You are here

Acer Aspire BONTOTT laptopból billentyűzetet vennék: LV5T_A50B számút

12 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

A lapopom billentyűzete önálló életet él. Sajnos ez egy Acer Aspire E5-772 modell, amin nincs külön cserélhető billentyűzet, hanem az egész felületből jönnek ki a gombok, nem szerelhető olvasztott rögzítéssel van megoldva, a csere meg nem lenne olcsó.
A gond az, hogy váratlan időközönként (3-4 nap vagy 10 perc) menet közben a sor elejére ugrik. Látszólag ilyenkor a képernyőbillentyűzeten gombnyomás nem látható.
Eddig olykor segített 1 elektromos tisztító spary-átmosás... nem a taknyozós kontaktspré, hanem a szárító tisztító.
Sajnos már az sem használ.
A szalagkábelt már kiszedtem, kicsit kihúzva is rögzítettem, semmi.
Ezt is ott kezdtem el írni, de végül mobilon fejezem be.
Mivel laptop, jó lenne nem külső bilentyűzettel használni, hanem sajáttal, de amíg nem jövök rá az okára, addig sem darabokban használnám, hanem olyan programot keresek, amivel le lehet tiltani a billentyűzetet, mert amire kell, javarészt egérrel is meg tudom oldani, de most kijelölök valamit és elengedem az egeret, eltűnik a kijelölés, tehát használhatatlan.
De ha kihúzom a szalagkábelt, már nem laptop, csak egy asztali gép lesz és nemrég került bele új aksi (de nem a csere óta csinálja, hanem már vagy 3-4 hónapja, de nem okozott eddig gondot nagyon, csak rendszeresen felébredt, ebből lehetett tudni).

Nem ömlött bele semmi, nem lett leejtve sem.
Külső billentyűzetet rádugva nem tiltja a belsőt, tehát csak a szalagkábel lehúzása a pillanatnyi megoldás, ezt szeretném egy programmal elérni.

Szétszedéskor törnek a gombok pöckei, így ez a billentyűzet kuka, bontottat vennék!

Comments
Onionshed
Onionshed picture

Azért legyél benne biztos ,hogy billentyűzet hiba, mert láttam már ugyanezt a hibát és ott a kontrollert kellett cserélnem. Az is pont Acer volt a tipusra már nem emlékszem de valamelyik gagyi műanyag házas aspire.

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia.
Ebay $19.80 
New for Acer Aspire ES1-523 ES1-533 ES1-572 F5-571 F5-572 F5-573 Keyboard US

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Magyarban 17eFt a legolcsóbb új, alin 9eFt, de csak fehér van egyetlen helyen (bár a keresője egy kalap sz...r, úgyhogy minden mást kihoz, csak a keresett betűk nem szerepelnek a találatokban... és ár szerint rendezve a 3000Ft és a 4000Ft között több tétel 15000Ft-os is szerepel, szóval keresni már lehetetlen rajta).
Angol van akár 6-7eFt-ért is, de nekem magyar kell (és mivel törnek a gombok, átrakni sem tudom).
Írtam egy bontónak is, hirdetésben hirdetett egy kompatibilis modellt, de a válaszában már azt írta, hogy nincs ilyenje... akkor minek hirdeti?!

Egyenlőre feladtam... most vettem bele új aksit, de így helyhez kötött gép lett külső billentyűvel, így azt már hirdetem a hobbielektronikán. Annak az árából meg talán lesz egy billentyűzet és marad továbbra is helyhez kötött. Őskövület, így már nem szívesen áldozok rá, mert használt komplett gépeket lehet kapni 30-ért is (RAM, HDD, stb.)... a bill és az aksi már 20 lenne, szóval elérte a "pénznyelő" korát.

0

Julian
Julian picture

Szia!

Először keresnék egy billentyűzet leütés figyelő programot és megnézném, mely billentyűkkel van gond. Mondjuk egy szövegszerkesztő is jó lehet a célnak.
Ha megvan, hogy hol keresendő a hiba, akkor kipattintanám a billentyűt és megnézném, milyen állapotban van a gumi alatta.
Gyanítom, hogy már nem tart és a billentyű súlyától meg a gravitációtól benyomódik néha. Cserélni nem hiszem, hogy lehet. Esetleg egy másik billentyűzetből kivágni és ide betenni. A tartóssága kérdéses lesz.

A legtisztább megoldás a csere lenne. Mindenkinek mást jelent a "csere meg nem lenne olcsó" kifejezés.
Szerintem 30 euróért nem olyan barátságtalan. Láttam 80 euróért. Erre mondjuk még rájön a posta, meg az átváltás is kérdéses.
Gyanítom, hogy akksit sem kapni bele nagyon olcsóbban. És újat sem kapni ennyiért.
Ha nekem fontos lenne, akkor a 30 eurót biztos, hogy nem sajnálnám rá.

