You are here

12V 50A padlásra, tűz nélkül. Ti hogy csinálnátok?

41 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Lakásfelújítás után került 3 szobába rejtett LED világítás a plafon/fal közé. Ezek kábelei a padlásra mennek, és itt a dilemmám.

Ha az összes fel van kapcsolva, akkor csúcsban megeszik 50A körül, 12V-ról. Ez nem is gond, server táp elviszi, pici, olcsó, működik. De! Nyáron a padláson van 60-70 fok, télen meg -20. Ráadásul a tetőszerkezet értelemszerűen fából van. Tüzet nem szeretnék.

A túláram védelmet megoldottam úgy, hogy szobánként van 4-8 betápja a szalagoknak (RGB). Minden betáp pont kimérve, mekkora áram csurog be. A LED szalag körbe fut, vagyis hurkot alkot, de mivel nagyon vékony a vezető a szalagon, emiatt sok betáp pont kell a feszültségesés miatt. Lényeg, hogy minden betáp pont kimérve, mekkora áram csurog be max. és 1A árammal fölé lőttem sima üvegcsöves biztikkel. Kipróbáltam, egyik eldurran, akkor a többi már nem bírja, és viszi azokat is magával. Stabil védelem, többször tesztelve.

A nagy server táp nem megy állandóan, csak ha indulnak a szalagok. (optocsatolókkal figyelem a vezérlésüket külön a színeknek, ha valamelyik kap valamit, akkor egy időzítő indítja a nagy tápot, egyébként az egész készenléti tápja egy 12V 1A dugasztáp. Stabil, működik, tökéletes.

A nagy táp a bajom. 12V 50A. 2 lehetőség van. Vagy felviszem a padlásra, és berakom valami A2 tokozott szekrénybe, de akkor nincs rendes hűtése, sőt.. semmilyen hűtése nincs, csak az alu tömb. A szekrény hermetikusan lecsavarozva, gumikábelekkel kivezetve fém tömszelencékkel, ha tűz van, akkor a dobozon belül lesz. De így gyanítom nem bírja sokáig a táp....

b terv: A táp a lakrészben van, de értelemszerűen nem a szobában.. 110-es PVC csövek jönnek a padlásról 3 helyen is, kábeleknek. Ebbe akár ujjam vastag rezet is be tudok húzni, gond nélkül, de egyrészt kell 15m hosszú kábel 2*, vagyis 30m, amin azért esik feszültség rendesen.. Másrészt baromi drága..

Ti hogy csinálnátok?

Sajnos a készenléti tápos megoldásom hátránya, hogy a nagy táp feszültsége nem mehet 11V alá, mert megbuggyan a vezérlése, de csak így pofon egyszerű, teljesítmény alkatrészek minimalizálására törekedve.

Szóval? A? B? c? :)

köszönöm!

Comments
birs
birs picture

Sziasztok!

Látom ki lett vesézve a téma rendesen,de hátha meglehet még spékelni.

Szerezzél egy fémdobozt amibe a tápot beteszed középre,kivágod alul az egyik sarkát, a tetején
az ellenkező oldalon kivágod a másik sarkát így keletkezik egy huzatos doboz.
Mert ugye a meleg felül megy ki alul meg húzza be a hűvösebb levegőt,a két kivágást célszerű kerekre csinálni
mert akkor egy-egy pvc csővel akár a szabadba is ki lehet vezetni és akkor már hűvösebbet szív be mint ami a padláson van.
Ez eddig megvan,de még nem szikrabiztos,tehát a két (be és ki)szellőzőhöz sűrű fém szövetből(pl:mosogató fém dörzsi) csinálsz egy egy dugót,ez átereszti a levegőt viszont megfogja az esetleges szikrát.
Huzathatás elvén működik, de akár egy kis ventivel is fokozhatod a hűtőhatást.

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A fémszövet jó ötlet. Erre nem gondoltam.

Köszönöm!

0

habazutty
habazutty picture

Szia!

Ha ennyire tartassz a tűztől, akkor miért nem választod a három tápos megoldást. Esetleg, zárt tokozatban, kívülre szerelt hűtőbordára belülről rápakolni a teljesítmény elemeket... Ezt akár a nagy tápoddal is megteheted az alu tokozatban és zárt marad.

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
A legnagyobb hiba ott van, hogy a szobák külön helyiséget képviselnek és gondolom nem egyszerre fognak kapcsolódni, azaz minden szobának külön kapcsolója lesz, ami azt vetíti előre, hogy egy táppal nem megoldható a dolog, mert biz abból 3db kellene, hacsak nem akarod a 12V-ot kapcsolgatni, ami megint nem járható út.
A fali kapcsolók mindegyike max. 10A-rel terhelhető, ezért célravezető a 230V kapcsolása.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

mindigehes
mindigehes picture
**

RGB szalagok, RF távos vezérlése van, gyári. Bazi nagy FET-ek benne. Teljes terheléssel semkézmeleg.. Ennek kell 12V, minden szobának külön vevő van. Ez jár kis dugasztápról, amikor indítja a szalagot, akkor kapcsol a nagy..

