You are here

21 WESTWOOD SLIM TV Beko K1 Saszival a képernyö jobb felén, szemböl nézve félkör alaku zavar .Megoldva.

33 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok Küzdök ezzel a tv-vel , eredetileg nem indult egyáltalán készenlét se volt , 68mikro/400 voltos puffer 100nanos lett . Ezt kicserélve elindult a tv de a függöleges méret idönként lecsökkent . Ujraforrasztva a függöleges eltérités ic lábait a probléma megszünt , viszont a képen szemböl nézve jobb oldalt félkör alaku zavar láthato amely csak akkor jelentkezik ha van a tv-n müsor , ha csak "hangyaháboru" van akkor nem láthato , Szerintetek mi okozhatja ezt merre kéne tovább kutakodjak ???
Elöre is köszi az esetleges joszándékot mindenkinek üdv dddemeter!

Ugyanez a tv visszajött késöbb táphibával , és a tápvezérlö ic cseréjével megszünt a félkör alaku zavar is.

File attachment: 
Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes ! A tv-t nem ismerem ,de hasonló hibával találkoztam már.Egy tv sorban egyszer van a zavar ,ez arra utal hogy a zavaró jel frekvenciája nem többszöröse a sor frekvenciának.Ha kapcsoló üzemü táp frekvenciája többszöröse a sor frekvenciának akkor egy sorban többször kéne megjelenjen a zavar.Hogy miért nincs a sor elején ,az azt jelenti hogy a zavró jel amplitudója ahol látszik ott éri el a maximumot és csak akkor zavar.Hogy miért nem egy függöleges egyenes ,azért mert a zavar egy sor korrekcios jelére utal (persze csak feltétel).Én igy látom.A hibás alkatrészt a sor eltérités korrekcios részén keresném.Lehet hideg forrasztás ,lehet kis zárlatos tekercs vagy kondi,elko.Ha nem antennáról van a kép pl.dvd akkor is van a zavar ,ezt jó lett volna tudni.Hogy ha hideg forrasztás akkor gyenge ütögetésre reagál.Egyes tv-k ben a nyák körül va egy fém ráma ,forraszd át a GND végeit.Sok sikert !üdv.Jóska

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Joska!Most hogy mondod megnéztem dvd röl is a képet és tökéletes , nincsen semmi zavar sehol. csak antennabemenetröl produkálja a hibát ,nekem ugy tünik hogy erössebb térerejü adok esetén gyengébben látszik ez a zavar itt a rajz is amibol dolgozok kopogtatásra nem változik a zavar

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Mely sávokon van a zavar? Ha főleg VHF I-II (L), akkor a tuner panelját forraszd bele a tunerkeretbe, mert elengedett!

A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia, A VHF -L sávon csak egy csatorna megy , ezen nem látszik a zavar egyáltalán annak ellenére hogy elég gyenge a térereje,A VHF-H sávon megy az összes többi adás a kábelen , ezeken többé kevésbé mindegyiken látszik .

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Csak el kellene dönteni, hpgy kábel vagy készülék hiba.

Üdv! Kalex

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Kalex igazad van el kellen dönteni csak nem tudom hogy- hogy.....:-) üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha akad otthon egy videomagnó, annak van RF kimenete, arról is meg lehetne hajtani.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Jácint,Nincs videomegnóm sajnos de van egy Vhf sávközépen dolgozo RF modulátorom , ezt ha összekötném DVD lejátszoval és az RF jelet ráviszem az antennabemenetre akkor talán okosodnék valamerre egy kicsit holnap meg is probálom.Viszont ha a kábellel lenne baj akkor más tv-vel is kellene ilyen zavar legyen ...gondolom én üdv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Beko K1 sasszi.

Hibás valamelyik (vagy akár több is) csatolásmentesítő elkó a processzor árnyékoló burája alatt. (Csatolmány 11.hiba)
A tuner valamelyik hidegítő kondenzátorának hibája is okozhatja.
A hálózati puffer meghibásodása ezeknél típushiba!

