You are here

100v-os hangszóró rendszer meghajtása 300W-os "hagyományos" erősítővel.

34 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Cím gyakorlatilag összefoglalja problémám. Adott egy 300w-os kimenet (8ohm) ami a továbbiakban 100v-os hangszórórendszerrel lenne használva. Létezik erre egyszerű (nem akarnék pl. tekercselni, stb) megoldás amit "készen" is be lehet szerezni? Ha igen, mit ajánlanátok? Hangminőség természetesen nem az elsődleges szempont..
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
welding alt
welding alt picture

Szia zoltan 35!

Eltelt egy kis idő és kíváncsi vagyok hogyan oldottad meg a feltett kérdésben leírtakat? 

Üdv. welding alt

0

apostrophes
apostrophes picture

100V  Hangosbemondós  VIDEÓ

 https://youtu.be/fWJaiO2vaMw?si=6pvRBZBAKnWtdHDH

0

torokj
torokj picture

Szia,
Ha ráér az ünnepek után ,tudok adni klasszikus BEAG gyártmányú 100 Voltos  kimenőket.(kb 80*80 mm,sokleágazásos)  100 Wattos tranzisztoros végfokban volt. 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 A DSC Hungária  KFt-nél vehetsz erősitót -trafót is külön....(riasztós cég + közintézmény hangositás.)
A trafó kikerülhetetélen a 8Ohm--KOhm  illesztés miatt.

0

B Attila 84
B Attila 84 picture

Hello

300W-os erősítő típusa amit használni akarsz ?

 

0

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Úgy emlékszem nekem van egy gyári 200w-os ST erősítőm 
elő kell keresnem
Üdv

0

pluto63
pluto63 picture

Szia!

Nem st hanem KEP és nem 200w hanem 250w.
Ha érdekel

Üdv.

0

Elek
Elek picture

Sziasztok!

Ha ez egy közintézménybe kell akkor szerintem csak gyári megoldás jöhet számításba. 
Nem azért mert nem tudod jól, szépen megcsinálni, hanem azért mert nem tudod dokumentálni a megfelelőségét. 
A legolcsóbb megoldás szerintem a jó öreg BEAG APT100, esetleg APX100, meg valami AKT keverő. Ezt a jólopáson rákeresve a "BEAG" szóra, lehet, hogy olcsóbban úszod meg mint a trafó mókolását.
Ezeket erre gyártották, és még ma is jól használhatóak, ha elromlik valami, a fiók aljából meg tudod javítani.
Ez csak az én saját véleményem.....
Peace

1

agressiv
agressiv picture
*

A 8ohm 300W az majdnem 50V RMS. Ez -6dB-t jelent, ami akár bele is férhet, ha nem üvöltetés a cél. Kösd rá, próbáld ki.

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A meglevő erősítőt kell lecserélni 100 V-os kimenetűre.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

..hogy ez miért nem jutott eszembe??? Ja, talán mert nem kivitelezhető, vagyis szinte nem.. hely, funkció, kiépítés stb. 

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akkor nem marad más, mint ki kell kötni a hangszórókból a trafókat, és direktben hajtani azokat. A direktet úgy értem, hogy kettőt sorba, és két ilyn soros tagot párhuzamosan. Vagy hármat sorba, és három ilyet párhuzamosan. Vagy... de nem folytatom.
Ha az erősítő 4 ohmos kimenetű, akkor 4 db 15 ohmos hangszórót lehet párhuzamosan kötni. Mindenesetre jó vastag hangszórókábel fog kelleni, és 10-15 méternél hosszabb nem ajánlott.

Ökölszabály: a 2 és 4 ohmos erősítőket ott használják, ahol közel vannak a hangszórók és/vagy alacsony a tápfeszültség (autóhifi). A 16 ohmos és a 100 V-os erősítőket pedig ott, ahol hosszú a hangszórókábel. A 8 ohmos rendszert pedig lakószobában.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
szerintem nem így van....mivel adott az erősítő. Számolgatni kell, majd lesz 100v a kimeneten. A vonalon a hangszórók mini trafóval ,esetenként huzal potméterrel szabályozva a hangerőt. ( meredek megfogalmazás).
Üdv. w.alt

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ELIMEX -nél érdeklődj megfelelő illesztőtrafó után

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
300W/ 8 Ohm  rendszerből trafó nélkül kiépíteni egy több hangszóróból álló hangosítást nem tudok elképzelni. Lehet tévedtem de, akik hangosítással (pl. szabadtér, zárt lánc iskolákban, gyárakban stb.) foglalkoztak, többet tudnak írni ezzel kapcsolatban.
Üdv. welding alt

1

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Mekkora a meghajtani kívánt 100 V-os hangsugárzórendszer teljesítménye, impedanciája?

