You are here

cz21a086 Samsung

56 posts / 0 new
Last post
Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Mire hazaértem Irakból, lepakolták ezt a kütyüt. A szomszédé...
Próbalámpáról enyhe fény, aztán semmi, a LED nem megy elöl, semmi életjel. Szétszedve a sorában 2SC2499 minden lábra zárlat, kiszerelve jó, a helyén fütyül minden irányban. A rajz megvan, de találkozott ilyennel vki? Azé qva jó, hogy az asszonyról se mászol le, oszt már ilyennel zargatnak:/

Tipushiba? Valami ami egyébként megszokott csak nem futottam bele?

Comments
mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Szia Csaba! Kicsit elvesztem ebben az egészben,alapvetően a hibát is csak úgy nagyjából irtad le. Még mindig nem tudjuk táphibád van-e/műterheléssel mi történik/,vagy a sortápfeszen van-e zárlat. Egy mezei műszerrel végimérhetnéd az egészet néhány perc alatt. A táp szerencsére elég egyszerű,ha meg tápon kívüli zárlat fogja,azt sem nehéz megtalálni.Hallgass Fülesmesterre ! Lehet megspórolhattál volna egy ic cserét is. Üdv!

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Elindult. D805 merev zárlat.A sortáp egyenirányítója Csere után felhúz, nagyfesz megjelenik. Aztán most ismét megállt, két bekapcsolást bírt ki. BY251 volt itthon, most megnézem hátha kicsi volt.

Az volt, ismét zárlatos...

Minden eddig berakott diódát zárlatossá tesz. A by 251 bírta legtovább, igaz eddig csak 200V-os diódákat találtam. Az eredeti RV2B 800 v-os.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A BY251 nagyon rossz választás, rendkívül lomha (trr=2,5us), hálózati egyenirányítás cáljára készült (50-60Hz-re).

Ezek a tápok többször 10kHz-en mennek (40-70kHz). A rajz szerint oda RU20A kell (600V, 1,5A, trr=100ns). Csatolmány!

Akkor inkább BY298, vagy BY398, de még ezek sem igazán gyorsak (trr=150ns).
A legjobb lenne az UF5403-UF54007, amiknek trr=50-75ns.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Vágom! Eddig bogarásztam, de még nem találtam megfelelőt. Van viszont egy heveder MUR80E diódám, olyan mint tokozás, mint a 4007 pl. Adatlapot nem találok, viszont ezzel tovább bírja. A többivel másodperceket csak. Most kicsit pihentetem, aztán kb 20 perc múlva járatom és megnézem mennyire melegszik a dióda. Ha nem lesz jó, akkor kereshetek tovább vagy holnap utazhatok diódát venni.

Egyébként a rossz dióda miatt mértem a sortranyó minden lábán zárlatot. Rámértem. E dióda zárlata egyébként teljesen ua hibát produkálta mint a csatolmányokban leírtak.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A MUR diódák is az "ultrafast" kategóriába tartoznak, hasonló trr-el, mint az imént ajánlott UF típusok.

Üdv:
Fülesmester

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
FM-nek ismet teljesen igaza van!
Megha nem is pont azonosithato a MUR 80, de sejtem, hogy ebböl a csaladbol lenne(max 1 valtozat), de beon 50ns körüliek a kapcsolasi idejeik...
http://cnpdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/74275/MCC/MUR805.html
Kari

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Az E betű pedig ott van, tehát nem tudom milyen fajta lehet. A biztonság kedvéért a szűrőelkókat még kidobtam. Most megy a készülék, hátlap fent egyelőre ketyeg.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Csatolmány!

Nem nézted el a jelölését?