Emiatt, meg mert ingyen van... Használnék 1 tápot... De tök 8, van tápból 20db, nem az a lényeg, hanem a tűzbiztos megoldás... Ha 20A áramot kell felvinnem többször, az sem egyszerűbb, csak a kutyagumit maszatolom a-ból b-be...

0

nyaki
nyaki picture

Bár kétségkívül nagyon látványos és nagyon cool, de az üzembiztonság és tartósság jegyében nem tartom jó megoldásnak ezt a RF-ás vezérlést, de végül is mindenki maga dönt.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt találsz információt vezetékekről

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Esetleg rézcső? Akár hűtheted is vízkeringetéssel.
Jó kérdés, hogy mekkora a rézcsőnek a keresztmetszete, de azt ki lehet számolni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A szerver tápot még nem mutattad....az enyémben 2x 2 darab, a szokásosnál magasabb fordulatszámmal rendelkező ventilátorok vannak beépítve...belül meg rengeteg termisztor figyeli a hőmérsékleteket.
Üdv.: Uniman

0

ty
ty picture

Amit leírtál az számomra korrektnek tűnik.
Ezeken túl fokozottan figyelnék a kábelek csatlakozásainak a melegedésére. Nem tudom hol osztod az 50A-t kisebb ágakra, de oda kéne valami professzionális elosztó tábla, rendesen lesaruzott kábel(ek).
A padláson a tűzbiztos szekrény jónak tűnik. Írták az NTC termosztátot, ezen a vonalon indulnék el.
1. Termosztátos ventilátorral (akár több darabbal) hűteném a szekrényt. Igaz ez már nem egy hermetikusan zárt szekrény lenne, hanem egy lemez szekrény. De jobban belegondolva éghető anyag nem sok lesz benne.
2. Ha a szekrényben túl meleg van, egy magasabb hőfokon (termosztát) egyszerűen elvenném a szekrénytől a betápot, akár egy olyan (? tartott relés) megoldással, hogy ilyenkor csak manuálisan lehessen visszaállítani.
Nálam a kazánnál túlfűtéskor bekapcsol egy piezo hangjelző, ez volt már, hogy jó szolgálatot tett.
Ha EU konform akarsz lenni, még tegyél egy tűzoltó készüléket a padlás feljáró mellé.

Egyébként meg nem akkor fogod felnyomni az összes világítást amikor a déli nap süti a házad tetejét, tehát 70 fokban keveset fog üzemelni az elektronika - persze ezzel együtt nem baj ha erre méretezel.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Még mindig azon töröm a kobakom, hogy mi módon lehetne a táp padláson elhelyezését megúszni..

Még arra jutottam, van itthon bonpet pár darab, berakom a szekrénybe.. Csak ha túl meleg van nyáron... Határeset... Elpukkanhat.,

Mekkora keresztmettszet kellene az 50A 30m-hez?

0

agressiv
agressiv picture
*

Egyszerűen ne legyen fölötte semmi a közelében, alá tegyél valami fémlemezt. Ez nem egy műanyagdobozba épített táp, nem fog 2 méteres lánggal égni, sőt 99%-ban csak pukkan és kész, ha nagyon megdöglik.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia mindigehes!
Sztem szamolj egy kört; gondolom rezet hasznalnal, ismert a fajlagos ellenallasa, tudod, hogy mekkora fesz esest engednel meg a vezetekeken, s ez megadja a valaszt_csakhogy__ ez is melegszik majd, figyelembe kell venni, hogy nem legvezetek, dehat vannak erre a villanyszerelesi könyvekben tablazatok. Gondolom pl. Kalex (is) ezt fejböl vagja. A legkavesebb, hogy helysegekre osztva egyedileg vezetnèm le a szaftot, azaz 3-4 par vezetekkel terveznek...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Szia: esetleg pincébe, ha van.

Bálint

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Ezzel csak növelné a vezetéken jelentkező veszteséget. Ráadásul többe kerülne a vastagabb vezeték miatt. Azt a tápot mint azt már írták is, egy ventilátorral hűtött lemezdobozban el lehet helyezni. Akár füstérzékelővel ellátni, a másik amit szintén írtak már, nappal nem használod éjjel meg egyelőre hűvösebb van. A hosszú nagy árammal terhelt vezeték több veszélyt rejt, mint a padlástérben elhelyezett tokozott szerelvény. Szerintem.....

Üdv Stevepapa

0

city217
city217 picture

Szia.
Fel kell tolni pár cserepet. :)
Télen meg nincs -20 a padláson vígan plusszok vannak.
Üdv.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Cserepet feltolni nem lehet, mert zsindely van :)

Cserébe a födémen van 30cm közetgyapot. Hidd el.. nálunk nincs télen meleg a padláson. Ahhoz drága a gáz.

0

swad
swad picture

...én raknék rá valami ntc-s szabályzást, hogy ha a táp hőmérséklete megszalad, akkor power off/ szekunder körön P igény csökkentés -akár leválasztással is.... Mondjuk olyan emergency -irányfény- maradhatna ....

