You are here

A 3120 IGBT vezérlő IC és az abban rejlő lehetőségek? (lezárva megoldva)

5 posts / 0 new
Last post
megujulo
megujulo picture

Jelenleg egy inverterfejlesztési projektbe fogtam.

felmerült lényegi kérdéseken megakadtam:

adott egy IGBT vezérlő meghajtó IC (a3120) bizonyára nem ismeretlen sokak előtt.

A gyári katalogus alapján 2A és 30V tápfeszig müködnek (általában 20-30 volt az IGBT-k türési feszültsége vezérlési oldalon)
de használhatóak +- 12 voltos vagy +15V -8 voltos megoldásokkal is.

egy ilyen IGBT vezérlőre csak egy darab IGBT köthető, vagy ezekre is lehet párhuzamosan kötni többet a nagyobb áramterhelés érdekében bázisellenállásokkal? A minőségi invertereken számos rc taggal bövül a kimeneti kapcsolás)

Több vezérlő hazsnálata azonos oldali meghajtásban, a meghajtó oldali ledek esetében mi a célrevezetőbb?

1.párhuzamos ellenállásos kapcsolások (minden IGBT saját vezérlővel müködik párhuzamos kapcsolásban.
2, párhuzamos ledmeghajtó kapcolás egyetlen soros ellenállással Minden IGBT saját vezérlvel de azonos forrásmeghajtással müködik.
3. soros kapcsolás egyetlen soros ellenállással? Minden IGBT saját meghajtással de soros ledvezérléssel müködik.

mennyire van értelme a csatolt kapcsolásban a kiegészitő tranzisztoroknak? (NPN és PNP) egyáltalán szükség van e ezekre a tranzisztorokra, hiszen önmagukban is képesek elvezérelni a IGBT feteket?

Megoldva!
A kapott instrukciókat követöen alapvetöen súlyos aggályaim merültek fel, immár bizonyithatóan a HP invertereivel kapcsolatosan.

4 évig kutattam a problémára és ma oldododtt meg, azzal hogy a gyártó szándékosan nyujtotta meg a kikapcsolási időt, azzal lassitva a lekapcsolást. hivatkozva a miller effektus hatás által kiváltott belső tehetelenségét AZ igbt GATE ELLENÁLLÁSÁN.

Ugyanakkor ezt a feladatot hibátlanul oldja meg a negativ előfeszitett -8 voltos tápfeszültség az A3120 HASZNÁLATÁBÓL FAKADÓAN.

ezzel azt tudta elérni a gyártó hogy névleges határon induktiv eszköz az IGBT-ket alassu lezárás és kapacitiv töltöttsége révén átlövésbe tudta vinni, azaz adott esetben zárlatba tudja kergetni az inverter önmagát.

File attachment: 
Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Remélem, az alábbi dokuben kapsz néhány választ:
https://kr.everlight.com/wp-content/uploads/2021/02/EL3120-Application-N...

1

megujulo
megujulo picture

Még 1 észrevétel:

a chip 10000 herzig dolgozik. feltehetően alkalmatlan lehet igbt vezérlés meghajtásra 90000 herzes frekvencián?

Ugy találtam ezt kifejezetten smps modulált jelmeghajtásra tervezték kifejezetten inverteres alkalmazásra ahol a hajtófrekvencia az IGBT ki és bekapcsolására 6-8 ezer herzes tartományban kapcsol és azt modulálja a szükséges 50 herzes szinuszgörbéhez.

Jól sejtem?

Üdv még 1 szer.

Attila

0

megujulo
megujulo picture

Szia Jaca!
Olvastam tanultam és le vagyok döbbenve.

a HP inverterben található meghajtó és áramkörei visszhangban sincsenek az alkalmazott IGBT paraméterekkel (itt az erdeti és gyári IGBT re gondolok)

Mint tudod rendszeresen széthullanak, adott időközönként. az általad küldött anyagot alaposan áttanulmányozva és végigellenörizve azt tapasztaltam, hogy a gyár maga az IGBT-re sokkal nagypbb kapuellenállás alkalmazott.

