You are here

18650 Li-ion Akku hiba

9 posts / 0 new
Last post
AzzA
AzzA picture
*

Sziasztok,
Nekem érdekesség, valaki látott már ilyen hibát ?
Az akku kapocsfesz 3.6V, de nem terhelhető, rövidzárban is valahol 100mA alatt vesz fel.
A hiba egyik percről a másikra keletkezett.
Üdv. 

Kétféle akkut árulnak általában, védettet és védetlent. Ez elég olcsó volt igy nem is gondoltam erre. Elolvasva az akkura irt kis szöveget, egyértelműen az volt. Megmértem az akku és a kuka közti távolságot, kiszámitottam a sebességet a röppályát és ennek szellemében engedtem el vállból fejfelett. 
Részemröl az akku gate megoldódott, rendeltem 4db-t aliról.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Az 18650 akkuk kétfélék ,lehetnek csak szimpla akkuk ,vagy az akkuba beépitett védö elektronika is van.Szerintem elöször ezt kéne elöször tiztázni .Ha van védöelektronika is benne ,ugy abban is lehet hiba.Pl .egy hiba , az elektronika nem engedélyezi a helyes feltöltést és akkor már kis terhelésnél is lekapcsolja a terhelést.Ellenörizd .üdv.Jóska

0

lacoka
lacoka picture

A legtöbb ilyen napelemes ledes lámpában nincs az akku töltés szabályozásához védő elektronika kispórolják belőle
az akku max töltési feszültsége 4.2V a napelem meg 5V körüli feszültséggel kis árammal de sok órán keresztül tölti az akkut kis kapacitás ( 1200 mAh ) ezért viszont hamar feltölti túltölti meg a meleget sem nagyon szeretik
ajánlatos lenne beépíteni egy védő elektronikát ami megakadályozza a túltöltést és a túlzott kisütést
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_2021080300...

0

braunv
braunv picture

Sziasztok! Igen csőbomba ! Vett a lányom ilyen mozgásérzékelős napelemes ledlámpát ami  falra szerelhető amiben 18650 akkumulátor  volt, lerepül a kupakja  úgy hogy
a ház egyik oldalát teljesen leválasztotta  ! Mivel igencsak napos oldalon volt, most netalán túltöltés  vagy  a napokban lévő nagy meleg volt a ludas ! Mértem a napelem feszültségét totál napfénynél bizony eléri az 5 voltot, van benne némi elektronika  de lehet nincs töltés szabályozás ! Üdv!

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Hát igen. Ez techalott. Van ilyen.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, van ilyen sajnos. Van az akkuban védelem, a kupak alatt egy klixon szerű cucc. Ha túlterhelődik, akkor kiugrik. Csak van gyártási selejt, és ha kiugrik, néha felizzik a nagy terheléskor, és nem teljesen szakad meg, hanem egy kokszos, égett fémdarabként mint ellenállás viselkedik. Ha hirtelen történt, és nem agyonhasznált, túltárolt, akkor mindig ez a nyűg.. meg kell válni tőle sajnos.. Ha nagy akkucsomagban van, az pech.. :(

1

AzzA
AzzA picture
*

Zseblámpába használtam, igaz lehetett melege bőven, mert a lámpa az autóban volt a műszerfal előtti tárolóban 1-2 hónapig.
Ma vettem ki mert használtam, aztán egyszer csak nem használtam.... laugh
Már néztem az ali-n másikat...
Holnap szétszedem belenézek, most néztem az írást a szélén, valóban ez védett tipus.

Üdv. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Akkor nem ez a gond.. Ha melegben volt, akkor az. Ugyanis ezekben az akkukban az elektroli, helyesebben nevezzük inkább nedvességnek, mert kicsit más a szerepe, mint a hagyományos akkukban az elektrolitnek.. de alkohol alapú. Namármost az alkohol az szeret párologni. LiIon, és LiPo akkukban van egy kis különbség. A LiPo az zárt, ez lehegesztett zacsi. Ezért van, hogy felpúposodik, "tejes zacskó" lesz.

A LiIon egy fém kapszula. Az púposodni nem tud :) ezért van rajta szelep a + kupak alatt, a védelem mellett. Ha el akar szökni a kitágult alkohol pára, az ne egy csőbombaként tegye, hanem a szelepen keresztül. Az akkud egyszerűen kiszáradt. De ez nem egyik percről a másikra.. azért ennek kell pár perc :).

1

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Hát nekem a fémházas is olyan kövér lett mint a tejeszacskó, még használaton kívül, állásban is előfordult. Kiszúrtam egy tűvel, és utána leforrasztottam a lyukat. Megint púpos lett. Elneveztem quazimódónak, és kikukáztam.

1

Sponsored links