You are here

Acer Bios halál(részben megoldva)

15 posts / 0 new
Last post
Norman
Norman picture

Sziasztok.
Segítségre szorulnék 1 Acer netbookkal kapcsolatban. A pontos típusa: Acer Aspire One AOA150 ZG5.
A tipikus hibájukkal került hozzám ez a gép is,vagyis lepusztult a biosa amit a pendrive-os és FN+ESC -es kombinációval helyre tudtam állítani. Ezután rendben újra is indult ám már rögtön elejétől kezdve a kijelző jobb oldali 1/4-e nem működött,mintha nem létezne számára. Ezt a részt az operációs rendszerben sem tudtam működésre bírni. Olyan volt mintha kisebb méretűnek ismerné fel a kijelzőt. Miután nem találtam rá más magyarázatot ezt is a bios számlájára írtam.
Ekkor követtem el azt a hibát,hogy win alól frissítettem 1 régebbi verzióra.
Látszólag minden rendben volt ám miután újraindította magát többé nem akart észhez térni. Már a recovery funkciójával sem sikerült életet lehelnem beléje,nem hajlandó belekukkantani a pendriveba.
Félek 1 másik eszközben kell megírni a biosát de sajna én nem rendelkezem hozzá programozóval,csak 1 Willem Eprom programozóm van. Valaki tudna segíteni ennek a megírásában? Ha esetleg volna más módszer annak méginkább örülnék. Köszönöm előre is .
Üdv mindenkinek
-Sziasztok.
A bios újraírását sikerült megoldani Greatman kolléga jóvoltából akinek ezúttal is szeretnék köszönetet mondani.
Viszont az eredeti probléma sajnos továbbra is fennál,ami abban mutatkozik hogy a kijelző jobb oldali 1/4-ét nem használja ahogy azt fentebb is leírtam. Valaki találkozott már ilyen jelenséggel? Kijelző hiba lehet,vagy esetleg összefügghet a az elhaló biosával ami a aspire one gépekre jellemző?
Aki tud valami okosságot kérem segítsen mert elakadtam. Jó volna 1 másik kijelzővel kipróbálni de sajna nincs ilyenem.
Előre is köszönöm.
Sziasztok.

Comments
raczi
raczi picture

Hello !

Nekem is volt ugyanez a problémám. Én is a bios-ra godoltam, meg mindenféle más problémára.
A megoldás végül nagyon egyszerű lett, csak addig nehéz volt eljutni.
Nekem a problémát kontakt hiba okozta. Az alaplap lcd csatlakozó aljzat 29-es lába nem érintkezett.
Ez a PHL_DATA vezeték. Azt gondoltam szakadt. A kábel kihúzva jónak tünt. Bedudva nem érintkezett a 29-es és plusz egy két másik vezeték. Aztán egyszercsak megjavult, aztán újra rossz lett.
Az volt agond, hogy a csatlakozó dugó az aljzatban nem volt túl pászos és keresztirányban néhány tized milimétert elmozdulhatott. Ez elég volt ahhoz, hogy az érintkezőpárok ne kerüljenek egymás fölé. Kitapasztaltam melyik irányba kényszerítve kell bedugni a csatit, aztán leragasztottam.
Azóta minden ok.

raczi

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!
Úgy érted, megvan a normális kép, de csak 4:3-ban? Nem középütt, mint a TV-knél szokás, hanem a kijelző bal oldalán.
Én ilyet akkor láttam, mikor egy laptopot kijelző nélkül kapcsoltam be, és utána dugtam kijelzőt az LVDS kábelre. A gép ugyanis bekapcsoláskor lekérdezi a kijelző T-CON panelén található EEPROM-ból, hogy milyen kijelzővel is van dolga. A hiba szerintem ebben a folyamatban lesz. Vagy a kijelzőn levő EEPROM tartalma sérült, vagy nem megfelelő tartalom van benne, vagy probléma van a kiolvasással (vezetékszakadás, stb.), vagy kiolvassa, de helytelenül dolgozza fel az infót.

0

Norman
Norman picture

Szia Jbussh.
Igen valami ilyesmi lehet a gond amit leírtál.
Úgy viselkedik mintha nem ismerné fel a kijelzőt rendesen és nem megfelelő méretűként kezeli.
Az oprendszerben az asztal mozgatható,ha arrafelé húzom az egeret ahol hiányzik a tartalom akkor simán elcsúszik és a másik fele tűnik el. Mindenféle felbontásban és képernyőfrissítésben is ezt műveli. De biztos hogy nem az oprendszerben van a hiba hisz már a boot vagy üdvözlőképernyőn is elvan csúszva a kép amint bekapcsolom.
A csatlakozókat,és vezetéket átmozgattam,semmi változás. Leellenőrzőm majd a kábelt ahogy írtad szakadásvizsgálatra,csak ne volna olyan apró. Ha úgy van ahogy te jártál, akkor a kontakt megléte után már nem fogja felismerni a kijelzőt hiába mozgatom a kábelét.
Üdv:Norbi
Ja..és külső monitorral teljesen jól működik.

