You are here

2x6W-os minifénycső begyújtása elektronikus előtéttel

19 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló !

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mivel a címben megjelölt témában semmilyen tapasztalatom nincs.

Van egy olyan fénycsöves lámpám, amit nem tudok mással kiváltani (germicid csöves). 2 db mini fénycső (150 mm-es) lakik benne, 2x6W-os (úgy tudom, de lehethogy 2x8W, ennél nem nagyobbak). A lámpát szeretném elektronikus előtétről meghajtani, de csak 1x15W-os vagy 1x18W-os elektronikus előtéthez tudok sajnos hozzájutni (vagy 2x58 W-oshoz, de szerintem az már túl nagy).

Érdekelne, hogy 

a) meg lehet-e hajtani a 2 db 6W-os fénycsövet az 1x15W-os vagy 1x18W-os elektronikus előtétről (ez utóbbi, ha 2x8W-osak a csövek) ?

b) ha igen, akkor sorosan vagy párhuzamosan kell kapcsolnom a csöveket (esetleg mindegy) ? Esetleg egy rajz jól jönne szemléltetésre.

c) ha meg tudom hajtani a két fénycsövet az 1x-es elektronikus előtétről, de csak a nagyobb teljesítményűt tudom megszerezni (2 db 6W-oshoz az 1x18W-os előtétet), akkor mi lesz a fénycsövekkel ? Élettertamuk hogy változik, kinyírom-e őket, stb.

Megköszönök minden segítséget. Privátban is szívesen várok válaszokat, mivel nem nagyon tudok sajnos minden nap idejönni. Az emiljeimet viszont minden nap megnézem.

Comments
zus
zus picture

Oké, megköszönök minden okosítást. A konklúzió tehát a következő:

1. Nincs két egyforma paraméterű fénycső, így a soros ballasztok kontra két párhuzamos fénycső ötlet az halott.

2. Próbáljam meg akkor Shizo kolléga ötletét egy 15W-os ballaszttal és két db SERIAL jelölésű 4-22W-os gyújtó patronnal.

3. Ha tudok, akkor szerezzek két 8-10W-os kompakt fénycsőhöz való előtétet, ez esetleg jobb, mint a kopasz ballaszt+gyújtó patron. 

4. Manapság már nincsenek és nem is érhetőek el előfűtéssel bíró elektronikus előtétek, tehát ne álmodjak a hosszabb cső élettartamról.

0

torokj
torokj picture

Szia Zus,
Műkörmös lámpa?

 

0

zus
zus picture

Dehogy ! Germicid lámpa, csak amerikás.

0

zus
zus picture

Uraim, megköszönök minden eddigi segítséget.

A lámpát szétszedve lett egy újabb kérdésem. A lámpa eredetileg 120VAC hálózatra készült. A két kis fénycső úgy lett bele téve, hogy minden fénycső elé egy 120VAC-ra méretezett ballasztot tettek. Ezek a ballasztok aztán párhuzamosan kapcsolva a 120V-os hálózattal, egy két áramkörös nyomógombon keresztül begyújtva (csövenként egy-egy dupla kontaktussal) üzemeltették az ő fénycsöveiket. Mint Shizo kolléga rajzán, csak csövenként egy-egy ballaszttal és nyomógombbal.

Kérdésem a következő lenne. Mi van akkor, ha a két 120VAC-s ballasztot sorba kapcsolom és azok után kapcsolom be a két fénycsövet sorban vagy párhuzamosan ? A csövek begyújtásához kell feszültség és áram is, ezért kérdezem. Be lehet-e egyszerre kapcsolni így a két fénycsövet és milyen formában ? Sorba vagy párhuzamosan kapcsolva ? Vagy meg se próbáljam, ha nem akarok tüzijátékot.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de elméletileg a két sorba kötött 120V-os ballaszt nem fog kiszállni az űrbe, ha 230V-ra kapcsolom őket. Már csak azért is gondolom így, mert számtalan műszer tápegységének a primerét úgy oldották meg 110/220V-os hálózatra, hogy a két 110V-os tekercset sorba kötötték vagy párhuzamosan (de még a csengőreduktor is így működik). Legfeljebb a két cső helyett egyszerre csak egyet fogok tudni beüzemelni. Ez lehetséges lenne így, vagy csak a rémálmaimban valahol ? Ismétlem: több fénycső begyújtásban nincs nagy gyakorlatom és inkább kérdezek..

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia. A Tescoban az E-hulladékgyűjtő részlegen találsz fél tonna eldobott energiatakarékos égőt, abból ki tudod termelni az elektronikus ballasztodat. A múltkor találtam fél tucat V-Tac LED égőt de mikor megláttam, hogy 3000K repült vissza a helyére.