üdv
RTZ
 

0

ityvity
ityvity picture
*

100V hangszóró , vagy tölcsér eleve tartalmaz egy 100V/ adott hangszóró impedancia trafót , és 100V adja le a hangszóró   a névleges teljesítményt , sőt szokott lenni a trafón leágazás több teljesítményre . A rendszer lényege hogy hosszú vezetékeken max teljesítményig  tetszőleges drb hangszórót lehet párhuzamosan kötni és így lehet 300w erősítővel 5-10-20W különböző teljesítményű   hangszórókat meghajtani , és mind 100V-on fog szólni max teljesítménnyel . 
Én régen 12db részben szabad téren is , 100V BRG 5W tölcsérrel üzemeltettem a helyi önkormány piacának a hangosítását . Nagyobb teljesítményt a mészibb lévő közönségnek , és ugyanazon oszlopon kisebbel az alatta lévőknek sugároztam . Elég sokat szórakoztam vele mire belőttem , hogy érthető , hogy ne túl hangos  , de mindenhol érthető legyen . Ezt impedancia illesztett rendszerben nem lehet megcsinálni , nem beszélve a nehezen kiszámítható   nagy vezeték veszteségekkel .
Biztos van oka , hogy 100V rendszerben működik a hangosítás , és leg egyszerűbb a 100V trafó   , ha nincs szükség a 300W-tra lehet   kisebbre   is méretezni .

1

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Köszönöm a leírást! De ez nem válasz a kérdésemre!
2002 és 2010 között kishazánkban kevés kivételtől eltekintve szinte az összes hangrendszert igénylő külső és belső beruházásokban a vészhang és színházi hangrendszereket szereltem. A rendszert működtető rackszekrénybe épített hangközpont megépítésétől a helyszíni hangkörök illesztésén, bekötésén, csoportosításán keresztül az egész rendszer beüzemeléséig a hangszórók és azok kábelezését kivéve. Az összes Auchan áruház a budafoki kivételével, sportlétesítmények, szállodák, uszodák, bevásárlóközpontok, templomok, nagyvállalatok, stb.
Tehát a 100V-os hangrendszereknek is van eredő impedanciája és terhelhetősége, hiszen ott is érvényesek az elektronika, fizikai szabályai, ott sem lehet túlterhelni az erősítőt, ott sem érdemes alulterhelni, mert annak felesleges anyagi vonzata van és a 100V-os rendszer is impedanciaillesztett.

üdv
RTZ

2

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
A "rendszer" (darabszám még nem biztos) ilyen paraméterű sugárzókat tartalmaz.
Üdv, Z.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

A "rendszer" (darabszám még nem biztos) ilyen paraméterű sugárzókat tartalmaz.

Aki ebből az adatmennyiségből érdemi segítséget tud adni, az varázsló!
Ezt nem sértésnek szántam, de elolvasva a hozzászólásokat megállapítható, hogy nem sokan vettek részt hangrendszerekkel kapcsolatos, vagy kapcsolódó feladatok megoldásában. devil

Ha netán konkrétum is kiderül az igénnyel kapcsolatban, akkor szívesen és feltehetően érdemi segítséggel is tudok szolgálni.
De amíg nem tudni egy születendő gyerekről, hogy biológiailag fiú lesz, avagy lány, addig ne válasszunk neki ruhaszínt.

üdv
RTZ

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Köszönöm, azt hiszem nem élek a lehetőséggel. Láthatóan a mellény nagy, de... azért nem szükséges túlmisztifikálni, majd csak kiokoskodok (tanyatársak segítségével) egy megoldást, melyben nem is lesz annyira releváns információ, hogy mondjuk 8/10 hangszóró alkalmazására kerül sor. 
Köszönettel: Kiss Z.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Ha nem, hát nem.
Az említett időszakban itt rontottam a levegőt és erre a nyolc évre eső időszak alatt azt hiszem az átlaghoz képest több tapasztalatom van. https://intertongroup.com/rolunk/
Remélem ezen kérdéseimre kapok választ, hogy miből látható "a mellény nagy" és mi van túlmisztifikálva?
Nem ismerjük egymást, valószínűleg nem is láttuk egymást tehát nem találkoztunk és nem is beszéltünk egymással. 
Te ennek ellenére negatív tulajdonságokra utaló jelzőkkel illetsz. Ha kéred én is ellátlak jelzőkkel így ismeretlenül és még az sem érdekel, ha kitiltanak miatta! OK?
Valóban szívesen segítettem volna, de mint mondani szokták: "Nem erőszak a disznótor". Főleg, ha a segítség adáshoz szükséges adatok elégtelenek. 
Sok sikert!

üdv
RTZ

3

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Jöhet bármi, elviselem..  Nagy mellényt annak vonatkozásában említettem meg, hogy szerintem egy kimenő trafó "méretezéséhez" eléggé irreleváns felemlegetni a szakmai múltat, még ha becsülendő és értékelendő is. Nem vonom kétségbe tudásod, enyémhez mérten biztosan jóval nagyobb.. hisz eleve azért született a kérdés. Szóval köszönöm a segítő szándékot és PEACE!
Üdv, Z.
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia! Szívesen segítünk, de azért jó lenne tudni, hogy hány hangszóróról van szó, és azok milyen távolságokra vannak az erősítőtől és egymástól.

