You are here

6V/105A lúgos akksi

14 posts / 0 new
Last post
fejo
fejo picture

Üdv Mindenkinek!
6V/105 A-es lúgos akksit szeretne egyik ismerősöm újra lúgozni. Beszerezte a lúg tablettákat, de a keverési arány (tabletta+deszt. víz) nem ismert. Ehhez kérné(n)k segítséget.
Előre is köszönöm:FEJO

Comments
Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

A lúgos akksi újralúgozásával csínján kell bánni,mert ha nem vagy tisztában a dolgokkal,akkor tönkreteszed,és komoly égési sérülést szenvedhetsz!A legelterjettebb akksi a nikkel kadmium (NICD) FONTOS!!! Legalább havonta egyszer teljesen lekell meríteni,majd újra feltölteni!!!Ellenkező esetben kristályképződés lép fel,és az akksi tönkremegy!!!
Az elektrolitot általában évente cserélni kell,mivel a levegő szén-dioxid tartalma az elektrolitot tönkreteszi! Egész sötétfekete lesz.Újralúgozás előtt ki kell mosni az akksikat,mert ha a beoxidálódott,lerakódott fekete iszapra töltöd az új elektrolitot,akkor nem csináltál semmit!Célszerű beszerezni egy lúgfokolót,amellyel könnyedén beállítható az elektrolit sűrűsége.A KOH tabletták beszerzéséhez régebben méregengedély kellett.Az elektrolit beállítása általában:
17-22-27,és 32 fokos lehet.Ez függ az akksi típusától,és állapotától.
Nagyon sok lúgos akksit töltöttem,lúgoztam,többnyire bányászlámpákat,amellyeknél az elektrolit összetétele a következő:
1,17g/ml sűrűségű kálium-hidroxid,8g/l lítium-hidroxiddal /300g KOH,1050 ml kiforralt,és lehűtött desztillált víz,9.8g LiOH/

Ha nem vagy biztos a dologban,akkor ne fogj hozzá,mert VESZÉLYES!Amire ráfröccsen,azt biztosann szétmarja.Ha a bőrödre kerül,azonnal ecetes vízzel bőségesenn le kell mosni.Védőszemüveg is ajánlott! Az elkészített elektrolit eléggé felmelegszik,tehát meg kell várni amíg lehűl,és csak ezután töltheted a cellákba!

Remélem segítettem.
üdv: Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci!
Koszike!!=Hideg,habos sörök!=
Azt hittem,nem igy van magyarul,mert oroszul- Himicseszkij ozsog!
Sajnos rajtam is van és egy életre szól,a fájdalom is és a hegg is!
Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Fejo!
Akkor az elején..
A lúgos akkuk kádmium-nikkel és vas-nikkel tipusuak.
Pozitiv lemez aktiv masszája nikkel okisz hidrátja.
A negativ lemez aktiv masszája kádm.-nikkel akkunál kádmium-vas keveréke, a vas-nikkelnél kémiailag tiszta vas.
Elektroloit az akkukban maró-káli KOH, az elektrolit fajsúlya 1.18-1.20.
Ha az akkukból nem ömlött ki a lúg akkor először tölteni kell.
A töltés elején egy cellára 1.55 voltnak kell jutni,majd majd lassan emelni ,hogy a vége felé elérje az 1,75-1.80.
PS-Tudni kellene ,hogy a tabletta ami van,hány százalékos KOH ,NaOH?
Ha a legtisztább 96 százalékos ,akkor 200 gramm 1 literben.
Nagy óvatosságot!Vegyi égést és nagyon nehezen gyógyuló sebet okoz!
Miki.

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

"Vegyi égést"
..ja, az milyen?
Elhűlve olvasom és a legjobb tudásom szerint nem lehet, kell, a már működő aksitt lúgozni, savazni, csak desztilálni. Én dolgoztam a gumigyár targonca tőtőjében és ott lettem ilyen okos vagy mégse. De ha rám hallgatsz akkor vagy egy hosszúlépés, vagy egy pincemester.
Üdv

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia Szity217!

Igen vegyi égés!!!A lúg és a sav ilyen dolgogat művel az ember bőrével.Ahogy Miki is írja nagyon nehezen gyógyúl,mert egyre mélyebbre kerűl a lúg a bőrben,mint amikor lánggal megégeted magad.Rajtam is van jó néhány nyom amit fiatal koromban szereztem a figyelmetlenségem miatt.

Az elektrolit cseréje,mint ahogy írtam, évente ajánlatos,mert beoxidálódik és jelentősen gyengül az akksi teljesítménye.A targoncák akksijaiban ha nem cseréltek elektrolitot,akkor magát az akksit cserélték.A nikkel-kadmium akksikban,amelyek a legelterjettebbek,azokban évente szoktunk elektrolitot cserélni.A cink-ezüst,és a nikkel-vas akksik elektrolit cseréjét két-három évente cseréltük,mivel a KOH-n,és a LiOH-n kívűl NAOH-t is tartalmazott.

