You are here

230V-os 120x120 mm-es ventillátor fordítva forog (lezárva)

61 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Még mielőtt valaki figyelmeztetne a felfüggesztésre, a ventillátor típusát nem tudom, mert nincs rajta a nyalókája.

Tehát, egy kis segítséget kérnék. Vagy inkább tanácsot. Van egy jó kis 120x120 mm-es siklócsapágyas ventillátorom egy ipari gépben. A ventillátor egyszer csak zörögni kezdett, majd megállt. Kiszedtem a gépből és megállapítottam, hogy mechanikai gondja van -> szétesett menet közben. Megjavítottam, erre fordítva indult el.
Az öntvény házon van két nyíl, ami a forgásirányt és a levegőáramlás irányát jelzi. A ventillátor a gépbe szabályos behelyezésekor, a külvilág felől nézve, jobbra forog és a levegő a gépből KIFELÉ jön. Eddig nem figyeltem a ventillátor mozgását, csak most, a szerelés után. A bekapcsolás után a ventillátor balra forog és befelé viszi a külső levegőt. A ventillátor lapátok úgy vannak kialakítva (meghajlítva), hogy ellenkező irányba kellene forogniuk, arra vinnének több levegőt. A ventillátort fordítva mechnaikailag nem lehet a gépbe beszerelni.
Szétszedtem mégegyszer a ventillátort és megpróbáltam a villanymotor tekercselést mechanikailag fordítva behelyezni, de ezt sem lehetett. Végeredmény az volt, hogy összeszereltem a ventillátort (csak egyféle módon lehetett) és a ventillátor ugyanúgy fordítva indult el (és most is így működik). Azt nem tudom, hogy korábban volt-e hozzápiszkálva a ventillátorhoz (a gépet megörököltem).

Kérdésem tehát: meg lehet-e indítani egy 230V-os egyfázisú hálózatról működő ventillátort valamilyen trükkel az ellenkező irányba ? Csak két kivezetése van (a védőföld a fémházra megy). Tudom, hogy a kivezetések felcserélésének semmilyen hatása nincs, de azt is kipróbáltam már: az eredmény, ahogy vártam, nem változott.

Köszi minden ötletet és segítséget.

A kérdés megoldást nem nyert, de a szerteágazó válaszok lehetősége véget ért.

A vége felé valaki azt írta, hogy "a téma feldobója eltűnik, mint a kámfor". nem tudom, hogy az illetőnek feltűnt-e, hogy válaszoltam jópár hozzászólásra ? Ha nem, akkor csak bátran nézze át a topicot. Marhára nem díjazom ezt a stílust. Nyilván azért véstem, mert segítségre volt szükségem. Amint lehetett, meg is néztem a topicot.

Comments
marosi
marosi picture

Szevasz zus
Mint irtad te sem figyelted meg,hogy eddig merre felé forgott az a venti,na erről esetleg ugy lehetne megbizonyosodni,hogy ha befelé fujta a levegőt,akkor gondolom bevitte a port meg minden féle nyavaját,ha szivott akkor a venti belső részének kellet volna erősebben porosnak lenni.
Legalábbis mikor cnc gépeket javitottam azokban volt egy pár venti,és nem mindegyiken volt jelőlés,aztán mikor profilaktikát csináltunk,akkor a ki illetve a befujást figyeltük rajtuk e féle képpen és ugy raktuk külön stócba őket,rendesen betudtak rakódni porral.

0

zus
zus picture

Szia Marosi ! Amikor kiműtöttem a gépből, akkor nem láttam túl sok port a gépben. ez egyébként, egy Hetra hegesztő trafó és nem használták túl sokat. Lentebb Boldogblog kolléga feltett egy képet a ventillátorról, na az enyém is tökugyanilyilyen.

