You are here

555-ös időzítő kérdés (LEZÁRVA) ...

20 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello! A Hobbielektronika oldalon találtam egy 555-ös 7mp-es időzítőt, amit már 2x újraépítettem és egyszer sem kelt életre. Az 555 nincs lemérve, de már a második darab, hátha az volt a gond az elsőben, de nem. A többi alkatrész hibátlan, illetve a 2 dióda egyforma 1N4001, mert 1N4148-as nincs itthon. Eddig akármikor dolgoztam 555 IC-vel, 3-4 próbálkozásra jött csak össze, pedig nem egy bonyolult kapcsolás egyik sem és a kötések is jók voltak, mégis csak a sokadik IC-vel működött (mind új volt)... de ezek alapján úgy tűnik, hogy mindig az IC-vel volt a gond. Ez a kapcsolás működik így ahogy van? https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=19177 Ha igen, akkor feladom, akkor csak ennyi volt a kérdés, hogy csak nálam nem megy-e. Aki ott megépítette 1 ember, neki sem ment, míg a tervező a saját tervezőprogramjára hivatkozott csupán, hogy abban működik.

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Elvileg működnie kell. A kondenzátor helyére tegyél egy potmétert a 12V és a 0 közé, kimenete a 2-es 6-os lábon legyen. Az R1-et vedd ki. Ha tekered a potit, 8V-nál kell lemennie nullára a kimenetnek. AZ 5-ös lábon 8V-ot kell mérni.

A második rajz a Nagy Könyvből van kimásolva. (Tietze - Schenk)

File csatolás: 

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha Proli007 volt az elkövető, akkor jónak kell lennie látatlanban. De egy ilyen 555 nem atomfizika, nem olyan sok hibalehetőség. A nem működik is tág fogalom.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Átforrasztottam, ahogy javasolták, úgy sem ment, harmadszor már nem kezdem nulláról, inkább a nem 555-ös változatnál maradok, abban jobban bízom, mint ebben (kevésbé érzékeny alkatrész). Ez csak időrabló... és a választ már megkaptam, hogy a rajz volt rossz, így meg lehet már az 555 sem jó, tehát oda-vissza forrasztgatással is csak egy 'talán' lesz a végeredmény bizonytalan állapotú alkatrésszel.

Köszönöm az infókat!

0

AzzA
AzzA picture
*

Amit rajzoltam az működik, nyilván azt nem raktad össze.
A BBS-es rajzokat csak akkor csináld meg ha az idő annyira nem lényeges, avagy két működés között van bőven idő.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Írtam is, hogy 2x már összeraktam és a diódát megfordítottam, ellenállást átkötöttem, stb, de azzal sem ment és nem akartam nulláról megint nekilátni, hiszen lehet már mindkét 555 hibás lett a rossz kapcsolástól.

Egy wc darálójában szállt el a szintézékelő még 1 éve (azaz nonstop megy, ha nem húzzák ki a konnektorból), azóta mikrokapcsolós-úszós megoldás volt a víztartályban, de a mikrokapcsoló nem bírta a terhelést... próbáltam párhuzamosan egy szikraoltó kondit rátenni, de akkor meg a daráló nem akart elindulni. Így kicsit kulturáltabb, nem mechanikus megoldásban gondolkodom.
A szintérzékelő 20eFt volt már 1 éve is, így az tárgytalan, annyit nem szán rá az illető. Az időzítésben meg a pontosság nem szempont, mert eddig is annyi időt ment, amíg a wc-tartály ismét fel nem töltődött. Mondjuk ha röviden húzták le, röviden ment a daráló is.
Most a lehúzó gombra raknék egy mikrokapcsolót, ami indítja az időzítőt és az pedig a darálót.
Inkább menjen kicsit üresen (mert a tartály is csöpög), hogy mindent kivigyen, nehogy idővel apránként megteljen. Nő használja, tehát túl kell biztosítani.