Javaslom a csatolmányban leírt többi hiba áttanulmányozását is!

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester!Nagyon szépen köszönöm a dokumentáciot , akkor megint kondivadászatra kell induljak ezek szerint .Még az aggaszt, hogy a rajzon amiböl dolgozok a sortápnak 115 voltot ad meg , itt a tv ben viszont 135 volt van de ezt stabilan tartja 1-2 század ingadozással .(Asorvég tranzisztor hütöbordája 65 fokig melegszik) Igy nem tudom egyértelmüen eldönteni hogy jó e ez az érték vagy vegyem lejjebb a potméterböl a tápfeszültséget 115 voltra ? üdv ddddemeter!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az Usys értéke képcsőfüggő.
A rajzon csak egyik változat feszültsége olvasható, de a szervizmanuálban egy táblázatban megadják a lehetséges értékeket.
A konkrét feszültség a referenciaosztó elemeinek névléges ellenállás értékeiből kiszámolható akkor is, ha nincs táblázat. Jó közelítéssel R628 névleges értéke kiloohmban megadja az Usys értékét voltban. 115V-hoz 115K tartozik.
Mekkora névértékű R628 van benne?
(Ha megnyúlt, Usys megemelkedett.)

Itt a szervizmanuálban az alábbi táblázat található:
20” : 114 VDC (for A48ECR43X51)
21” : 111 VDC (for A51EFS13X191)
21” : 114 VDC (for A51EER33X78)
21” PF : 122 VDC (for A51QDX993X030)
21” PF : 125 VDC (for A51ERF135X80)
21” PF : 125 VDC (for A51ELD032X001)

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester! R628 pontosan 115.6 kohm Thomson képcsö van benne A51ELW032X011 , lehet hogy csak lejjebb kellene vegyem a feszt valahogy...A táp kissebbfeszültségü kimenetei is egy picit nagyobbak annál mint ami a rajzban van.Valaki már elöttem is probálkozott a javitással és forrasztgatott sok helyen , a pufferen is de mégse cserélte ki . A tulajnak azt mondta el kell dobni a kukába ... arra gondolok nem e allitgatta el valaki feszültséget ,,,??? Idöközben elovasva az általad küldött dokumentáciot azt találtam hohy ennek a tipusu képcsönek 139 volt van feltüntetve a táblázatban ugyhogy ez szerint 135volt nem tekinthetö magasnak ,,,gondolom én...Ellenöriztem a proceszor árnyékolo burája alatt lévö C 423, C129, C431, C135 de sajna a helyzet változatlan üdv dddemeter.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Miért nem olvasod el pontosabban, amit írtam? 115K-s R628-hoz Usys=115V tartozik! (100K-nál nagyobb ellenállás az áramkörben nem mérhető, csak kiforrasztva!)

Abban a referencia osztóban van még néhány ellenállás (R629/2K2, P602/10K, vagy R653/5K, R650/2K7). Azok is pontosak?
Potméter van benne? Ha nincs, akkor be lehet tenni, hogy beállítható legyen!(De ekkor R653 kiemelendő.)

Az EW fokozat, vagy a függőleges eltérítés gerjedése is okozhat hasonló zavart, de az nem jelforrás függő. (Szkóppal ezek jelalakjait is meg lehetne vizsgálni.)

Ha a zavarjel csak a tunerképen jelentkezik, akkor tunerre, vagy az antennára lehet gyanakodni. Nem szakadt az antenna koaxkábel árnyékoló harisnyája?