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Tiszteletem! Azt az óvatos kérdést tenném fel, hogy a mechanikai hiba- t.i. amit említ, ugye, hogy "szétesett menet közben" mire értendő? Netán nem csúszott ki véletlenül a vasmagos forgórész a lapátból? A PAPST ventilátoroknál szokás volt, szerintem más márkánál is lehetséges, hogy a forgórész (ami a lapátban van) határozza meg a forgásirányt. Nem került ez fordítva a helyére? A ventilátorok többsége ugyanis ami hálózati, egyfázisú ún. árnyékolt pólusú motor. A pólus egyik felét rövidre zárják, és ott a Lenz-törvények megfelelően- később alakul ki a mágnesen tér. De viszont míg például egy törpeszivattyú (mosógép kiürítője) az állórészen tartalmazza ezt, addig sok ventilátormotornál a mechanikai kivitelezés sajátosságai miatt megoldották valahogy a forgórészbe ezt, így a forgórészt kifordítva visszarakva az bizony fordítva fog forogni! Csapágyhibánál, vagy szétesésnél pedig épp a rövidrezárás melegszik túl, és az a gyanúm, hogy szét kell szednie újból, és leellenőrizni, hogy a forgórész a lapátba a megfelelő irányban került-e a helyére. Sok sikert kívánok a szereléshez!-Czink Attila

0

zus
zus picture

Üdv ! Úgy esett szét a ventillátor, hogy a lapátkoszorú lejött a villanymotor részről, mert egy seeger gyűrű kilépett a mi tér-idő kontínuumunkból. Eltűnt nyomtalanul. Semmi más szétesés nem volt szerencsére. Tekercselés nem hullott ki, vasmag sem. Úgy volt a belsejében minden, mint mikor összerakták. Gyárilag. Látszólag. ennél többen sajnos nem tudtam kideríteni. Viaszozással, kábelkötegeléssel lerögzített tekercselés, meg minden, ami modern.

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Szerintem nincs itt mit filozófálni,ha egy fázisra van tekerve akkor mint ahogyan jandu is irja kell lenni egy rövidzár gyürüneka sztátoron,es akkor 2 tő szál derót jön ki belőle,ha segéd fázisu akkor kondi ahogyan a mellékelt képen látható,kolektoros motrot még nem látta ipariba,kivéve a gép kocsikban,hogy az irány mitől változot meg azt nemtudom,de szerintem a topik kérdezője sem tudja konkrétan hogy is volt beszerelve az a venti.
Én is azt mondom meg kellene azt forditani,aztán had fujon.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha lenne egy fényképünk, egy csomóféle motorról nem tudnánk, hogy hogy működik, csak arról az egyről.. :) Most már jöhet a kép!

Üdv: Jácint

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Kép:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/230v-os-120x120-mm-es-ventillator-...

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

zus
zus picture

Pont így néz ki a gépem.

0

hwjveress
hwjveress picture

HWJ
Szia ! A műszer ventillátorok általában impedancia védett egyfázisú aszinkron motorral működnek
de létezik 24V DC tipus is. Az egyfázisú aszinkron motorok ha nincs rajta indító kondi vagy
segédfázis vagy rövidzáz a vasmagon, bár melyik irányba elindíthatók. Én tekercs hibát vagy az
egy menetes fázistoló hibát keresnék. Ezek motorok nem javíthatók, én inkább kicserélném hasonló méretűvel.
Jveress

0

jandu
jandu picture

Szia,

és miért nem szereled fel a ventilátort fordítva - úgy hogy szívjon belűről, ne fújjon ....
Egyszerűen fordítsd meg.

jandu.

0

Szveti
Szveti picture

Helló jandu!
zus kolléga azt írja: "A ventillátor lapátok úgy vannak kialakítva (meghajlítva), hogy ellenkező irányba kellene forogniuk, arra vinnének több levegőt."
Én ezt úgy értelmezem, hogy a lapát profiljához képest rossz a forgásirány! Ha fordítva szereli be, a lapát profiljához képest akkor is rossz marad a forgásirány! De ha jól láttam a beírását: fordítva nem is lehet beszerelni...!
Üdv:
Szveti

0

zus
zus picture

Így van.

0

jandu
jandu picture

Szia,
ha adott volna róla egy képet, okosabbak lennénk. (össze rakva, szétszedve)

jandu.

0

zus
zus picture

Hát igazatok van, a fotózásra nem gondoltam. Miután pótoltam a hiányzó seeger gyűrűt, már nem nagyon szeretném szétszedni a gépet. Amúgy, fogalmam sincs hol lehetett rajta a rövidzáró rézgyűrű. Nem vitatom, hogy van ilyen, mivel én is tanultam róla, de mikor szétszedtem a ventillátort, tutira nem láttam ilyesmit. A tekercselést meg nem bolygattam meg, elég vékony drótból készült. Megjavítani szerettem volna a ventillátort, nem elrontani.

