You are here

Ozaki HM050 5.1 házimozi mélynyomó búg

10 posts / 0 new
Last post
Bitman
Bitman picture

Sziasztok!

A tárgyban is említett típusú 5.1 házimozi rendszer erősítő/esetleg táp részével lenne némi probléma:
Bekapcsolás után pár perccel a mélynyomó elkezd folyamatosan búgni, és torz, élvezhetetlen hangot ad.

Agya:
PT2323 (http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/105/493266_DS.pdf)
6-Ch Audio Selector

Van 3 sztereó, és egy 5.1 bemenete, az előlapról gondolom a PT2322-t megvezérelve választódik ki a megfelelő input.

Ezután gondolom a PT2322 6-Channel Audio Processor IC jön (http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/70/499857_DS.pdf), ami részben a hangerőszabályzásért felelős, onnan pedig a különböző végfogok, majd az output kivezetés.

Táp/subkondik, illetve sub végfokok próbaképpen cserélve voltak végső elkeseredésembe már pár éve (sub végfok túlmelegedés gyanúja miatt), persze a hiba ezt kiröhögte. Egyébként kondik nem voltak, és most sincsenek felpúposodva, szóval vizuálisan jónak tűnnek, ez persze semmit sem jelent, sőt valószínűleg érdemes lenne mindet kicserélni, de 60 darab van a vicces minőségű nyákon, a gagyi pákámmal hozzá se fogtam.

A hwsw fórumon annó ráleltem egy sorstársamra is, ugyanezzel a hibával, de ő - gondolom jobb anyagi helyzetben volt - lecserélte. Ezt csak azért írom, hogy nem éppen egyedi hibajelenség lehet.

A hiba pár percre megszűnik, ha a hálózati feszről egy fél másodpercre lekapcsolom.

Jól sejtem, hogy ez valami kondi probléma lesz?

Így első körben mit/hol lenne érdemes megvizsgálni rajta?

Fotót nemsokára rakok fel.

Esetleg Budapesten vállalná egy vállalkozókedvű tag, hogy ránéz eme fogyasztói társadalom céljára készített - egyébként otthoni célra elfogadhatóan szóló - hulladékomra?

Gondolom egy hozzáértő, és egy szkóp segítségével nem lenne nehéz megtalálni a búgás forrását. Üresjáratban (input nélkül) is elkezd búgni.

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.

Én földhurokra gyanakodnék: "Üresjáratban (input nélkül) is elkezd búgni." - de gondolom a bementre rá van kötve egyébb berendezés is. Köss le (húzd ki) minden audio-video kábelt, csak hangszóró legyen csatlakoztatva. Ha elmúlik a búgás én nyertem, ha marad, akkor ez a hiba kizárható.
Meg leírhatnád mi van rákötve tévé, számítógép, stb...?
Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Szerintem is, ahogy Bálint irja,tápban elkokat frisseket,jobbakat,nagyobbakat.
Miki.

0

Bitman
Bitman picture

Helló!

Köszi mindkettőtöknek a segítséget. A táp része elég parasztos, 4 db 1N5401 egyenirányító diódából, és 2 db 4700µF 25V kondiból áll. Illetve van ott egy 3. ugyanilyen kondi, de az elvileg a TDA2030A sub végfokhoz tartozik.
Ja és van még 4 db RL205 dióda is, szintén graetzbe kötve.

Ezek a kondik, illetve a végfok is cserélve volt régebben, helyzet változatlan.

Vannak még zöld alkatrészek is a nyákon, több féle, az egyik pl 2A222J típusjelzésű. Ahogy néztem neten ezek is valami kondik (Aluminum Electrolytic Capacitor). Ez valami speciális? Ez miben különbözik a sima elkótól? Mert bizony ott tartok, hogy repülni fog a 6. emeletről, ha a 60 elkót kicserélem, és még mindig búgni fog.

Szóval ezek a zöld kondik is aggasztanak. Már csak kíváncsiságból is írhatnátok ezekről valamit.