A gumigyár akksitöltőjénél valószínü,hogy nem voltak meg az elektrolit cseréjéhez szükséges berendezések.Ugyan is a lúgos akksikban lerakódott beoxidálódott iszapot ki kellet mosni.Ha nem volt hol tárolni ezt az iszapot,mivel veszélyes hulladék,akkor cserélték az akksikat.A lúgos akksiknál nem marad meg az elektrolit összetétele,mint az ólom akksiknál,ahol csak az elpárolgott deszt vizet kellett pótolni.A lúg beoxidálódik,és jelentősen legyengül.Az akksi teljesítménye,kapacitása jelentősen csökken

Az egészben az a lényeg,hogy nagyon komoly sérülést tud okozni,ha nem távolítod el a bőrödről azzonnal!Hosszú hónapokba telik mire a seb összehúzódik,begyógyúl,de a heg egy krátet formájában meglátszik örökre.

üdv:Laci

0

city217
city217 picture

Szia.
Bő víz, na ilyenkor jó az amit nem szeretek. Valaki mondott itt ecetet, egészségére. Vissza olvastam és te ajánlottad, igen, ha eddig nem ugrott ki a gatyájából na ez után tuti megteszi. A gyógyulás pedig a szervezettől függ.
Én maradok a pincemesternél, mert abban alig van szóda.
Üdv

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia Szity217!

Ha figyelmesen olvastad volna,akkor ecetes vízről volt szó,és nem tiszta ecetről!A bőrre fröccsent lúgot, savas eleggyel lehet közömbösíteni!!!Egyébként az ecet nem irritálja a bőrt túlságosan.Ha volt már a kezeden kálilúg,vagy maró nátron,akkor tapasztalhattad,hogy sima vízzel nem tudod lemosni,mert egy igen csúszós elegyet kapsz.Csak a savas eleggyel történő közömbösítés hoz eredményt!A lúg,vagy sav marás,ha nincs időben semlegesítve,akkor lehet akármilyen szervezete a páciensnek,a gyógyúlási folyamat hónapokig is eltarthat!Egyre méllyebbre hatol a húsban,és roncsolja a szöveteket.Ezt csak az tudja,aki már megtapasztalta a saját bőrén!
üdv:Laci

0

fejo
fejo picture

Üdv Urak!
Köszönöm az infókat, illetékesnek továbbítani fogom a holnapi nap folyamán.
Szép estét:FEJO

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Semilyen akkut nem szabad ,sem újra lugozni,sem újra savazni!!!!
Meg kell állapitani milyen állapotban van.Ha leült -Töltjük!
A lúg és a sav már lekötött állapotban van az aksikban,tehát a töménysége a töltés indikátora.
Amikor méred, a töménység határozza meg hogy mit csinálj.
Ha kevés -töltjük és nem cseréljük!
Ha fel van töltve 100 százalékra ,akkor cserélhető a lúg is és a sav is.
Röviden ennyi.
Miki.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Miki!
A régi munkahelyemen, egy kb. 40 éves, kb. 1,5 köbméteres lúgos akkucsoport látta el a vészvilágítási áramkört. 2-3 évente jött a vállalkozó, kivitte az udvarra az egészet, és a lúgot lecserélte bennük. Aztán slaggal lemosta az egészet. Nem nézték azok a töltöttséget, csak a számlán az aláírást, és a pecsétet. :-)
Ettől függetlenül egész jól működtek. Félévente ledrótkeféztük, és vazelinnal lekentük a kapcsait.
A 1946-után rengeteg lúgos aksit szedtek össze apámék, a kilőtt tankokból. Egy részük lyukas volt, a repeszektől, behegesztették, akácfahamuból kimosott lúggal beüzemelték, és eladták a környékbeli tanyasiaknak, telepes rádióhoz fűtőtelepnek. Azok még sok évig használták, behordták a városba, a javítóműhelybe töltetni...

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Csaba!
Történeteket én is tudnék mesélni :D
De a dolog fizikáját irtam le,ahogy kell! csinálni.
Most vagy meghallgatják ,vagy nem.
Különben a hamu az mindegy milyen fából van a lényeg a főzés és lúg legyen a végeredmény, nem pálinka :beer:
Miki.

0

Stonhy
Stonhy picture

Szia!
Keress öreg, vasutas szakikat...ők értenek hozzá...
stonhy

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: 25%-os KOH (kálilúg) oldat(desztillált/ioncserélt víz)

Mindennapok galvánelemei
Lúgos Edison-akkumulátor:
20-30 %-os KOH, 1,2-1,3 V,
hatásfok: 55-60%
anód:
Fe + 2 OH− Fe(OH)2 + 2 e−
katód:
2 Ni(OH)3 + 2 e− 2 Ni(OH)2 + 2 OH−

Bálint

0

Sponsored links