You are here

4 vezetékes PC ventillátorok vezérlése - nem tudom ezeket maximális fordulatra bírni! (Megoldva.)

19 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Előre elnézést kérek, ha a probléma túl triviális lenne, csak engem készített ki a kánikula. A helyzet a következő:

Az évek alatt összegyűlt néhány "INTEL" márkajelzéssel, csili-vili holografikus matricával ellátott, 4 vezetékes, processzor hűtőventillátor. A kérdéses típusok pontosan:

E33681-001, 12V, 0,20A
E97378-001, 12V, 0,17A
C91988-002, 12V, 0,28A

Építeni akarok egy készüléket, melybe műszaki megfontolásból kiemelkedő minőségű hűtést kell majd rakni, és a választás a fentebbi processzorhűtőkre esett (pontosabban a két kisebb méretű típusra). Miután bevizsgáltam a fentebb megnevezett példányokat, meglepődve tapasztaltam, hogy az emlékezett leírások ellenére szabályozás nélkül csak kb. negyed teljesítményen futnak (nekem csak a maximum kell).

Újra utánanéztem a neten, de nem lettem okosabb a témában. Gondoltam mindenképpen igénylik a PWM jel tüskéit - hát megkapták - de csak azért se! Minden jelet szkóppal ellenőriztem, nem maradt ki felhúzó-ellenállás, nem gerjed a labortáp, stb.. Mind a 3 meglévő példány kb. a névleges teljesítmény negyedével fut - melyet szép proporcionálisan le lehet szabályozni a PWM vezérléssel a totális minimumra.

Megvolt a GOGGLE, meg a csehországi pókember (Pavouk) hiánypótló cikke, de sehol nem leltem rá, hogy hogyan bírjam ezeket a ventillátorokat  maximális fordulatszámra. Mivel 3 hasonló típussal is ugyanaz a baj, így nem valószínű, hogy egy hibás készülékkel van dolgom.

Találkozott már valaki ezzel a problémával? Van valakinek valamilyen ötlete a témában?

sad
---------------------------------------------------------

laugh Végre fény derült a probléma forrására!

Ezek a mai fejlesztők mindent megtesznek hogy túlkomplikálják az élet egyszerű dolgait! Már négy vezeték van a ventillátoron, tápfüggetlen a fordulatszám vezérlése, független fordulatszám-jel is jön az alaplapi vezérléshez (melynek minimum 3 hőszenzor jele áll a rendelkezésére) - de a ventillátor motorjába is kellett egy hőszenzort integrálni a műszaki érzéketlenségben szenvedő, mérnök-menedzser szakot végzett, szilikoncsöcsökkel táplált, koraszülött pitenyomóknak. (Ezt a tényállást minden kétséget kizáróan leleplezte a 2 kW-os betyárcsimbók-szárítóm negyed perces behatása.)

Ez még nem is lenne olyan nagy katasztrófa, ha a közösítés a megfelelő függvény szerint működne, pl. leszabályzás esetén felülvezérelné a fordulatot, ha forró lesz a környezet - de nem!

A beépített hőmérő szubtraktívan hat a külső vezérlés jelére - tehát hiába van szabvány szerint maximumra állítva a jel, szobahőmérsékleten csak negyedére engedi a belső vezérlés a teljesítményt. Ez nem túl praktikus, hisz a forró hőcserélő tuskót általában a ventillátor után szokják rakni, így nem lehet elérni a maximális hűtőteljesítményt. Egyéb alacsony hőmérsékletű alkalmazásokban (pl. hűtőszekrény belseje, szellőztetés, stb.) is csak gond van az ilyesmivel.

Megoldási kísérlet:

Tehát az van, hogy ki kell iktatni az kerékagy-motorba rejtett szenzort. Természetesen korrekt eljárással nem szétszedhető konstrukciójú a motor, de egy SMD üvegalkatrész látszott ki a 3 milliméteres résen. Mivel már láttam PTC-t ilyen tokozásban, ezért laparoszkópiás műtéti eljárással leforrasztottam a kérdéses alkatrészt - melyet az állandó mágnessel szerelt armatúra azonnal berántott egy teljesen hozzáférhetetlen helyre. surprise

Klasszikus példányoknál egy zégergyűrűs rögzítés tartja a propellert, mely eléréséhez csak a típusfeliratot tartalmazó matricát kell tönkretenni. Ennél az innovatív típusnál viszont ilyen nincs. Mivel már úgyis lemondtam a cuccról, így nekiálltam erővel lehúzni a propellert - és ez sérülésmentesen sikerült is - bár ez inkább kivétel és nem szabály. Eltávolítottam a beesett alkatrészt és kipróbáltam a cuccot.

