You are here

Led hol világít hol nem

45 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Üdv
Nos ez nem mese bár a kezdése nagyon hasonlatos.
Van egy fehér fényű ledekből álló fényfüzér ami soros kapcsolású. Hálózatról jár kondi gratz elkó 10mA egyenre van beállítva. Szép lépcsőház világítás és 2W fogyasztás. erről már írtam is. Nos az érdekesség.
Van 3 rakoncátlan led ami van, hogy bekapcsoláskor nem világít de átereszt. Máskor szépen fénylik. Mozgatás kocoktatás hatástalan tehát nem kontakthiba. Miféle oka lehet hogy hol darab drótként hol ledként funkcionálnak.
Laci

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Csak érdekesség ként. Az ikea áruházban a mosdókban kevert ledekkel épített mennyezeti világítótestek vannak. Aki arra jár érdemes megkukkantani.
A műhelyembe nekem 2db 36W-os 5 sávos elektronikus előtétes fénycsövek virítanak. Sajnos már kell ekkora fényerő. Viszont megfelelő a színhűség ami ugye a színkódolt alkatrészeknél elengedhetetlen. A lépcsőházba meg jó a sima ledfűzér éjszakai botorkálásokhoz 1W fogyasztás!!
Laci

File csatolás: 

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Nos megijedtek a kínaiak. 4 ledből csak egy renitens van de az egyálltalán nem világít. Kamíkázé lett a többiekért. Stabilizátort azért nem raktam bele mert elvileg 20mA-es ledek 10mA-en járatva. Elkó meg van a dióda híd után tehát csak tiszta egyent kap és nem lüktetőt 100hz. Néztem műszerrel az áramat egyenletes és nem kapnak induláskor sem lökést.
Valószínű a szar alapanyag lehet a gond. No amennyibe került így is jó.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Laci! LED-et érdemes áramgenerátorról járatni. Nekem van vagy 5000 beépített LED-em ami már megy vagy 4 éve. Igaz power LED 800mA-es adattal és 270-350mA-el járatom, színtől függően..
Üdv! Kalex

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Kalex!
Azért azok más kategóriák. Én is készítettem autó hátsó fényt golden dragon-nal persze azok áramgenerátorral járnak.
Akkor te nagyban űzöd, gondolom nem a lakás lett fényfűzérrel ellátva.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"gondolom nem a lakás lett fényfűzérrel ellátva."
Itthonról száműztem a LED-es világítást. Emberi fogyasztásra alkalmatlan. Csak reklámvilágítás és a színes LED-el. Áruházi logó 4,5-6m magas és 12-15m hosszú. Ilyen helyre való.
Üdv! Kalex

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Kalex!
"..Itthonról száműztem a LED-es világítást. Emberi fogyasztásra alkalmatlan. .."
Ha lenne kedved reszletezni-elöre is megköszönnem!
Kari

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Kérlek. Előre bocsájtom, hogy ez csak az én véleményem, ami a személyes tapasztalatomon nyugszik. A LED monokróm fénye kifejezetten zavar hosszú távon. El kell ismernem, hogy precíz munkához kiváló. Amikor paneleket, vagy 1000 lábúakat forrasztok, akkor én is ezzel élek. Viszont a mindennapi használatban nem tudok vele megbarátkozni. Persze vannak javított kivitelű, kevert fényű példányok, de azok bekerülési költsége meg nem éri meg. Fénycsőben is csak a 3 sávost és annál jobb minőségűt keresem.
Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"El kell ismernem, hogy precíz munkához kiváló. Amikor paneleket, vagy 1000 lábúakat forrasztok, akkor én is ezzel élek."
A műhelyembe én is LED fénycsövet tervezek, reméltem, hogy nem száműzted teljesen, mert mi mást tegyünk akkor, ami megfelel? :sokkosvigyor:
Jelenleg hagyományos fénycső van elektronikus előtéttel aminek szeretem a fényét, de mérésekhez alkalmatlan. :sajnálom:

