You are here

Schneider CTV 2810 sorvég.hiba

4 posts / 0 new
Last post
irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek!
A jelzett készülék /sasszi:17.1/zárlatos sorvég tranzisztor /2SC5129/cseréje után a készüléket 150 W izzón keresztül helyeztem üzembe,simán indult.Ezt követően direkt hálózatról is rendesen
elndult, többször ki-be kapcsoltam,
A következő napi bekapcsolásnál ellőtte a sorvég tranzisztort,ami vitte magával a táp BUZ91A-t.
A sor trafó jó, az Usys elkók cserélve,a sorvég tr.kollektoron az 1,8 nF impulzus kondi cserélve, de gyanús, hogy gyárilag nincs a kollektoron védő dióda,és a katalógus szerint a 2SC5129-ben sincs.
Mi okozhat még ilyen katasztrófális meghibásodást?
Kérem, aki tud, segítsen!

irokéz

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Olvasd el a csatolmányban a második részt, ami egy típushibáról szól!

A D308 kettős dióda (dumper + modulátor) ellátja a "védődióda" szerepét is.

Üdv:
Fülesmester

0

irokéz
irokéz picture

Szia!

Megnézem az 5 MHz-es kristályt, de arra nem találok magyarázatot, hogy miért szállt el a táp MOSFET.Hogyan tudom megvédeni a tápot egy esetleges sorvég zárlatnál? Működik a sor trafó B+ pontjánál a trafóval sorba kötött 100 W izzó, mint védelem? Valahogy el kell indítanom az áramkört,hogy tudjak mérni.A kettős diódát elnéztem, valóban védő dióda is.Nem találtam róla adatot, a HQ-nál nem is szerepel./DMV328/
Amennyiben ez hibás, okozhatta a tranyó meghibásodását?!

irokéz

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A soros 100W-os izzó áramkorlátozásra alkalmas, de feszültséglökések ellen nem véd. A tápnak alaphelyzetben védettnek kellene lenni mindenféle túlterhelés ellen (burst üzemmódba kell kapcsolnia). Ha a csopper FET tönkrement, akkor a táp rendellenesen működik (valamiért nem megy a védelem). Lehet, hogy nagyon megnövelted a soft-start kondit? 4,7nF-al, vagy 5,6nF-al nem próbáltad?

Gyakorlatilag bármelyik hasonló célra gyártott kettős dióda jó bele, ha nem fordított a bekötése. (Ilyeneket használnak a Samsung sasszikban is. Csatolmányok)

Üdv:
Fülesmester

0