A motor néhány erőtlen fordulat után bedöglött, de legalább az áramfelvétele végre elérte a névleges értéket. Ez a félsiker viszont a cél IC zárlatba égését jelentette. crying

A leforrasztott alkatrész ugyanis nem PTC volt, hanem egy 14,3 voltos zener-dióda! A gyártó ugyanis egy bemeneti diódát tett a fordított tápfesz megakadályozására, de tisztes szűrőkondira már nem tellett utána, ez helyett egy zenerrel védte az elektronikát a feszültségtüskéktől!

Most már bátran nekiállhattam szétberhelni az egész motort, ami most kivételesen mechanikai károsodás nélkül sikerült, így az elektronikai panel mindkét felén hozzáférhetővé vállt. Így most már nincs akadálya a további kutatómunkának a hőszenzor hatékony eltávolítását illetően.

Ahogy a híres filmsorozat második epizódjában a főtitkár úr szájából elhangzik: "A győzelemnek sajnos mindig ára van!"

Legalább a többi ventillátor használhatóvá lesz téve a szerzett tapasztalatok alapján.
cool
 

Comments
agressiv
agressiv picture
*

hogy az emlékezett leírások ellenére szabályozás nélkül csak kb. negyed teljesítményen futnak

Ezt mire alapozod? Van egy meghatározott maximális fordulat, amit, ha elér, akkor tudja, amit tudnia kell. Ha a PWM lábát lógva hagyod, maximális fordulaton forog.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Igen "agressiv" - elolvastad az elméletet. Ez a topik viszont az alkotói gyakorlatról szól és arról, hogy nem minden működik az álmoskönyvek leírása szerint!

A leírásomban megfogalmazott kategorikus kijelentéseket laboratóriumi mérésekre alapozom. Egy 70 fordulat/s -ra specifikált ventillátor ha 35 alatt megy és csak negyede az áramfelvétele a matricán feltüntetett értékhez képest - nos, szerintem elég egyértelműen leszabályozott.

0

agressiv
agressiv picture
*

Magam terveztem ventilátorszabályzót, ami fordulatot képes fixen tartani, ráadásul már többezer ventilátor megfordult a kezeim között, szóval a gyakorlatban is tudom mi az ábra.

Az intel ventilátoraira ráírt specifikációkat nem kell komolyan venni, ugyanis függően attól, hogy milyen processzorhoz "tervezték" változhat a fordulatuk, de szinte mindre ugyanaz van ráírva. Másik lehetőség még a beépített hőmérő szenzor, de a lógva hagyott PWM mindnél maximális fordulatot eredményez, ez a szabványban is benne van. A PWM frekvencia, ha jól emlékszem  21 és 29KHz közötti lehet, de én 31.25KHz-es PWM-et használok a PIC sajátosságai miatt (32MHz/1024) és még nem volt ventilátor, aminek gondja lett volna vele.

Amúgy bármilyen készüléket is tervezel, hanyagolnám ezeket a ventilátorokat, pláne használtan. Ha jó cucc kell, itt érdeklődj ezek felől, ha mennyiséget veszel biztos meg tudtok egyezni.

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Már kettő éve használok négyvezetékes Intel ventillátorokat a saját hűtőtönkjükkel, amelyek "selejt" szerver gépekből származnak.
A négy vezeték: Vcc, GND, Sebesség visszajelzés (Tachometer), fordulatszám szabályozás (PWM speed control)
Ezekből szín szerint a fekete a negatív a sárga a pozitív pólus 12V DC-vel táplálva. Ekkor a ventillátor maximális fordulaton pörög, habár nálam szabályzás nélkül így az áramfelvétele a 0,42 A helyett 80-90 mA. A zöld vezeték a sebességszabályzó, és a kék a sebbesség visszajelzés vezetéke.
Ezek a ventillátorok nem bronzcsapágyon dörzsölődnek, hanem golyóscsapágyon teljesítik feladatukat, tehát a csapágy élettartama jóval több, mint ahány évente "jobb helyen" lecserélik a szervereket. Mellékelem a maradék harmadik beépítetlenről a képet. 

üdv
RTZ

1

AzzA
AzzA picture
*

Csak hogy értsem, szabályzás nélkül max fordulaton 80-90mA, ha meg PWM szabályzod akkor 420mA ? frown
Vagy ha nem szabályzott akkor 420mA, és PWM szabályozva meg 80-90mA-t tudsz mérni ?
Ezt a fals mérést jobban el tudom képzelni a műszer miatt.

 

0

RTZ
RTZ picture

Csupán az érthetőség miatt! frown
A mellékelt fotón látható 12V 0,42 A felirat az öntapadós, csapágyházat takaró cimkén látható. Hogy ez a valóságban, életszerűen  mennyiben felel meg a valóságnak, nos ezt sohasem mértem, mert az általam tervezett felhasználáshoz nem volt szükséges, mivel a fordulatot nem akartam semmilyen irányban szabályozni, állandó fordulaton kívántam hűteni vele a lehetséges legmagasabbnak tapasztalható fordulaton.
Azt, hogy most lemértem az említett fekete és sárga vezetékeken a szabályzás nélkül felvett DC áramot, ez csupán tájékoztatási céllal tettem és kizárólag a képen látható ventillátorra vonatkozik. Egyébként mindenkinek szíve joga azt képzelni a mért eredménybe, amit óhajt! smiley

üdv
RTZ

0

AzzA
AzzA picture
*

Nincs több kérdésem, már minden világos. crying

1

proba
proba picture

És láss csodát a jelzett ventillátorok is negyed teljesítményen futnak....Valahonnét ismerős az arány....

