You are here

AB osztályú erősítők kimenő emitter ellenállása

9 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Soha életemben nem terveztem magamtól hangfrekvenciás erősítőt, de már néhány cikk/könyv megfordult a kezemben ami ezekkel foglalkozott. Azt tudom, hogy milyen megfontolásokkal alakítják ki a különböző fokozatokat az erősítőkben, ám a leírásokban mindig a végére hagyják a teljesítmény fokozatot és állandóan elsikkad az emitter ellenállások kérdése, sose láttam magyarázatot, hogy az adott erősítőben miért pont akkora az emitter ellenállás értéke (a teljesítményt értem). Én szerencsés tulajdonosának mondhatom magam egy (azaz két) ilyen hangfal-erősítőnek (http://elektrotanya.com/grundig_aktiv-box_40_50_sm.pdf/download.html) ebben pl. egyáltalán nincsenek is emitter ellenállások mégsem tapasztaltam, hogy bármi gond lenne a hangjával. Tehát miért jó az erősítőben az emitter ellenállás egyáltalán, azt leszámítva, hogy zárlat védelemnek használják a rajta eső feszültséget.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: egyrészt áramkorlátozó, másrészt neg. visszacsatolás.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
"..másrészt neg. visszacsatolás."
Ahol meg nincs (külsö) ott is van azert; a tranyo "belsö Rbe" ertekekent...
Kari

0

nyaki
nyaki picture

Az emitter ellenállás a fentebb említett dolgokat elköveti, de a hatásos túlterhelés- és rövidzárvédelmet is csak így tudják megoldani. A belinkelt képen én nem is láttam védelemnek még csak nyomát sem. Ez valószínűleg azért van, mert egy aktív láda részét képezi, amelyre külső hangszórót nem fognak aggatni és még rövidre sem tudják zárni. Költséghatékonyság szempontjából ez így rendben van, de tartósság szempontjából már kétséges.
Az érték meghatározás szempontjából több adatot figyelembe kell venni, mint pl. a terhelő impedancia nagysága, a végfok tranyókon átengedhető maximális terhelőáram, a rövidzárvédelem kiépítésének milyensége, a helyszükséglet felmérése, na és persze milyen teljesítményt akarunk kivenni és eldisszipáltatni a végfoktranyókból.
Egy jól tervezett emitter ellenállás és a hozzá tartozó védelem olyannyira lehet hatásos, feltételezve a jól tervezett tápot is, hogy amíg a félvezető elem valamilyen kristályszerkezeti, vagy hűtési probléma miatt tönkre nem megy, addig azt sem fogod tudni, hogy mi hajtja a hangszórókat.
Szerintem minden végfokozat elmaradhatatlan eleme kellene hogy legyen. Sajnos, mondom ezt, mert biz ez is veszteséget produkál.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Én is köszönöm a kimerítő és alapos választ, ezt kerestem :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: így kerek.

Bálint

0

Stonhy
Stonhy picture

Sziasztok!
Több - párhuzamosan kapcsolt - tranzisztor esetén kicsit "párba válogatja" őket...bár ez abból következik, amit leírtál...
Meg sokkal kényelmesebb nyugalmi áramot állítani...
stonhy

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Én is úgy tudom, hogy elsősorban a végtranyák szimmetrizálására szolgál (ha van, az áram eloszlást jellemzően nem a tranzisztorok erősítései, hanem az ellenállások határozzák meg), persze ettől az összes többi funkciót is tudja.
Ha nincs, akkor vagy igen jó minőségű a végtranya pár (van ilyen is), vagy nagyon ravasz műkapcsolással (pl. akusztikai visszacsatolás) van kiküszöbölve a torzítás - vagy ilyen igénytelen a kivitel (itt jön be a rettentő nyugalmi áram), ami jelen esetben nem valószínű.

0

Stonhy
Stonhy picture

Sziasztok!
Azt se feledjük, hogy a bázis felől az emitterellenállás bétaszorosát látjuk... tehát kevésbé terheljük a meghajtót...
stonhy

0

Sponsored links