A MUR8xy jelölés első száma az áram (8A), a második kettő a feszültség (05=50V, 40=400V)

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Megoldva. Megnézte a feleségem is mi van ráírva, jobb a szeme. MUR180E

1A 800V ultra fast. Az 1 amper kicsit aggaszt.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ne aggódj, hanem számolj!
120Vx1A=120W
Max 70W-ot fogyaszt az eltérítés és az RGB végfok (amiket a sortrafó táplál). Ez a 120V-ról kb. 600mA áramot jelent. Akkor még maradt 40% tartalék. Mivel ez a dióda gyorsabb, mint a kapcsolásban ajánlott, kevésbé fog melegedni.

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Most már több órája tökéletesen üzemel, semmi rendellenes nem látszik. A tulajdonos kérésére átvittem bár mondtam, hogy nem ment még egy teljes napot.

Amikor visszaraktam a helyére és elkezdték kapcsolgatni, feltűnt hogy főkapcsolóval próbálkozik a gazdája táv helyett. A bekapcsolás metódusa a következő: főkapcsoló és várakozás, aztán az előlapon AV-re váltanak. Kérdésemre hogy miért így, hiszen van távkapcsoló, nem tudtak válaszolni. Sajnos az AV gomb használatát nem sikerült elmagyarázni, mert eddig scart kábelt használtak és a beltéri jelére automatikusan állt át a gép AV-ra. Most mivel tv-t cserélt a család, scart helyett rca-s megoldás van így használni kellene a távkapcsolót.
Nem ment a magyarázat, a gazdi sokkal kevésbé okosabb mint amennyire csinos. Remélem nem az állandó főkapcsoló miatt röppent el a tv.
Van ez így, villám ellen használ a kapcsoló amúgy meg sokszor okoz bajt, remélem kibírja.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
"villám ellen használ a kapcsoló"
Azért ezzel a kijelentéseddel nem igazán értek egyet.
Üdv: Laci

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Akkor átfogalmazom:)

Mivel általában kettős érintkező és az antenna ki van húzva, nagyobb esély van a készülék hibátlan állapotára egy közeli vagy hálózati villámcsapás esetén.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

GRATULÁLOK! :super:

Nehéz szülés volt, a hasmenést is beleszámítva.

Tanulságok:
-A táp szekunder oldalát is illik megnézni (diódák).
-A hálózati egyenirányítás céljára készült diódák rosszul viselik az SMPS-ek magas frekvenciáját. A trr fontos paraméter!
-8A-es diódát nem gyártanak olyan tokban, mint az 1N4007

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

A 8A nekem is gyanús volt, de az egyes számjegy alig kivehető volt még akkor is, mikor már biztos volt hogy ott van. Több darabot kellett átvizsgálni mire biztos lett.

+1 tanulság: ne nyúlj elektromossághoz, ha pillanatnyilag alkalmatlan vagy rá. A kényszer és a kapkodás miatt néha nem látja az ember a hiba valódi okát.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Na, az új ic-vel is fennáll a hiba. A led párszor felvillan aztán csend van... Van ötlet esetleg? A zénereket megnéztem jók.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Milyen IC, és Zenerek?
(Ne kelljen már megint végigolvasni az egész topikot!)

A táp stabilan megy műterheléssel, vagy éppen azon tornázol?

A küldött csatolmányban a táp leírása is megtalálható!

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Ez a K5 nevezetű samsung táp ic. Azon a lábán ahol a 30V-nak kellene jönni, nincs csak 12. Ha kiforrasztottam a lábát ott a 30 volt, mérve is jónak tűnik a zéner dióda. Két ellenálláson keresztül kapja a zéner a nagytápból a tápot. A táptrafó 6-7-es lába nem szakadt. A gép ledje villog, ha távirányítóval próbálkozok. De nem indul el, nagyfesznek nyoma sincs.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mekkora soros izzót használsz?
Legalább 200W-os kell, mert különben a táp IC alacsony feszültség védelme bekapcsol.

