You are here

ACER Aspire E1-531G (LA-7912P Rev: 1.0) alaplap nem indul, semmi életjel - FELFÜGGESZTVE

4 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Sziasztok!

A címben említett készülék került hozzám egy ismerős által. A gép semmi életjelet nem ad, nem világít egyetlen LED sem rajta. Szétszedtem, az alaplapot teljesen lecsupaszítottam, tehát se CPU, se RAM, se wifi kártya, semmi sincs benne, egyedül a 2032-es gombelem. Találtam hozzá service manualt, de ezek közel sem olyan átláthatóak nekem, mint egy erősítő rajza például.

Amiket eddig mértem, illetve megállapítottam:

A mérés elején a tápfeszültség, 19V, a PQ9-es mosfet drain lábain volt mérhető, valamint PD1 dióda katódján 3V. A feteket mértem, zárlatot vagy szakadást nem találtam. A PQ9, 10, 11-es jelűeket le is vettem a lapról, azon kívül is mértem őket, szintén nem találtam hibát. A nagy szögletes, jellemzően 330uF és 470uF értékű kondenzátorok közül kettőnél (C278, PC291) mértem 27 Ohm körüli értéket, ami szerintem nem túl egészséges, de valószínűsítem, hogy nem a kondenzátorok rosszak, inkább azokon a tápvonalakon valamilyen alkatrész, amire csatlakoznak. A PQ9 mellett van 3db 100k-s ellenállás, amik közül 1db-on valóban 100k Ohm mérhető, 1db-on 1k, 1-en pedig közel teljes zárlat. Eddig jutottam el, aztán amikor legutóbb rákötöttem a töltőt a lapra, további mérés céljából, a lap teljesen lehúzta a tápot, 0,4V-ra, gondolom kapcsolt benne a védelem. A töltő egyékbént hibátlanul üzemel.

Ilyen alaplapjavításban nem vagyok jártas, túl összetett ez nekem, de ha lenne ötletetek, hogy hogyan lehetne kiszűrni a hibás részt, azt megköszönném. Gondoltam olyanra, hogy bizonyos részeket leválasztani a lapon táp szempontjából, mint erősítőknél, úgy könnyebb lenne behatárolni a hibát, de hogy hogyan kell... Gyanítom, hogy a lapon a kis óncseppes jumperek szolgálják ezt a célt, de gondoltam kérdezek előbb, mielőtt rosszabb lenne esetleg.

Igen, bontott lapot is lehetne nézni, de sajnos most nem találtam eladót, olyan viszont több is volt, ami hibás ugyanígy, tehát simán lehet széria hiba.

Compal LA-7912P

A rajz Rev: 0.2-es, de talán a lényegi részek azonosak. Csak ezt találtam sajnos...

Köszönöm előre is! :R

UPDATE: találtam bontott lapot, így a javítást felfüggesztem.

Comments
tumak
tumak picture

Innen a tanyáról- olvasd zárlat keresés
Letilt a táp? - olyan kell ami nem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

knight87
knight87 picture

Rendben, köszönöm :R

0

Vote up!

You voted ‘up’

tumak
tumak picture

A youtube-n vannak videok,hátha segít pld PWM ellenőrzés

0

Vote up!

You voted ‘up’