Láttam 555 időzítőt egyben relével kínai forrásból egy ezresért meg lehet kapni, de a tranyón kívül minden más van, az is 50Ft-os tétel, tehát inkább az lesz megépítve.

0

Inhouse
Inhouse picture

A hiba nem a kapcsolásban van, semmi baja. Mint írtam, Proli007 rajzai működnek (már ránézésre megmondom, melyiket rajzolta ő), ez is jó. A téma címe így megtévesztő és tévedés. Összedobtam egy próbapanelon, 3 perc volt. Amikor megkapja a tápfeszt, a kimenet magasra vált és az adott ideig úgy marad. Amikor az időzítés lejárt, a kimenet alacsony lesz. A tápfesz megszakítása és újra ráadása után újra indul szépen. Nem kell a kondenzátorra kisütő ellenállás, a tápfesz ráadásakor 0-ról indul. Nem keresgettem 75k-t, 68k-t raktam, de mivel úgyis babrálni akarsz az idővel ez a működés szempontjából lényegtelen. Illetve a kimenetre közvetlenül raktam egy soros ellenállással egy LED-et. A 100uF helyett 220uF-ot rakva kb. meg lesz a 16s, ami neked kell.
Azt sem tudjuk nálad melyik része nem megy. Vagy az 555-nél szúrtál el valamit, vagy a kimeneti részen.
Amikor üzemel, mérni kéne a 2,6 pontot testhez képest 20VDC állásban. Szépen emelkednie kell a feszültségnek, amikor eléri a tápfesz 2/3-át (12V-nál 8V), billen a kimenet. Ha ez meg van, akkor a kimeneti részben van nálad a hiba.

3

Jaca
Jaca picture
****

Nem kell a kondenzátorra kisütő ellenállás

Szia!
Most, hogy írtad, és újra ránéztem a belső kapcsolást is tartalmazó képre, leesett, hogy a dióda rövidre zárja a 75k-t, és a 3 darab R értékű belső osztón kisül.

0

kovacsna
kovacsna picture

https://www.hestore.hu/prod_10031677.html

Vedd meg, ha már egy ennyire egyszerű alapkapcsolás is gondot okoz.

KN

0

leweegee
leweegee picture

Szia! 
Miert nem használsz úszókapcsolót? 10A a terhelhetősége és faék egyszerűsége folytán atombiztos.
Bocsánat, neked nem ez kell, közben rájöttem.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egyrészt nem fér el, mert kicsi a tartály, másrészt pont fordított lenne a működése.
A tranzisztoros időzítő lesz megépítve.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha egy ilyen C005 timer panelt tudsz szerezni, akkor ez kicsi, 2s-1000h között állítható az időzítése és olcsó.

0

Jaca
Jaca picture
****

Az eredeti rajzon nincs ami kisüsse a kondenzátort. A kondival párhuzamosan kellene egy 470k. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Én R1-et a 6 és föld közé tenném, és D1-et megfordítanám.

Üdv, lcsaszar

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Így sincs semmi fejlemény, ugyanúgy nem indul.

0

Jaca
Jaca picture
****

0

AzzA
AzzA picture
*

Mit szeretnél elsőre azt tisztázzuk.

a, Egy időzítőt ami a triggertől számított 7 sec mulva kapcsolbe és addig tart amíg a tápot nem szünteted meg ?
b, Egy időzítőt ami a triggerre bekapcsol és 7 sec tartja a kimenetet ?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

10-15mp lenne a célszerű, kapcsolóra behúz és idő után enged.
De mégegyszer nem építem meg, nem kell pontos érték, erre pedig ez jó lesz, csak ehhez meg nincs alkatrészem:

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=75915

Nem másik kapcsolás kell ugyanerre, csak egy visszaigazolás, hogy a rajz-e a hibás, vagy az összes 555-ösöm már újonnan működésképtelen.

0

AzzA
AzzA picture
*

Az rajz rossz.

Ez igy 16sec tartás a triggertől 


 

File csatolás: 

0

Sponsored links