értékelve a miller hatást, viszont ez terheléses müködés esetén mindamellett hogy csökkenti jelentősen amiller hatást, ugyanakkor késedlembe esik a lezárási folyama tis ezzel arányosan, azaz ha nincs jól kiválasztva a gate ellenállás, akkor vgy nyita (zárva marad) a IGBT vagy lasabban zár le (old ki) ezzel viszont bekövetkezik az átlövés, mint jelenség.

Ez pedig a fetek felesleges hevülésével és halálával is járhat.

Az én invertereim mindg jelentős telejsitmény esetén szálltak el vagy bekapcsoláskor, mikor még nem alakul ki a védő -8 voltos feszültség.

tapasztaltam azt is hogy a meghajtó trafó kimenetie elrohadtak és a rossz érintkezés tette bizonytalanná a kapcsolást.

szóval most hogy alaposn megismertem a a3120 chip tuajdonságait a küldött leirásod alapján, kiderült nem is olyan egyszerű ezeket összeállitani. Ha több az IGBT ujra kell számolni a gate ellenállásokat ami nehezedik több párhuzamos kapcsolás esetében.

Mindamellett ki kell keresni a katalógusadatokból a pontos kaacitiv értékekekt, a biztos lekapcsolási müködés érdekében.

Most értettem meg milyen jelentőséggel bir ha a negativ ágra egy lezáró diódát vagy ezárásra müködő tranzisztort is alkalmazunk.

Ahogy átszámoltam az adatokat, ugy néz ki hogy a gyári inverter esetében az 2700 watt telejsitménnyel rendelkezik de valjában olyan 1800 watt körül a lezárási folymatok beleesnek apiller hatásból fakadó bizonytalan müködési tartomnyba.

Az eredeti ellenállások ugyanis 34 ohmosak.de a adatok alapján 12 ohmosnak kellen lennie.

a mükdési frekvencia is érdekes, mert a chip 10000 herzig müködöképes, és a jelformálás az áramkörben 8400 herzen zajlik.

Ha jól számoltam akkor ez az áramkör valójában kb 2000 watt ohmos terhelésre tervezett alapesetben és zavarokat okozhat az induktiv terhelésből fakadó visszalövés.

Ez ad magyarázatot arra hogy miért nem hullott széjjel a sütő alatt (2100watt) de miért hullott szét induktiv villamos motor alatt (1700 watt)

szerinted lehetséges, hogy maga a gyártó, mivel ezt rackben pc táp használatra tervezte 5-7 perces üzemre, és nem folyamatos egésznapos üzemre, igy annak folyamatos használata, a magas terhelés jellemzően folyamatossága is oda vezet hogy a IGBT tulmelegszik, és ezzel is csökkentve a szétkapcsolodási időt, az IGBT széthullik?

A gyári hütés 60 fokos vagy kicsit tőbb teljes terhelésnél, de gondolom szigetelés ide , teflon oda, a maghömérséklet ennél is több.

Igy a véletlennek tünő széthullás lehetséges oka a tulterhelés, v agy a pontatlan tervezés, pontosabban a szándékos határértékre tervezett terhelés?

vagy eleve ugy alakitották, hogy ezt ne is használják másra? csak PC asztali tápok meghajtására?

szerinted ha pontositom a IGBT gate ellenállást a számolt értékre, javulhat a helyzet?

Ugyans minden egyes alkatrészt megvizsgáltam, a gyanus elkok mind lecserélve, az összes érintkezés furatgalvanizált átvezetés ellenörizve, a IGBT tápok terhelésesen ellenürizve, tehát nincs semmilyen hibás alkatrész, de mégis széthulottak az IGBT-k véletlenszerüen rendszerességgel.

Üdv Attila

 

0

megujulo
megujulo picture

szia! rettenet köszönet, piszok sokat segit! minden benne ami erről hiányzottí

Üdv és szép napot Attila

1