, átforrasztottam néhány alkatrészlábat, antenna csatlakozást. Az eredmény: VHF-en majdnem tökéletes kép és hang. Ami zavar, az a kicsit nagy sorméret és a kép felső részén látható (fényerőfüggő) visszafutási csíkok. Az UHF kép szinte teljesen letekert kontraszt/fényerő mellett ilyen. Ha feljebb tekerem, a kép teljesen kifehéredik. A két sötétebb VHF kép az UHF-nél beállított kontraszt/fényerő viszonyok mellett készült. A többi ízlésesen beállított szabályzókkal.

Okozhatja ezt a gyenge képminőséget az UHF tuner hibája? Cseréljem a tranzisztorokat? Jó lenne erről is valami kapcss rajz. (2 fémkupakos tranzisztor van benne, a típusa olvashatatlan.)

A tranzisztoros technikában a sorvégtranzisztor kollektorköri kondijának értékével változik a sorméret. Öreg Tom azt írta, hogy ennél a gépnél a 150pF kondi értékének változtatásával változhat a sorméret. De melyik 150pF? Amelyik a sorvégtrafóra van forrasztva a PL504 anódján a 2,2k ellenállással sorban (C319), vagy amelyik az SV1300/10 varisztor és a sortrafó között van (C316)?

A másik: mi okozhatja a visszafutási csíkokat? Esetleg a PLC85 körében valami kondi/forr.hiba?
Kérlek válaszoljatok!

Köszönettel:
Gyula

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

AF239 van benne, ha jól emlékszem, esetleg AF139, de annak kisebb a határfrekije, sztem, azt inkább VHF sávon használták.

AF239 tutira jó bele. De nem bolygatnám, amíg nem biztos, hogy az a hibás.
Nézd át a tápfeszét, a koaxkábelt, átvezető kondikat, stb.

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem az Uraknak!

Hétvégén kicseréltem a PCL84-et, de ugyan olyan fakó a kép. Megmértem a feszültségeket. Ami szembetűnő, hogy a tápok kb. 10-15%-al magasabbak a rajzon szereplőnél. (kivéve a "D" feszültséget) Mi okozhatja a tápfeszültségek megemelkedését?! kapcsoló üzemű tápnál a kondikat cserélném, de nem hiszem, hogy ez itt segítene... Esetleg ha valamelyik dióda átvezet, attól nőhet a tápfeszültség?
Erős eltérések vannak a sorvégfokban. PL504 1. rácsára -58V a -50 helyett, a középső rácson 215V a 190V helyett és -ami legjobban zavar- 899V-os booster fesz. a 790V helyett. Ezt hogyan lehetne csökkenteni? Okozhatja ezt a megemelkedett sortápfeszültség? (232V helyett 260V)
Szintén eltérés van a KF fokozatban a PCF201 középső rácsán (8 láb). 155V helyett csak 130V! A PCF200 középső rácsán 166V a 155V helyett.
A hang KF-né is erős eltérések vannak. PCF80 anódján (6. láb) 180V helyett csak 160V és a középső rácsán (3. láb) 80V helyett csak 42,9V.

Kérlek segítsetek, mert nem tudom hogyan tovább!!

Köszönettel:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Köszönöm mindkettőtöknek! A hálózati feszültség emelkedésére én is gondoltam, a műszerek belső ellenállásának változására nem.
A kontraszt poti szabályoz, de olyan a kép, mintha egy szürke előtétüveg lenne előtte. Megpróbálok értelmes képet, vagy videót csinálni róla. Van esetleg valami jellemző meghibásodás a PCL84 körében, amire különös tekintettel kell legyek?
A másik: mitől van "elcsúszva" a hang? (Ahogy írtam már korábban, a hang kicsit alacsonyabb csatornán jön, mit a kép.)

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyula!
"...olyan a kép, mintha egy szürke előtétüveg lenne előtte."
Hat ezaz; sok keszülekben a kepcsö elött tenylegesen leledzett egy "elötetüveg"_nemtom, hogy ebben is letezne-e, de ha igen: szetkell kapni, s alaposan atmosni a felületeket-a kepcsövevel egyetemben! :izom:
Ha mar megtetted-bocs...
Jot!
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Sajnos ezen már túl vagyok, de azért köszönöm!

Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
A hang a Kf elhangolódása miatt nem jó, tipikus hibájuk volt. A kép, ha jól emlékszem van ott valami 100-150nf kondi a képcső katód körül annak a szakadása hasonló hibát okoz. Sajnos ilyenkor szembesül az ember, hogy mennyi mindent elfelejt.
Üdv

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A képcső katódon egy 470nF van egy 100k-val párhuzamosan. Erre gondolsz?
A hang KF-et hogyan tudnám legegyszerűbben beállítani? A PCL86 és a PCF80 közötti RLC elemek valamelyikével?
(Bocs a naív kérdésért, de nem vagyok profi TV-szerelő, csak egy lelkes hobbista.)

Köszönettel:
Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Mindkét norma rossz (M1, RTL)?
Üdv

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Végigtekertem az UHF sávon. Mindössze két adót találtam. A 25 csatorna környékén a Sport2-t és közvetlen alatta a "Discovery Channel"-t. (Balatonfüred, UPC kábelTV) Mindkettőre érvényes a hang eltolódása. VHF-et nem tudtam megnézni, mert a tunerhez menő koaxkábel a forrsztásnál megtört és a pákám tegnap bent maradt a munkahelyemen... :falfej:

Üdv:
Gyula

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz cape-t!
Ezek az öreg tunerek, nem nagyon hangolták végig a manapság használt UHF sávot. A dobváltó, pedig adott, tehát az OIRT frekiken vesz.
A hangvivő is ennek a szabványnak felel meg: 6.5MHz.
Korrigálod, a hang KF-t, és akkor korlátozott darabszámban, élvezhetően tudsz a kábelről adókat fogni.
Üdv:
exGelkás

0

cape-t
cape-t picture

Szervusz ExGelkás!

És mit kellene mahinálni a KF-ben? Ilyet még nem csináltam. De azt hiszem, nem is nagyon fogok, mert szkópom sajnos még mindig nincs... :(
Köszönöm a tájékoztatást/kiegészítést!

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Konkrétan UHF-en még csak a Sport2-t néztem, és örültem, hogy bejött valami. De majd végigpásztázom és megírom. VHF-en van egy adó, amin jó a hang, de a logóját nem figyeltem/láttam. Lehet a megnövekedett sorméret miatt... VHF-en egyébként egyetlen adó jön be. (Lehet ezt valahogy hangolni, vagy a dobváltó fix frekvenciákra van beállítva? De ez még egy későbbi kérdés...)

Köszönöm a választ!
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ha VHF-en van egy adó amin jó a hang akkor az az M1 lehetett mivel VHF-en még mindig OIRT normán sugároz. Ezek szerint a készüléked lehet, hogy egynormás. A dobváltó fix frekvenciákra van beállítva viszont van egy finomhangolási lehetőség rajta amivel egy kicsit elhangolható. Annak idején ezzel a megoldással kompenzálták az alkatrészek szórásást és a csövek öregedését.
A képcső katódon lévő kondenzátor kapacításszegénysége miatt romolhat a kontraszt.

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, igy igaz régen volt, mérd meg az AGC-feszt, ill. tedd le testre, ha kivirul a kép akkor a 84 tridája körül lezs a hiba. Üdv.: Imre (egyébként azok a "tunerek" se az érzékenységükről voltak híresek)

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, a KF csövek katod feszkoit mérd meg, 2V -nál nagyobb kell legyen, ha nem akkor gyenge a cső, de a 201-nél iktasd ki az AGC-t. Üdv.: Imre

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A PCF200 katódja éppen 2V. Az AGC-t hogyan tudom kiiktatni? (Bocs a kérdésért, de csak egy lelkes amatőr vagyok.)

Üdv:
Gyula

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, tényleg kitarto vagy, ha javasolhatnám nyiss egy uj topicot, ezzel a hibával, mert lehet csak az én gondom, de lassan Háboru és Béke hosszuságu lesz, az áttekinthetőségről nem is beszélve. Persz ha ki szeretnéd adni bőrkötésben akkor nem szoltam. Megjegyzem szerintem ezen akkor lesz jo kép ha építesz bele egy tranyos KF-et. Valamikor láttam már ilyet. Üdv.: Imre

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a tanácsaidat! ;) A gépet viszont szeretném meghagyni eredeti állapotában, így lehet, hogy marad a haloványabb kép... PCF200 és 201 már cserélve dobozból jött újra. UHF-en is szar a kép, úgyhogy szerintem nem a PCF80.

