You are here

Akai AA-1020 alacsony frekvenciás gerjedés

5 posts / 0 new
Last post
binci
binci picture

Üdvözlök mindenkit!

Javításra kaptam egy Akai AA-1020 erősítőt. Új gazdája van, aki nemigen használta, és nem tud semmit az előéletéről. Zárlatos volt az egyik végtranzisztor, a biztosítékon még a patkolás is elolvadt. Ezeket rendbe téve az erősítő megszólalt, van hangerő, nem torzít.
Viszont minden bekapcsoláskor egy másodpercre, lecsengő jelleggel, jó nagy amplitúdóval meglibegteti a hangszórókat, illetve már közepes hangerőn, a mély poti középállásánál meg-meglibbennek a hangszórók, majd a hangerőt vagy a basszus emelve ez a jelenség átmegy egy két-három hertzes folyamatos, teljes amplitúdós gerjedésbe, melyre ráül a zene. Ez már a tápot is rendesen leszívja.

Kezdetnek kicseréltem a gyengécskének tűnő táp puffert, ez nem javított számottevőn a helyzeten, majd az egyik végfokon megpróbáltam csökkenteni a visszacsatolást R19 és R20 értékének megduplázásával. A gerjedés megmaradt, viszont a megpiszkált oldalon nagyjából megduplázódott a frekvenciája.

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A service manual:
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=akai%201020&kategoria=&kat2=s...

Sajnos a továbbiakban tanácstalan vagyok, mert még nem volt szerencsém ilyen jelenséghez. Előre is köszönök minden ötletet, gondolatot!

Comments
binci
binci picture

Mindkettőtöknek köszönöm a hozzászólást, segítségetekkel meglett a hiba a tápegységben lévő hibás tranzisztor személyében. Átment ellenállásba, így a szükséges 30V helyett csak ~20V jutott az előfoknak.
Nem is értem magamat, mindig a "tápfeszültség, biztosíték" mantrával szoktam kezdeni... Sebaj, okultam belőle, az erősítő megjavult, még egyszer köszönöm a segítséget!

0

glass
glass picture

Fogadjunk, hogy a mai nap tiszteletére szántad Nekünk ezt a fogós, ravasz kérdést. :-) Különben gratulálok a sikerhez! Üdv: glass

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Kösd le a végfokot az előtte lévő fokozatról és próbáld ki egymagában!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az előfok tápellátása rendben van?

Bálint

0