You are here

6 Ohmos hangfal?

7 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:van-e valakinek ötlete, miért egyre gyakoribb mostanában a 6 Ohmos hangfal-erősítő?
Miért nem marad a 4 és 8 Ohm?

Talán ehhez kapcsolódik: jó régen építettem hangfalat 8 Ohmos hangszórókkal.(Isophon)
Kipróbáltam 4 Ohm(8//8) és 16 Ohmos (8+8) bekötésben a hozzávaló hangváltókkal, az erősítő 4 és 16 Ohmos beállítással.
A 16 Ohmos rendszernek sokkal szebb hangja volt, sokak szerint is.

Bálint

Comments
micilacko
micilacko picture

szia

Sztem nem lehet más a hangja 4 v 16 Ohmon... Mondjuk, hogy a sorba ill párhuzamos kötésnél mindent jól csináltál-e az nem tudom biztos-e.. 4 Ohmon nagyobb áram folyik, de 10-20W-ig ez sztem nem szólhat bele.. S lehet a hangváltók is különböztek.. S gondolom nem 1 percen belül próbáltad ki..

6 Ohm.. Első körben pasz... De.. Sok olyan hangfalat látni mostanában, hogy impedancia 4-8 ohm... A középsugárzókat nem nagyon tudják jó hatásfokúra megcsinálni (olcsóék), így egy elég okos kis trükk, hogy a 8 ohmos 91-92 dB-es magas és mélyhez egy 6 Ohmos 88 dB-es közepet dobnak, s már ki is vannak segítve... Meg ugye ma már nem is igazán W-hoz mérik a hangnyomást, hanem a 2.8V-hoz, így a hangnyomásra is lehet többet írni, miközben "csalnak" :)

Más tippem nincs...

Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Bálint,

Sok fórum foglalkozik, ezzel a kérdéssel, rengetegféleképpen magyarázzák az okot, de ami nekem a legszimpatikusabb magyarázat így jött ki! Ugyanis a hangfal impedanciája erősen frekvenciafüggő, a hangszórók meg a hangváltó függvénye, és a 6 ohm jól illeszkedik az eredőhöz.

Üdv,
Oszi

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello!

Valóban! Minél nagyobb a hangfal impedanciája (ill. a rendszer, merthogy, illeszteni kell a végfokot a hangfalhoz a hatásfok miatt), annál szebben szól a rendszer. Régen még 32 Ohm-os hangfalakat is gyártottak.
Ha jól emlékszem, akkor azért, mert ugyan olyan teljesítmény eléréséhez kisebb áram szükséges, ami beleszól a hangzásba...
A 6 Ohm-os hangfalakat a gyárak találták ki, hogy ne használj adott erősítőhöz más hangfalat, csak a saját gyáriját, ismét a hatásfok végett. Persze, ma már kapsz 6 Ohm-os sugárzókat és hangváltókat is (ha éppen s.k. hangfallal szeretnéd használni), de régen ez nem így volt. :)
Szerintem... :)

Üdv.

0

jakyg
jakyg picture

szia!

Milyen erősítőről hajtottad? Lehet, hogy az erősítővel van valami gond -vagy a tápegység, vagy valamelyik fokozat áramerősítése- 4 ohmon ugyebár 4szer nagyobb áram folyik mint 16ohmon, azonos körülmények között

Az hogy miért olyan divatos a 6ohmos rendszer nem tudom.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ugyanaz az erősítő, azonos táp,azonos félvezető készlet(válogatott) és kapcsolás, a 4 és 16 Ohmnak megfelelő nyugalmi áramok és visszacsatolás voltak beállítva.
Egy régi, TEXAS alkalmazástechnikai adatlapról készült.
Drabik Illéstől-Elektromodul- kaptam, még uA709 Ic volt az eleje, ami cserélve lett TL-re.
Én arra gondolok, hogy a hangszóró vezeték ellenállása kevésbbé játszik be, valamint a hangszórók visszahatása is kisebb az erősítőre.
Az is lehet, hogy a nagyobb impedanciájú erősítő félvezetői alacsonyabb
áramváltozással, kisebb áramon mennek, így a félvezetőlapkák " nyugodtabb" körülmények között üzemelnek.A félvezetőn belül a rétegek hőváltozása sokkal gyorsabb, hangfrekvenciás, mint amit kívül a hűtőbordán látunk.

Bálint

0

peter911
peter911 picture

Sziasztok!

Szerintem is a kimenőáram a kulcsa a dolognak a hangszóró távolságok miatt hosszabb vezetékre van szükség és nem mindegy, hogy ezen mekkora áram esik ugyanakkora teljesítménynél. A régi "jobb" erősítőkön is volt 4-8 OHM átváltó és ezt általában akkor használták, ha 4 hangfalat lehetett rákapcsolni a végfokra és nem volt mindegy, hogy párhuzamos, vagy éppen soros kapcsolatban voltak a hangfalak.

0