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mester,Az R628 -at egyik lábát kiemelve mértem , de a szinkodja alapján is 115 kiloohmos . Az osztó többi tagját is lemérem akkor holnap,Potméterrel van felépitve az osztó.A proceszor árnyékolo burája alatti összes elkot kiszedtem és lemértem kapacitásra , ESR, és átvezetésre de nem találtam hibásat .Igy visszaraktam a helyére mindent .Nem szakadt az árnyékolás a kábelen egy másik tv vel kiprobálva nincs ilyen zavar.Ha az oszto többi tagja rendben van akkor megprobáljam beállitani a potméterrel a 115 voltot? Azért kérdemm mert a leirásban amit feltettél az A51ELW032X001 (VC1) képcsönél 139 volt szerepel a K2 szisztem B+ feszültség értékeknél .Eléggé zavaros ez nekem K1 sasziban K2 saszihoz megadott képernyö szerepel a valoságban a tvben .A tuner kondijait is még megnézem...üdv dddemeter
.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Kiszámolva a 115K-s R628 mellett 115,7V-os Usys esetén keletkezik 2,5V a sötstabilizátoron (TL431)

Ha az osztó minden eleme jó (A poti is!), akkor a TL431, vagy az optocsatoló is okozhat ilyen hibát.

Üdv:
Fülesmester

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Gondoltam még egy tesztelésre.
Ha a tévé az antennabemeneten kap jelet, akkor jönnek be ezek a zavaró jelek.
Ha egy másik tévét mellé lehetne tenni ugyan arról a kábelről, és a csatornáról működtetve, akkor vajon a másik tévén is jelentkeznek ezek a zavarójelek?
Ebből az derülhetne ki, hogy a vizsgált tévé generálja-e a zavaró jeleket. Mondjuk valamelyik nagy áramú egysége, lehet ez a tápegység, esetleg a sorvégfok. Nem néztem a rajzot, de esetleg a sorvégfokot helyettesíteni műterheléssel, és úgy beindítani, hogy akkor okoz-e valamilyen, akármilyen zavart a másik tévé ernyőjén, persze, szinkronra már nem lehet számolni.
Üdv!

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz!
Ha változtatva van a rendszerfeszültség (Usys), akkor változni fog a sorméret, és a képcső fűtőfeszültsége is.
Ez utóbbi lényegesen befolyásolja a képcső élettartamát, tehát a fűtőfeszültség értékét, a 6.3V-ot nagy pontossággal be kell tartani.
Először is, a sorméretet jó lenne tudni, hogy jó-e, ezt legkönnyebben egy pattern generátorral lehet ellenőrizni. Ha jó a sorméret, és nem piszkáltak bele a fűtőköri ellenálláshoz, akkor a fűtés is nagy valószínűséggel rendben lesz.
A fűtőfeszültséget egy sötét dobozba beforrasztott izzóval, és egy vele szembeállított fototranzisztorral szoktam mérni.
Az izzó: 24V-os RAFI kapcsoló visszajelző izzója, ezt az izzót találtam a legkisebb áramúnak, amivel még tudtam fűtőfeszültséget mérni.
A fototranzisztor vezetését nézem a multiméter diódavizsgálójával. Egy átkapcsolóval hol a képcső fűtésével párhuzamosan kötöm a RAFI izzót, hol egy külső tápegységre, aminek addig változtatom a feszültségét, amíg a multiméter azonos értéket nem mutat mindkét állásban. Így mérve nagy közelítéssel meg lehet mérni a képcső fűtés TRUE RMS értékét.
Üdv.: Pista.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Pista 47! A fütöfeszültséget UT 61 E multiméterrel mértem és 6.29 voltot mutatott más tv kben is megmértem kiváncsiságbol a fütést és ott is ugyanilyen értéket kaptam csucs-csucs feszültséget is mér és a kapott értéket összehasonlitottam oszciloszkop által mért értékekkel és találtak az adatok ezért gondolom hogy jok a mutatott értékek .Pattern generátorom nincsen sajnos esetleg valami beállitoábrát ha kapnék s azt kiirnám dvdre s be a lejátszoba...