Amúgy, a Boldogblog által feltett képnek megfelelően néz ki a ventillátor, siklócsapágyas.

0

jandu
jandu picture

Az ilyen motorok forgásiránya egy réz rövidzár gyűrűvel a sztatoron van megadva.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Jandu
Na ezt akartam mondani,csak megelőztél.

0

jandu
jandu picture

Szia marosi,

gyakran van az ember úgy, hogy mire beütögeti a betűket, a válasz már mástól ott van.

jandu.

0

boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Hello:
Ha kommutátoros, a kommutátor két vezetékét cseréld fe!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Akkor mi történik?

Üdv Stevepapa

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Stevepapa!

Akkor biza megfordul. Feltéve, ha az állórész ugyanúgy marad. Ventillátorban viszont biztos nincs szénkefés motor.

Üdv: Jácint

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Jogos, nem olvastam figyelmesen " a kommutátor két vezetékét " kihagytam. Sorry

Üdv Stevepapa

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv Sziasztok
Van egy ilyen régi ventim ez 3 szál vezetékes ,természetesen csak két szál vezeték megy a 230v-ra
140x140mm-es. A vezetékek olyanok rajta mint a litze huzal,
két szál vezeték között van egy 33nf 250-400 voltos kondenzátor
ezt a két vezetéket meg cserélve lehet forgásirányon változtatni.

File csatolás: 

0

marosi
marosi picture

Szevasz zsugori
Ami gyárunk ezeket a ventiket gyártotta annó,szintén kondenzátoros kivitelben.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia marosi
Ez telitalálat :-) igy nézhetett ki ujkorában ez is.

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia!

Dugd be a másik feléről a forgórészt,vagy fordítsd meg az állórészt 180 fokkal.
Üdv:proci

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Dugd be a másik feléről a forgórészt.

Üdv Stevepapa

0

zus
zus picture

A forgórész az maga a műanyag ventillátor lapát koszorú. Azt CSAK EGYFÉLEKÉPPEN lehet összeszerelni (fentebb Boldogblog képén). A tekercsforgatás nekem is az eszembe jutott, de nem lehet megforgatni. Egyfelől a tekercseléshez vezető drótok nem engedik, másfelől meg a tekercstest műanyagok csak egyféle tekercs elhelyezést tesznek lehetővé. Azt, ahogy most van elhelyezve a tekercselés.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Rövidrezárt forgórészű motornál ilyen esetben a forgórész megfordítása segít, de még azt sem tudjuk, milyen rendszerű motor...

0

openeye
openeye picture

Sziasztok

Szerintem ilyen motorrol esik szó. -csatolt kép-
(ha igen szerinttem ezt olcsóbb cserélni mint barkácsolni).
Mivel ipari berendezés lehet egy másik "kötőpontba kötve" megoldódik ez a probléma... illetve próbaképpen egy hosszabitóról lepróbálnám.

Misi

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Igen, ilyen. Egyszerűbb cserélni, de mivel éppen nem volt egy kannyi grandom se a cserére, még egyszerűbbnek tűnt megjavítani. Ez sikerült is, de fordítva forog. Mivel hegesztőtrafóba való, minimum ugyanakkorát kellene a cseréhez venni. Az arra kiadható lóvé nekem sok volt akkor.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Milyen motor? Kommutátoros? Szinkron? Aszinkron? Állandómágneses állórészű DC motor? DD motor?

0

kocici
kocici picture

Azthiszem rosszúl gondoltam. Zsugorinál a pont.
Üdv: kocici

0

szoke
szoke picture

Szia
Nem akarok beléd kötni, de miért olyan nehéz leírni azt a plusz 3-5 karaktert, hogy köszönj???
Ha megnézed, eddig mindenki köszönt, megtisztelte ezáltal a másikat! Te miért nem tiszteled a hozzászólókat??? :( :( :( :(
Üdv: Szőke

0

kocici
kocici picture

Szerintem tényleg ne köss belém.
Üdv: kocici

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nekem is mondogatták. Én egyszerűen oldottam meg. Elmentettem a válasz sémámba:
http://kepfeltoltes.hu/130223/v_lasz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
És így a kecske is jól lakott no meg a káposztát is ellopták...

