You are here

Acer Aspire 5730Z nincs kép

11 posts / 0 new
Last post
dalmacsaba
dalmacsaba picture

Sziasztok
Fent említett laptopom megbuggyant. Néha visszajött a kép az LCD-re egy kis fizikai erőszaktétellel: az alaplapot nyomogatva a videoproci környékén, de most már egyáltalán nem. Háttér van, külső monitoron tökéletes. Mi lehet a hézag?
Kösz: Csaba

Comments
jbussh
jbussh picture

Üdv!

HA nyomogatásra érzékeny volt, akkor lehet forrasztási hiba. Ha nem, akkor GPU kuka.
Hogy miért? Egyszerű. A külső és a belső kijelző meghajtása teljesen független egymástól. Ez már csak abból is sejthető, hogy a saját LCD-t LVDS interfészen hajtja (OpenLDI jellemzően), a külsőt meg VGA-n vagy DVI/HDMI-n, amelyeknek nem sok közük van egymáshoz. A tipikus jelenség, hogy "megszakad" az összeköttetés a graf. proci (GPU) és a csatlakozások közt. Ez két helyen lehetséges: a GPU chip és az alaplap között (ez javítható golyózással), vagy a GPU-n belül a szilíciumchip és a hordozó között (FC-BGA; ez általában nem javítható semmivel). Utóbbi esetben is meg szokták golyózni; jó is lesz, szerencsés esetben akár három hónapig is. Ennyi idő alatt az alátöltő anyag ismét kifárad, és megint elromlik.
A hiba megnyilvánulhat bármilyen jelenségben, annak megfelelően, hogy mely vezetékek szakadnak meg: lehet csíkos, "pöttyös" a kép, mintha memóriahiba lenne; lehet a fent említett "nincs kép"-jelenség, de olyan is lehet, ha a GPU tápja szakad meg, hogy semennyire sem működik. Nagyon szerencsés esetben "csak" a PCIe kommunikációs vezetékek valamelyike szakad meg; ilyenkor normálisan működik, csak x1-es, x4-es vagy x8-as módban.

0

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Üdv
"A külső és a belső kijelző meghajtása teljesen független egymástól." Na így már nekem is egyszerű! Kösz a felvilágosítást, ebben reménykedtem, (elvileg így gondolkoztam, de nem dolgoztam meg érte),sajna most már nyomogatásra sem jön elő képtartalom, csak háttér és "szürke kép"; csak háttérrel fehér a kijelző. Alaplapot találtam a kínaiaknál, de nem költök rá. Megdeglett: béke poraira. Ami jó maradt benne, az úgyis felhasználható egyebekre.
Kösz: Csaba

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Milyen VGA van benne?

0

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Üdv
AC82GL40 SLB95 van benne, a proci mellett.

0

jbussh
jbussh picture

Ezek nem szoktam megdögleni a fent taglalt módon. Vagy repedt a panel valahol, vagy forrasztási hibás.

0

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Sziasztok kedves hozzászólók
Ott akadtam el, hogy külső monitorral tökéletes, én sem gondolnám, hogy videoproci-forrasztás hibás lenne (hamarább maga a chip, de akkor külsőn miért jó?). Szétszedtem a saját kijelzőjét, még gyári ragasztások rajta (nemhogy szét lenne csúszva, de egyszerű lett volna), nem tűnik csatlakozáshibának a konnektoroknál. (Szalagkábelt még nem sikerült másikkal helyettesíteni, kutatómunkát igényel a szemétdombomon, de közeleg az esemény). Másik kijelzőt akaszottam a saját szalagkábelére, ugyanaz az eredmény: háttér van, kép nincs. Innen igyekeznék tovább...
Köszönettel: Csaba

0

Helldrinker
Helldrinker picture

Szia!
nálam van egy acer aspire 5101
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/elado-acer-aspire-5101-awlmi-alkat...
kijelzője eladó azt láttam működött szépen
ha érdekel írj privátban és fényképezem a csatlakozóit

0

maxXimum
maxXimum picture

Szia,

Ha külső monitoron tökéletes a kép, valószínűleg nem videochip hibás, első körben kijelző szalagkábelét nézd meg.

Üdv: Ádám

0

geri100
geri100 picture

Szia!
Én a napokban javítottam hasonlót.Röviden:Lomisnál vettem egy Acer travelmate 4600 laptopot.Egyben van nem törött,HDD nincs,töltővel együtt 3000Ft.Kép nincs,külső monitorról megy.Háttérfény van.Kijelző hátulján kicsúszott a szalagkábel.Elfáradt a tixo.Szerintem mielőtt nekilátsz forrasztani mikroszkóp alatt,egy ránézést megér Ha megy külső monitorral akkor nem az alaplappal lehet gond.

0

pleso
pleso picture

Szia!

Újra kell forrasztani a CPU foglalat mellet lévő lapkát, mert eltört pár forrasztás, nem ajánlom az otthoni próbálkozást, mert hamar kuka lehet belőle meg azért is, mert manapság már elég baráti áron újra forrasztják.

Általában így szokták csinálni.

http://www.youtube.com/watch?v=GaZ3y_eb7lk

0

Sponsored links