You are here

42LG5000 háttérvilágítás 50% és zúg kép nincs!

17 posts / 0 new
Last post
Jácint
Jácint picture

Tiszteletem!

Adott ez az utcáról mentett 42LG5000 TV. Azért hoztam be mert pár házzal lejjebb a gazdája kirakta! Szeretném megmenteni, mint majdnem minden régi számítógépet, ami a kezem ügyébe keveredett valaha. :-)

Tehát a hibajelenség a következő!
A TV-t feszültség alá helyezve a TV bekapcs. gombja világít. Ha megnyomom a bekapcs. gombot, akkor az eddig világító led 3x felvillan erősebben és a TV-n bekapcsol a háttérvilágítás, majd 1mp múlva a háttérvilágítás fényereje kb. 50%-ra esik vissza és csak zúgás hallható. Kép nem jelenik meg ez idő alatt, előtt vagy utána.

Amit megvizsgáltam!
A TV hátulját levettem. Tápegységet szemrevételeztem, a kondenzátorok nem púposak, de ettől még lehetnek akár rosszak is egyes tagjai a tápegységnek.
A TV-t bekapcsoltam megint és a két CCFL inverter közül a bal oldali(azt hiszem MSTER-nek hívják), zúg-sípol. De nem kizárt hogy a jobb oldali is!

A feszültség értékeket lemértem STBY üzemmódban is és bekapcsolt állapotban is. Részleteznem.
    A 16.5V feszültség STBY állapotban ~15.3V, amikor bekapcsolom a Készüléket és a háttérvilágítás inverterek bekapcsolnak, akkor megjelenik a 16.5V. Ha a master(bal oldali) inverter    tápegység felőli csatlakozóját leveszem, akkor alaphelyzetben(STBY) 15.3V-ot mérek és bekapcsolás után is (amikor az invertereknek dolgozniuk kellene) 15.3V marad!
A tápegységen mérhető többi feszültség, 12V megvan, 5.2V az 5.08V
A POWER_ON 3.3V bekapcsoláskor.
Az inverter 24V-os feszültsége is megvan.

További mérések!
Bekapcsoláskor amikor az inverter megy és zúg, a csatlakozóján a BAI lábon megjelenik 3.3V.
INVON/OFF: 5V
PwM-DIM: Nem mértem :-(
ERROR: 0V

Kérdésem, hogy az inverter panel beleszól e abba, hogy a tápegységnek a 16.5V-os leágazása csak 15.5V?
Az inverter panel hibája befolyásolja-e azt hogy nincs kép 50%-os háttérvilágítás mellet sem, vagyis letiltja e a mainboardot a hibás inverter panel?
Az inverteren lévő ERROR láb értéke hány Volt?
Kikerülhető-e az inverter? Mert ha igen, akkor LED-essíteném a háttérvilágítást! Kis Orion TV-nél csináltam és bevált.

Köszönöm!
Jácint

Comments
agressiv
agressiv picture
*

A Tv indulása normális és az inverter zaja is, ezek már csak ilyenek. Az, hogy nincs kép lehet a kijelző hibája, vagy a mainboard "fagy le" indulás közben. Esetleg próbálgathatod váltogatni a  csatornákat, vagy a HDMI bemenetre jelet adva és a bemenetet váltogatva esetleg kiderülhet, hogy a main jó és a kijelző hibás, ha közben a fényerő változik.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Mérjůnk !
Pl . az ELKO-kat ! ( ellenállás
,kapacítás,esr)

0

mosomedve
mosomedve picture

Sajnos számtalanszor olvasom, hogy a készülék javitását a kondenzátorok cseréjével kezdik egyesek. Mintha ez általános megoldás lenne minden bajra! Az elméleti tudás hiányát, rendszertechnikai ismeretet nem fogja potolni az, hogy a kondi cseréje megoldotta a problémát. Ilyenkor kerül szembe az ember gyereke, hogy nem csak elkokbol áll a világ!
A kollégának igaza van, mérni, mérni, mérni!! Itt nem az esr tulajdonságokra gondolok, hanem a rendszertechnikai mérésekre! És van ahol nem elég egy multiméter, komyolyabb berendezésekre is szükség lehet. Persze csak akkor, ha tudja az ember mit és hol kellmérni. Aki a mosogépet meg tudja javitani nem biztos, hogy a tévével is boldogulni fog. Annak könnyü, aki kellö alapismeretekkel bir a szakma mineen területén és nem fog megakadni egy komolyabb berendezés javitáse esetén sem, mer fel van vértezve olyan ismeretekkel, amivel el tud indulni egy eddig még nem látott készülék javitásával.
Szoval huzzanak bele, akik komlyabb készülékek javitásának is neki mernek fogni! Sok a tanulni való!
László

5

mosomedve
mosomedve picture

A mellébeszélést félre téve: nem a háttérvilágitásnál lesz a probléma. Fél háttérfénynél is lenni kell képnek! Ameddig az nem áll helyre ne is foglalkozzál vele. Alaplapon tessék mérni, ellenörizni.
László

3

m_stuart
m_stuart picture

Már pedig minden rendes javítás az elkók esztétikai szempontból való osztályozásával kezdődik. wink
Tanulás!? Ehhh... Csak megzavarja az ember gyerekének a világlátását.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sajnos a legjobb tanítomestereink inkább csak olvasgatnak, mióta ámokfutásba kezdett két tanyatagunk, akik hála az égnek már nincsenek itt.