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kocici
kocici picture

Üdv.Szia BB ..:)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Jaja.
Szerintem is hülyeség, de ha nekik ez tetszik? Hát meg kapták.
Nekem semmibe sem kerül ők meg örülnek. Biztos ez a legnagyobb örömük....
Felőlem. (most itt legyintek!)
Pont, mint régen a CB-n. Vétel, vétel, vétel....

No pá!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

marosi
marosi picture

Szevasz
Azért tényleg nem olyan nehéz egy helló,vagy sziasztok,ha bemész valahova vagy csengetsz illetve kopogysz,nem ajtóstól lépsz be -nem e :lol:

0

kocici
kocici picture

Üdv.Marosi..
Nem is erről van szó...de én nem tudom azt a stílust és szintet képviselni, mint amit itt pl. az alattam lévő bejegyzésben a kedves" kolléga".De nem tulajdonítok az elkövetkezendőkben nagyobb figyelmet személyének. Részemről ezt a stílúsú értekezést lezártam.

0

marosi
marosi picture

Szevasz kocici
Kösz a választ,ezt pedig Üdv minden képen nagyra értékelem :oke:

0

kocici
kocici picture

Üdv.
Kedves kolléga. Ez a fórum ha igaz szakmai.../szólj ha nem jól gondolom/.De célszerű lenne ezek szerint egy ablakot csinálni, az üzenő felületen, hogy mikor az ember gyorsan pörgősen válaszolgat, akkor ne avval keljen szórakoznia hogy "mint a Winword-ben pozícionáljam a szöveget, hanem avval tudjak foglalkozni, hogy elképzelem szerencsétlen kérdezőt, és lehetőségeim szerint próbálok segíteni neki. Attól függetlenűl nem világos, hogy miért is kell /mondjuk ha 13 bejegyzést írsz 30 perc alatt ugyan oda ugyan annak a figurának/ miért is kell köszönéssel kezdeni. Egyet értek avval, hogy ne legyen senki "bunkó" de ez meg a ló másik fele. A színvonalat meg "Szerintem ez ajtóstól ront be mindenhová!......"ahányszor találkozol anyiszor kell köszönni"" megírták, nem és ettől jó valaki??
Részemről ennyi ..megyek aludni.

Kérlek, használd a söröskorsót a rendeltetésének megfelelően. Köszönöm.

0

jandu
jandu picture

Szia,
veled most először (erröl a témáról beszélek) kerülök "szóváltásba". Így természetesnek tartom, hogy köszönök.

Ha othon a családban (egy fórum témán belül) valamiről véleményt váltunk, nem azzal kezdjük a másikhoz szóló minden újj mondatot , hogy "szervusz fiam(/lányom/anyám/apám,tesóm,kollégám,barátom stb.)
Ha már egyszer valakihez egy téma korben szóltam és köszöntem, gondolom nem kell minden "hozzá való" szólásom-hoz külon köszöngetnem. Hogy kihez idézem a hozzászólásomat, az a beálításban látszik /aki nem lássa, annak "csak" idő szerinti sorolás van beálítva, de az az ő gondja/.

Igaz, ITT megkövetelik" azt, hogy MINDEN hozzászólás köszönéssel kezdődjön és aláírással/nick-kel/ végződjön, ezért TESZEM EZT én is, bár ...
....vannak fórumok, ahol nem a "köszöngetés" a lényeg, hanem a korrekt segítőkésség. Igazat mondva, ahány ország-annyi szokás, de ITT inkább betartom a szerintem furcsa (a fent leírt okok ellenére) szólogatást, nehogy valaki zokon vegye!

De ha valaki erősen követelkedik, az sem szép.
Tudom, vitát idézek elő ezzel a hozzászólásommal. Ezért elnézést kérek mindenki-től!

jandu.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

Ez már a sokadik topik, ami nem igazán a témát eindító kérdéséről szól, hanem inkább a hozzászólók egójáról. Ennek végre véget kellene vetni! Szerintem a kérdéssel kellene foglakozni és nem egymással.
Most mindegyik fél megsértődött, és legközelebb is beszólogatnak majd egymásnak (törlesztésileg).
Uraim ennek így soha nem lesz vége, míg az óvónéni a sarokba nem állítja önöket, mint az oviban?