Üdv:
Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
A feszültségek szerintem nagyjából rendben vannak. Ahogy Kari is írta a korabeli műszerek más terheléssel bírtak.A digit multit már nem erre találták ki. Arról nem is beszélve, hogy a hálózati feszültség is kb 20, helyenként 40v-al kevesebb volt akkor. A képélesség ügyében a kontraszt szabályzó kört, valamint a PCL84 körül kutakodjál. Nem ártana egy Gyurkovics féle TV javítási könyvet beszerezni, igen érthetően részletezi a kor tv-inek hibáit, javítását.
Üdv

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Gyula!
A tapmeresidhez mennyi a bemenö-halozati- fesz hozzatartozo/aktualis erteke?
Arrol mar itt esett szo-regebben, hogy a csöveknel a 10%-on belüli ertekek normalisnak lennenek tekinthetök...
Arrol is (asszem), hogy a merömüszer bemeneti ellenallasat sem okvetlen hanyagolhatod el! :yes:
Amikor ezek a keszülekek epültek-forgalomban voltak, nem a 10 MOhm bemenet volt a jellemzö, inkabb a pl. 10KOhm/Volt :-)... Mas_ kissebb_ terheles vegülis nagyobb fesz leolvasast eredmenyez(het).
De erröl asszem mas Kollegak, mint exGelkas, s meg paran, bövebben tudnanank regelni.
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Kitisztítottam az UHF egységet. 40 éve még tudtak mechanikát gyártani! Minden fém, semmi műanyag. 20 év pihenő után egy kis műszerolaj és megy, mint az óramű!
Az első képernyőképeket csatoltam. Mutattam az asszonynak is, de nem értékelte kellőképpen. :) Ezért Veletek is megosztom! Már ez is eredmény, de azért vannak hiányosságok. A függ. linearitás nem valami jó. A kép felső harmadától erős megnyúlás látható. A potijára csak minimálisan változik. A hang az UHF sávon "a kép alatt van". Ha a hang jó, a kép még épphogy értékelhető. Ha viszont a képet hangolom be, a hang már nagyon zúg, épphogy hallható. (Gondolom a hang-KF-nél kell valamit állítani, de mit-hogyan?)
A kép egyébként nekem nagyon fakónak tűnik, de lehet csak azért, mert a szemem már máshoz van szokva.
Még egy: miközben a képfrekvenciát próbáltam beállítani, a poti egy bizonyos állásában a függ. eltérítés másodpercenként kb. 2x egy pillanatra összeomlott, azaz csak egy vízszintes vonal volt látható a képen, majd ismét a teljes kép. Ha a másik irányba tekertem, szépen be tudtam lőni a képfrekvenciát. Ez normális így? Majd készítek róla videót is, de tegnap a végén már szűkös volt az időm.
Feszültségeket még nem mértem.

Tanácsokat, ötleteket szívesen fogadok! :D

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet cape-t!

Szép eredmények ! :taps2: Ahogy a képet néztem az eltérítőtekercs mintha egy kicsit el lenne mozdúlva ferde a kép. A függőleges eltérítési hiba szerintem a PCL85-ös cső gyengesége miatt látszik vagy a katódellenállása nyúlott, katódkondija kapacításszegény. A kontraszton a PCL84-es videóvégfok cső cseréje ahogy elöttem is írták sokat segít.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Az eltérítő valóban kicsit el van csavarodva, de ez könnyen orvosolható. :) A linearitási hibát a trimmerek tisztítása megoldotta, a PCL84-et még nem cseréltem mert elő kell kotorni.
Most viszont a kép felső harmadán/felén (fényerőfüggő) visszafutási csíkok láthatók, mintha a G2 fel lenne tekerve. Ez eddig nem volt látható, mert kívül volt a látható tartományon. A sorméret is kicsit nagyobb a kelleténél. (A sport1-nél a logóból az 1-es lemarad.)
Véleményem szerint mindkettő a magasabb booster feszültségtől (880V) lehet, mert a G2 is R320-on és R331-en keresztül abból származik, a soreltérítés szintén. Ezt a feszültséget nem lehetne csökkenteni valamelyik 1Mohm, vagy R320 (470k) értékének változtatásával? Pl: betennék egy 2Mohm trimmert változtatható ellenállásként és megnézném, hogy merre változik a fesz.
Mit gondoltok?

Köszönettel:
Gyula

0

janocsi
janocsi picture

Szia!
Valamikor, már sok-sok éve elég sok csöves TV-vel kerültem igen közeli kapcsolatban. Tavasz, Kékes, Horizont, és sorolhatnám a különféle típusú televíziókat. Kaptam is cserébe jónéhány pofont a villamosságtól, de mégis tovább folytattam eme javítási tevékenységemet, ám zsebemben egy glimmlámpa már mindig akadt. Műszer abban az időben még nekem egyáltalán nem volt, (14 évesen), így kénytelen voltam nedves ujjal vizsgálni a különböző ellenállásokat, mi is történik közben a képernyőn. Valahogy mindig megúsztam, és igen sokszor köszönték meg gyors beavatkozásaim eredményét. (Egy esteben valaki utánozi szerette volna ezt a fajta javítási módszert, mondván "Jani" is így csinálta, ám igen megrázó élményben lett része...) Ma már mindent műszerekkel mérek, de nem felejtettem el az ”ősi” módszereket sem.
Neked is ezt ajánlanám, vedd ki azt a potmétert, és mérni, az nagy valósínűséggel szakadt, beégett lesz azon a kritikus ponton, cserélni kellene.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a tanácsot! A mérést terveztem, csak ahogy írtam arra már tegnap nem volt időm. Van egy bontott csöves Orion sasszim, abból kitermelem a potit és meglátjuk.

Üdv:
Gyula

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A fotóból nem nagyon látni, mekkora is a kontrasztarány, de kevés kontraszt lehet a video végfok gyenge erősítésétől is. PCL200 (esetleg PCL84) és köre.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm! Meg fogom nézni. PCF200 már cserélve "újra" (ahogy a gyárból kijött), PCL84 is van még 2, megpróbálom.

Üdv:
Gyula

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, a gyenge kontraszt oka ezeknél általában a PCF 200 ill. 201 miatt van, a katodokon ha jol rémlik 2V fölött kell mérjél, az elsőnél belejátszik az AGC is. Esetleg a dobcső is okozhatja. PCF 80_82. Üdv.: Imre

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem Mindenkinek!

Leírom, hátha van még aki olvassa. Néhány hétig az én hibámból nem haladtam, de ma megint volt egy kis időm. A sokadik nagyfesz tekercs és sortrafó kombinációval (ÖregTom malomkereke, általam lomizott sorvégtrafó) végre elindult! UHF-en van kép és hang! Igaz fényképet még nem tudtam csinálni róla, mert az UHF egység mechanikája nem teljesen volt rendben, így azt kézzel kellett a helyén tartani. De amint sikerül kitisztogatni, teszek fel képet.
Ami egy kicsit aggaszt, hogy a booster trimmert minimumra tekerve és a sor/képfrekvenciát beállítva a rajzon szereplő 790V helyett még mindig 880V-ot mérek. Ez nagy gond, vagy még belefér?

Üdv:
Gyula

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz cape-t!
Először gratulálni szeretnék Neked, a kitartásodért.
A csöves készülékek jóval toleránsabbak, egy megemelkedett feszültséggel szemben, mint félvezetős társaik.
Tedd rendbe a hangolóegységet, és beszinkronozott állapotban ismételd meg a méréseket.
Üdv:
exGelkás

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Gyula, Bravo!!
Pont tegnap filoztam rajta, hogy "vajh hogyan all az öreg TV-restauralas "szenaja"?
Ezekszerint lassacskan egeszen jol! :super:
Dehat kellene valami Shiva-szerü kepesseget szervalnod, s lenne mivel a gepet, a nehany modult, stb egyszerre kezelni...
Jokat!
Kari

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Cape-t ! A nagyfesz tekercs halállát a cora okozta . Talán valamivel késleltetni lehetett volna ha előtte egy meleg sütőbe , vagy inkább radiátoron száradt volna.
Keresek és ha van küldök ismét , de az esély megvan hogy megísmétlödjön a rövid kimúlás.
Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Tiszteletem Öreg Tom!

Köszönöm! Várom... Ne haragudjon a sok problémámért...

