You are here

230 V-os külső gerjesztéses csigaáttételes villanymotor lassú felfutása és lassú leállítása

8 posts / 0 new
Last post
patkolttojas

Sziasztok! Bár rég jártam a fórumon, de remélem lesz aki tud válaszolni a kérdésemre. Adva van egy 230 V-os áttételes villanymotor. Hasonlít egy ablaktörlő motorra, csak sokkal nagyobb.A probléma a következő: Mivel a csigahajtás nem visszahajtható, ezért nem szabadna sem hirtelen indítanom, sem leállítanom, különben a forgatott tömeg esetleg letépi a tengelyt. A kimenő fordulatszáma alacsony, kb 100/perc, de a forgatott tömeg lehet 15-20 kiló is. Jelenleg egy ellenállásos szabályzóval van megoldva a "kézi vezérlés", vagyis szép lassan lehet adni a kakaót és ugyan így elvenni leállításkor. A kapcsolás rém egyszerű, 230 V egyenirányítva egy GRAETZ híddal, az állórész megkapja direktben az egyenirányított, szűretlen feszültséget, a forgórész pedig egy 500 Ohm-os nagy áramú szabályozható soros ellenálláson keresztül. Ezt kellene automatizálni, hogy mondjuk gombnyomásra induljon és egy másikra álljon le a forgatás. Tudni kell, hogy ez egy mézpergetőt hajtott és csupán segítség képen szeretném megoldani a problémát egy nagyon jó ismerősömnek. Első sorban TRIAC-os megoldásra gondoltam, de ahol elakadtam az a TRIAC gyújtásszögének az automatikus változtatása volt. Szívesen vennék néhány ötletet, természetesen kapcsolási rajz szinten, melyeket előre is köszönök! 

Comments
Jaca
Jaca's picture

Szia!
A  forgórészre PWM-ben is kapcsolhatnád a feszültséget egy FET-tel. A PWM jel felfutását pedig egy kondenzátor töltése adná.
Bocs a hevenyészett rajzért.
A TL494-ben pedig minden benne van, fűrészjel  generátor, komparátor, FET meghajtás. Már csak egy külső fet kell neki.
 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: biztosítani kell az induláskor az elegendő nyomatékot is

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!
Arra van a PWM. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: igen, ha megfelelő az áramfigyelés

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

Berti

Szia!
A motor univerzális (kefés, flex, stb) , jól értelmezem?
Csak lágyindító kéne, vagy fontos a ford.-szabályozás?(ha tudsz nagy"?flekszből bontani, nem kell építeni?)
Motor adattáblájáról tegyél fel, légyszi, pár képet...
Ha építeni szeretnél, az, sajnos, többe kerül, mint a kész panel ...
{egyszerű, pic, arduino?}
Berti

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

patkolttojas

Szia Berti!
A motornak az adattáblája már csak múltidő! Az, hogy egyen és váltóáramról működik e nem tudom, mert az attól függ, hogy az állórész vasa lemezelt e, vagy sem, Szerintem univerzális, mert ha már 230 (220) voltos, akkor nem gondolnám, hogy tiszta egyenáramú lenne. Az adattábla "lekopott" a vagy 40 év alatt, csak a szegecsek helye látható. Feltöltöttem egy inzertet róla, hogy látni is lehessen miról van szó.
Kevés a lágyindítás, a funkciója csak hasonlít ahhoz, ami nekem kellene. Sokkal lassabban kellene felpörögnie, kb. 10 - 15 másodperc alatt és ugyan ez leálláskor, hogy a forgatott tömeget le tudja fékezni. A fordulatszám "szabályzás" a tartományon belül nem elvárás, tehát nulláról felpörög a maximum értékig, majd, ha úgy gondolja a tulaj, hogy elég volt a jóból, akkor ismét gombnyomás és szép lassan leáll a rendszer. 

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!

Ne vezesd félre a kollégát. A flex univerzális soros motor, neki pedig külső gerjesztésű DC motorja van.

Kalex

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content