Van mód a billentyűzet letiltására is, de erősen ajánlott a víruskergető használata. Az ismertető oldalon már blokkolt is nálam valamit az ESET, úgyhogy nem is linkelem.
Az egyik mód, hogy az Eszközkezelőben megkeresed a billentyűzetet és letiltod. Ez laptop esetén kérdéses, hogy működik. USB-s esetén mennie kell. Újraindítás után esélyes, hogy megint le kell tiltani.
A másik mód, hogy programokat használsz.
Az oldal olyat ajánl, mint a KeyFreeze, Kidkeylock és még más kevésbé szimpatikusak. Én az elsőt próbálnám ki. Szigorúan vírusírtóval.
Vagy kereshetsz más programokat is.
Ha a google nem a barátod, akkor használhatsz duckduckgo-t is.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

És ha csak simán lehúzod az alaplapról a billentyűzet szalagkábelét?

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Közben tovább írtam mobilról... ott indokoltam, hogy nekem nem asztali gép kell, hanem hordozhetó, ami össze van rakva.

0

Julian
Julian picture

Lehet kapni összegöngyölhető gumi billentyűzetet. Kisebb helyen elfér.
Vagy minibillentyűzetet is választhatsz. Általában vezeték nélküliek.
A laptoptáskában mind a kettő elfér.
Ha rendesen akarod használni a billentyűzetet, akkor vagy ki kell cserélni vagy egy külső kell.

Esetleg a műanyag olvasztást letörni, javítani, ha lehet, majd más rögzítési módszerrel visszatenni a helyére.

0

Attee
Attee picture
*

Ok így érthető...De a hosszú távú megoldás mégiscsak a csere lesz...esetleg bontásból.
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Teljesen lehúzva és csak külső billentyűzetről azért nem használható, mert bár többnyire pihentetem (sleep), de olykor ki is kapcsolom és a főkapcsoló a beépített billentyűzeten van, nem különálló gomb, tehát a saját billentyűzete nélkül be se lehet kapcsolni.

Szétolvasztottam a rögzítéseit, átmostam mindkét oldalát (teljesen nem szedtem szét fóliára, mert eddig 1 billentyű jött le korábban jó fél éve, annak is letört a tartófüle. 1-et még visszaragasztok, de a 90%-a elég nagy kihívás lenne. Régebbi gépeken nem volt ennyire törékeny a tartóhinta (puha műanyagból csinálták), ennél sajnos az (mert kemény a műanyag és kisebb is a pöcök).

Tisztítás után 5 perccel az első próbálkozásra 5mp után kikapcsolt a gép, várva még 5 percet, már elindult, de több billentyű nem üzemelt, most napon szárítom a billentyűzetet, bár a denaturált szesz nem hinném, hogy vezetne, meg ennyi ideig ne párologna el. Szóval pillanatnyilag még várok az eredményre.

Szárítás után még rosszabb lett, mint volt, bár nincs visszakötve az árnyékolás, ez is lehet az oka.... szinte minden gombnyomás után egy 7-est is ír (vagy többet), átlagban nem ugrik a sor elejére, de a hosszú Í-t megnyomva mindig, tehát azon a sarkon lesz a gond.
Mégis csak fóliára kell szedni és úgy kitakarítani, mert a trutyi mosással nem ki, hanem egyre beljebb megy... és ennek már jelen állapotában mindegy.

Feladtam, a kis gombok gond nélkül lejöttek (F1-12, ...), de az összes rendes méretű gomb esetében törik a gombon levő pöcök, szóval az egész visszarakhatatlan lesz... tehát innentől:

BONTOTT BILLENTYŰZETET KERESEK!

LV5T_A50B típusú magyar nyelvű billentyűzetet vennék bontott/hibás készülékből, ahol minden billentyű megvan még és működőképes!

0

Julian
Julian picture

Bios-ban nem lehet beállítani, hogy USB-s eszközre bekapcsoljon? Vagy esetleg az egérre (tapipadra)?
Amíg nem találsz másik billentyűzetet, addig normálisan tudnád használni külsőről legalább.
Bár szerintem az a bekapcsoló gomb direktben megy a kábelen az alaplapra. Ha megvan melyik két vezeték kell neki, akkor a többi érintkezőt le lehetne ragasztani, így a billentyűzet nem működik, de be tudod kapcsolni.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egyelőre csak pihentetem, szerencsére ritkán van áramszünet (és most még aksi is van benne). BIOS-ban nincs ilyen állítási lehetőség. 60-90 napig gond nélkül el szokott menni pihentetve.

0

Sponsored links