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Megint volt kis időm foglalkozni a géppel. Összeraktam a sortrafót, és a malomkereket, amit Öreg Tom küldött. Bekapcsoltam és a malomkerék néhány másodperc múlva kettérepedt, a sorméret és a fény lecsökkent. :jajj:
Mikor nekiálltam kibontani a sortrafót, akkor láttam, hogy a PY88 anódjáról a sortrafóra menő tekercs egyik kivezetése le volt szakadva. Okozhatta ez a nagyfesztekercs halálát, vagy máshol keressem a hibát? Végső elkeseredésemben visszatettem a lomizott, használt ütött-kopott malomkereket, majd bekapcs. Ez nem szállt el, viszont a booszter fesz. még mindig nagyon magas, igaz legalább szabályozható. :p Ha a trimmert és a sorfrekvenciát is minimumra tekerem (13kHz), akkor is 830V körül van. Ha a sorfrekit beállítom a névleges 15625 Hz-re, akkor már 940V a booster fesz. Ekkor UHF-en az ábragenerátor halovány képét is látom, de az ECH 80 anódfeszültsége és a PCF csövek rácsfeszültségei lényegesen alacsonyabbak a rajzon szereplőknél. (Kb. fele, lásd néhány hsz-el lejebb KF_videovég.jpg és sorvégfok.jpg)
Ami érdekes: Ha a malomkereket leveszem a vasmagról, akkor be tudom állítani a 790V boostert 15625 Hz sorfrekvencia mellett is. (Igaz így a PCF és ECH csöveken nem mértem.) Lehetséges, hogy a nagyfesztekercs hibás és felfele húzza a booster feszültséget?
Cseréltem sortrafót, nagyfesz tekercset(igaz ez elég használt), PCF200, PCF201-et (újak), a booster trimmert (2,5 mohm), és a booster trimmer csúszkájánál levő S1300/10 varisztort.

Kérlek adjatok tanácsot, mert lövésem sincs, hogy merre-hogyan tovább. Illetve lehet jó lenne egy malomkereket szerezni. Hátha van még egy Öreg Tomnál...

Előre is Köszönöm!

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem Mindenkinek!

A sortrafót szeretném kicserélni a gépben, mert elég ramaty állapotban van. (Pattogzik a szigetelés a tekercsek közül) Öreg Tom kollégától kértem egy primer tekercset, de az sajnos nem jó, mert csak 9 kivezetése van, a gépben lévő pedig 10 kivezetéses. Van itthon egy bontott 10 kivezetéses, amiről a malomkereket leszedtem. (Lomizott, törött képcsővel "szerelt" TV-ből bontottam.) Szemre teljesen egyformák. A TV típusára nem emlékszem, hogy VT, vagy Orion volt-e, de az biztos, hogy szenzoros 8 programhelyes kezelőegysége volt és a sorvégfok PY88, PL504 párosból állt. (A csövek és a szenzorpanelek még megvannak) A nagyfesz egyenirányítás már szelénnel volt megoldva, a képcsőméret szemre kb. ugyan ekkora lehetett. (Sajnos már vagy 2 éve volt, így nem emlékszem kristálytisztán...) A kérdésem az, hogy ha pl. az induktivitásuk megegyezik, beépíthetem-e próbára a lomizottat. Vagy mit kellene mérni, amiből kiderül, hogy belemehet-e? Vagy ezek egyformák voltak mind?

Még egy kérdés: A C vasmagok összeillesztésénél van valami vékony papírféle anyag. Ennek mi a szerepe? Elhagyható? Ha nem, mivel lehetne pótolni és milyen vastagnak kell lennie, mert mikor szétszedtem, meggyűrődött.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:
Gyula

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A papírra szükség van, az biztosítja a légrést a ferritek között, rakd vissza.
Ami a trafót illeti, tudtommal egységesített sortrafót használtak ebben az időben, elvileg még az is mindegy, hogy Orion vagy Videoton. Emellett pl. a képkimenő trafó, és a képblocking trafó is, illetve pl. az eltérítő tekercs is egységes.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Szerintem a primernek nincs baja, ha zárlatos lenne inkább csökkennének a feszek. A papírt rakd vissza nyugodtan, ki simul ha összehúzatod. Kép van már? Lehet, hogy a freki növekszik a végfokon azért emelkedik a booster fesz. A sorfrekit kellene mérni.

Üdv

0

cape-t
cape-t picture

Üdv!

Most éppen szét van bontva teljesen a gép. A 7végén nem lesz időm foglalkozni vele, mert vendégeink lesznek, de amint összerakom, megírom a fejleményeket. A sorfrekvenciát hol/hogyan mérjem? Szkópom sajnos nincs, csak a digit multim frekvenciamérője 20kHz határfrekivel. Az jó lehet hozzá?

Köszönettel:
Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Rakd össze, nézd meg, hogy van-e normális sorszinkron. A sormeghajtó PCF cső gázossá válása miatt is lehet ilyen probléma. Ahogy írtam is a vételi gyengeséget is ez szokta okozni. Mindkét PCF csövet célszerű kicserélni a további kutakodás előtt. A frekit a PL cső rácsán mérd 15625 Hz.
Üdv

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem!

PCF csöveket Öreg Tom adott újakat. Ki fogom cserélni és a sorfrekit is megmérem, de valszeg csak a jövő héten, mert 7végén vendégeink lesznek. Köszönöm a tanácsokat! Beszámolok majd az eredményekről!

Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Bocsánat, 2x ment el!

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem!

PCF csöveket Öreg Tom adott újakat. Ki fogom cserélni és a sorfrekit is megmérem, de valszeg csak a jövő héten, mert 7végén vendégeink lesznek. Köszönöm a tanácsokat! Beszámolok majd az eredményekről!

Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A sorkimenő ellenőrzésére akár az ellenállásmérés is jó módszer a lábak között. Sőt néha még zárlatos sorkimenő is mérhető mivel a zárlat alacsony mérési feszűltségen nem érzékelhető. A sorfreki 20 KHzben bőven mérhető értéke 15625HZ. Csak a megfelelő mérőpontot kell megtalálni. Sorfrekvencia megnövekedését kapacításszegény kondenzátor okozhat.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Viszont a boszter trimmerhez még csatlakozik pár darab kritikus 1 MOhm ami szeret megszakadni és már nem is szabályoz.
Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Tiszt Öreg Tom!

Privátban elküldtem a "megrendelést". A hosszáért ezúton is elnézést kérek! Nem szeretnék pofátlannak tűnni.
Az 1Mohm-okat már kimértem. Igaz még a malomkerék cseréje előtt! (Nem tűntek szakadtnak, de azért beírtam azokat is, ha lennének eredetik.)

Tisztelettel:
Gyula

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Szeritem kezd kiszáradni a géped és főleg a nagy fesz miatt a booszter trimmer érte kezd az eredeti értékhez közelíteni ( változott , kezd a párásság miatt az ellenállása növekedni bocs a száradás miatt). Mérj rá .
Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Tiszteletem!

A 2.5Mohm trimmer most 5db 470K + 100K ellenállásokból van összerakva. De a csúszkára kötött vezetéket akármelyik közös pontra forrasztom, a booster fesz. nem változik. (Lásd rajz. A kivezetéseken azon ellenállások pozíciószámai, ahová be vannak kötve)
Szerintem most jött el az a pillanat, hogy küldöm a "megrendelést". :)
Az "új" alkatrészek beépítése után pedig meglátjuk.

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Tiszteletem Mindenkinek!

Tegnap még méregettem kicsit és azt tapasztaltam, hogy a booster feszültség folyamatosan emelkedik. Az 56nF sortrafó felőli lábán a malomkerék cseréje után 823V-ot mértem. Későbbi bekapcsolás után már 950V-ot! Ekkor már nem mertem tovább járatni. Ma reggel ismét bekapcsoltam, és 1010V-ot mértem. Ez már igencsak messze van a 790V-tól. Elképzelhető, hogy a sortrafó kezdi megadni magát és attól emelkedik a booster feszültség, vagy valami más lehet az oka? A kép is olyan fehér csíkos, mintha a G2 fel lenne tekerve.

A KF-nél mért feszültségek sem igazán stimmelnek (KF_videovég.jpg). A PCF201 középső rácsán 155V helyett csak 131.5V, a PCF200 középső rácsán 155V helyett 96,3V a katódján 2,2V helyett 1,8V.
A PCF 80 triódájának anódján (1. láb, sorvégfok.jpg) a 17V helyett csak 7V.
A tápok kb. 10-15V-al magasabbak minden ágon. Kivétel a [D] jelű 185V. (183V)

Ha az adott cső hibás, az elhúzhatja ennyire a munkaponti feszültségeket? Vagy csak a digit multi viszonylag kicsi belső ellenállása viccel meg?

Köszönöm, ha foglalkoztok a problémámmal!

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Stevepapa javaslatára levettem a vasmagról a malomkereket. Egyből helyreállt a 185V tápfesz, megjelent a -52V vezérlőfesz. Egy 2 éve lomizott sortrafóról átraktam a malomkereket és a szelénnel együtt lőn világosság! Megvan a helyes sorméret, egyenletes, elfogadható fényerő és némi halovány hang. Ugyan ez megvan a DY86-al is. :D
Bocsánat, hogy így elhúztam ezt a dolgot, tudom többen írtátok a malomkereket, csak nehezen szántam rá magam a sortrafó kiépítésére. Stevepapa hozzászólása volt az ami miatt most mégis megtettem. Neki is és Nektek is Köszönöm!

