You are here

Chieftec GPS-350EB-101 táp alkatrésze

19 posts / 0 new
Last post
szuts
szuts picture

Hellótok!

A tárgybéli PC táp tönkrement.
Elszállt a primer körben lévő 2 db párhuzamosan kötött 2SK2746 FET közül az egyik.
Ezzel a tranzisztorpárral sorba volt kötve a trafó, (ami adta a kisfeszültségek váltóáramait), egy 1 Ohm-os ellenállás (1W) illetve 2 db ellenállásnak kinéző valami, amiben nem vagyok biztos, hogy egyszerű ellenállásról van szó (mindkettő szakadást mutat). A tervjele is furcsa: R4A és R4B.

A következő van ráírva:
F1J
0.22 Ohm
5DC

Mit gondoltok, sima ellenállással pótolhatom?
Miért használnak két darabot belőle párhuzamosan?

Köszönet előre is:szuts

Comments
thanatos
thanatos picture

Szerintem:
1 Ne add fel ilyen gyorsan, hiszen még meg sem rázott az átkozott!
2 A lényeg: biztosan jó a rajz? Ui. első ránézésre ez egy nyitóüzemű konverter akarna lenni, akkor a két rejtelmes alkatrész valóban két ellenállás lehet szerintem, amelyek a bekapcsolási áramlökés - primitív, de olcsó - módon való korlátozására szolgálnának (talánaz olcsóságért van benne 2 FET is), a FET-ek védelmében.
3. A trafó primer körében lévő alkatrészek- bár a rajz itt sántít kissé - elvileg a primer fesz emelkedési sebességének korlátozására szolgálhatnak, úgyszintén a FET-ek védelmében. A második tekercs a soros diódával pedig a primer csúcsfeszt korlátoz (ná) 2 Ube értékre.Az áramfigyelő ellenállás pedig a source-körben van.
Mármost, amiket tanácsolni tudok:
- ne kapcsold be a szerkezetet terhelés nélkül (az 5V-ját terheld ki kb. 1A-re), mert azt nem szereti.
- mielőtt költséges alkatrészeket cserélnél, szerintem próbáld megvizsgál (tat)ni a trafót, nem ütött-e át,nem szakadt-e a fesz. visszanyerő tekercs, a hiba, amit leírtál, ezekre utalhat.
- ha a trafó jó, gyors, 5A-es biztin keresztül, előterhelve próbáld beindítani a tápot. Ha megy, szkóppal mérj rá a trafó drain felőli végére! Itt egy lépcsős négyszögjelnek kell lennie,aminek a csúcsértéke kb.650 V, túllövés nélkül. Ha mégis van rajta tüske, ez tette tönkre a FET-eket, ez esetben a kondik vagy a diódák a hunyók.
- ha eddig minden OK, nézd meg a meghajtó köröket, kap-e mind a kettő vezérlést, vagy csak az egyik küszködik, esetleg valami asszimetria miatt nem pont egyszerre kapcsolnak? (utóbbit célszerűen a source-ellenálláson. Ugyanitt ellenőrizheted a primer áram jelalakját is: ennek lineárisan növekvőnek kell lennie, ha nem az - megugrik - , telítődik a trafó, ami megint agyonvághat mindenkit.)
- lehetséges verzió még: túlterhelés, miközben valamiért nincs túláram-védelem, de azt hiszem, ez a legkevésbé valószínű.
Sok sikert, és ne téveszd szem elől: az SMPS javításhoz leginkább megfelelő mennyiségű és hőfokú sör szükséges!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ezek olyan ellenállások, ami biztosíték céljára készültek.
Az átfolyó áram miatt van kettő, így 0,11 Ohm, a két ellenállásnak nagyobb a hűtési felülete.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Nem kizarhato, marcsak a ranyomtatott F miatt is, ami ha nem 1%-jelent akkor ugye pont a biztit sugallna_de tudnal rola egy peldaertekü adatlapot is mutatni?
Kari

0

DjTomeeee
DjTomeeee picture

Szia!