A tápot tehermentesítsd: a szekunder oldalán csak az Usys vonalon legyen egy 4o-60W-os izzó. A processzor tápvezérlő vonalát szakítsd meg, és így hozz létre a STBY és Üzem állapotnak megfelelő vezérlő logikai szintet. Ebben a készüléktől elválasztott módban vizsgáld meg a táp működését, és ha mindegyik üzemállapotban stabil, akkor kösd vissza a készülék terhelő vonalait, aztán keresd a hibát a többi fokozatban.

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Egyelőre csak a hálózattal volt sorbakötve egy 60W-os izzó, de már próbáltam direktben is. A helyzet ua. Úgy látom nem úsztam meg ennyivel...
Megnézem stabil-e a táp, hogy terhelhető-e, mennyit mérek rajta feszültséget, aztán meglátjuk. A sorában a tranzisztor jó, sorkimenő nélkül indulna vajon?

Ja, a táp ic(már a régi) ennyit se csinált, tehát felesleges nem volt a cseréje.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ennyire nem spórolhatsz a karakterekkel!
A táp IC: KA5Q0765RT
Hol vannak ebben egymás mellett K5 karakterek?

A 3-as (VCC) lábon induláskor csak egy rövid időre van elegendő feszültség (míg C802/33uF ki nem sül), mert az R803+R804 (2x33K) soros tag nem képes tartósan biztosítani az áramfelvételt. Ez azonban elegendő arra a kis időre, míg a rezgés beindul, azután már a csopper trafó szolgáltatja a tápfeszültséget, és D802 lezár. Meg kell nézni, hogy valamelyik elem nem szív-e el többlet áramot induláskor. (D802, D804, DZ805, C805) D802 is lehet visszáramos, vagy az elkó is szivároghat.

Selejt IC-t is lehet vásárolni a kereskedelemben.

A 60W-os soros izzó kicsi, induláskor nagy rajta a feszültségesés.
Legalább 150-200W-os kell, mert különben a táp IC alacsony feszültség védelme bekapcsol.

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Ez már a butított verzió, ebben két 100K-s ellenálláson keresztül megy a VCC lábra a feszültség. Ezen felül a csatolmányoknak megfelelően egyszerűsítve van, tehát az abban leírtak felismerhetők a tápon. Mondjuk meg is szívatott elsőre, mert 33 kilót kerestem és 100k-t mértem, azt hittem megnyúlt. A 33 mikró cserélve lett.

A tulajdonos szerint menet közben állt meg a tv, egyszer csak elment minden, áramszünet sem volt.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Olvastam mindenki hozzászólását, köszönöm az észrevételeket. Nem szívatás, de nem vagyok a toppon. Mióta hazajöttem gyakorlatilag ingajárat van az ágy és fürdő között, valami nagyon bántja a gyomrom. 24 órából most már több mint felét ágyban töltöm, azóta a készülék vár a sorára. Talán este már képes leszek megülni előtte.

Na eltelt pár nap, most már tudok is koncentrálni. Érdekes a dolog, ugyanis próbalámpán keresztül indítom. A lemágnesező lehúzva. Egyszer van áramfelvétel, egyszer meg semmi. Amikor van, akkor a gép próbál indulni, a zöld led felvillan, lámpa felizzik és kezdi előről. Aztán semmi.Kihúz vissza és tök halott. Hagyom 5 percet akkor megint próbál indulni. Viszont direktben eddig semmi. Hálózatról a teljes némaság. KH nincs. Még jó hogy van csere tv lehet vele bohóckodni.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Műterheléssel stabilan járni kell a tápnak!
Amíg ez nem így van, addig a többivel kísérletezni fölösleges. A táp leírását (és hibákat is) az egyik előző hozzászólásom csatolmányában megtalálod.

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv FM!

Átnéztem, a hármas lábon a feszültség 12 volt. A zéner ép. A trafó 6-7 lábán nem mérek szakadást, de még be van forrasztva. A 33uF cserélve. Ez szűri a zéner feszültségét. A szekunder oldalon a kondikon mindenhol nulla, a táp tökéletesen süket. Még a zener előtti alkatrészeken végzek valami ellenőrzést, hátha a bejövő is kevés, aztán táp ic:/

A hármas lábat kiforrasztva megjött a 30V. :( Bacca meg...