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes !Kapsz tölem dvd-t,amilyen ábrával akarod ,rajzolok, irok, mozgóképet is hozzá amit akarsz és zenét is festek a kép alá, 16:9 4:3 -al is PAL vagy NTSC-be is.Külömben elárulom miért irtam feljebb hogy sor korrektios jel zavarja.Fiatal koromban ábra generátort készitettem (analog világ volt még),ehez egy kör alakú ábrát is akartam.Hasonló félkört sikerült készitenem mint a te zavaró ábrád.Összeboronáltam a fél sor és a kép frekvenciát ,végül is abba hagytam ,akkor még nem volt O-W korektció,mert nagyon hasonlitott hozzá.üdv.Jóska

0

Pista47
Pista47 picture

Szia dddemeter!
Ezt a UT61E multimétert nem ismerem, kérdés, hogy a fűtőfeszültség jelalakjában szereplő, meglehetősen magas dU/dT értéket a valóságban mennyire hitelesen tudja megmérni, nem-e inkább csak a szinusz jel TRUE RMS értékének képzésére alkalmas. Találtam egy helyen adatlapot a műszerről, be is van pipálva, hogy tud RMS-t, de arról mélyen hallgat, hogy mekkora frekvenciáig. Nyilván okkal hallgat.
Én nem bíznék meg benne, de lehet, hogy csak kevés az ismeretem. Annyi biztos, hogy amikor a Vidiben beszabadultunk a sorra látogatásra, a fűtőfeszültség ellenőrzéséhez nem valamilyen gyári műszert használtak, hanem valami mást, valami egyedi készítésű eszközt amiről próbálkoztunk érdeklődni, de nem válaszoltak érdemben a kérdésünkre.
Pedig már akkor is biztosan lehetett kapni elég jó TRUE RMS-t mérő műszert is.
Oszcilloszkóppal mérés.
Nekem nem jött össze. A Vidiben mondták, ha jól emlékszem 22, vagy 24V-os csúcsok kellenek, de csak azokon a trafókon volt igaz, amit éppen akkor használtak.
Különböző típusú trafókban általában a vasmagok különböző paraméterűek, és az már viszi is a csúcsok értékeit azonos fűtőfeszültséget feltételezve. Jól megfigyelhető, hogy a csúcsok talpai is mekkora feszültségre vannak a DC vonaltól, azok sem egyformák. Valamikor méricskéltem, ha kellett, ha nem egy-egy elkészült javítás után.
Ki kell próbálni, ha valaki sok tévét javít.
Üdv.: Pista.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Pista47.Összehesanlitottam a hálozati szinuszus feszültség mérését egy olcsobb multiméterrel és mindkét müszer ugyanazt mutatta , viszont amikor a fütöfeszt mértem akkor az olcso nem mutatott semmit a 61 E PEDIG 6.3 , több készüléknél is egyelöre csak ezzel és oszciloszkoppal tudom indikálni ezt a feszültséget.A nekem meglévö adatlapjában 10khz van megadva de egyik román forumon azt bizonygatják hogy ennél magasabb frekin is elfogadhatoan mér . Sajnos nincs annyi javitanivalo hogy megérje nekifogjak barkácsolni egyelöre ezzel be kell érjem. Kiprobáltam a tv.t antennabemenetre rf jelet vittem és a következö képek születtek:Nagy jelnél nem láthato a félkör alaku zavar , viszont bizonyos képtartalmaknál a fehér szin elkenödik a képen és ilyenkor berregés halhato . Egyre bonyolultabb lessz a dolog Ha müködés közben kihuzom az antennát majd visszadugom akkor egy pattanás a hangszoroban és a hang eltünik ha ujrainditom a tv.t akkor visszajön .Másik tv- n ugyanezzel a jelekkel nics semmi gond... Lehet ebbe beletörik a bicskám mert kezdem elveszteni a türelmem....

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez túlvezérlődés, amikor a videojelet csúcsfehér képtartalomnál már vágja. Nézd meg az AGC jelút elemeit (főleg a kondikat) a Tuner AGC-nél és a KF AGC-nél is.

