You are here

ACER EXTENSA 5635Z notebook nem indul

15 posts / 0 new
Last post
c_jani
c_jani picture

Üdv!
Tanácsot, ötletet kérnék a számítógép-guru Tanyalakóktól. Van egy címben szereplő notebook, amit nem lehet bekapcsolni.
Tápra/töltőre dugva jelzi a töltést, majd a feltöltött akkut. A bekapcsológomb megnyomásakor egy másodpercre felpörög a HDD és a venti, majd leáll. A ledeket kezeli, a kijelző sötét. Ugyan ezt teszi kivett akkuval, HDD-vel, RAM-mal, BIOS-elemmel is. Adjatok valami tanácsot, mire utalnak az elmondottak!
Ez egy fiatal, keveset használt gép, jó lenne megmenteni a bontástól.
Köszönöm!
Jani

Comments
Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Nagyon nagy eséllyel sérült a laptop BIOS-a.
Az ACER valamiért a BIOS frissítéseket hibásan teszi fel az oldalára, és legtöbb esetben ezekkel a hibákkal BIOS UPDATE próbálkozások után találkoztam.
Egyetlen megoldás a BIOS IC leforrasztása, megfelelő tartalom visszaírása(vannak akik direkt erre specializálódtak)visszaforraszt és már megy is a laptop.
Másik megoldás egy a megfelelő típusú hibás alaplap megvásárlása, ami nem BIOS hibás, hanem pl. BGA forrasztás hibás, arról a BIOS leforraszt és a sajátba visszaforraszt.

Sajnos egy ilyen BIOS író 70 ezer Ft körül mozog.

Üdv!

Norbert

0

fodortrio
fodortrio picture

Üdvözletem!

Elég régóta javítgatok notebookokat, netbookot és egyéb számítástechnikai eszközöket. Sajnos a tapasztalat az, hogy az acer alaplapok elég nagy darabszámban hibásodnak meg. Ezért is szoktam az ilyen gép vásárlása mellett döntő ismerősöknek illetve vásárlóknak javasolni a kevés pénzért megvásárolható +garancia éveket. Így elég sokáig működőképes maradhat a kis "kedvenc". Egyébként nem lehet általánosítani, mert más gyártmányoknál is vannak problémák. Leginkább a hűtéssel. Az alaplapra integrált, de még a külön kártyán található videó kártyáknak is igen alul méretezett a hűtése (Nvidia).
A szóban forgó gépnél lehet, hogy BIOS meghibásodásod van. Kb. két héttel ezelőtt javítottam egy hasonló hibával jelentkező gépet, de ahogy az előttem szólók már leírták lehet BGA hiba is. A rámelegítés soha nem oldja meg hosszútávon a hibát. Eddig még mindenki panaszkodott akinek így csinálták meg a lapját. Szerintem sem jó ez a megoldás. Sajnos több esetben nem elég csak a BGA chip cseréje. VGA chipnél sok esetben a memória chipet vagy chipeket is újra kell forrasztani vagy cserélni. Amennyiben méréssel minden rendben találsz illetve teszt során is minden a BGA-ra mutat, akkor kell neki állni a BGA forrasztásnak, de csak kiforrasztás és visszaforrasztás új golyókkal. Egy ilyen lap egyébként olyan 25 és 30 körül van. Attól függően, hogy van e rajta Nvidia 105M videóchip 512 MByte RAM-mal, vagy nincs. Pontosabb árat, csak az alaplap pontos típusának ismeretében tudnék mondani. Remélem segítettem!

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Köszönöm a reagálást!
Mint kiderült, sajnos javíthatatlan, így a bontása mellett döntöttem.
Jani

0

fodortrio
fodortrio picture

Üdv!

Sajnálom, hogy így jártál. Kérdésem lenne, hogy milyen billentyűzeted volt hozzá? Magyar?
Mennyiért adnád el?
József

0

gabor54
gabor54 picture

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Üdv.
Vagy esetleg teljesen más baja van, nem kell rögtön BGA-zni.Nézz szét a táp környékén.

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

A BGA reball ára bruttó 20000 Ft, ha szétszedve küldöd csak a lapot, akkor 14000 Ft, 3 hónap garanciával.
Ez chip nélküli ár, ha kell bele akkor az 4-8 ezer között szokott lenni.

Üdv!

Tomi
www.informweb.hu

0

attila2010
attila2010 picture

Hali!
Szerintem BGA forrasztás levált vagy kontaktos csak speciális szervizben lehetne javítani drágán és ahogy tudom nem túl tartósan, ha nem kérnek túl sokat 1 próbát megér.

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Három helyet kérdeztem, egyiken 30+fa, a másik kettő 40e, fél év garival. Vicc. Ebayon az alaplap 122USD+47USD posta. Reménytelen. Egy kicsit hozzárakok és veszek egy újat. Miért kérnek ennyit egy BGA-forrasztásért? Gyorsan be kell hozni az állomás árát? Rendben, hogy kevesen tudják csinálni, de ez azért agyrém...

0

szati77
szati77 picture

Keresd a ahardverapron F27 vagy dárenbézer fórumtagot tudnak segíteni.

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Ha hazakerül, megkeresem őket. Egy kollégám, akinek van a szokásosnál komolyabb pákaállomása (és gyakorlata is), megpróbálja visszamelegíteni a helyére. Elmondása szerint leszedi a procok körül lévő ragacsot, alacsony hőfokon befolyatja a fluxot, majd rámelegíti. Kíváncsi leszek...

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"Kíváncsi leszek.."
- igen, van, hogy segít !
És hogy miért ilyen drága ?!
- igen, azért mert kevesen csinálják !
És amire van kereslet annak megvan az ára is.
Másrészről megvan az esélye, hogy az egészet elb@szod, ha valami gagyi kínai nyákot kapsz ki ami felpuffad. Én is forrasztgatok BGA-kat de inkább csak magamnak, másnak nemigen lenne merszem.

Üdv: Dénes István

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Jó felszereléssel nem puffad fel semelyik. Attól hullámosodik, hogy az alsó és a felső rész hőmérséklete nem egyforma. Ez jellemző a hőlégfúvós gányolásra forrasztásra.

0

c_jani
c_jani picture

Üdv! Megértem, hogy a befektetésnek mihamarabb vissza kell jönni. Azt ellenben mérlegelem, hogy egy "talán", ami cca. 40 pénzbe kerül, gazdaságosabb-e, mint egy tuti, két év garival, 80 pénzért. Maximum kiemelem belőle a HDD-t, a többit pedig szétmérem. Tehát a "virtuális" 40 meg ami bejön belőle, majdnem ott van a másik, új gép áránál.

0

Sponsored links