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv FM!

Műterhelést még nem tettem rá, egyelőre keresem a műhelyben a cuccaimat. Azt se tom hol a wellerem:/ Az izzó a tv előtt sorba van kötve és úgy produkálja ezt. A sorvég rendben van a tranyó is, valamit akkor benéztem alaposan...

Egyelőre én valami kondira tippelek, bár a tökéletes nulla áramfelvétel ennek ellent is mondhat. Még a nagy puffer se töltődik olyankor. Vagyis úgy tűnik.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ehhez nem is kell weller. Fogd a hátulját és négy vagy hat csavarral rögzítsd. Minden tv egyforma, csak mások benne az alkatrészek. Már volt ilyen hibád, nem tanultál? A stby feszültség nem stabil, vagy kevés. Ennyit a hibáról. Táp a lelke mindennek. Fülesmester meg mintha magába beszélne. Oda kellene figyelni rá.
Üdv.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

R408 egyik lábát felemeltem, megszünt a zárlat. De ez rózsaszín ez ellenállás????

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"De ez rózsaszín ez ellenállás?"
Szerintem-párduc.

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Gondolom ugyan arról beszélünk (KS1A) , akkor pedig az r 408 a sorvég tranzisztor bázisára megy , csak akkor hogy szűnik meg a C-E zárlat ? Vagy talán én nem érteni a szerző mit akar mondani . Szerintem meg ha jó a tranzisztor a kollektoron azért fütyül a műszer mert töltődik a sort szűrő kondi , ki kell várni hogy abba hagyja .

0

city217
city217 picture

Szia.
Persze hogy nem érteni, mert a bázis ezen az ellenálláson keresztül megy a trafóra, aminek a másik lába testen van. Szerintem nem kell folytatnom. Megemelte nincs zárlat. -röhej-
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ezt most komolyan kérdezted, van rajzod?
Üdv.
ui: Ha jó rajzot nézek akkor az R408 0.39oHm.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Csaba!

Első a sasszi azonosítása, hogy nézni tudjuk a rajzot, és csak azután a mérési eredményeid kiértékelése.

A sassziszám a panel forrasztási oldalán a sortrafó alatt megtalálható.

A sorvég tranzisztorban a B-E között egy 47-100R ellenállás is van. A helyén pedig a meghajtó trafó szekunder tekercsét mérheted (ami DC rövidzár).

Üdv:
Fülesmester

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv Fm!

A sorkinál ks1a aa41 van felírva. 00131A és cold hot. Gondolom a ks1a a sasszi. Ma és tegnap családlátogatás a hozzá illő fogyival, de várják ezt a tv-t is haza. Na meg kertrendezés, uh sokat nem néztem rá. Az bíztató, hogy ekkora zárlatot mérek, nem 11 30.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Először a tápot kellene ellenőrizni (műterheléssel), és csak akkor foglalkozni a sorvégfokkal, ha a táp már üzembiztosan működik.

Csatolmányok!

Üdv:
Fülesmester

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Csaba!
Ez milyen mérési módszer?A helyét mérd!Ott a meghajtó trafó,meg néhány tiz oHmos ellenállás nem?
És mi fütyül a sor ,vagy a tesztered?

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv Kolja:) Hát bizony eltartott egy darabig míg megfejtettem a kolját:) Már nem most, régebben.

A sortranyó minden lába szinte 0 ohm, digi műszer rövidzármérő szerint. MY68. De kiszerelve a tranyó jó, a helyén van rövidzár. De teljes. Mondjuk nem értem, hogy emiatt miért nem mutat vmi életjelet az eleje.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ezt ugy érted minden láb között nulla?
Ilyen trafóval még nem találkoztam,muzeumban a helye!
Be ha két-két ,vagy három láb között ,akkor ne csodálkozz.
Vedd ki a tranyót ,körtét bele,beléd meg császárt!