Üdv:
Fülesmester

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok . Elöször is nagyon szépen köszönöm minden segitökész Tanyalakonak hogy probáltatok segiteni tanácsokat adni a probléma megoldásában .Végigprobáltam amit javasoltatok , de a problémát nem sikerült megoldanom teljes mértékben. Jelalakokat nem tudtam nagyon leellenörizni mert a rajzon nem voltak feltüntetve, a képcsö fütésén néztem az impulzust de a szokásos alak volt láthato. Ujraforrasztottam a proceszor összes lábát , a kopogtatásra eltünö hang problémája megszünt , de a félkör-zavar halványan továbra is megmaradt.Ellenöriztem az összes elkot a tápbam és a sorvégben , a proceszor körül is de nem találtam meg a probléma okát,Öszességében müködik a tv csak bizonyos adásoknál halványan látszik a zavar. A tulajdonos igy is meg van elégedve vele ugyhogy nem bonyolitom tovább. Mégegyszer köszönöm szépen mindenkinek a türelmet és a joszábdékot üdv dddemeter!

0

dddemeter
dddemeter picture

ÜDV Mester! A KF AGC funkciot is az IC 101 végzi ugy értelmeztem a leirásodbol ,de nem értem hogy melyik lábnak van köze a KF AGC hez Milyen alkatrészeket ellenörizzek?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A KF digitális, tehát a működését a szoftver határozza meg, de a bemeneti A/D konverternek kell egy referencia feszültség, aminek a pin15-ön van egy 100nF-os kondenzátora.

Üdv:
Fülesmester

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Hi! Nézz! Láss!
De van több is.
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