Van viszont még mindig néhány bibi. A legzavaróbb egyenlőre, hogy semmi adót nem tudok behangolni. VHF-en néhány állásban vannak hangyák és némi gyenge hang, de semmi értékelhető. UHF-en is kb ugyan ennyi. A tunerekben és KF-ben még nem mértem semmit. Ez még arrébb van, de várok ötleteket, ha van!
A másik, hogy a DY86 közelében kb. percenként csattan egyet-egyet a nagyfesz. A cső belsejében lilás fény van, a lábak környékén is apró szikrák. Lehet, hogy a cső levegősödik? Annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy az "új" malomkeréken eredetileg szelén egyenirányító volt. Ettől még maradhat?

A válaszokat és az eddigi hozzászólásokat is Köszönöm!

Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Örülök a haladásnak, mielőtt nagyon belebonyolódnál a vételi gyengeséget a KF erősítő szokta okozni ezeknél. PCF cső gyakori gond volt.
Üdv

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Gratuálok!

Ha nehezen is, de megszületett:)
A csöves nagyfesz ei maradhat, a tekercsek között tudtommal nincs külömbség akár szelén, akár DY a nagyfesz. e.i.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözletem !

Gratulálok ! :super: Megmondom őszintén én végig vezérlési hibára gondoltam. A DY86 környékén lévő csattogás elvileg a használat közben elmúlik természetesen csak akkor ha nem szennyezett a csőfoglalat és nincs elszenesedve.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ezt még megtoldanám a cső lábainak megtisztításával és a lábak között az üveg megtisztításával is.

Bálint

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

Egyszer már tisztítottam, de azért még egyszer alaposabban megismétlem. Közben megnéztem még egyszer a hangolásnál hang van, csak kép nincs. Vízszintes csíkokat látok kép helyett, mintha a szinkronleválasztásnál lenne valami hiba. (majd csinálok róla képet is) Esetleg erre van valami ötleted?

Köszönettel:

Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha a csikjaid halovanyak akkor nem biztos.
Lehet, hogy csak nem jut el a bemeneti jel kellö amplitudoval a levalaszto fokozatodik...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha a csikjaid halovanyak akkor nem biztos.
Lehet, hogy csak nem jut el a bemeneti jel kellö amplitudoval a levalasztofokozatodig...
Kari

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Nem szeretnék tolakodó lenni , mert ez már annak tűnik. Van : eltérítőm , booster kondi , trimmer 2 - 2.2 - 2.5 MOhm és PCF201 és primer is.
A levél még most sem jött amire küldhettem volna.
Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Tisztelt Öreg Tom!

Egyáltalán nem veszem tolakodásnak. Sőt! Nekem ég a pofám, hogy ennyire húzom a dolgot. A feljemények tükrében most már biztos, hogy szükségem lenne egy sorkimenőre+malomkerékre (a mostaniak eléggé használtak), egy DY86-ra (a visszatákolt anódsapka és a valószínűsíthető levegősödés miatt), és egy 2.5Mohm trimmere (mert már csak kb. 1.5Mohm). A rendeléssel még kicsit szerintem várjunk, hátha lesz még valami kuriózum, amire szükségem lesz. :) De tutira fogok írni!

Addig is köszönöm!

Gyula

0

schmiditv
schmiditv picture

Sziasztok, a Fortuna anno sem volt valami szerencsés készülék, nem olvastam végig a sok hozzászolást, csak belenéztem ahhoz a kollégához csatlakoznék aki a malomkerékre tippelt, hosszu pihentetés utáni használatba vételkor biztos tönkremegy, a leirás is erre utal. Imre

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

Először is köszönöm a hozzászólást. Az a helyzet, hogy már próbáltam a malomkereket is lekötni. Anélkül sincs a PL504 rácsán rendes vezérlőfeszültség. Csak -33V. Ebből azt gondolom, hogy a malomkeréknek nincs köze a veszérlőfesz. hiányához, de lehet, hogy tévedek.

Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Nem lekötni kellene, hanem lehúzni a vasmagról. Ugyanis ha zárlatos, akkor is terheli az egész végfokot hiába kötötted ki!!
Üdv

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Úgy néz ki, a hétvégén lesz némi időm foglalkozni a géppel. Az jutott eszembe, mi lenne, ha a PL504 1. lábát lekötném? Így az én logikám szerint az R325 rácsellenálláson meg kellene jelennie a kb. -50V-nak. Ha megjelenik, akkor vagy a PL504, (de mivel az már cserélve lett), inkább a sortrafó a hibás, ha nem változik, akkor PCF 201 és/vagy a körülötte levő elemek bibisek. (Csatolom a rajzot)
Ezt jól gondolom így, vagy hülyeség? Nem lesz baja a PL504-nek vezérlés nélkül?
Ezen kívül jó lenne, ha valaki tudna nekem segíteni az eltérítő tekercs (korábban megírt) paramétereinek megerősítésében/megcáfolásában.

Köszönettel:
Gyula

File csatolás: 

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Eme gép nem volt problémamentes, A PCF csövek hamar tönkrementek. Az általad említett hibát döntő többségben a cső gyengesége okozta. Nem is mindég volt beszerezhető. Tehát érdemes kicserélni. Az eltérítő tekercsre nem emlékszem, hogy kellet volna valaha is cserélni. A képkimenőt annál inkább, de az most nem játszik szerepet. Ha a vezérlést lekötöd jobban fog izzani a cső, az 50v a vezérléstől áll fel tehát értelmetlen leválasztani
Üdv

0

schmiditv
schmiditv picture

Hali, bocs amit lehagytam, a malomkereket a primerrel illik (kell) cserélni, ennyi idő távlatábol Itt sok minden nem játszik, esetleg 1M-ok, Pl, PY , DY,( helyette TV18 ha nincs DY) TV de ezek rövid uton behatárolhatok. Impulzusok vizsgálata csavarhuzoval VDR-től inkább megnő a booster Imre

0

cape-t
cape-t picture

A primer alatt a sorkimenőt érted? A többi már volt cserélve/mérve. Csak azt nem tudom, honnan szerezhetnék trafókat. De talán Öreg Tom ebben is tud majd segíteni...

Üdv:
Gyula

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, igen, réges-régen még a Veres Pálné utcában lehetett venni, vagy a Kruzslákban (ma Gömb), de nem akarom a kedved venni, ha ez most még jo is, ez csak átmeneti állapot. A sorméretet a kék cső kondikkal tudod állítani, magyarul ha növeled C-t nő a sorméret Bocs ha ismételtem valakit, de nem olvastam végig minden hozzászolást. Imre

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A legbiztosabb megoldás a vezérlés vizsgálatához, ha az eltérítőtekercs csatlakozóját kihúzod. Ilyenkor a PL504 károsodása nélkűl tudsz az áramkőrben vizsgálódni. A -50 V jó referencia a vizsgálat során ha az megvan akkor a sorvégfok is jól fog működni. Előzőleg emlékeim szerint azt írtad, hogy a vezérlőfeszűltséggel arányosan csökkent a képméret is lehet, hoghy itt a hiba.

0

cape-t
cape-t picture

Üdv!

Igen, a vezérlő fesz. lehúzott eltérítővel is csak -41V és a tápfeszek is megemelkednek kicsit. Az a gyanúm, hogy valami lehúzza a tápot. Találtam egy megégett ellenállást is a kép KF fokozatban R107 pozíciószámmal. Az értéke 1k helyett 470ohm volt. Mivel ez a PCF201 cső pentódájának anódkörében található és a PL504 vezérlését is ezen cső triódája adja, ami szintén nem teljesen OK, lehet, hogy a PCF201-et kellene cserélni? Vagy ezt már csak teljes tanácstalanságomban gondolom így?
A másik: érdemes cserélni a táp pufferelkóit, vagy valami más a táp leülésének oka? (legjobban a +185V helyett +161V zavar)

Köszönöm ha válaszolsz!

Üdv!
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A PCF 201 csere ha van cső próbára méár egy lépéssel közelebb vihet a megoldáshoz. A táp puffert megpróbálhatod akár úgy is hogy a gyanús ágra ráforrasztasz egy 450V 100 uF kondit. Érdemes a sorméret szabályzó fokozatot kiiktatni és így is egy mérést végezni a PL504 vezérlőrácsán. A malomkerék szerintem nem problémás mert a fény megjelenik.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A sorméret szabályzást hogy tudom kiiktatni?

GYula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Az általad megadott rajzon az R323 rajzszámú 1 MOhm ellenállást kiforrasztod.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Vigyázz, a PL504 anódja vezérlés nélkül (pontosabban negatív előfesz nélkül) felizzik, a cső előbb-utóbb tönkremegy!