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Szívatás nem veszitek észre? "De ez rózsaszín ez ellenállás????"

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Válasz:
Nem, ez ibolya, mert olyan szaga van!

Szín, és szag alapján ösztönösék javítanak!

Üdv:
Fülesmester

0

city217
city217 picture

Sziasztok.
Az a baj hogy ez nem vicc. Emberünk komoly, komoly a kérdése is és itt a baj.
Üdv

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Egyes 2%-os tűrésű ellenállások alapszíne rózsaszín, mert így optimális a hőleadó képessége (disszipációs képessége), hogy ne melegedjen föl annyira, hogy tűrésen kívülre változzon.

Üdv:
Fülesmester

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Fülesmester!
Ezt nem értem!
A legjobb dissipációs készsége a matt feketének van.Minél világosabb a szin annál rosszabb.
Üdv Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A legjobb dissipációs készsége a matt feketének van."
Juszt is ellentmondok =vigyor= De az is nyeli el legjobban a hősugárzást. A szomszédos alkatrészek melegedésétől óvják! =röhög, de nagyon=
Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Naaa!Ne kezdjük!
Már emlitettem ,hol dolgoztam.Minden katonai alu hütőborda kémiai eloxálással volt ellátva,ami hússzor drágább ,mint a polirozás!
Csak ezért!Biztos itt nem tudnak dolgokat....
Üdv Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Effendi! Bátorkodom felhívni a figyelmedet a hozzászólásom utolsó szavaira: =röhög, de nagyon=! / =bologat=
Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Vazze,jobb volt szmájlikokkal,már a sorok között sem tudok olvasni! :beer:
Na csá,megyek pihizni,me a zasszony hisztizni.
Miki.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem érteni kell, hanem elfogadni, hogy a gyártó számára így optimális. (lehet, hogy egy szőke nő a főnök, de Kínában ez ritkaság)

Üdv:
Fülesmester

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Fülesmester!
"gyártó számára így optimális"
Biztos a gyerekjátékokról megmaradt sok mérgező festéket használják az alkatrészek festésére... mert mindent fel kell használni.
Üdv: Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Jaaa!Akkor ponyimáju!
Üdv Miki.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tranzix!
"Szívatás nem veszitek észre?"
Gondoltam beírom, hogy biztos a "Cuki" művekben festette valami szőkeség, de mivel egyszer már Csaba letolt a vicces megjegyzésemért, így kihagytam... eddig. =D=
Üdv: Laci

0

city217
city217 picture

Szia.
A magánéleted nem érdekel, de nézd meg nem folyt-e össze a cin a forrasztásnál.
Mi fütyül?
Üdv.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv.

Nem volt bántva, szűz a készülék. Tehát nem is forrasztottak bele. Én sem. Az ok hogy bázis-emitter között zárlat van, de itt minden lábon az van. Kiszerelve a tranyó jó, a helyén ott a zárlat. Se hűtés, se felfogatás ez a tranyó csak úgy van, nem is láttam még így.

Sajna még nem fog az agyam, talán holnap többet látnék, de furcsa. Kíváncsiságból néztem rá. Láttam itt egy meghajtót, meg letöltöttem a rajzot, de egyelőre nem látom mi a gond. Azért kérdeztem, hátha hasból vágja valaki hová kell nyúlni.

0

sorpocak
sorpocak picture

Üdv!
Sorkimenőt kiforrasztva is van zárlat a kivett tranyó lábain? Ha nincs, sorkimenő. Így más ezt a hibát nemigen okozza. Kivett sortrafóval próbalámpával megy a táp? Nem-az szívat? Vagy a sortáp áramkörében valami kondi, dióda zárlat.
Üdv:Sándor

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Üdv!

Még nem vettem ki. Előbb mérek majd a környéken, ha nem látok gyanusat akkor kiveszem a sorkimenőt. Remélem nem az.

0

Sponsored links