You are here

11AK30 MEGINT!

18 posts / 0 new
Last post
mukso70
mukso70 picture

ÜDV! Szenvedek ezzel a kis döggel,kép jó,hang jó,csak elfelejt színes lenni.Mind tunerról,mind AV bemenetről teljesen fekete fehér,csak RGB bemenet+OSD ésTXT szines. Sorvisszafutás jel megvan,STV2248 ic tutira jó,a két kristály szintén jó,a szervíz menüben is jól van opciózva.Egyszóval olyan rendben levőnek tűnik,hogy akár színe is lehetne.A kérdésem a következő:A memória hibája okozhatja ezt? Még valami:a tuner AGC sem állítható.Ebben nem a szokásos THOMSON tuner van,hanem SAMSUNG.Előre is köszönöm a segítséget!Válaszolni majd csak hétfőn tudok,sajna nem leszek gépközelben.ÜDV!

Comments
skorpio
skorpio picture

szervusztok
nekem is volt hasonlo hibam,aztan...a jelfeldolgozo ic tapfesz kivezetesen az elko csere helyreallitotta a szint
bocsi,csak egy tipp,de megeri kiprobalni

0

mukso70
mukso70 picture

Szia!Biztosan megprólálok mindent,mivel nem sok lehetőségem maradt.Egyébként csipázom ezeket a tv-ket,de ez elég szivatós példány.Kösz,üdv!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezek szerint az RGB bemeneti jelek megjelenítése OK, de a videójel feldolgozása hibás.

Az "önszivatás" elkerülése végett ellenőrizd, hogy a színtelítettség nehogy nullán legyen, és hogy PAL norma legyen beállítva.

Minden az STV2248 dzsungel IC-ben történik.

Ahhoz, hogy biztosra állíthasd, hogy az IC jól működik, mérd meg a lábain az üzemi DC feszültségeket (Csatolmány), és szkóppal ellenőrizd a 49-es lábán (és a Q404 emitterén is) a szuper homokvár (SSC) impulzust.

Ha a hardverrel minden OK, akkor cserélj EEPROM-ot, mert a dszungel IC működése erősen szoftverfüggő.

Üdv:
Fülesmester

0

mukso70
mukso70 picture

Üdv!Köszönöm,ma előszedem a szkópot,/kölcsön gép,erősen hajtok egyre,de túl sok az egyéb kiadás/és megnézem a homokvár impulzust.A színtelitettséget max-ra állítottam még az elején.Ma kapok egy másikat is eltérítés hibával,próbaképp átrakom az EEPROM-ot is.Majd beszámolok ha van eredmény,ha EEPROM hiba akkor megint segítségre szorulok,mert nincs semmim amivel megírhatom/max alkoholos filc/.Üdv,további jó napot mindenkinek!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az EEPROM megírásában todok segíteni, ha privátban keresel telefonon. (szám az adatlapomon)

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Ezeknél a kompozit videojelek mind a dzsungel-IC-re mennek közvetlenül, itt kell lenni a hibának! Ellenőrizd a kvarcokat, és az eepromot, Lehet csak újra kell programozni!

Üdv,
Oszi

0

nagypapi
nagypapi picture

Szia!
Sikerült már kiszínezni?Ha még nem akkor cserélj kvarcot,de ezekbe nem jó mindegyik kvarc.Kétféle van ugyan mindkettő 4.43 MHz-es,de talán a kapacitása más.Ami a régebbi gépekbe jó,az ebbe nem,hogy a VESTEL-nél maradjak a 11AK19 és a 11AK30 kvarca sem csereszabatos.Anno nekünk a FLAG KFT-nél a gyár küldött hozzá való kvarcot.Ez igaz a proci 4MHz-es kvarcára is,nem kapcsol be.Ja a 11AK30_nál a 4,43-as okozott olyan hibát,hogy bekapcsolás után szép lassan jött be a kép középről szépen nőve minden irányba, mintha bemelegedett volna. Kb.öt perc után tökéletesen működött,s nem az STV 2248 hanem a kvarc okozta.
üdv:nagypapi

0

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok!Cseréltem kvarcot is,mindkettőt,eepromot is,teljesen korrekt homokvárat találtam/azonnal beköltözhető!/,és csodák csodája:továbbra sem színes!Van egy új stv-m is,kínomban már az is megjárta atv-t,de azzal is fekete-fehér.Az a néhány külső alkatrész az ic körül is teljesen ok.Egyenlőre ennyi,továbbra sem adom fel,csak ha új meló jön,sajna pihentetnem kell kicsit.AZÉRT IS SZÍNES LESZ!!Köszönöm,sziasztok!