1

Julian
Julian picture

Szia!
Lehet, hogy csak a meleg beszél belőlem, de:
"Az évek alatt összegyűlt néhány "INTEL" márkajelzéssel" vs. "műszaki megfontolásból kiemelkedő minőségű hűtést kell majd rakni".
Számomra a kettő üti egymást.
Szerintem neked sem véletlen gyűlt össze néhány darab.
Szóval lehet, hogy a probléma megoldása minőségi hűtő vásárlása lenne.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Julian írta:
"Szerintem neked sem véletlen gyűlt össze néhány darab."
Válasz:
Hát éppen ez az - ezek a ventillátorok már mind kiszolgáltak egy PC-ben az elhasználódás legcsekélyebb jele nélkül!

AzzA pedig nagyon kíváncsi:
"Inkább azt kellene tudni elsőre mit akar hűteni."
Válasz:
Nem kell tudni a feltett kérdés megválaszolásához! De annyit elárulok, hogy egy 20 amperes nagyfrekvenciás IGBT híd és hálózati egyenirányító hűtését kell megoldani egy könnyű és kis méretű kézi készülékben, melynek tegnap fejeztem be a kapcsolási tervét. A vezérlő elektronikája 12 műveleti erősítőt fog tartalmazni néhány más cél IC mellett. A maga nemében a világon egyedülálló készülék lesz (ha a kínai fejlesztők nem előznek meg).

A készülék tervét már 2011 óta dédelgetem. 2013-ban vásároltam 70 euróért egy hatalmas ferritmagot is hozzá, de most végre nagy szellemi impulzust érzek a megvalósításához. Jelenleg válogatom hozzá a fontosabb komponenseket. A végső forma megvalósításának sajna csak 2023 folyamán fogok neki látni leghamarabb, ha egyéb gondjaim nem akadályoznak meg benne. Előtte előtanulmányként (nagyon remélem) egy önmagában is használható részegysége fog elkészülni.

P.S.
blush Nagyon meghitt családias érzületet nyújt, hogy teljesen hülyére vesztek és kigogglizzátok nekem azt a weboldalt amiről már a kérdésben említést tettem, meg frekvenciaértékeket javasoltok betartani, stb., de negyed órával a kérdés kiírása után leesett, hogy mi okozhatja a problémát, amin már két napja törtem a fejem!
enlightened
A megoldás egyáltalán nem triviális és nagyon prózai!
wink
Na agyaljatok még egy kicsit és holnap szabad lesz a gazda!
 

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne szívd mellre, nem nézett senki hülyének. Ha leírtad volna, hogy  25kHz-s PWM jellel hajtod ahogy írják a neten, más irányban indultunk volna. 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Kedves Jaca - már a "Pavouk" oldalán is írják a javasolt PWM frekvenciát, tehát csak a topiknyitó utolsó előtti bekezdését kellett volna figyelembe venni ahhoz, hogy ráébredjetek, nem másokkal akarom kigoogliztati a szabadon elérhető információkat.

0

AzzA
AzzA picture
*

A jelző, hogy minőségi egy szubjektiv kifejezés. Ami neked az, vagy neki, az másnak lehet nem.
Mi javítunk pár terméket ahol műszaki megfontolásból kiemelkedő minőségű hűtés van, de arra szerintem te sem gondolsz miből áll össze.

Inkább azt kellene tudni elsőre mit akar hűteni.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha eddig alacsonyabb frekin próbálod mint az ajánlott 25KHz, akkor próbáld meg az ajánlott frekin.

Jaca most te jössz wink

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha eddig magasabb frekin próbálod mint az ajánlott 25KHz, akkor próbáld meg az ajánlott frekin.
laugh
Bocs, Transzduktor,  a meleg miatt van! 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
https://www.electroschematics.com/4-wire-pc-fan/

  • PWM frequency: Target frequency 25 kHz, acceptable operational range 21 kHz to 28 kHz

A fan_tach jellel nem kell foglalkozni, az csak visszajelez,  hogy mennyit pörög, meg hogy pörög-e egyeltalán. A pwm frekije viszont lehet lényeges.

http://www.pavouk.org/hw/fan/en_fan4wire.html

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha adsz neki tápot és pwm szabályzod, annak menni kell.
Annak nézz utána mekkora frekin mennek gyárilag azaz az eredeti beépitett környezetében.

Megnéztem, 25KHz

0

Sponsored links