0

zus
zus picture

Hát sehol közel s távolban nincs Tesco a környezetemben, sem pedig arrafelé, amerre haza vagy a melóba megyek. Másfelől meg, ki lehet venni a Tescoban ilyen energiatakarékos izzót anélkül, hogy a biztonsági őr nyakon vágna ?

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Hogy lehet 6000K-s melett dolgozni nem értem...

0

proba
proba picture

Sorba kapcsolt két áramkör akkor működik jól, ha minden paraméterük minden pillanatban egyezik.  Ha a két csöved nem egyszerre gyújt akkor a később gyújtón  eléggé fel fog menni a feszültség. Ha be sem gyújt, akkor meg nagyon.

1

Shizo
Shizo picture
**

15W os fojtó jó lessz oda

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Köszönöm. Megpróbálok elektronikus gyújtót keríteni, azzal gyújtanám be a cuccost. Így nem kell a glimmes gyutacs és hosszabb életű lesz a két cső (ugyanis nem ismerem az eredetüket sajnos).

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!

Az elektronikus gyújtóval csak akkor lesz hosszabb életű a cső, ha az elektronika jó minőségű, tartalmaz előfűtést a csöveknek induláskor. ( Ilyennel én csak a régi - 30 éves - Tugsramokban és régi Philipsekben találkoztam. Amiket az utóbbi 10-15 évben árultak, azokban nincs! Az mind bóvli! Amelyikkel bekapcsoláskor egyből világítanak a csövek, azok hamar kinyírják. Én maradnék a Shizo által csatolt soros kapcsolásnál egy fojtóval. Az tökéletes! Egy 15W-os 230V-os fojtó, két 4-22W-ig jó gyújtó ( Serial jelölésű, nem Single!! )és kész. Voltak kompakt csövekhez árult fojtók 6-7-9-11W-osak. Én egy ilyennel próbálnám. Már ritkán kaphatók - ezek mind kifutó (kifutott )termékek.
Párhuzamosan nem kötheted a két csövet egy fojtóra! Nem fog mindkettő begyújtani! Amelyik előbb gyújt, lecsökkenti a feszültséget az égési feszültségére, a másik így nem fog soha gyújtani.

2

zsugori
zsugori picture
***

sima pénzvizsgáló t5 eprom törlő
mec 75

0

zus
zus picture

Köszönöm, de ezért nem vennék egy gépet, hogy aztán jól szétszedjem.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Egy régi hozzászolásomban tettem fel egy rajzott ,hátha segit.üdv.Jòska .https://elektrotanya.com/content/takarekos-vilagitas

0

zus
zus picture

Szia ! Az elektronikus gyújtó milyen kapcsolatban áll a rábízott csővel vagy csövekkel ? Tehát pl. egy 2x20W-os elektronikus gyújtó az minden későbbi kellemetlenség nélkül be tud gyújtani két 6W-os csövet ? Úgy értem, hogy teljesítményre (2x6W csőfogyasztás kontra 2x20W gyújtó) elméletileg okés, de hogy nem nyírja-e ki a jóval nagyobb teljesítményű gyújtó a kisebb teljesítményű csöveket ? És mi van akkor, ha pl. 1x18W-os elektronikus gyújtóra sorba kötöm a két 6W-os csövet ? Ekkor mi a helyzet ? Se a gyújtót, se a csöveket nem szeretném kinyírni.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia zus ! Kirajzoltam a 18w-os gyári áramkört hogy lásam mit kell megváltoztasak hogy megnöveljem 22w-ra.A 3,3nF-ot növeltem 4,7nF-ra hogy minden bekapcsolásra biztosan begyuladjon.Te kell hogy egy kissebb kapacitásal kezdjed 6w-ra és ha nem gyulad be növeld  a kapacitás értékét. Ha evvel megvagy, a mâsik 6w-os csöre is tegyél ugyanolyan értékü kondit és tedd a másik csöre 6w-osra párhuzamosan csak a két végét.üdv.Jòska

0

User
User picture

Szevasz!
Szerzel a szelektív gyüjtőböl 6-9 W-os elektronikus kompakt izzót. Azoknak általában a csöve hal meg. Egyik felén a fűtés megszakad, vagy a két fűtés közötti kondi lesz zárlatos.
Arra rákötöd a fénycsövedet, mindkettőt külön külön egy elektronikára.
Utána boldog leszel, addig míg a fénycsöveidnek valamelyik vége meg nem szakad.
Üdv. M.

0

zus
zus picture

Szia ! Sajnos nincs a környékemen szelektív gyűjtő, ahonnan kukázhatnék. Így továbbra is szeretnék bővebb információt kapni a fentebb feltett kérdésemre.

0

Sponsored links