You are here

1995-ös Yamaha PSR-510 szintetizátor fejhallgató és AUX ugyanabban az aljzatban?

10 posts / 0 new
Last post
GeorgeL
GeorgeL picture

Sziasztok!
Van nekem egy 1995-ben vásárolt Yamaha PSR-510 amatőr (tehát nem profi zenészek használják) szintetizátorom aminek a fejhallgató és az AUX kimenetének ugyanaz a csatlakozója.

Laikusként én azt szeretném megérteni, hogy ez hogyan lehetséges, mert amikor a fejhallgatót bedugom ebbe a csatlakozó aljzatba (amikor is a szinti hangszórói elnémulnak), attól kezdve a szinti hangerő szabályzó gombjával tudom a fejhallgató hangerejét is szabályozni.

Én idáig úgy tudtam, hogy az AUX kimenet jele egy stabil volt illetve mV tartományba esik, amit nem szoktak és nem is lehet változtatni azért, hogy a hozzá kötött erősítő bemenő elektronikáját véletlenül se tudja károsítani.

De ebben az esetben a hangerő szabályzó gomb pont ezt teszi.

(Nem feltételezem, hogy ennek a kimenő áramkörnek lenne egy spéci áramköre kizárólag arra a célra, hogy detektálja, hogy fejhallgató vagy erősítő van-e az aljzatba bedugva.)

Tehát, mit tanácsoltok nekem ez ügyben? Pl. hová állítsam a hangerő szabályzó lineáris potiját ha a szintit egy erősítőhöz akarom kötni?

Van nekem egy nagyon érzékeny Fluke 87-es DVOM voltmérőm, azzal tudnék a csatlakozón feszültséget mérni ha ez segítene, de engem leginkább egy olyan megoldás nyugtatna meg végleg ha egy hozzáértő szakember adna hozzá egy valódi AUX kimenetet néhány forrasztással a megfelelő helyen.

De várom a javaslataitokat. A szerviz manualt le lehet tölteni innen az elektrotanyáról, az utolsó oldalán láttam a legjobb ábrázolását ennek az áramkörnek.

 

Comments
zsugori
zsugori picture
***

1

File csatolás: 

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia, ennek a 8 kivezetéses aljzat kütyünek mi a neve és mire jó?

0

zsugori
zsugori picture
***

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Aha, szóval ez egy belső kapcsolóval ellátott stereo jack dugó aljzat és ezt lehetne egy tiszta AUX kimenetként használni?

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Az Aux, amely az „Auxiliary” rövidítése, általános hangberendezésre tervezett kiegészítő jelvonal. Egy HF eszköz a hivatalos kimeneti és bemeneti terminálokon kívül gyakran „Aux” címkével ellátott csatlakozási lehetőséget is tartalmaz. A bemeneti és kimeneti kapcsokat tartalék terminálként használják a felhasználáshoz. Ez a típusú terminál akkor használható, ha speciális alkalmazásai vannak, például extra hangkimenet vagy bemenet. Az ilyen kiegészítő terminálokat, vagy vonalakat, függetlenül bemenetről és kimenetről, együttesen Aux-nak nevezik. A használati szintekre nincs szabvány, ezért sok esetben a szintje szabályozható, mint pl. keverő erősítőkön, stb. Nyilvánvaló, hogy külső erősítőre való csatlakozáshoz a hangerőt minimumról kezdve lehet beállítani tetszőleges bemeneten a megfelelő szintre.

üdv
RTZ

1

hifista
hifista picture

Szia!
Szerintem túlgondolod ezt a dolgot.
Semmi baja sem lesz az erősítőnek attól, hogy szabályozható a szinti kimeneti szintje.
Kétségkívül korrektebb megoldás lett volna a tervezők részéről a hangerő szabályozó és a végfok előttről leágazni egy AUX kimenetnek.
Az egyetlen gond az lehet, hogy a sokszori kapcsolgatástól tönkremegy a csatlakozóba épített mechanikus kapcsoló és a hangszórók nem fognak szólni.
Megoldható az is amit szeretnél, a hangerő szabályozó előttről kell kivezetni a jelet egy aljzatra és gondoskodni kell a hangszórók lekapcsolásáról is.
Hifista.

1

GeorgeL
GeorgeL picture

Köszönöm az összes hozzászólónak a megnyugtató válaszokat de úgy látszik még kapok válaszokat, ezt a posztot nem tudtam törölni.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A fejhallgató is mV-os tartomány, ne aggódj. Sok ilyen megoldás van, pl. a számítógép/laptop/tablet/telefon jack kimenete is ugyanúgy maghajt egy fejhallgatót és használható vonal kimenetnek is. Igazából ha egy műveleti erősítő lenne a végén, még az is vinne egy 32ohmos fülest.
Úgy állítsd be, hogy lehetőleg minél nagyobb legyen kimeneti jeled, ahol még nem torzít az utána kötött rendszered. Ha bizonytalan vagy, akkor egy picit tekerd visszább a szintin és vedd feljebb az erősítőn...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: több olyan szalagos magnó is van, ahol az AUX változtatható

Bálint

1

Sponsored links