A seregben sem kellett ész nélkül szalutálni, munka közben meg egyáltalán nem.
Ha valaki egy témához fűzött első hozzászólásában köszönt, akkor a többi hozzászólásában már fölöslegesnek tartom. Persze ettől még lehet, ha valakinek így tetszik, de ezt nem kéne másokra is ráerőltetni.

Üdv:
Fülesmester

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
°"Ez már a sokadik topik, ami nem igazán a témát eindító kérdéséről szól, hanem inkább a hozzászólók egójáról."
Mindig ez van, mikor a topiknyitó feldob egy kérdést azután eltűnik, mint a kámfor.
"Ha valaki egy témához fűzött első hozzászólásában köszönt, akkor a többi hozzászólásában már fölöslegesnek tartom." Egyet értek! Csak még egy halk megjegyzés, Pihe sem szokott mindig köszönni és más sem aki régebben fórumozik. Megszokás kérdése az egész, én nem csinálok belőle különösebben ügyet. Ha meg úgy látom, hogy olyan a partner hozzáállása, akkor hasonlóképp reagálok, mert hogy amilyen a mosdó olyan a törölköző!
"Én az egyenlőség híve vagyok, ezt kijelentem ország és világ előtt! By: Regős Bendegúz"

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
:taps: :taps: :taps:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

marosi
marosi picture

Szevasztok,Szevasz jandu
Messze áljon tőlem hogy valakitől is megköveteljek valamit,én egy szerüen alkamazkodtam egy kialakult strukturához,,és ezt leirtam,ezzel részemről én is lezártam ezt a témát,mivel a topik nem erről szól,ha valakit megsértettem ez uton kérek elnézést.

0

szoke
szoke picture

Szia Marosi!

Szerintem ez ajtóstól ront be mindenhová!

Üdv: Szőke

0

marosi
marosi picture

Szevasz szőke
Én inkább már nem szólok semmit mert jön az ember nagy F-el,és ez is tiltó listára kerül, de ami illik az illik,de ez is szigoruan saját vélemény.Engem ugy tanitottak az isiben ahányszor találkozol anyiszor kell köszönni.

0

szoke
szoke picture

Szia
"ahányszor találkozol anyiszor kell köszönni"
Ezzel én is így vagyok!!!!

Üdv: Szőke

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
Akassz rá egy 4007-es diodát.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Vagy akár egy képet is akaszthat rá. Mi értelme lenne a diódának? Attól csak lassabban forogna, ha egyáltalán forogna. Ki tudja, hogy milyen szerkezet? Eddig csak azt tudjuk, hogy 120x120 mm és 220 volt ac.
A képnek még lenne értelme, persze nem a ventilátoron, hanem itt. A ventilátorról!
De inkább nem kérek képet, mert azért már kaptam a .....-t!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

zus
zus picture

Szia ! Pont te tettél fel képet egy ventillátorról. Na pont olyan a ventillátorom. Semmi bonyolult felépítés, meg kiesett vasmag, csak olyan. Egyféle módon tudom összerakni, most úgy van összerakva. A szerkezetéről semmit sem tudok, csak annyit, hogy siklócsapágyas.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia Bb
Pl: menetzárlatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha menetzárlatos, akkor füstöl. Ha csak picit menetzárlatos, akkor kissé később füstöl.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

imrik
imrik picture

Jó Estét!
Ha nem füstöl de majd füstől! Egyet értek az előző kollégával.
Kezdődő menetzárlat van, új állja a helyét.
Jó Éjt-

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Dióda, menetzárlat...merész feltételezések, mikor MÉG MINDIG NEM tudjuk, milyen motorról van szó...

0

picur
picur picture

forditsd meg a forgórészt, ugy menni fog
!

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ha teszem azt, külső forgórészes, akkor ez nehezen kivitelezhető...

0

marosi
marosi picture

Szevasz Atte
Én külső forgórészü motorral inkább reduktoros kivitelben találkoztam,de persze nemjelenti azt hogy nem lehet ventilátoros is,de elvégre nemtudjuk milyen motoról is van szó,csak anyit hogy aluminium a háza.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

De má' egy csomó motorhoz értünk! :))

Üdv: Jácint

0

Sponsored links