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Hát igen.. Ezért kérdeztem, mert nem vagyok csöves guru. És akkor nincs rá mód, hogy valahogyan leválasszam a vezérlést a csőről? Pl. lehúzom az eltérítő tekercset, ezáltal megszüntetve a sorvégfok tápellátását?

0

Attee
Attee picture
*

Vagy kiiktatod a csövet, vagy lezárod a rácsra adott negatív fesszel. De ha kiktatod a sorvégcsövet, (pl anódsapka érintkező levétel) sztem a soroszcillátornak el kell indulnia. De lehet, hogy rosszul emlékszem, elég régen foglalkoztam csöves technikával, már sajna csak elvétve, hobby szinten. Pedig hálás téma...

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Van valami előrelépés a készülékkel?

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

Tegnap este azért megmértem a dolgokat. A vízszintes tekercs ellenállása 5,6R, ind: 3.62mH. A függ. tekercs ellenállása 11,1R, ind: 11.53mH. Ha esetleg Te, vagy valaki tudna válaszolni, hogy ezek az értékek helytállóak-e, azt megköszönném!

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Üdv!

Köszönöm az érdeklődésedet! Sajnos mostanában nem volt rá időm. Bejött egy sürgős maszek, ami igencsak lekötött, de múlt héten végeztem vele. Karácsony előtt lesz 1-2 nap szabim, úgyhogy talán most tudok majd rá időt szakítani. Ami új, hogy összeraktam a 2,5Mohm trimmert 5db 470k + 1db 100k-s ellenállásból, a "csúszkát" középre forrasztottam (1,04Mohm-1,41Mohm), és kipróbáltam, de semmi nem változott. Nincs meg az 555V a booster-kondin, nincs -50V vezérlőfesz. és nincs semmi ív a PL504 anódján.
Az utolsó mozzanat kb. 1,5 hete az volt, hogy levettem az eltérítő tekercset és megnéztem, nincs-e megégve. Szemre voltak gyanús menetek. Mérnék ellenállást/induktivitást, de nincs mivel összevetnem. Hát itt akadtam el...

Üdvözlet:
Gyula

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Még az is , ez ís van. Öreg Tom

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Szia Öreg Tom!

Valóban említésre méltó készlet! Megnéznéd hogy konkrétan 2,5Mohm van-e? A lábtávolságok a rajzon. A képed jobb oldalán a kék csőkondi a sorkimenőn függőlegesen csücsülő típus? Mert akkor lehet, hogy az is érdekelne. Kérlek írd meg privátban az árat és hogy hogyan tudnád elküldeni a dolgokat!

Köszönettel:
Gyula

File csatolás: 

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Hisz azért írtam hogy van : 2.2 és 2.5 MOhm is. Kondiból is van a szabvány értékek , szerintem mindegyike. Hogy a véknyabb ,vagy a vastagabb érdekel és milyen érték azt írd meg.
Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem!

Köszönöm! Holnap megnézem a pontos típusokat/értékeket és megírom, mi(k)re lenne szükségem.

Üdv:
Gyula

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
A SÜNI elbújhat a készleted mögött! :super:
Üdv: Tranzix

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Bocs a lemaradásért de közbejött valami....
Átolvastam a hozzászólásokat és nagyon tetszett Tunnel kolléga leírása nagyon profi ! A nagyfesz tekercs gyanúsítása jó ötlet mert gyakori volt a menetzárlat de nekem a vezérlőrács feszűltség csökkenése nem tetszik. Szerintem a csökkent vezérlőfeszűltség miatt nem tudja kivezérelni a sorvégfokot. Én a sorméretszabályzó áramkörnél keresném a hibát tovább. A szikroszkópos vizsgálatot (csavarhúzó a PL504 anódsapkájához) is el lehet végezni mert elég sok mindent le lehet szürni a sorvégfok működésről (Szikra szine, mérete, hangja, szaga). Viszont ezt előszőr a régi PL504-el próbáld mert nem minden cső tolerálja bár napi gyakorlat volt annó és baj nem bagyon volt belőle.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Megnéztem szirroszkóppal a PL504 anódját. Leforrasztott nagyfesz tekerccsel is csak kb. 1-2mm! Schmidt László mondta, hogy nézzem meg az eltérítő tekercs nem menetzárlatos-e, de akkor szerintem lehúzott eltérítőnél meg kellene lennie a névleges rácsfeszültségnek, ami nem áll fenn.
Sajnos nem sok időm volt foglalkozni a géppel. Még egyszer át kéne mérnem az összes ellenállatot a sorvégfokban, és a trimmereket is kiforrasztva. És az nem lehetséges, hogy a sorvégtrafó a ludas?
Amint lesz időm (talán ma délután) megmérem az ellenállásokat.

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A PL504 6 os lábán mennyi a feszűltség ? Olyan a hibajelenség az általad készített videó alapján mintha elfogyna a vezérlés. De hasonló hibát tud okozni ha sorvégcső valamelyik rácsa nem a megfelelő feszűltséget kapja.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Megmértem a 6-os lábon a feszt. 159V a 190 helyett. Ezután megméregettem az ellenállásokat és végre kiforrasztottam a 2.5Mohmos trimmert (R318), ami sejtésem szerint a booster feszültség beállításáért felelős. Ennek értéke viszont csak 1,3 Mohm. A csúszóérintkező nem kontakthibás, csak éppen az ellenállás pálya értéke lecsökkent. Ilyennel én még nem találkoztam! Inkább a megnyúlás lenne jellemző, nem?
Az a kérdés, hogy okozhet-e ez ilyen jellegű hibát? Másik kérdés: mire kellene figyelni az új trimmer beszerzésénél. Gondolom feszültségtűrés és teljesítmény?

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A 159V a 190V oka esetleg a hidegítő 10nF átvezet egy kicsit vagy az ellenállás megnyúlt. A trimerpoti az már csinálhatja a problémát hiszen több mint 1 MOhm az eltérés és a vezérlőrácsot lévő feszűltséget és így a sormeghajtást onnan szabályozzák. Viszont nekem az nem tetszik hogy a hiba változik tehát a bemelegedéssel arányosan csökken a vezérlőfeszűltség. Habár a sorautómatika is megbolondúlhat a hibás potitól. Egyébként az érték a potencióméterre van írva vagy a rajzon annyi.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A potira is 2,5M van írva, meg a rajzon is annyi. Viszont nem igazán tudom, honnan szerezhetnék megfelelőt a helyére. Elég kevés helyen van 2,5Mohm azok is csak max. 250-300V feszre, ami ide kevés. Ha jól néztem a rajz szerint kb. 660V a kapcsain a feszültség... Van esetleg valami ötleted a beszerzésre, vagy keressek valahol bontottat?
A rajzot nézegetve gondoltam én is a 10nF-ra. Ki fogom cserélni, ill. a 3,3k ellenállást is megmérem, mert ezt még nem tettem meg, de érzésem szerint előbb a trimmerkérdést kellene megoldanom.

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

De mi a fenétől csökkent az ellenállása a trimernek ilyen jelentősen. Lehet hogy átnedvesdett, lekormosodott. Remélem a karácsonyi műsort már ezen a gépen tudod nézni, van egy hangulata a gépnek. Igaz amikor készült akkor a műsorok is jobbak voltak.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Akkor lehet, hogy segítene rajta egy alapos tisztítás? Vagy rosszul gondolom? Karácsonyig sajnos nem biztos, hogy lesz kellő időm ehhez a géphez a maszek meló miatt, de igyekezni fogok. Úgy készül, mint a luca széke, csak kicsit lassabban...

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Gyula!
Mar volt szo parszor a tisztitas szüksegessegeröl-föleg nagy ertekü elleneallasoknal/nagyfeszeknel (a Fokusz is az), s CMOS aramköröknel...
Probald meg batran lemosni azt a franya trimmert(is), de azutan jol kiszaritani- lehet, hogy meggyogyul, de azert az is lehetseges, hogy a hordozolapkaja pl. nedvesseget szivott be/fel a tarolasa soran... A halyszarito is többmindenre jo. :-)
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a tippet! Holnap otthon leszek szabin, és megpróbálom a mosást-szárítást. Ha nem jön be, akkor Öreg Tom kolléga segítségét veszem igénybe.

Üdv:
Gyula

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Régi orosz színes-TV -ben voltak ilyen nagyobb méretű 2,5 MOhm -os trimmerek.
http://retronom.hu/index.php?q=node/6984
Üdv: Tranzix

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Igen, azt gondoltam, hogy valami ilyesmiből. A baj az, hogy már nemigen van ilyesmi a környezetemben. Úgy 2 éve kukáztam egy régi csöves Oriont, de mivel a képcsőnyakat egy "rézműves" már megműtötte, ezért a csöveket meg a trafókat kiszedtem, a többit kidobtam. Pedig ebben lehet, hogy leltem volna hasonlót. Dehát akkor még nem volt ilyen "retrószeretős" hangulatom...