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Tranzix!
Sajnos Engem is zavar néha a fénycső elektronikus zaja. Illetve már meggyűlt a bajom egyszer a villogásával is pedig az elektronikus előtét nagyfrekin járatja de pont ott vizsgáltam egy infrás eszközt.
Kifejleszthetnénk a tiszta egyenárammal világító fénycsövet. Nem tudom Skori kísérletezett e ezzel. Lehet a legjárhatóbb a kevert fényű powwerled.
Nem tudom hol lehet olcsón jó ledet beszerezni.
Laci

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv mindenkinek!
A fénycső által keltett zavarokkal,és "vibrálással" nekem is meggyűlt a bajom,a ledekkel,meg az a baj,hogy kis területre sugározza az gyébként is gyatra spektrumú fényét.
Lehet,hogy túl hisztis vagyok a látásomra,de azt csak egyszer kell elrontani és finító!!!
Számomra a megoldást a halogén izzók oldották meg a problémát!
Nincs nagyfrekis,és egyáltalán semilyen zavar.Megfelelő fényerő.Tökéletes színvisszaadás.Éles árnyékok is eltüntek(engem baromira zavart)
El kellett döntenem:Spórolok havonta kb 200ft villanyszálát,vagy hazavágom a szemem,és a szemüveg árak mellett még vakoskodok is!
További szép napot!
Molnitron

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Laci!
A fénycsővel az alapvető baj az a bő méteres gázkisülés. Valószínű, hogy egyenárammal hajtva is lenne akkora erőtere, hogy belepofázzon az érzékeny áramkörök működésébe, vagy a szkóp-ábrába...stb. Nekem a frekimérő, a bemenetre dugott 3 centis dróttal már méri a fénycsövön lévő ~37 KHz -et.
A hagyományos izzók sárga fényét pedig nem szeretem. Marad a LED. ;o)

Itt elég jó árban vannak: http://www.ledker.hu/

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tranzix!
A zavarmentesitesre talan elfogadhato megoldas lehetne, hogyha a csötestre egy ritkaszövesü harisnyanak nem eppen mondhato femhalt huzol?
En regebben küzdöttem egy VFD joval alacsonyabb tapfeszröl jaratasaval mint az adatlap szerint lehetseges lenne.
Az "atallitas" egyetlen hatranya az lett, hogy a kezközelitessre is erzekeny lett, amit az iment emlitett halos megoldassal nagyon jol letudtam arnyekolni- ezert ajanlanam.
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Kari!
Jó ötlet köszi! Ha találok rá valami hálót próba és írom.

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Tranzix-nincs mit, kivancsian varom az eredmenyed...
Különben en is egy megvalositando munkaasztal vilagitason ötlenek, de meg nem igazan selylik a megoldas...
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Kari!
Háló híján, ma tekertem rá vagy 200 menetet 0,4 -es zománchulalból, de mint sejtettem is semmit nem árnyékolt. Veszek majd tyúkhálót hamarosan és újfent jöhet a teszt! ;o)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A hagyományos izzók sárga fényét pedig nem szeretem."
Használj halogén izzót. Annak fehér a fénye. 24-os teherautó reflektor izzóval (H1) csodás fényt tudsz varázsolni. =OK=
Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Köszi, már halogénra is gondoltam, mint második lehetőség csak az fűt és fókuszált fénye van.
A legjobb lenne a jólbevált fénycső. Megpróbálom Kari ötletét és referálok.;o)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"csak az fűt és fókuszált fénye van."
Ez így, ebben a formában, nem fedi a valóságot! =vigyor= Tömegével kaphatóak, a normál (E27) és mignon (E14) foglalatú hagyományos izzóhoz hasonló alakú és karakterisztikájú izzók. Pl.: vagy: esetleg:
Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Valamiért jobban szeretem a fénycsővek fényét, a kislápmám is csőves.
Jobban beragyogja egy fénycső az egész műhelyt, mint 5x100W akármi.
Végülis szerintem is egy kisegítő halogén spot lesz a vége a dolognak, úgyis ritkán kell majd használni, de akkor már valami kisméretűből több, mint pl a patikákban sinekre szerelt megoldás, az tetszik is.;o)
Hamár műhelytéma. Régen egy kollégánál láttam, hogy minden műszerzsinórja rugóval volt neki felfüggesztve a munkaasztala fölé, ha valamit mért csak lehúzta az éppen kellő mérőcsúcsot az áramkőrhöz, majd a mérés végeztével egy hanyag mozdulattal elengedte és viszatért fel a helyére! :Király: Ezt kéne még kivitelezni, ne az asztalon/földön tekeregjenek a kanócok. Rugók híján valami jóféle gatyamadzagra gondoltam, talán még beleférne az esztétikus fogalomba. :vigyor:

