You are here

ACER Aspire V5 LED háttérvilágítás villog (NINCS megoldva, visszaadva)

5 posts / 0 new
Last post
sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Fenti gépet azzal a jelenséggel hozta a gazdája, hogy villog a kijelző. Korábban cserélték az LCD-t törés miatt, de nem az eredeti tipust hanem hasonlót tettek bele. Az villogott így tettek bele egy másik példányt. De az is villog. Ekkor került a gép hozzám.

Az eredeti LCD (Optronics B156HAN01.2) nem villog, a csere (LG LP156WF6 (sp)(b2)) rendszertelenül pár másodpercenként egy pillanatra kialszik. Sokkal gyakrabban csinálja ha a hálózatról van üzemeltetve a gép.

Az ajánló oldalon az eredeti helyett az LP156WF6 (sp)(b1) tipust ajánlják, de az összehasonlításban nem látok különbséget sem az eredeti, sem az ajánlott ill. beletett között.

Az LCD csatlakozóján nincs oka a villogásnak. Sem az LCD-táp (16V), sem a vezérlő jelek (engedélyezés, fényerő) nem ingadoznak. Viszont a LED csatlakozóján (kb. 36V) a villogás ütemében kb. 10V-os esések vannak. Tehát nem a LED-ekkel van a baj, hanem az inverter áll le.

De vajon miért? Miért függ a táplálás forrásától? Mindkét táplálásnál (akku, hálózat) 16V van a LED táppontján.

Mi a különbség az ajánlott (b1) és a beletett (b2) kijelző között? A (b2) valami titkolt változat lehet, mert nem találtam róla adatlapot.

Köszönöm a segítséget!

sanyika45

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Sajnos itt is a ledek között van egy (vagy több) hibás. Mivel áramgenerátoros tápellátása van a ledsornak, tehát nem a feszültségét hanem az áramát stabilizálja a driver (tápegység) - ezért a led szakadozásakor a feszültség ingadozik a normál üzemi és a maximális határ feszültség között.
Az még lehetséges hogy a csere kijelzőben a ledsor feszültsége magasabb vagy alacsonyabb, és a driver tiltásba megy időnkként mivel eléri az egyik határértéket. Vagy az alsó vagy a felső határt. Mérni kellene hogy az eredeti és a csere kijelző mekkora feszültségen üzemel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

sanyika45
sanyika45 picture

Köszi a választ.

Nekem is eszembe jutott, hogy LED lehet hibás. De az elsőre beletett kijelző is villogott. Nem hiszem, hogy olyan szerencsétlenül sikerült volna választani a készletből, hogy két rosszat próbálnak bele.

A meghajtó panel az LCD-vel egybe van építve, ez tartalmazza az LCD meghajtóáramkörét is. A gyártó csak tudja milyen háttér fog a panelre kapcsolódni.

sanyika45

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Igazad lehet, ha a driver is a kijelzőre van építve akkor biztosan stimmel a feszültsége. Viszont a led hiba nagyon sűrűen előforduló hiba, esetleg lehet típushiba is ennél a kijelzőnél.

0

Vote up!

You voted ‘up’

sanyika45
sanyika45 picture

Ez nekem is eszembe jutott. Viszont az LCD fóliaragasztóval van összefogva körben, ezt bonthatóan (és visszaszerelhetően) megbontani nem lehet. Az egész panel cirka 2mm vastag! Igy vissza a feladónak...

sanyika45

0

Vote up!

You voted ‘up’