You are here

455kHz/10,7Mhz jeladót keresek rádiókészülékek javításához

11 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Üdvözlet Mindenkinek!
Egyre több 20-40 éves készülékeket hoznak javításra, melynek helyreállítást kérik tőlem. Ezek még hagyományos KF rendszerrel rendelkeznek, 455kHz és 10,7Mhz középfrekvenciás fokozattal. Ezeket át- vagy vissza kell hangolni az eredeti állapotára. Sajnos sokszor a KF fokozatot is elhangolják. Ezen fokozatok visszaállításához keresnék olyan kis kézi készüléket, melyen lehet kapcsolóval állítani a két frekvenciát. Olyat képzelek el, mint egy jó vastagabb ceruza, melyben esetleg benne van egy elem is. Nem tudom érthető volt-e. Nem szeretnék egy asztali műszert, csak erre a célra alkalmas kis kütyüt. Csinálni is lehetne, de ha már van készen áldoznék rá. László

Comments
Kari
Kari picture
*****

Szia Laci!
A szimpla 2 frekis oszcival a gond ott lenne, hogy a KF-ek erteke azert elegge valtozatos-ha kicsit öregebbel talalkozol-igen sokfele lehet; azt szignal nelkül lefedni gyakorlatilag lehetetlen, ammeg egyebkent is egy szervizesnek sztem alapbol kellene, hogy legyen.
(Epp megy egy EMG 1166B,TR-0501 hirdetese a vateran/TeszVeszen: ezt pont erre szabtak!_semmi közöm az eladohoz..)
Kari

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Bár nem jelentkezel, de a teljesség kedvéért leírom, hogy a piros dobozban nem 10.7 MHz-re készült oszcillátor van, hanem egy TV javításhoz készült "csíkgenerátor" van, amelyik a TV VHF 1 csatorna környékén ad ki jelet, és a TV képernyőjén fekete-fehér csíkokat ad antennáról, és 1 KHz körüli hangot a hangszóróból. Ez még a TV hálógenerátor előtti időkben készülhetett, hogy lehessen javítani akkor is, amikor TV adás nem volt.

0

mosomedve
mosomedve picture

Köszönöm a hozzászólásokat. Még nem döntöttem, hogy rendeljek-e egy szignál generátort vagy csináljak egy kis tokba épített kétfrekvenciás generátort. Igazán csak a két dedikált frekvenciára kell csak.
László

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Valamikor készítettem magamnak ilyet, mint amit keresel, ugyan ilyen célból. 455 KHz-es kvarc oszcillátorral működik, és úgy emlékszem, hogy a kimenetre tettem osztót is, hogy tudjam csökkenteni a jel nagyságát. Arra nem emlékszem, hogy 10.7 MHz-re is csináltam-e, de ma megnézem, ha érdekel.

Szerk: Ezeket én még a 70-es években készítettem:

1. 465 KHz-es oszcillátor  OC615 tranzisztorral KF hangolásra

2. Oszcillátor 10.7 MHz-re, a kimenő jel egy multivibrátorral modulálva, hogy akár hallható is legyen

3. Három darab Cmos IC-vel TV (talán) konvergencia beállító műszer is (A rajza is meg van, Funksau 1978). Úgy emlékszem, hogy valamelyik TV csatornán ment, (Vagy KF-ről?) és erről javítottam TV-t, amikor nem volt adás.

File csatolás: 

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Formasu!
Ha esetleg valakit érdekel:
A TV hálóábra generátor teljes leírással megjelent a HE 92/6. számában.
Letölthető innen:
https://mandadb.hu/tetel/514388/Hobby_elektronika_926_reszlet
Üdv
Tamás

File csatolás: 

1

braunv
braunv picture

Szia! Sajna nem minden estben a vasmag elcsavarása okozza a félrehangolást ! A kapacitások is igencsak megváltoztassák értéküket és ebben az estben nem igen lesz a dolog sikeres ! Azok KF tekercsek amelyeknek az alján van kis méretű csőkondenzátor azoknak a fegyverzete néha eltűnik !
Ha nem sikerül a vasmaggal a hangolás akkor valószínű ez okozza ! Üdv! 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az URH-hoz autós transzmittert (87,5-108 MHz)használok, rákötve egy hanggenerátort.
Hanggenerátor helyett jó a pendrive-re felvett hangfrekis jel is
Az enyémen van 3,5 mm- jack bemenet, kínai boltban 2e Ft

https://mindentolcson.hu/Profi-DUAL-Fm-transmitter?gclid=Cj0KCQiAtvSdBhD...

http://electronbunker.ca/eb/SignalGen455.html

Bálint

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Egy RF Szignálgenerátorral többre mennél.

Tóni

2

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Kizárólag 455kHz kevés lesz, 465kHz kf-el is találkoztam már jellemzően a csöves készülékekben. Valamilyen, legalább 30%-os AM modulációrol is érdemes gondoskodni, ez nagy segítség a hangolásnál. Az modulátor és oszcillátor köröket is hangolni kellene, ahoz már szignál generátor járna.

0

kferi
kferi picture

0

Sponsored links