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyula!
"Dehát akkor még nem volt ilyen "retrószeretős" hangulatom..."
Vilagos, hiszen meg fiatalabb voltal (retrozashoz altalaban bizonyos eletkor megelese szükseges)! :oke:
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Túl idősnek most sem mondanám magam (29) de most már egyre inkább kezd előbújni belőlem az érzés! :yes:

Gyula

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
Régi jól bevált és igazán megtervezett készülékek. Reméljük, minél több megmenekül az enyészettől. :oke:
Üdv: Tranzix

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyula!
Ha a trimmer egy ellenallaslanc tagja_mint többnyire_, s csökken az erteke, nyilvan a leosztott feszültsege is aranyosan csökkenni fog_a Te eseted szerintem pont ez lenne :-)...
Igen, üzemi feszültseg/teljesitmeny=meretek, s persze a minöseg legyen elsödleges a valasztasi szempontok között.
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Bár a rajzból nekem nem egyértelműen látszik az egyenes arányosság, de a 790/398 kb.= 2.5/1.3. :D
Keresem a megfelelőt...

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Meg fogom mérni, csak most bejött egy sürgős meló, amit éjjel-nappal csinálnom kell, úgyhogy ez a TV kicsit háttérbe szorul pár napra. De azért 10-20 perceket talán ki tudok majd szorítani. Amint érdemi adatot tudok közölni, leírom!

Üdv:
Gyula

0

Tunnel
Tunnel picture

Kedves Öreg Tom!
Az a helyzet, hogy főállában most tanár vagyok,de el kell keserítenem Téged, a gyerekek nem szeretnek tanulni. Tisztelet a kivételnek.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdvölet Tunnel !
Ez egy tökéletes ,egyértelmű , "Öveges"stílus előadás.
Bárcsak minden tanár igy tudna magyarázni a maga szakterűletén , még szeretnének tanulni is a gyerekek!
Ez annó a gyakorlatban 1-2 perc volt . Csakis így tudtunk napi 15-20 készüléket megcsinálni ,hogy valami aprót is keressünk ,a 60Ft 19% val.
Tisztelettel:Öreg Tom

0

Tunnel
Tunnel picture

Sziasztok!
Elnézést,hogy beleszólok,de nem nagyon értem, hogy miért okoz gondot nektek egy ilyen tv megjavítása. Ugyan nem volt időm végig olvasni a hozzászólásokat de úgy látom, hogy még nem találtátok meg a megoldást. Lássuk mi lehet a hibakeresés menete. három fontos tényt olvastam. 1 A buster kondin (56 nF) kicsi a feszültség. (kb. 400 V) 2. A PL 500 rácsán -33 V van ami mérés közben változik. 3 A kép halványan megjelenik, majd eltűnik.
A hibakeresést ezekre a tényekre alapozom. (Ha valamit rosszul értettem akkor javítsátok ki.)
Érintésvédelmi előírások csöves készülékeknél.
Mivel a készülék fémváza nincs a hálózattól elszigetelve ezért leválasztó transzformátort kellene használni. Ez általában nincs, de igen furcsa lett volna, ha 15 kilós trafóval jelentem volna meg a lakásokon tv javítani. Itt előkerül a fázis ceruza. Megnézzük, hogy a saszén van-e fázis (a tv-t bekapcsoljuk és addig nem nyúlkálunk bele) Ha nincs ok, ha van megfordítjuk a hálózati dugót. (ezután már nem lesz) Javaslom, hogy ne az istállóban az agyagpadlón javítsunk ilyen tv-t mert a 200 v-os egyenfesz is nagyot tud ütni. Tehát a szigetelt padló, gumitalpú cipő jól szigetelt csavarhúzó meghosszabbítja az életünket. Nem balesetvédelmi oktatást akartam tartani, de a következő méréshez szükséges az előbbiek betartása. (nekünk akik nap mint nap a helyszínen a tv tucatjait javítottuk nem okoz gondot,de ma ezektől a módszerektől égnek állna egy munkavédelmisnek a haja. Szóval a kulcsmérés a következő. Végy egy jól szigetelt csavar húzót a szigetelt végét fogd meg. Közelítsd a pl 500 sapkájához kb 1-2 cm ívet kell húznia. Ha betartottad az előírásokat a csavarhúzó tényleg szigetelt volt, akkor ez nem veszélyes (kicsi az áramerősség) Ha az ív ennél kisebb akkor valószínűleg a vezérlésben van a hiba. De nem biztos! A szigetelt csavarhúzóval közelits a DY 86 sapkájához határozott 2-3 cm-es ívet kell húznia ( különösen ha a vezetékéhez közelítünk. Ha ez nincs meg (a leírások szerint ez nem lehet meg, akkor meg kell ismételni a mérést a DY-ról levett sapkánál is(ha megnő az ív akkor rossz volt a DY 86) Ha az ív megvan akkor elengedett a DY 86 fűtésénél a forrasztás) Ha a PL 500-on meg van az ív a DY-on nincs akkor rossz a nagyfesz tekercs( bármelyik csöves VT vagy Orion megfelel helyette). Azonban ennél a gépnél valószínűleg vezérlési hiba van és ez már egy kicsit bonyolultabb. Különösen rutin nélkül. Az egyik kolléga jó irányba keresgélt a VDR ellenállással. Ezek azonban ritkán mennek tönkre (hacsak el nem törik a lábát). Én a következőt javaslom: Minden 1 Mohm körüli ellenállást végig kell mérni a sorvégfokozatban (természetesen kikapcsolt tv-nél)beleértve a segédrács szabályozó trimmer potit is. Szinte biztos vagyok, hogy valamelyik, de lehet hogy kettő is meg van szakadva. (rutinos tv szerelők nyaloszkóppal oldották meg a mérést, pillanatok alatt. Nektek nem javaslom.) Imádnak a VT tv-kben az 1 Mohmos ellenállások megszakadni. Sok sikert! És tessék vigyázni a csöves tv-k nagyon tudnak rázni!

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

A három ténymegállapítás helytálló. A dugaljat gyorsan ellenőriztem (F, N),még mielőtt először bekapcsoltam a TV-t, hogy a sasszin ne lehessen fázis. A DY86 fűtésének forrasztását már ellenőriztem. (kiemeltem a foglalatot és megnéztem/rácsipogtam) Az 1Mohmokat már megmértem, bár a trimmert még kiforrasztva nem. Kaptam új boosterkondit (56nF/1600V), de azt még nem forrasztottam be. Hétvégén lesz több időm foglalkozni vele. Megnézem a PL504-en az általad említett ívet is. A DY86 hibáját kizárhatjuk, mivel a szóban forgó csöveket (ill. PY88-at is) próbára kicseréltem olyanokra, amik egy működő készülékből lettek kiszedve. Lehet esetleg a nagyfesz tekercs, mert a DY-t szelénre cserélve is csak halvány kép van. De én inkább a sorvégfok ellenállásait/kondijait gyanusítanám a mindössze 400V-os booster feszültség és a -33V-os rácsfeszültség miatt. Persze lehet, hogy tévedek, mert nincs rutinom csöves gépek javításában. Vagy lehet még vezérlési hiba is, de ezt nem nagyon szeretném. :oops:

Köszönöm a részletes hibabehatárolási leírást!

Üdv:
Gyula

u.i.: Mi lehet Lapatnet kollégával, hogy már 3 napja be sem nézett? :hmmm: Remélhetőleg nincs semmi baj!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Ha még nemtetted meg, húzd le róla a nf tekercset.Úgy mérd meg, sok méricskéléstől megszabadulhatsz.A tekercs nem mindég melegszik, füstől,csak kaka.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm az ötletet! Megmérem a feszeket a tekercs nélkül.

Üdv:
Gyula

0

Ckó
Ckó picture

Szia Tunnel!
Tök jól megfogalmaztad, tényleg így ment ez régen.
Üdv.:Ckó

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Szia Gyula!

Van új 56nF-os kondim.Holnap hívlak.

üdv:Laci

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözletem!

Köszönöm! Várom! :)

Üdv:
Gyula

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Gyula !Küldök 56nF/1600V ha érdekel. Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Tisztelt Öreg Tom!

Ismét Köszönöm a felajánlást! :) Várok még 1-2 napot, hátha László ezt is tud szerezni. De ha nagyon nem megy, majd írok privátot.