Illetve vannak még ilyen sárga színű, kerámia tárcsa kondenzátorok is, szóval gyakorlatilag minden típusúból felkészültek. Ezek a kerámia kondik is elöregedhetnek?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 2A222J jelzésű kondi egy sima 2,2nF-os kondi (úgy kell leolvasni, mint a színkódos ellenállást, 22 X 2^10 pF = 22 X 100, azaz 2200pF=2,2nF) Ezek ritkán döglenek. Én inkább földelési hibára tippelnék. Próbáld meg a végfok IC bemenetét leválasztani a meghajtásról, és 100Ohm 100uF-os soros taggal lehúzni földre. Azárt nem a direkt rövidzárat írom, mert nem tudom, szimmetrikus-e a tápja, és nem akarom, hogy kifektesd az IC-t.

Üdv: Jácint

0

Bitman
Bitman picture

Sziasztok!


Először is szeretném megköszönni a rengetek építő jellegű hozzászólást mindannyiótoknak, tök jól esett hogy friss tagként, első hozzászólásomra, amely rögtön segítségkérés volt ennyi jó javaslat érkezett, és olyanokat is megválaszoltatok, amiket meg sem kérdeztem, de akár következő kérdésként feltehettem volna (pl 2A222J jelzésű kondi értékének kisilabizálása, de ez csak egy példa volt).

Visszatérve a tárgyra, a 60 elkót elmentem megvenni, és délután 5 óta azokat forrasztgattam ki-be.

Jelentem úgy hallatszik csoda történt, mert azóta nem búg, komolyan el sem hiszem!!
Lehet, hogy egy fél évig még 0,0083Hz-es frekvencián fog járni a lábam a hálózat és a házimozi közé beiktatott hosszabító billenőkapcsolóján reflexből, de hát majd leszokok róla! :taps2:

Ugyan még tökéletesen jó nem lett, mert hiba van a rendszerben, ugyanis most nem szól a bal első hangszóró, de mára elég volt. Lehet csak a csatlakozók és a panel közötti átvezető kábel kontaktos, mert az alapzaj megvan azon a hangszórón is.

A táp jellegű hiba ellenőrzését azért hagytam ki, melyre sokan tippeltetek így látatlanban, mert régebben ott már cseréltem azt a 2 nagy kondit+1 kisebb kondit, ami az össz zavarszűrést végzi. Egyébként a trafó után van 4-4 dióda, két graetz hídba kötve, gondolom különböző dc feszt állítanak elő, és ennyi az egész.

Úgyhogy így laikusként maradt a 60 eredeti kondi cseréje, melyek meghozták a már szerintem 2 éve várt sikert. "Márkajelzésük" a legtöbbnek chang, a "nagyobbaknak" (470uF) D.S, illetve az 1-10uF-osoknak Scatronice volt. Hát azért egy-két elkót láttam már, de számomra ezek ismeretlenek voltak eddig, és ha rajtam múlik azok is maradnak ezen eset után :)

Azért valakinek szívesen odaadnám megméregetni mit tudnak most a rájuk írt érték helyett.. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem csak a kapacitás érték számít, hanem az ESR érték is.

Rövid leírás az ESR-ről a csatolmányban

File csatolás: 

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A búgást a táp szüretlensége okozza,semmi közük a kis elkoknak hozzá.
Persze hallani kellene ,vagy mérni,hogy ez valóban 50 Hz-e.
Elvileg lehet gerjedés is ,ha szakadt a Sobel szürőd az IC kimenetén.Szokott ilyen történni ha a jelforrás MP3-as,vagy PC.
Miki.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Bitman!
A zöld kondik lehetnek szinten keramiak, de akar elkok is ha hengeresek_valami foto esetleg?
A sarga, ill. mai gyartasu keramiak nem valoszinü, hogy csereerettek ha nem impulzusüzemü aramkörben leledzenek, de ez most elegge valoszinütlen...
Sztem szep lassan-lepesenkent menj a halozati csatlakozotol a tapagysegen keresztül az aramkör tovabbi tapkondijain vegig, s max. utana jöjjenek a csatolok, egyebek cserei is.
Azonban minden tovabbi nelkül lehet a valodi ok egy rosz_vagy hianyzo_ földeles(csavaros/forrasztott), s ahogy öregednek az alkatreszek mar megjelenik a zavaro brumm is, s felrevezet mint feltetelezett elko-kondi hiba.
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ha 3 évesnél öregebb, a tápkondik nagy valószínűséggel a zsúfoltságtól elöregedtek, kapacitásszegények. A forrasztásokat is át kell nézni a tápban, újraforrasztani.
Ez még pillanatpákával is megoldható.

Bálint

0

Sponsored links