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor miért nem használod az 50 hz -et egyenirányitva.
Nálam 30 éve ez a világitás és még sohasem zavarta sem a scopot sem a frecimérőt .Elhasználtam már vagy 40 csövet 40 wattosat.Karónak használom.még egy sem törött el.Higyanyfertözés nincs.
Ennek a kapcsolásnak az az előnye,hogy szakadt spirálu csövet is elindit.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Kotya61!
Egy darabig nekem is az általad jelzett megoldással mentek a csövek. De nézd csak meg egy szkóp bemenetére tett fotódiódával a fényt. Szépen kirajzolódik a 100Hz és még a diódák nyitó pontja is látszik mint kis padok. Legalábbis nálam ez volt a helyzet. Aztán kaptam egy szuper elektronikát amit javítottam és azóta az megy nagyfrekin. Így nem kell folytó kicsit takarékosabb és már alig mérhető a villódzás de az elektromos szmog sajnos néha bezavar.
Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci!
Ez igy igaz!De én nem nézek a scopon 100 hz.Olyan frekin még hallok!HaHa!
Ha pedig kell olyan frecin mérni, akkor évente egyszer bekapcsolom a halogént,még jobban is látok mellette,igaz a teljesiménymérő is jobban látja...forogni.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Kotya!
Nos valószínű Te mondtad a legjobb megoldást. Használom a fénycsövet DE HA gondot okoz átkapcsolok halogén világításra. Szerelek is fel két régi autó 50W-os reflektor izzót és a böszme nagy pákatrafómról egyenirányítás után megtáplálom. Mivel ritkán lesz használva és nem fog rázkódni valószínű örök darabok lesznek.
Azért ha olcsón jó ledekhez "keverten több színűt" jutok az lesz az igazi.
Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
Nekem ez a folytó van csak 1x58W -os:
http://www.lightbulbs2u.com/helvar-el-1-x58-hf-brnow-el-1-x58s-p-505.html
Szeretem, mert 37 KHz -en dolgozik és bekapcsoláskor szépen feldrimmeli a fényerőt, lágyindít.

0

Kari
Kari picture
*****

Haho Kalex!
Köszi, jo tudni-joccakat!
Kari

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Lehet, hogy bennem van a hiba de úgy érzem, hogy bizonyos szerkezetek minősége határozottan romlott az elmúlt 20 évben. Konkrétan gondolok példáúl a közönséges villanykörtére ami annak idején éveken keresztűl szolgált manapság ha veszel egyet akkor jó esélyed van arra, hogy egy éven belűl cseréled. Minden gyártó a környezetvédelemről beszél de a termékek évente mennek a szemétdombra. A másik, hogy azt hitték az okosok, hogy a hagyományos izzók forgalomból való kivonásával egy időben rendelkezésre áll majd a megfelelő működő LED technológia. Ezzel szemben ami jól működik megfizethetetlen, amit meg lehet vásárolni az meg nem jó.

Arra már nem is merek gondolni, hogyan tudom a zoknimat megfoltozni egy kompakt fénycsövön. :)

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
En kaptam egyszer ajandekba egy feher led-et, amit kismotorra (gyujtotekercses, nem akkus) szereltek fel ellenallassal, majd rovid idon belul nem vilagitott, probaltam en 9V elemre + ellenallas es tenyleg nem vilagitott, majd kiprobaltam 3V-al (2xR6 elem) es azzal meg vilagitott, akkor jottem ra hogy ennek kell legalabb 90mA, majd amikor bemelegedett mar 20mA is mukodott.
Tehat nalad is ez lehet a problema, sokkot kapott a nem jol szurt tapodtol, rakj be egy stabilizatort is (a hozzaillo 100nF kondikkal) es azutan allitsd be 10mA-ra, mert kulonben lassan elhullanak a tobbiek is.Masoktol is hallottam ilyen 230V-os gondokat..