0

nagypapi
nagypapi picture

Szia!
Biztos az STV-hez való kvarcot tettél bele,vagy egy más IC-vel szerelt panelból tetted át a kvarcokat?

0

mukso70
mukso70 picture

Szia!Hááát...Na midegy bevallom:először pont egy 11AK19-ét raktam be,de a tanácsodra már szereztem az eredetivel megegyezőt,csak idő híján nem pakoltam bele.Ha egy nap 24óra+az éjszaka lenne,akkor sem férne bele minden dolgom.Kaptam egy egész alaplapot,amiről táp és nagyfesz le van bontva,de a többi ép és egész,eredeti hibája a tápban volt.Talán vasárnap már sor kerül rá,szerencsére van munkám bőven,meg a tulaj is türelmes.Amint van eredmény,már jelentkezem is!Köszi az érdeklődést/a többi kollégának is/,Üdv!

0

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok!SZÍNES LETT!Bepakoltam a másik alaplapból a két kristályt,egyből ok lett minden.Működik a tuner AGC is,életre kelt a szervízmenü is,néhány opciót még vissza kell állítsak,de alapvetően késznek tekinthető a tv.Átnéztem az stv ic adatlapját,ott valóban meghatározzák a kristályok paramétereit.Köszönöm a segítséget,további jó napot mindenkinek!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

GRATULÁLOK! :super:

Tanulság:
Nem minden kavics jó bárhová, hiába egyezik a frekije. :roll:

Üdv:
Fülesmester

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Örülök,hogy hittél nekem,anno mi voltunk a JAMA TV-inek a fő garviselője.Anno mi is megszívtuk,s eleinte nem is rendeltünk ilyen kvarcot,de aztán kiderült,hogy muszáj!A gyakorlat szerint elég lett volna a 4.43-ast cserélned. Ne feledjétek ez a kvarc variáció érvényes a proci 4MHz-es kavicsára is,másik fajtával nem indul!
Üdv: nagypapi

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello nagypapi! :)

Hol lehet beszerezni ilyen quartz-ot? (Ha véletlenül szükség lenne rá?)

0

nagypapi
nagypapi picture

Szia!
Anno nekünk a VESTEL gyár küldte Törökországból!Ha meglesz a dobozom abban talán még van egy félmarékkal,a festés miatt úgy elraktam,hogy a Sparconak is csak egy bontottat tudtam gyorsan küldeni.

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello! :)

No, de azért az nonszensz, hogy nem lehet újban beszerezni egy ilyen aljas nyomorult Quartz-ot? :x
Főleg, hogy olvasom, amit a másik fórumban írtál... (éppen be is akartam írni, hogy akkor ez a proc. Quartz-ára is érvényes? - de ahogy írtad, arra is... meg sem lepődök!)
Nem lehet valahogy lehelyettesíteni? Pl. sima, mezei Quartz kondi rávajaz? (Gondolom, a márkaszervizben törpöltetek a dolgon?)

0

nagypapi
nagypapi picture

Szia!
Anno méregettem kondimérővel,volt olyan 6-10 pF eltérés rég volt pontosan nem emlékszem,talán soros trimmerrel bejött a szín,de ha a nyákot megnézed csak puttonyépítéssel lehet megoldani.Mérj meg te is két kvarcot,kiderül,hogy soros vagy párhuzamos kondi kell neki.Annó mivel megreklamáltuk a gyárnál,hogy ez a gond,azonnal küdtek tán ötven darabot.Lusta ember lévén utáltam be meg visszacipelni a TV-ket,így az ügyfeleknél az ember nem barkácsol,ha van beépíti a gyárit!Ja a kvarcnál az smd-k a kísérlet alatt puttony nélkül nagy veszélyben vannak,tapasztalat!Ez a kvarckérdés megoldása tulajdonképpen a kereskedők feladata lenne!!!Lehet nem tudják,hogy erre igény van?

0

Sponsored links