Szerintem indukciószegény 0.22 ohm 5W körüli ellenállások lehettek, kettő párhuzamosan. A FET-ek source körében lehettek, mégpedig az áramfigyelő körben. Ha szakadtak lettek, akkor nézd meg,hogy hova van kötve az áramfigyelés (azaz az ellenállások és a FET source-k közös pontja) mert ilyenkor ott is lerendez egy-két dolgot (pwm IC, esetleg tranzisztorok).

Üdv!

TamásBP

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Elképzelhető, hogy biztosítós ellenállások voltak

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

fel tudnál dobni egy képet róla? Illetve pontosítanád a helyét az áramkörben (FET source és a föld között vagy valami hasonló), mert sima ellenállásra gondolok, de nem állítanám, főleg azért mert párhuzamosak voltak. Ilyenkor érdemes rajzot készíteni! Nem kell sokat csak a FET-ek közvetlen környezetét, meghajtás kimenet táp! Egy perc és már következtethető is a dolog!

Üdv,
Oszi

0

szuts
szuts picture

Helló!

Csatolok képeket róla:

szuts

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Az aranyokbol itelve ezek sztem sosem lehetnek 5W-osak, 0.5W annal inkabb.
Jol saccolom, hogy ca. 0206-os lehet a meretük, pl. 0.5-0.6-os kivezetessel?
Kari

0

szuts
szuts picture

Helló!

Én is 0.5 w-nak gondolom.

Csatolok egy NAGYON HEVENYÉSZETT rajzot az áramkörről:

szuts

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Neztem a FET adatlapjat is, ha a hütese megfelelö, 1db max. 7A DC/21A impulzusra kepes, ugyhogy a 2 parhuzamosan kötöttel a majdnem 10A-es limit, ezen kapcsolasi ertekeknel, sztem teljesen realis... Igy nezve a talan 10A pont 2x jo 0.5W-os ellenallot igenyelne_bar nyilvan a duflaja elönyösebb lehetne.
Kari

0

szuts
szuts picture

Helló!

A bizonytalanságom továbbra is az, hogy miért kellett 2 db párhuzamosan kötve, miért nem egy egyszerű ellenállást használtak, mint az összes többit a kapcsolásban - még az 1 Ohm-os is a földnél egy sima 1 db-os 1 W-os - , és ez egyáltalán egy egyszerű ellenállás-e?

szuts

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Szuts!
"...miért kellett 2 db párhuzamosan kötve,..."
Velhetöen azert mert 0.11 Ohm nem okvetlen standard ertek, bar lehet, hogy ezt tart(at)ja a ceg egyebkent is raktaron etc...
Azonban mivel R4A & B a jelölese; ez egy utolagos modositas szülemenye, s nem akartak az egesz "design-t" ujabb beültetesi jelölessel ellatni_ez volt a legegyszerübb utjuk.
Kari

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

Én is a biztosítékként alkalmazott ellenállások pártján állok, a kapcsolás erre utal. Azért alkalmazzák az ellenállásokat, mert lényegesen, lassabb biztosítékok, mint egy normál lomha biztosíték. Ezért van két darab, hogy minél jobban közelítsék a szükséges az elvárt "lekapcsolási pontot". Mindenképpen hasonló teljesítményű és kivitelű (fémréteg) ellenállás kell a helyére. A FET hibáját a c14 c15 kondenzátorok a két dióda tekercs-kondi elemek hibája is okozhatta, érdemes megfontolni a kondik cseréjét. A másik fet szakadása is zárlatba viheti, a másikat!

Üdv,
Oszi

0

szuts
szuts picture

Hellótok!