Köszönettel:
Gyula

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv ! Rendben. Öreg T

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Akkor ezt benéztem . De érdemes azt az 56 nF -es boosterkondit megnézni vagy csak megmérni a két kivezetése között van e feszűltségkülönbség. Azon a rajzon ahol annó berajzoltad a diód irányát C317 es pozíciószámon van.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Tegnap megkaptam a PL500, DY806, PY88 csöveket Schmidt Lacitól. Csere után semmi változás. Aztán ahogy Te is javasoltad, illetve László is mondta, megmértem az 56nF-on (C317) a feszültséget. A kondin 182V! a rajz szerint 555V kellene legyen. A 235V tápfesz csak 218V, a sortrafó felőli lábon 790V helyett 398V! Tehát ezek szerint a kondi átvezet. Milyen típusra lehetne cserélni? Mert az eredeti feltekert fólia változat szerintem már nem nagyon létezik.
Pl. a csatolmányon szereplőkből összerakni?
Szerk: A kondit kiforrasztottam. 2000Mohm-os állásban is szakadást mérek, a kapacitása 55,8nF (Ez jobb mint 0.5%!) Ilyen pontos kondit én még nem láttam. Persze ettől még lehet rossz...

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Bocs dupla...
Üdv: Tranzix

0

Kari
Kari picture
*****

Jo reggelt Tranzix!
Szinten remegö kezzel vered a ...billentyüket? :-)...
A labda valahogy föl volt dobva-bocs!
Azert Jobbat!
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Jó reggelt Kari!
Néha szoktam ilyet is.:) Biztos ami biztos. :lol:
További kellemest!
Üdv: Tranzix

0

Kari
Kari picture
*****

Viszont Tx! :-)
Asszem nem lennel egyedül_ de en azert elötte a szög falbavereset pontoztam ki! :D ...
Egyebkent Nemeteknel van egy mondas, miszerint: "Doppelt näht hält besser"_ ca:
"Duplan varrva jobban tart-erösebb"...
Neked is tovabbi kellemeset! :yes:
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ebből kettő sorosan(bipoláris bekötés):
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/c100n_2000_mkp.html
Üdv: Tranzix

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a segítséget! Már csak várnom kell kicsit, hogy összejöjjön mellé valami. (600Ft-ért nem szívesen fizetnék 1300Ft szállítási díjat.) Lehet körülnézek a fiókokban, hátha akad hasonló.
Mindemellett Schmidt László azt mondta, próbál nekem szerezni egy eredeti bontottat, legalább próbára.

Üdv:
Gyula

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a tippet! Délután megmérem és esetleg cserélem, ha találok valami megfelelőt a helyére.

Üdv:
Gyula

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!
Szia Gyula!

Vannak csöveim.Sőt,ha kell segítek megreperálni az öreg masinát!
Üdv:Laci

0

cape-t
cape-t picture

Tisztelt László!

Írtam privátot.

Üdv:
Gyula

0

999999
999999 picture

Szia!

A fűtőköri soros diódát (D405) megnézted ,nem zárlatos? a csövek túlfűtése miatt okozhat fura jelenségeket.Baloldalon a biztinél van.

Üdv: Zódor József

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Gyula ! Ha érdekel tudok küldeni csöveket, csek cím kell. Öreg Tom

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

Köszönöm a felajánlást!
Ma írtam privátban Schmidt Lászlónak, aki (mint kiderült) egy "faluban" lakik velem. Ha neki nem lesz, akkor majd írok!

Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A PL 500 (vagy PL504, PL509) elektroncső 1 es lábán meg kellene mérni a feszűltség nagyságát ez oyan -50V körüli érték. Ha ez kb stimmel akkor érdemes azt kipróbálni hogy a gépet elsötétített helyen kapcsolod be és figyeled hogy a csöveken belűl nincs e kék derengés. Ha van akkor az azt jelenti hogy a cső gázos tehát már nem teljes a vákuum hanem levegőmolekulák találhatóak benne és ezek az elektronokkal ütközve ionizálódnak és fényt bocsálytanak ki. Érdemes lenne valamilyen adót beállítani ha lehet mert így a képméretből lehet következtetni a sorvégfokozat esetleges hibályára. Pl ha a DY86 gyenge akkor a kissebb nagyfeszűltség miatt a képméret jelentősen megnő. Ha nincs ilyen cső kéznél akkor egy TV17 szelénrúddal helyettesíthető akár próbára is. (Szervízgyakorlatban azért szerettük a szelént mivel az orionoknál a csőfoglalatról a fűtéshurok néha letört és elég rossz volt visszaforrasztani DY86 esetén. A szelén meg csak működött ahogy kell.)

0

cape-t
cape-t picture

Szia Lapatnet!

Jó korai kelő, vagy későn fekvő vagy! :) Tegnap sötétben elindítottam. Kékes fényt nem láttam egyik csőnél sem, viszont a PL504-ben a fűtőszál körüli szögletes lemezen kb. mandulamag méretű és alakú narancssárga foltot láttam. (Értelmes képet nem tudtam csinálni :( )Halványabb mint a fűtőszál fénye, de talán izzik? Ezt Stevepapa kérdezte. A DY86-ot cserélni nem tudtam, mert nincs otthon. Rosszul emlékeztem. Ennek a csőnek semmilyen fénye nincs, és kicsit mintha mozogna az anódsapkája az üveghez képest. Ez normális? A foglalata érzésem szerint kicsit ferdén áll a fehér műanyag tokban. Ha a fáziscerkát közelítem a DY86 anódja felé, egyre erősebben világít, tehát szerény logikám szerint a malomkerék jó. Javítsatok, ha tévedek!
Van egy Super Star 24, modul rendszerű FF TV-m (kb. 60cm. képátlójú képcső, 6 programhely). Az ebben lévő egyenirányító jó lehet, vagy ez már szilícium alapú?
Délután megpróbálok beállítani valamilyen adót, ill. megmérem az 1. lábon a -50V-ot.

Köszönöm a tanácsokat! Még jelentkezem. :D

Üdv:
Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
A folt amiről írtál a Pl cső gyengeségére is utalhat,ami szitén okozhatja a jelenséget.Figyeld meg,hogy a folt megjelenésekor kezd-e csökkenni a fényerő.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Este megnézem ezt is. Van egy másik PL50x-em is. Az 500, 504 ill 509 csereszabatosak egymással? Mert megpróbálnám cserélni a sorvégcsövet. Természetesen csak a rácskondi cseréje után.

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A PL500 és a PL504 csereszabatosak egymással. A videót nézegetve arra gondoltam hogy a sorvégcső nem gyenge mivel akkor a sorméret nem stimmelne de melegedésre inkább javúlna hanem a PL504 és a PY88 gázos. Ez tud olyan hibát csinálni, hogy bekapcsolás után a képméret folyamatosan csökken majd a fény eltünik. Ha van egy PY88 is a tarsolyodban érdemes azt is cserélni mert volt olyan hogy a két cső egymás tette tönkre és csak az egyik cseréje nem segített. Régen az ilyen gépekre a raktárból kb így vettem fel anyagot nem működik hibánál: PL504, PY88, kpl sorkimenő, TV17 egyenirányító. Egyébként szervízgyakorlatban az első mindig a próbacső behelyezése volt. A rácskondi cseréje jó ötlet mert sok cső amiatt ment tönkre. (Ügyfél látta hogy cserélte a szervízes és utánna jó lett ezért amikor hasonló eset történt majd én megcsinálom felkiáltással vett egy csövet majd beépítette. Aztán 1 hónap múlva hülye volt a csőgyár, a készülékgyár meg mindenki mert kinyiffant a cső a rácskondi miatt.)

A TV tárolása milyen körűlmények között történt ? Pl: padlás mert akkor az elkók a melegtől kiszáradtak. Vagy hideg helyen mert fagypont alatt a csövek lábainál gázosodás léphet fel.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

PY88 is van még egy, de lehet ma nem lesz rá időm. A TV egy kb. 50cm vastag vályogfalú istállóban állt. (Kb. 20 évet.)