0

jbussh
jbussh picture

Egyet tisztázzunk. A nem látható részen van képtartalom? Ha van, akkor nagyon egyszerűen kijelzőhiba.
Ha a kép egyébként teljes (értem ezalatt: nincs lelógó rész, a beállított felbontásnak megfelelő terület látható is), akkor van az, amit fentebb írtam. Ha mondjuk 1024x600-as felbontás van beállítva, de ebből csak 800x600 pixelnyi látszik, az kijelzőhiba lesz.
Azt leszögezném, hogy meg sem említettem, hogy ez SW-es hiba lenne, mert tuti nem az.
Más módszer lépj be BIOS-ba. Ha ott minden jól látható, akkor nem ismerte fel a kijelzőt. Ha a BIOS-nak is van a látható tartományon kívülre eső része, a kijelző hibás.
Talán így lesz a legegyszerűbb eldönteni.

0

Norman
Norman picture

Szia.
Változott a helyzet,valamelyest javul is.
Széttermeltem a kijelzőt is,sajnos már valaki matatta előttem is.
A vezetékek folytonosságát még nem tudtam ellenőrizni mert egyszerűen nem férek hozzá de majd valahogy megoldom.
Miután ismét próbára tettem azt vettem észre,hogy az eddig hiányos, területen az üdvözlő képernyőnél is már elmosódott kijelzés jelent meg. A biosban is látszódott a teljes kép(előtte is látszódott csak zsugorodva 1 kisebb kijelzőmérethez.) Bár itt is látszódik 1 függőleges vonal és tőle jobbra a kicsivel halványabb kijelzés.
Az oprendszerbe való érkezés után a kép teljesen megjavul és azután ,legalábbis eddig nem tapasztaltam problémát. Szerintem a kijelzővel lehet valami gond.
Csatolok pár nemtúl jó minőségű képet,de talán a lényeg látszik.
Üdv

0

jbussh
jbussh picture

Szerintem is kijelzőhiba lesz.

0

Norman
Norman picture

Elég nagy baj ez.
Mindenesetre jól átnézem még hátha találok valamit. De majd csak holnap szerintem,mert lejár az itteni műszakom lassan.
Köszönöm Jbussh.

0

jbussh
jbussh picture

Egyébként érdekes a dolog. Az, hogy elmosódva látszik a kép, kijelzőhibára utal (vagy T-CON-ra, ami esetünkben a kijelző része). Az meg, hogy a kelleténél kisebb méretű a kép, kijelzőazonosítási hibára.

0

Norman
Norman picture

Csak azért írok ide is mert nem akart az első oldalra kerülni.
Hátha majd így.

0

greatman
greatman picture

Szia!

Én megtudom neked írni ingyen is akár, csak juttasd el az eprom -ot hozzám. Akár el is postázhatod levélben, megírom neked, aztán visszaküldöm.

0

Norman
Norman picture

Sziasztok.
Igen, más biosokkal már jártam el én is úgy,hogy 1 másik lapban megtudtam írni üzem közben,de sajnos ezt a jószágot egyetlen működő lapom sem támogatja. Bár 1 hasonló azért van. Talán azzal megpróbálkozom majd.
Ha nem járok sikerrel akkor Greatman segítségére szorulok és postázok. :)
Mellesleg megkérdezhetem Greatmen,hogy te milyen eszközzel tudod megírni?
Üdvözlet

0

greatman
greatman picture

TOP2049 kínai csoda. Mindenevő...

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Sajnos jól gondolod a külső égetést , elkövettem én is valami hasonlót , volt egy alaplapom mondjuk AP35-43 ST , na volt olyan bios hogy AP35-43 , de az st-t nem vettem figyelembe . Csak külső égetéssel lehetett működésre bírni. A másik megoldás ha van egy ugyan ilyened , akkor azt bekapcsolod , menet közben kiveszed az epromot , beleírsz. Amikor tuljutott a gép a bioson nem figyeli így cserélhetsz. Persze ezzel mind a bios ic-t mind az alaplapot elintézheted :)

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Itt tudnak segíteni és megvárható.

http://biosiras.hu/index.html

Üdvözlettel :Laci

0

Sponsored links