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Azt nem értem, hogy miért kell párhuzamosan üzemeltetni az összes szalagot? Miért nem lehet több tápra kapcsolni az egyes szalagokat, külön-külön biztositani a szalagokat. A tápok vezérlése még lehet közös, de akár egy relével is lehet kapcsolni az összes betápját.

sanyika45

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Mert ilyen táp van. Ingyen. Másikból meg venni kell 3 tápot. És teljesen mindegy, hogy 3* viszem fel 6 kábelen, vagy 2 kábelen..

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"És teljesen mindegy, hogy 3* viszem fel 6 kábelen, vagy 2 kábelen.."
No, no! Én még úgy tanultam, hogy a veszteség az áram négyzetével arányos. (I^2*R)

Üdv! Kalex

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Komoly, hogy vagy 600W-nyi led világítást raktál 3 szobába? Mivan? :)

0

uniman
uniman picture
***

Ebből a "LED" csak 400W, a többit a LED-szalagok "elfűtik"...

Üdv.: Uniman

0

agressiv
agressiv picture
*

Értem én, de ez akkor is elég meredek, hagyományos izzókkal is kevesebből kijön. :D

0

Eddyke
Eddyke picture

Na meg kíváncsi leszek az élettartamra. Bár a tápos hozzászólásból kiindulva valami olcsó ebayes cucc. :D Vagy ha rendes, akkor ennyire spúr ne legyél, hogy a tápból egy van, és inkább azzal görcsölsz :D

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Jól értetted.. De a 3 szoba 130nm

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!
Majd lecseng ez a divat is egyszer.
Emlékeztek még a fényorgonára?
Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"A nagy server táp nem megy állandóan, csak ha indulnak a szalagok"...
Én már egy gyári 150 W-os tápegység alkalmazása esetén is gondolkodóba estem azon, hogy mi van abban az esetben, ha minden LED-szalag ki van kapcsolva és nincs is semmivel terhelve ez az állandó 230V-ra kapcsolt kapcsolóüzemű tápegység:


Üdv.: Uniman

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Semmi sincs.. 2 éve megy egy 12V 10A táp, erről él a lépcső világítás.. Semmi baja... De tettem a kimenettel párhuzamosan 18V varisztort.. :-) mondjuk MW táp, nem a leggagyibb kínai..

0

SzG
SzG picture

Valamilyen soros kapcsolásban gondolkodnék.
Vagy használj kommersz 230V-os izzót...

0

isoram
isoram picture

Szia! Muszáj 12V-ról működtetni? Azzal a folyamatos 50A-rel állandó gondjaid lesznek. Ha valahogy sorosan lehetne kötni őket, spórolnál rézzel, árammal, táppal, stb.
Egy átgondolást megér!!!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

3 szoba, 1 táp.. Az 50A akkor van,ha minden szoba teljes gőzzel megy..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó nagy akku, puffertöltővel.

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akku drága. Padláson nyáron kiszárad, télen befagy a s***ge :) Plusz cserélhetem rendszeresen.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Az én tanácsom, ha már 110-es csövek jönnek le a padlásról, felhasználhatod őket szellőzésnek.
(az egyik csövön szívod, a másik csövön fújod vissza)
Télen értelemszerűen nem keringeted a levegőt, le is zárhatod automatikusan emelkedő fedővel, vagy zsaluval.
Így a cucc a lakásban van, de a levegőt a padlásról kapja, a nyári meleg meg ne aggasszon, azt kompenzálja a ventilátor
(elvégre a táp működési tartománya magasabb mint amennyi a padláson valaha is lehet).

Üdv: István

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A csövek nem üresek.. Van, amiben 25 cat6 kábel megy, van amiben meg optika, koax, stb... Meg van komplett rekuperátoros szellőztetés, azon csak rontani lehet... :-)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Akkor a tápot helyezd dobozba, a doboz falára meg tegyél Peltier elemet, és máris kész a hő szivattyúd.
Ventilátor és hűtőborda mindkét oldalára és mehet is :)

Üdv: István

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor nem kell bonyolítani. Minek a LED... A peltier elfűti, roszabb lesz a hatásfok, mint ha izóval világítanék :)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

nem Érted ... mit fűt el ? a tápod által keltett hőt nyáron.
Télen értelemszerűen nem kell sem hűtés sem fűtés.
A tápod vesztesége max 50W lehet. A 600W LED teljesítményhez képest ez semmi !
Valahogy hűtened kell, de nem akarsz rá költeni.

Szerintem ennek az eszmefuttatásnak itt már vége van, mert a lehetséges megoldások közül egy sem tetszett.
Pedig a legjobb az osztott tápegység lenne.
Utána jön a meglévő hűtése. De mivel a padlásodon 50C van ezért ettől hidegebb nem lehet, értelemszerűen.
A lakásba meg nem akarod tenni. Szóval Sakk-matt !

Áthidaló megoldásként ajánlottam a hőszivattyút, mint mini hűtőt, hogy a dobozban hidegebb legyen mint a padláson.
Csak akkor kéne működjön, ha szükséges. Max 2-3 hónapot egy évben !
De ha ez is sok, akkor te tudod.

Üdv: István

0

Sponsored links