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyula!
Az egy szinte tökeletes klimat jelentett, legalabb is nagyjabol csukott nyilaszarok eseteben. :super:
Az agyag ugyanis szabalyozza a paratartalmat 50,+/- 10%-ra a kinti szelsösegek eseten is, s nyaron sem igen megy föl a hömersekleted jo 25-30 fok föle_ez ugyan meg nem zarna ki automatikusan az elkok varhato kiszaradasat! :yes:
De a hideg ellen az agyag sem tud fölfüteni, ha nincsenek bennt allatok is...
Kari

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Nos a C312 rácskondit és a PL504-et kicseréltem. Sajnos nem sok eredménnyel. A PL504-ben levő lemez viszont most nem "fénylik". A feszültséget nem tudtam megmérni az 1. lábon, mert csak multiméterem van, aminek a pár tíz kohmos belső ellenállása a Mohmokhoz képest söntöli a rácsot, így a sorfreki is elmegy (ezt hallani) és a fesz is leesik. Ezzel a módszerrel a sasszihoz képest +33V-ot mértem. Gondolom csővoltmérő, esetleg oszcilloszkóp lenne a tuti, de sajnos nekem egyik sincs. A rajzon +50V van feltüntetve, de Te is és a cső adatlapja is - feszültséget említetek a G1 rácson. Akkor melyik az igazság?
Találtam egy PY88-ra nagyon hasonlító csövet, de a felirat már lekopott róla. Van rajta egy-két plusz kivezetés a készülékben levőhöz képest, ezért nem mertem beletenni. Most viszont nézegettem neten adatlapokat és úgy gondolom ez is PY88 lesz. A plusz kivezetett lábak nincsenek bekötve a NYÁK-on sem.
A Super Star-ból még nem volt időm kioperálni a nagyfesz egyenirányítót. Ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehetne úgy megoldani a csatlakoztatást, hogy se a DY foglalata, se az egyenirányító csatlakozója ne szenvedjen maradandó károsodást? Ugyanis a Super Start is szeretném majd elindítani. Kérlek válaszolj arra, hogy a diódát a DY86 helyett jól rajzoltam-e be, mert kissé elkeveredtem a csövek anódjai-katódjai között. Közben megpróbálok egy garnitúra DY86, PY88, és PL504 -et is szerezni.

Csatoltam 2 képet a "gyanusított" csőről. Szerinted ez PY88?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz cape-t!
Az anódsapka alatt látható "karika" arra utal, hogy, PY88.
Üdv:
exGelkás

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A rajzon jó a dióda berajzolása. Az elketroncsöveknél a katódot fűtik mindig vagy mint esetünkben a DY csőnél maga a fűtőtest a katód. Digitális multiméterrel a vezérlő feszűltséget szerintem meg lehetne mérni. Volt egy megbízható módszer ezeknél a készülékekenél a mérésre: Az eltérítőtekercs egy csatlakozón keresztűl van bekötve. Ezen a csatlakozón van egy átkötés aminek az a szerepe ha az eltérítőtekercset lehúzod akkor a sorvégfokozat sem kap tápfeszűltséget. Tehát ha kihúzod ezt a csatlakozót akkor nyugodtan mérheted a vezérlőfeszűltséget és abból már következtethetsz néhány dologra. Szerintem a cső lesz a hibás vagy pedig a sorméret szabályzásnál van probléma. A képekről a csöveket sajnos nem tudtam beazonosítani de túl sok verzió nem lehet ha a fűtés ellenállása megeggyezik a két csőnek akkor egy próbától nem túl sok baja lehet.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a részletes válaszokat és azt, hogy van türelmed egy "kezdő csöveshez"! :D A vezérlőfeszt megmérem az eltérítő tekercs nélkül és kicserélem a PY88-at. Meg ha 1-2 napon belül nem lesz cső, valahogyan befabrikálom a nagyfesz diódát. Bevallom, ettől kicsit "fázok". :oops: Nem szeretnék tönkretenni semmit. Lehet inkább futok még 1-2 kört DY86 után... :roll:

Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Az első képen PL504 vezérlőrács mérése

A 2. DY86 izzása jól működő sorvégfokozat esetén

a 3. Képen bekarikázott alaktrész egy VDR. Ez is sok galibát tud okozni a sorvégfokban. Ugyan a képen egy Orion AT6561 es gép van de az alkatrész ugyanolyan a VT-ben is érdemes megnézni. Tesztelése renkívűl egyszerű: röviderzárod ilyenkor a képméretnek meg kell nőnie és a sorvégfoknak max. on működnie. Vigyázz mert hosszab ideig alkalmazva káros a rövidzár ! Van még a környéken egy 150pF is az is tud kavarni ha zárlatos.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Tegnap megmértem újra a rácsfeszültséget. Az előző mérésnél valamit benézhettem. Szóval most a rácson állandósult állapotban (már nincs kép) -33V, lehúzott eltérítő tekercs esetén -41V. Ez a fesz. bekapcsolás után kb. -50V-ról folyamatosan a GND felé közelít. Abban a pár másodpercben, mikor van kép, kb. -37V.
A DY86 nekem ennyire sosem izzott. Teljes sötétségben is csak éppen észrevehetően pislákolt. Azt is csak arra a pár másodpercre, amíg kép van, utána a csőben teljes sötétség. Viszont tegnap sikeresen leválasztottam az anódsapkáját, mikor lehúztam a malomkerékről jövő csatlakozót. Úgyhogy mérgemben elkezdtem az alapos takarítást, amíg nem sikerül csövet szerezni, vagy rá nem szánom magam a diódás helyettesítésre. Tehát mivel a gép szét van szedve, nem tudok újabb méréseket végezni.
A VDR a korábban küldött rajzomon az R321 lesz, a 150pF pedig C316. Jól sejtem?
Végül még mielőtt az anódsapkát elintéztem, megmértem a tápfeszeket az eltérítő tekercset lehúzva is.
[A] 251V
[B] 252V
[C] 269V
[D] 190V
[E] 241V

Ez jelentős eltérés a normál állapotban mért értékekhez képest (lásd a rajzon). Ennél a tápegységnél is a pufferkondenzátorok gyanusíthatóak elsősorban, vagy van valami más trükk is? Cseréljem az elkókat?
Csatolom a tápegység rajzát. Ez nem 100%-ban egyezik a készülékkel, ugyanis van néhány elem, ami a rajzon nincs rajta, de a gépben benne van (pl.: D401, R422). A rajzon szereplő D406-ot meg a gépben sehogysem találom...

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A leírásod szerint a DY86 ezek szerint jó csak mivel a fűtését a sorkimenőről kapja ezért a sorvégfokozat nem megfelelő működése esetén nem fűt eléggé.Ezért is küldtem a képet hogy legyen összehasonlítási alapod. A rácsfeszűltség viszont nem jó hogy csökken. A sormeghajtást az ECH84 cső adja annak kéne megnézni a 6 os és a 8-as lábán az anódffeszűltséget ez olyan 160V. Valamint a 3-as lábán van egy 10 uF katódkondi errte is érdemes ránézni. Valamint a sorméret szabályzásnál érdemes megnézni az ellenállásokat és a potmétereket. A tápban lévő elkók ezt a hibát nem okozhatják a feszűltségek azért nőtek meg mert lecsökkent az anódáram fogyasztás mivel a PL504 nem működött.

Ui: Csöves gépnél ne zavarjon esetleg 10% eltérés is a leírtaktól a feszűltségeknél ezek az áramkörök működnek így is nem érzékenyek rá.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Inkább csak jó volt, amíg le nem jött az anódsapka :jajj: Az a bajom, hogy még mindig nincs 100%-ban megegyező rajzom. ECH84 ebben a gépben nincs. A PL504 előtt PCF201 van, mint ahogy az általam küldött rajzon is látszik. Vagy én nem a sormeghajtó csőre gondolok?
A rajz, ami alapján dolgozok, Az Inter Favorité. Ez hasonlít legjobban a Tanyasi rajzok közül. Megtalálod itt:
http://elektrotanya.com/videoton_ta-3201_ta-4201_ta-4206.djvu/download.html
Ennek is a 2.fele. 10-13. oldalai.
Mérni most amúgy sem tudok, mert éppen szét van szedve a gép takarítás céljából. A következő 1-2 napban ezzel végzek.
A táppal kapcsolatos megjegyzésed is köszönöm! A 10%-ba beleférünk mindenhol.

Üdv:
Gyula

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz cape-t!
Készíts néhány képet a panelről, ha lehet, egy teljest is.
Kizárt, hogy nincs hozzá teljesen megegyező rajz.

Üdv:
exGelkás

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Feltöltöttem néhány képet. Előre is Köszönöm, ha sikerül találni megfelelő rajzot!

Üdv:
Gyula

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Lehet a sormeghajtás PCF201 is az újjab ORION-ok is azzal készűltek. Ha lehúzod az eltérítőt a vezérlőfeszültség akkor is csökken ?
A DY86 ról amikor az anódsapkát lehúztad a cső is tört vagy csak a kivezető szakadt bele? Mert ha a cső nem tört el akkor van egy fusi megoldás amit annak idején alkalmaztunk minden mindegy alapon. A csonk ami megmaradt az üvegbe van beleszakadva. Ez az üvegcsúcs általában kellőképpen hosszú ahhoz hogy ha kicsit körbereszeled akkor ki tudsz egy kis darabot szabadítani a kivezetésből és onnan már nyerő vagy ! Ezt a módszert egy idős kolléga mesélte aki még a RÁVEL (GELKA elődje) nél kezdte és a csőhiány miatt rákényszerűltek az elektroncsövek javítására. A felső rácskivezetésű csövek gyakran küzdöttek ezzel a problémával de így menthetőek voltak.

0

Pages

Sponsored links