marosi
marosi picture

Szevasz Pista47
Ez érdekes a multkor ezt a leirást kerestem pont,de mivan akkor ha a képcső fütése eleve megas vagy alacsony,akkor mihez képest állitod a külső tápot kellene egy etalon beálitásnak ha jól gondolkodom,mondjuk én inkább scoppal nézném.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Marosi!
Úgy gondolom, hogy egyértelműen leírtam a mérési elvet, akkor kezdjük újra az alapokon, de csak a Te kedvedért elsőre is egyszerűen lemodellezve.
Vegyünk egy kis kézi kettős átkapcsolót, amin két morse kapcsolórész van, bekötöd mind a kettő kapcsolófelet átkapcsolónak. Akkor két vezetékpár megy be, egy vezetékpár jön ki.
A kijövő vezetékpárra rákötsz a szemléletesség kedvéért mondjuk egy 12V-os izzót.
Az egyik bemenő vezetékpárra mondjuk egy 6V-os akkumulátort, a másik bemenő vezetékpárra egy 10V-ra állított tápegységet.
Ha a kapcsolót oda-vissza kapcsolgatod, akkor az izzó a kapcsoló egyik állásában 6.5V körüli feszültséget kap, a másik állásában 10V-ot. Láthatóan ez utóbbi esetben az izzó fényesebben világít, mint az elsőben.
Most kapcsoljuk a kapcsolót akku állásba, próbáljuk megjegyezni az izzó fényerejét. Ezután kapcsoljuk át a tápegység állásra, és változtassuk oda a tápegység tápfeszültségét, hogy hasonló erősségű fényerőt adjon az izzó, mint előzőleg.
Ez volt az első mérés vele.
Ezután az első mérést, és tápegység feszültségének korrigálását megismételjük meg, ha kell többször is.
Amikor egyformán világít az izzó mindkét kapcsoló állásban, akkor a tápegység kimeneti feszültségének állítgatásával ugyan arra a feszültségre jutottunk, mint amilyen az akku feszültsége.
Szóval, érted, nem kell semmiféle referenciafeszültség, csak a tápegység kimeneti feszültségének a korrigálásával meg kell keresni az izzó azonos fényintenzitását, és akkor a két bemenő feszültség megegyezik, amit a tápegységről le tudsz olvasni.
Visszatérve a fűtőfeszültség méréshez.
A képcső fűtését lehetőleg minél kisebb árammal kell megterhelni, mert a nagyobb áram meghamisítaná a mérést. Ezért választottam az itthoni lomok közül a jelzett izzót, ami 6.3V-on szemmel láthatóan nemigen izzik, de a fototranzisztor már "látja".
Ja, igen, a fényerő megítélése sem vizuálisan történik, hanem a fototranzisztor, és egy multiméter segítségével.
Az oszcilloszkópos mérést nem tartom korrektnek, arról itt írtam: ID:328768
Üdv.: Pista.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Pista47
Hát pont ezt kérdeztem hogy valami eltalonnak kell lenni esetedben-Az egyik bemenő vezetékpárra mondjuk egy 6V-os akkumulátort, -na ezt akarom kérdezni hogy minden csőhöz egy 6 voltosakut használsz arányitási feszültségnek,mert a többit értem addig állitod a tápot mig a müszer egyforma értéket mutat a fotocellán.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Marosi!
A leírtakban (ID:328804) csak modelleztem a mérési elvet, ahol a 6V-os akku a képcső fűtés helyére volt kötve, csak a demonstráció kedvéért.
Amikor a képcső fűtőfeszültségét mérem, ahhoz nem kell akku, csak a már leírt sötét doboz a benne lévő izzóval, és fototranzisztorral, a kivezetéseket úgy kell megoldani, hogy ne kapjon fényt kívülről. Kell még hozzá a bekötött két áramkörös kapcsoló, és a külső tápegység változtatható kimenő feszültséggel.
Ennél részletesebben már nem tudom leírni.
Üdv.: Pista.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Az ötlet jó csak a kivitelezés hibás.
Kell egy olyan égő, ami 6,3 volton hasonló áramot vesz fel, mint a képcső és kb világos vörösen izzik ennyi energiától (mondjuk úgy fél fénnyel világít) Ezt az égőt egy váltókapcsolóval be kell kötni a képcső fűtésének a helyére. A kapcsoló másik állására meg egy DC labortápot kell kötni. Már csak egy matt üveglap kell az égő elé, meg be kell sötétíteni. A kapcsolót kapcsolgatva el lehet érni a DC tápról pont ugyanakkora fényerőt/színhőmérsékletet, mint amit a fűtés impulzus generál az égőn. És voalá azonos a két effektív feszültség, ami meghajtja az égőt. Csa az egyik DC vagyis egyszerűen mérhető.

A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Gépklinika!
Vegyük a dolgokat két felé.
Nagyon tisztelem a szorgalmadat, a szaktudásodat, és főképpen a szinte mindenkire kiterjedő rendszeres segítő készségedet.
De most ez itt....
Jól végig gondoltad? Ha igen, akkor miért írtad ide?
Inkább nem mondok semmit, mindenki gondolja végig magában az általad leírtakat, inkább ne is véleményezzük, ne foglaljuk fölöslegesen a tárhelyet.
De ha még is kitartasz az elképzelésed mellett, akkor miért nem írod meg a Rádiótechnikának?
Én megtettem a sajátommal, az 1999-es évjárat márciusi számában a 122-ik oldalon olvasható.
Jó szőrös szívűek voltak akkoriban a mérnök urak a szerkesztőségben, de a leírásom meggyőzte őket.
Az akkor leírt adapter most is itt ketyeg időnként az asztalomon, és teszi is a dolgát.
Csak a 100Hz-es tévét utálja. Tudom is, hogy miért, és hogy mi lenne a megoldás, de én már nem fogok bele egy új elkészítésébe.
Amikor elkészítettem, akkor még nem került a kezembe 100Hz-es tévé, nem is tudom, hogy létezett-e akkoriban Magyarországon.
Üdv.: Pista.

0

Sponsored links