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ilyen ledem nekem is van sajnos. Elösszőr csak néha villogott bekapcsoláskor majd végűl teljesen sötét maradt. Szerintem túl kínai LED.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
HÁÁÁT
Ezt Én is tudom bár nem ferdék, de mi játszódhat le bennük sárga irigységen kívül. a technikai malőr érdekelne.
Laci

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Valami olyan dolgot hallottam, hogy a kínai LED gyárak által gyártott kristályok szennyezettek ezért élettartamuk erősen korlátozott. Egyébként volt hasonló tapasztalatom amikor egy display egységben más gyártótól származó LED ek kerűltek azon kívűl, hogy a színe is "szűrkésebb" lett az élettartama is lecsökkent 2-3 évre.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"a kínai LED gyárak által gyártott kristályok szennyezettek "
Stimmt. Pont ezt akartam írni. Magasabb a szennyezőanyag tartalom illetve, nem egyenletes az eloszlása.
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Gagyik a LED-ek. Gyártási selejt. Cserével javítható! =mosoly=
Üdv! Kalex

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Pici óccó húsnak híg és büdös a leve...
Mégha csak a ledjeik lennének szarok..kiegyeznék vele...

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
Ezt osztom!!
Majd a máv vonatait nézd meg amiket onnan hoznak!!!
Eddig legalább Szergej elvitt mindenhova,mégha lassan is,de csingcsángcsung mozdony???
MÁV= Megint Állunk Vazzeg !
Molnitron

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a minap láttam egy filmet Argentínáról.A hegyekben a Ganz motorvonat zakatolt,igaz, a 70-es évek elején gyártották.

Bálint

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
Mert volt ám nekünk gépgyártásunk is!!
De nem kell,mert akkor ki veszi meg azt a sok hulladékot amit a fogyasztói társadalmunk ránk mér?
Molnitron

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: pedig a kínaiak már itt vannak a Ganz területén, a régi, Eiffel tervezte csarnokok tele vannak kínai árúval.
A megmaradt Ganz jó része meg orosz tulajdonban van.

Bálint

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A nagysikerű King Long autóbuszokról már nem is beszélve. Ha a külső hőmérséklet 0 C alatti a vezető elötti üveg belülről!!! képes lejegesedni mivel a fűtés valahol Kínában maradt.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Ha a külső hőmérséklet 0 C alatti a vezető elötti üveg belülről!!!"
Szerinted hol jegesedjen? =vigyor= Az lenne a furcsa, ha kint lenne a jégvirág.
Üdv! Kalex

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet Kalex!

Logikusnak logikus hogy belülről jegesedik csak nem túl célszerű. Egyébként a hibát utólag beszerelt fűtéssel orvosolták. Bezzeg az Ikarus buszokban a jó kis sirokkó fűtés.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
"Bezzeg az Ikarus buszokban a jó kis"... lángoló motor. -jaj-
Üdv: Laci

0

huzitibi
huzitibi picture

A 400-as Ikaruszok szoktag égni, a békebeli 200-ok elnyűhetetlenek: a Szovjet utódállamokban még mindig garmadával futnak. Tavaly nyáron az Eteléről a Blahára mentem piros 7-el, ami ugye elég strapás járat. IK280 utastere csörgött, zörgött, nyekergett, motorhang-csillapítás nuku, de ment, mint "állat", pedig huszonéves, a Volvókra meg 8 évet igérnek, és némelyikben bele sem férek rendesen az ülésbe.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Na és meg lehet nézni, hány km-t tettek meg a régi Ikarus 200-as szériák a mai napig...A MAN licensz diesel eldübörögne az örökkévalóságig:)
Na de voltak idők, amikor az egész világ a magyar buszokról beszélt...Amikor mi akkor előálltunk az önhordó karosszériás buszokkal, amikor még szinte mindenhol alvázas konstrukció volt...Aztán ott voltak a csuklósok...Máshol még javában emeletes vagy pótos buszok voltak...Na, de régen volt, elmúlt:)

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
"a fűtés valahol Kínában maradt."
Gondolod ott van benne? Szerintem annyi ember beszuszogja a buszt és annyi... -röhög-
Üdv: Laci

0

Sponsored links