0

m_stuart
m_stuart picture

Csapágyas lesz az a masina!

0

Jácint
Jácint picture

6202-es csapágyat próbáltam, nem jó hozzá, még keresgélek!

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia László!

Igazad van, az elkók cseréje nem megoldás mindenre, de az esetek több, mint 50%-a azokból ered, ezen az arányon sokat csökkentettek a túlhajszolt háttérledek. Ha valakinek van szkópja, könnyen meg tudja mérni, hogy igényel-e elko cserét egy táp, de az nélkül, mivel igen kicsi befektetés, érdemes kicserélni, hogy legalább az ne vezessen félre. Ez kb olyan, mint egy mosógépnél a szűrők tisztasága. És hiába mér valaki megfelelő tápfeszültség értékeket, ha bekapcsoláskor az elkókban kevés az energia az induláshoz. Egy mosógép és egy LCD TV közt pedig nem nagy a különbség, ha egy képcsöves TV-hez viszonyítjuk őket :)

Üdv: Egy másik Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Mosómedve !
Előre bocsátom , hogy a tv-t , csak kívülről nézem .
A világ legegyszerűbb dolga az ELKO mérésével kezdeni . Egy multiméter és egy kapacítás-ESR mérő kell hozzá . Akár kiforrasztva , (mint több kolléga ajánlja ) akár beforrasztva , mint ahogy én ajánlom . Szerintem .

0

mosomedve
mosomedve picture

Azért zug, mert a main lapról a vezérlés csak fele, dimmelés, ha nincs kép, akkor biztos, hogy a main lap a hibás. Először a képet kellene helyre állitani és akkor szerintem a háttér világitás is helyre fog jönni.
László

0

Jácint
Jácint picture

UPGRADE!

Jelentkezem!
Az elkókat frissítettem! ESR mérőm nincs(még) így nem vesződtem a "kiszed, kapacitást mér, ha jó visszaforraszt" munkafolyamattal, hanem lecseréltem az összes elkót LoESR tip-ra. Majd ti megmondjátok jól tettem-e!

A hiba ugyanaz maradt, bekapcsolásnál egy rövid ideig teljes háttérfény majd zúgás és visszavesz a háttérvény!
Viszont!

Hogy megtudjam, hogy a mainboard működik e valamennyire, a scart bemenetre DVD lejátszót kapcsoltam. Az INPUT gombot nyomkodva egyszer csak felüvöltött a Kowalszky meg a Vega! :-) Tehát a main az jónak látszik, félig (hang van kép nincs). Ja még ide tartozik, hogy amikor megjött a hang akkor érdekes módon a háttérfény is megjött, csak most nem zúgott hanem sípolt! Szar lesz ott az inverter!

Akkor megbontom a T-con panelt és megnézem hogy ott mi van! :-)
Tiszteletem a Szakiknak!
Jácint

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Gondolom nem véletlenül dobták ki annak idején ezt a készüléket. Én annak idején mondtam, hogy amíg nincs kép a kijelzőn a háttér nem fog teljes erővel működni. Mivel a proci ekkor már kap vezérlő jelet, hangot és videót, a rendszer felpörgeti a háttér fényt. Hogy miért nincs kép az lehet t-con hiba, de még LVDS meghajtó áramköri hiba is. A t-con mérés sokat fog lendíteni a hiba behatárolásán. Ellenőrizni a t-con összes segéd tápfeszültségét illetve annak meglétét. Lehet hogy a kijelző zárlatra dolgozik a DC-DC konverter, ami azonnal letilt ha ezt tapasztalja. Ellenőrizni lehúzott TFT LVDS kábelek mellett!
László

1

Jácint
Jácint picture

T-CON!

Letöltöttem a leírását ennek a panelnak! Le is szedtem a lefogató lemezt és  belenéztem belemértem! A doksi nem tartalmazza a mérési pontok leírását, ezért a tápfeszt mértem le ami mainból jön 12Vrendben megvan a mérőponton amit a nyákon olvastam! További mérendő jelek feszültségek? Leakasztottam a szalagkábeleket a panelről, egyik oldal másik oldal, de félkép sem volt!

Jácint

File csatolás: 

0

mosomedve
mosomedve picture

Erről beszéltem! Ha valaki nincs teljesen tisztában egy rendszer működésével, tanácstalanul áll egy probléma előtt. Ahhoz hogy egy TFT felület működjön a vezérlő jeleken kívül alap feszültségekre is szükség van. A 12 V az a panel bemeneti feszültsége, de ezen kívül még legalább 4-5 feszültségre is szükség van! A processzor 3,3V a RAM, 1,2-1,8V, a TFT fetek munkaponti feszültségei: 3,3V, -5-6V, 15V, 25-33V. Ezek hiánya is okozhatja a kép hiányát. Mérni! Mérni! Viszont ha valaki nem tudja mit kell, akkor ez nem sok segítség.
László

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

A zúgást tényleg a dimmelés miatt adja az inverter, mikor nincs jel a main mindig dimmeli a háttérfényt. Tehát ez a hang normális dolog.
Kép valószínűleg azért nincs mert a t-con feszültségei nincsenek rendben. Lehet egy zárlatos smd kondi a t-con vagy a kijelző panelen. (az szokott lenni ezeknél)
Tehát mérj feszültségeket a t-con panelen. Ha nincsenek meg, akkor kikötött kijelző szalagkábelekkel ismételd meg a méréseket.

1

Sponsored links