You are here

2 egyszerű kérdés

16 posts / 0 new
Last post
Isaac
Isaac picture

Sziasztok!

Épp egy 3ch equalizert szeretnék összerakni. csak az potival van gondom.
Így van jelölve: 50K-E
Ilyen jelöléssel még nem találkoztam. Ez milyen lehet? Lineáris vagy Logaritmikus?

A másik kérdésem pedig az lenne hogy 5V-ból hogyan lehetne a legegyszerűbben előállítani stabilizálva 3,6V-ot?
Amúgy konkrétan A PCM2900-as DAC-hoz lenne.

Az infókat előre is köszönöm.

Comments
george
george picture

bocsanat elirtam a egyik E a masik G
igy egyik exponent a masik logaritmikus
bocsanat elütötem elöb

0

Kari
Kari picture
*****

Hali George!
Ha meg nincs a beirasod alatt hozzaszolas; ugy korrigalhatod, hogy az ablakodban alul levö "szeksztesre" klickelsz, s editalsz...
Kari

0

george
george picture

sziasztok.
E eredetileg expotenciat jelenthet
elöfordult dupla balansz potiknal
ahol a egyik E es a masik G igy joban reagaltak

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
5 voltból 3.6 voltot egy áteresztő tranzisztorral és annak bázisa és a föld közé kötött 5 db szilícium diódával a legegyszerűbb 5 x 0,6 volt plussz a tranyón eső 0,6 volt az pontosan 3.6 volt lesz.

0

newservice
newservice picture

newservice

Állitsd kb. középállásba a potit és mérd meg az ellenállást a csúszka és a két végpont között. Ha közel egyforma, lineáris a poti. Hangszinszabályozásra csak ilyet célszerű alkalmazni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: általában igazad van.
Az én erősítőmben is lineáris potikat vettem annak idején(30 éve), de abba mégis fordított logaritmikus kellene. (4 sávos ekvalízer).
Most már így marad.

Bálint

0

mukso70
mukso70 picture

Hello! Hangszínszabályzási célokra lineáris potit célszerű használni,működik ugyan mindegyik fajtával,de ha pld logaritmikus potit építesz be,nem a poti középállásánál lesz egyenes a hangszínszabályzód frekimenete. Ragaszkodj a lineáris karakterisztikájú potikhoz. 3.6V-ot meg tudnál csinaln pld AZ 1086adj(kivánt értékre beállítható)táp ic-vel is.HQ-nál is kapható. Üdv!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia mukso70!
Logaritmikus potival felépített hangszínszabályzónál nem szimmetrikusak a kapcsolódó RC tagok, így ott is középállásban lesz a lineáris frekimenet!

Üdv: Jácint

0

mukso70
mukso70 picture

Sziasztok! Szia Jaca! Neked is igazat kell adjak,mert úgy is lehet ahogy írtad. Szerencsére engem elkerült az egész hangszín szabályozós probléma,amit eddig építettem erőlködőt magamnak sosem került bele. Nem kellett,az egész rendszer úgy szólt jól ahogy volt/na ez azért túlzás!/,amit meg a szoba akusztikus tulajdonságai elrontottak,azt nem tudta korrigálni a szabályzó sem. A leggyengébb láncszemnek a szoba bizonyult,utána jöttek a hancszórók. Üdv!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Vagy LM1117-adj IC-vel, ez is állítható, 800mA,low drop, rövidzárvédelem, thermal prot. stb. Kemény 350ft a Hqnál. De ha elég a 3,3, akkor még egyszerűbb a dolog, fix feszültségű változat, LM1117-3.3 kell.
Tudom, tudom, elkényelmesedtünk, régen zener+ áteresztő volt, de ha komolyabb védelmet akartál, akkor figyelőellenállás, termisztor, stb...nadehát ha vannak spéci stabkockák óccsón...:)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Azzal ovatosan kell szamolni, mert az LM1117-nek tipikusan 2V többletfeszre van szüksege, az LM 317-nek meg 2.5-3.0V-ra...
Kari

0

kolya61
kolya61 picture

ŰDV ! Nem orosz potiról van szó? Az 50 sem normális sor és az orosz potméterek gyártódnak E és I (ciril) görbével is . A b rajz jól mutatja hogy direkt stereo versio az E görbe. Egy kép segitene.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ez mar többszöröse kivesezett tema volt akar csak az utobbi par honapban is_tudom Kolya ezt meg nem olvashatta.
A jelöleseket ugyan többszö "probaltak" az idök soran szabvanyositani, de ettöl csak megnagyobb lett a zürzavar.
Egyes gyartok juszt is ellentmonda(na)nak a szokasoknak-a masiknak, s a polgar meg meginkabb belekuszalodik a gubancba_sztem egy dolog biztos, hogy a betük ertelmezese nem egyertelmü! :-(
Mint ahogy az sem teljesen biztos, hogy egy kapcsolasba (föleg modernebb IC-k eseten) Lin/Log vagy mi legyen a beszerzendö_legegyszerübb a müködö aramkörben kiprobalni-ha a leirasa ezt nem taglalna egyertelmüen, meg akkoris ha ez "amatörnek" tünik. Ez a modern korunk :roll: ..
Node; ez legyen a legnagyobb gondunk! :-)
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor ez logaritmikusnak tűnik.

egy kis adalék, hogy hogyan ne igazodjunk el:
http://sound.westhost.com/pots.htm

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 2 db dióda (2x0,7V)+ szűrőkondi.
Ilyen jelöléssel még nem találkoztam, talán valaki ismeri.

Bálint

0

Sponsored links