0

ityvity
ityvity picture
*

Minden hangszóró párhuzamosan kötődik és pont az a 100V táplálásnak   a lényege hogy nem kell számolni a hangszóró db számát , eltérő teljesítményű hangszórók köthetök a hálózatra , bővíthető , szükség esetén kikapcsolható bizonyos helyiség , csak az összes teljesítményt kell figyelembe venni , meg a vezeték keresztmetszetet megfelelően méretezni .
  Valahogy úgy kell elképzelni mind 230V villany hálózatot .
http://archiv.hangaruhaz.hu/mi-az-a-100v-os-rendszer-kezdoknek

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Az a jó a 100V-os rendszerben, hogy minden hangszóró a névleges teljesítményét a 100V os névleges rendszerfeszültségnél éri el. Az impedanciával abszolút nem kell foglalkozni (lehet onnan is közelíteni méretezéskor de minek) Sokkal egyszerűbb a hangszórók összteljesítményét összehasonlítani az erősítő névleges teljesítményével. Azok a hangszórók amiket nem a 100V os csapoláson használunk annak módosul a teljesítménye , ott azt kell hozzáadni a hangszórók összteljesítményéhez. Szabály, hogy ez ne haladja meg az erősítőét! Szóval nem köthető rá bármennyi hangszóró a 100V os vonalra.

1

agressiv
agressiv picture
*

Attól, hogy a hangszórók impedanciája különböző és 100V a maximális üzemi feszültségük, még túl tudják terhelni az erősítőt, ha túl sok van belőlük.

1

ityvity
ityvity picture
*

Idézet a szövegből .
"csak az összes teljesítményt kell figyelembe venni , meg a vezeték keresztmetszetet megfelelően méretezni ."
230V hálózatott sem lehet korlátlanul terhelni .

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Persze hogy nem ! De ha összeadod a hálózati fogyasztók összteljesítményét és az nem nagyobb a táptrafó teljedítményénél akkor nem fog a trafó túlterhelődni. És a különböző teljesítményű fogyasztók más más impedanciájúak. Ez analógia a 100V os hangszórórendszerrel.
A vezeték méretezéde nem kihagyható a különböző nagyságú terhelőáramok miatt de a 100V os hangszórórendszernél még ez is kihagyható mert kb mindenhova 1.5mm2 használnak és belátható hogy 100V esetén sehol nem folyhat akkora áram ami károsan  melegítheti a vezetéket. Ha extrém hosszú a hálózat azért én feszültségesésre megméretezném. 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
A képeket miért nem tetted fel a kérdés feltevésekor?  Remélem, hogy tévedek, de a transzformátor használatát nem tudod kikerülni.

1

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nos nem is arra gondoltam, hogy a használatát kerülöm ki, hanem az elkészítését.
Üdv, Z.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! 
Nem kell elkészíteni, mert akár kapható is.
A 300W/8Ohm paraméterű erősítő teljes kivezérlésen kb 50V a kimeneti feszültsége. A 100V os rendszerhez fel kell transzformálni a duplájára. Ehez alkalmazhatsz egy 300VA teljesítményű 230V/115V os hálózati transzformátort. Mivel a 115V- os oldalt max 50V al fogod gerjeszteni vasmag alul ledz gerjesztve és az ebből fakadó torzításoktól mentesülsz 50Hz alsó sávhatárig biztosan. A térhangosítás nem is igényel ilyen alsó sávhatárt , biztosan ki is van szűrőzve . A fentebb leirt 300VA es trafóval a rendszer 150VA hangszóró ösdzteljedítményig használható lesz! Ha az erősítő maximális teljrsítményét ki kell használni akkor 600VA es 115/230V os trafóra van szükséged. 
Azért ezeket a feszültségeket adtam meg mert gyakori, kereskedelemben beszerezhető.
​​​​​​eAz hogy hangfrekis  vs. hálózati trafó nem ugyanaz el kell engedni, mert jelen alkalmazásban nincs jelentősége! Egyébként pl az alulgerjesztés feltétele már teljesül is. 0.5-0.7T lesz a vasban ha gyári toroid trafót használsz vagy tekertetsz.
 

1

evsp
evsp picture

Szerintem egy 8 Ohmos erősítőre simán rá lehet kötni nagyobb impedanciájú hangszórót. 
A belinkelt hangszóró pl 25W-os állásban fele feszültségről 6.25W-ot fog leadni. Hogy ez elegendő-e, az majd kiderül. Abból max 50db-ot ráköthetsz az erősítőre.

Egyszer javítottam egy 100V-os erősítőt, abban speciel nem volt trafó. Két mezei végfok volt hídba kötve, és minimum 16 Ohmra korlátozva a ráköthető minimális impedancia. 

A meglévő erősítő milyen?

0

Sponsored links