Őszintén szólva feladtam.
Az volt a tervem, hogy az ellenállás cseréjével és az egyik FET-tel kipróbálom a kapcsolást.
Először beraktam az ellenállásokat úgy, hogy nem volt benne FET. Terheletlenül elindítva szépen meg is jelent a az 5Vsb. Akkor vérszemet kaptam, és beépítettem a megmaradt 1 db FET-et, gondolván, hogy terheletlenül (csak a táptesztert rácsatlakoztatva) illene működnie az egésznek, de rákapcsolva a tápot, eldurrant ismét a dual ellenállás 2x0,22Ohm, és vele ment a maradék FET is. :(
Ha jól mértem ezek a vezérlő aktív és passzív elemek jónak mutatkoztak, igaz, hogy nem lehet őket 100%-ra biztosan kimérni. Mivel ezeknek a FET-eknek bolti ára itt a településen 1300 Jó Magyar Forint, már nem biztos, hogy megérné mindkettőt cserélni. Most meg nem vagyok olyan helyzetben (anyagi), hogy bevállaljak egy ilyen cserét. Ráadásul, ha még mindig maradna benne valami hiba, akkor csak buktam még nagyobbat.

Így hát fájó szívvel, de feladtam ezt a javítást, marad alkatrész bányának.

Köszönök minden segítő tanácsot.

szuts

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Szuts,

A rajzból, amit felvázoltál, én azt gondoltam ez az 5Vstb tápja, de ezek szerint nem, ez a főtáp. Ez elég meglepő mert ezt a fajta elrendezést 200W-ig szokás alkalmazni, mert a trafóban nagy energia tárolódik, és a fet-ek kikapcsolásakor óriási feszültség indukálódik a primer tekercsben, amit a FET-nek el kell viselni + a puffer feszültség. Ezt a feszültséget az a diódás, kondis tekercses hálózatnak kellene olyan értékre csökkenteni, hogy a FET biztonságba legyen. Ha próbálgatod, mindig legyen terhelve a táp kimenete, hogy minél kevesebb energia maradjon a trafóban.
Őszintén szólva én nem alkalmaznám ezt a kapcsolást PC-tápban, egyszerű olcsón gyártható, de ilyen nagy teljesítményre már nem való. Jó példa a párhuzamosan kapcsolt két 7A-es FET volt csak elég egy 350W-os táphoz!

Üdv,
Oszi

0

szuts
szuts picture

Helló!

Az 5Vsb-t a rajz jobb felső részén látható nyíl továbbvezetése biztosítja, ami egy TNY266 IC-re megy rá. Ez adja egy másik trafón keresztül a StandB. feszültséget.

szuts

0

hcs
hcs picture

Szerintem ne add fel a javítást

Ha van 110/220V-os átkapcsoló a tápon, abban az esetben az átkapcsoló kiiktatásával lehetséges fele akkora áramú fetet beletenni, és az biztos hogy nem 1300Ft. 300W os enermaxon ezt a trükköt követtem el, szintén anyagi okok miatt. Másfél éve megy. (110V on 2* akkora áramot vesz fel, mint 230-on, így elég volt a 800V 9A-es helyett a 4,5A nél picit nagyobb is).
Sőt: ha csak a feszekre vagy kíváncsi, egy karcsúbb példány is megteheti egy próba erejéig.

(Egyet én is ellőttem javítás közben amúgy...)

Amit nézz meg: ha használtak ragasztót a nagyfesz oldalon és ez alkatrészlábhoz került, tud anomáliákat okozni sajnos. Megszűnhet szigetelőnek lenni ha elmelegszik, és zárlatot csinál: ezt az áthúzást nem mindig lehet multiméterrel kimérni.

60-100W os izzót sorba kellene kötni a táppal induláskor, ha világít, zárlat van és nem a fetek pusztulnak ki. Vezérlő IC-t lehetne cserélni, plusz tápját ellenőrizni.

hcs

0

szuts
szuts picture

Helló!

Köszi, a 60W-os izzó jó ötlet, legközelebbi javításnál igyekszem nem elfelejteni.

szuts

0

Sponsored links