You are here

adatátvitel-elmélet kérdésem lenne

7 posts / 0 new
Last post
apostrophes
apostrophes picture

azt nem értem, hogy például ebben a kisvárosban mondjuk 10.000 számítógép kapcsolódik egy szolgáltatóhoz. mondjuk 10 Mbit/s gépenként, a kettőt összeszorozva az 10.000 MByte/s. Milyen kütyük dolgozzák fel ezt az adatmennyiséget? járt már  valaki konkrétan ilyen teremben ahol ezek a gépek vannak? miben különböznek egy otthoni PC-től? világosítson fel valaki !!!

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Bocs, még annyit, hogy a byte/s ebben a környezetben nem használatos. Csak bit/s és annak többszörösei.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az előzőekhez kapcsolódóan még egy szemléletes példa:
Tegyük fel, hogy az adott szolgáltatóhoz kapcsolódó összes felhasználó egyszerre, folyamatosan letölt 100Mb/s sebességgel, de nyilván nem ugyanarról a szerverről, mert az nem tudna egyszerre ennyi letöltést kiszolgálni. Vagy ha ugyanarról, akkor a szerver korlátozna. Még így is kell lennie egy szűk keresztmetszetnek a szolgáltató hálózatában. Ezt a szűk keresztmetszetet a TCP protokoll tudja megfelelően kezelni. De nem fog egyszerre az összes felhasználó streamelni 100Mb/s sebességgel.
A gyakorlatban az történik, hogy a felhasználók forgalma statisztikailag megoszlik, soha nincs csúcsra járatva. Pl. a leggyakoribb webböngészés esetén a felhasználó betölt egy oldalt, aztán egy darabig csak olvassa az oldal tartalmát, ekkor nulla a forgalom. Vagy YouTube-ot néznek egy páran, de ahhoz sem kell túl sok sávszélesség. A YouTube cache-el, vagyis előre letölt bizonyos adatmennyiséget, aztán azt feldolgozza a számítógép, majd megint letölt valamennyit. Ezek is kiegyenlítődnek statisztikailag. Adott időben minden felhasználó mást csinál, a forgalmaik kiegyenlítődnek szolgáltatói szinten.
A szolgáltatók jól tudják ezt, és ennek megfelelően méretezik a hálózatukat. Ezért adnak meg pl. egy 300Mb/s előfizetés esetén mondjuk 15Mb/s garantált sávszélességet.
Az inetrnet forgalmat feldolgozó kütyüket routernek nevezik. Otthon is van egy mindenkinél. A szolgáltatónál a felhasználók forgalmának aggregálását nagyobb routerek végzik, a nemzetközi kapcsolódáshoz még nagyobb, végül két vagy több nemzetközi szolgáltató között már szekrény méretű eszközökről van szó. De ezeknek (kissé leegyszerűsítve) semmi mást nem kell tudnia, csak azt, hogy egy adott csomagot melyik irányba lökjenek tovább. Ezt viszont baromi gyorsan.

Üdv, lcsaszar

1

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

A kulcs az aggregáció. A ténylegesen szükséges sávszélesség a felhasználók száma x névleges sebesség szorzatának töredéke, és ez minden magasabb aggregációs szinten is érvényesül.
Itt lehet nézegetni, hogy az egyes szolgálatatók mekkora forgalmat visznek a budapesti kicserélő központba (BIX). https://www.bix.hu/statisztika Persze ebben nincs benne a külföldi és a szolgáltatók közötti közvetlen kapcsolatok forgalma. 

Pl. saccra lehet kb. 600 ezer Diig előfizető, jó részük (százezres nagyságrendben) 1 gigabites előfizetéssel, és a DIGI BIX forgalma csúcsban mégis 40 gigabit másodpercenként. 100.000 >> 40.

Ezeket a forgalmakat hálózati eszközök kezelik le. A legismertebb gyárók a Cisco és Juniper. Nagyon széles a kínálatuk az otthoni eszközöktől a brutális teljesítményű gerinchálózati berendezésekig.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért egyrészt egy nullát elírtál. Másrészt ennél árnyaltabb a helyzet. Szolgáltatói oldalról nem terveznek arra, hogy minden előfizető állandóan maximális sávszélességet használ. Másrészt sosem egy irányba..  nem kell arra méretezni. Gondolj bele. A digi userek döntő többsége 1Gbit netért fizet. De egy 10e Ft router van mögötte, töredék sebességgel, és jutyubozik...

Másrészt szolgáltatói oldalon nem pc-k dolgozzák fel a forgalmat, cél hw alapú berendezések, mely másra nem is jó. Cserébe erre nagyon.

Amióta mindenhonnan mindenhova üveg megy, multimódusban... Tulajdonképp a sávszélesség csak a felhordó hálózaton, meg az igényen múlik. 

Minden optikai gerincet, ami épül, vagy újra lett húzva, nagyonnagyon sokszorosan túl van méretezve. Az optika "ingyen" van a rézhez, koaxhoz képest, és a cső összemérhetetlenül vastagabb... 

Most Bivalymocsoládra nagyobb sávszélesség fut,.mint az első transzatlanti optika vitt.

Ez van. 

Lényeg: a Te "interneted" nem egy pc egy konténerben. Áll átviteltechnikából, ahol minden csak az akaraton múlik, nincs már sávszélesség korlát. Csak a pénztárca..

A szolgáltatás, ami ezen keresztül fut pedig más kérdés. User számra méretezve ha a bevétel megvan... Szintén csak az akarat. Meg ugye ha egy időben 195.000 ember nézi az ip tv-t azonos csatornán, fizikailag nem 195.000 ember kiszolgálása a cél. Hisz azonos az adat igény.

Próbáltam konyhanyelven írni, de ha konolyan olvasni akarsz, vagy tanulni a témáról,.dobálunk pár terminus technicust, és lesz mit meggooglizni ;)

1

Julian
Julian picture

A szolgáltatónak sok eszköze van, amik össze vannak kötve más eszközökkel.
Nem egy kábelt kell elképzelni, hanem rengeteget. Nem csak hálókábelt kell elképzelni, hanem optikait is, melyeken sokkal gyorsabb sebességre képesek.
Emellett célhardverek vannak, amik a kapcsolatokat kezelik. Az otthoni PC-hez nem sok közük van.

Páran már jártak ilyen termekben. YT-n rákeresve biztos találsz róla videót. 

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , a mi kis városunkban van egy wireless szolgáltató kb 2000 felhasználóval és a bejövetel üvegszálas és gyakorlatilag korlátlan . Nem tudom milyen technikát használnak , de elmondásuk szerint egy adó 15-20 felhasználót tud probléma mentesen kiszolgálni , de száz átjátszójuk biztos nincs . Nálam van a házon egyik átjátszójuk   7db  120' antennával  és én direkt a betápbol kapom a jelet így mindig jó , de azért hallottam már , hogy vasárnap delelőt meg ünnepekben , mikor sokan rajta vannak az interneten érezhető a sebeség csökkenés .

1