You are here

ACER EXTENSA 5635Z notebook nem indul

15 posts / 0 new
Last post
c_jani
c_jani picture

Üdv!
Tanácsot, ötletet kérnék a számítógép-guru Tanyalakóktól. Van egy címben szereplő notebook, amit nem lehet bekapcsolni.
Tápra/töltőre dugva jelzi a töltést, majd a feltöltött akkut. A bekapcsológomb megnyomásakor egy másodpercre felpörög a HDD és a venti, majd leáll. A ledeket kezeli, a kijelző sötét. Ugyan ezt teszi kivett akkuval, HDD-vel, RAM-mal, BIOS-elemmel is. Adjatok valami tanácsot, mire utalnak az elmondottak!
Ez egy fiatal, keveset használt gép, jó lenne megmenteni a bontástól.
Köszönöm!
Jani

Comments
Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Nagyon nagy eséllyel sérült a laptop BIOS-a.
Az ACER valamiért a BIOS frissítéseket hibásan teszi fel az oldalára, és legtöbb esetben ezekkel a hibákkal BIOS UPDATE próbálkozások után találkoztam.
Egyetlen megoldás a BIOS IC leforrasztása, megfelelő tartalom visszaírása(vannak akik direkt erre specializálódtak)visszaforraszt és már megy is a laptop.
Másik megoldás egy a megfelelő típusú hibás alaplap megvásárlása, ami nem BIOS hibás, hanem pl. BGA forrasztás hibás, arról a BIOS leforraszt és a sajátba visszaforraszt.

Sajnos egy ilyen BIOS író 70 ezer Ft körül mozog.

Üdv!

Norbert

0

Vote up!

You voted ‘up’

fodortrio
fodortrio picture

Üdvözletem!

Elég régóta javítgatok notebookokat, netbookot és egyéb számítástechnikai eszközöket. Sajnos a tapasztalat az, hogy az acer alaplapok elég nagy darabszámban hibásodnak meg. Ezért is szoktam az ilyen gép vásárlása mellett döntő ismerősöknek illetve vásárlóknak javasolni a kevés pénzért megvásárolható +garancia éveket. Így elég sokáig működőképes maradhat a kis "kedvenc". Egyébként nem lehet általánosítani, mert más gyártmányoknál is vannak problémák. Leginkább a hűtéssel. Az alaplapra integrált, de még a külön kártyán található videó kártyáknak is igen alul méretezett a hűtése (Nvidia).
A szóban forgó gépnél lehet, hogy BIOS meghibásodásod van. Kb. két héttel ezelőtt javítottam egy hasonló hibával jelentkező gépet, de ahogy az előttem szólók már leírták lehet BGA hiba is. A rámelegítés soha nem oldja meg hosszútávon a hibát. Eddig még mindenki panaszkodott akinek így csinálták meg a lapját. Szerintem sem jó ez a megoldás. Sajnos több esetben nem elég csak a BGA chip cseréje. VGA chipnél sok esetben a memória chipet vagy chipeket is újra kell forrasztani vagy cserélni. Amennyiben méréssel minden rendben találsz illetve teszt során is minden a BGA-ra mutat, akkor kell neki állni a BGA forrasztásnak, de csak kiforrasztás és visszaforrasztás új golyókkal. Egy ilyen lap egyébként olyan 25 és 30 körül van. Attól függően, hogy van e rajta Nvidia 105M videóchip 512 MByte RAM-mal, vagy nincs. Pontosabb árat, csak az alaplap pontos típusának ismeretében tudnék mondani. Remélem segítettem!

0

Vote up!

You voted ‘up’

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Köszönöm a reagálást!
Mint kiderült, sajnos javíthatatlan, így a bontása mellett döntöttem.
Jani

0

Vote up!

You voted ‘up’

fodortrio
fodortrio picture

Üdv!

Sajnálom, hogy így jártál. Kérdésem lenne, hogy milyen billentyűzeted volt hozzá? Magyar?
Mennyiért adnád el?
József

0

Vote up!

You voted ‘up’

gabor54
gabor54 picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Üdv.
Vagy esetleg teljesen más baja van, nem kell rögtön BGA-zni.Nézz szét a táp környékén.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

A BGA reball ára bruttó 20000 Ft, ha szétszedve küldöd csak a lapot, akkor 14000 Ft, 3 hónap garanciával.
Ez chip nélküli ár, ha kell bele akkor az 4-8 ezer között szokott lenni.

Üdv!

Tomi
www.informweb.hu

0

Vote up!

You voted ‘up’

attila2010
attila2010 picture

Hali!
Szerintem BGA forrasztás levált vagy kontaktos csak speciális szervizben lehetne javítani drágán és ahogy tudom nem túl tartósan, ha nem kérnek túl sokat 1 próbát megér.

0

Vote up!

You voted ‘up’

c_jani
c_jani picture

Szia!
Három helyet kérdeztem, egyiken 30+fa, a másik kettő 40e, fél év garival. Vicc. Ebayon az alaplap 122USD+47USD posta. Reménytelen. Egy kicsit hozzárakok és veszek egy újat. Miért kérnek ennyit egy BGA-forrasztásért? Gyorsan be kell hozni az állomás árát? Rendben, hogy kevesen tudják csinálni, de ez azért agyrém...

0

Vote up!

You voted ‘up’

szati77
szati77 picture

Keresd a ahardverapron F27 vagy dárenbézer fórumtagot tudnak segíteni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Ha hazakerül, megkeresem őket. Egy kollégám, akinek van a szokásosnál komolyabb pákaállomása (és gyakorlata is), megpróbálja visszamelegíteni a helyére. Elmondása szerint leszedi a procok körül lévő ragacsot, alacsony hőfokon befolyatja a fluxot, majd rámelegíti. Kíváncsi leszek...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Kíváncsi leszek.."
- igen, van, hogy segít !
És hogy miért ilyen drága ?!
- igen, azért mert kevesen csinálják !
És amire van kereslet annak megvan az ára is.
Másrészről megvan az esélye, hogy az egészet elb@szod, ha valami gagyi kínai nyákot kapsz ki ami felpuffad. Én is forrasztgatok BGA-kat de inkább csak magamnak, másnak nemigen lenne merszem.

Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Jó felszereléssel nem puffad fel semelyik. Attól hullámosodik, hogy az alsó és a felső rész hőmérséklete nem egyforma. Ez jellemző a hőlégfúvós gányolásra forrasztásra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

c_jani
c_jani picture

Üdv! Megértem, hogy a befektetésnek mihamarabb vissza kell jönni. Azt ellenben mérlegelem, hogy egy "talán", ami cca. 40 pénzbe kerül, gazdaságosabb-e, mint egy tuti, két év garival, 80 pénzért. Maximum kiemelem belőle a HDD-t, a többit pedig szétmérem. Tehát a "virtuális" 40 meg ami bejön belőle, majdnem ott van a másik, új gép áránál.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links