You are here

Akai AM-37 erősítő - csak teljes hangerőn szól

13 posts / 0 new
Last post
senki
senki picture

Sziasztok!

Kaptam egy Akai AM-37 típusú erősítőt. Már az elején feltűnt, hogy valaki barkácsolta a hangerő potit. Határolóként csavarokat ragasztott rá, hogy ne lehessen egy bizonyos szint alá tekerni, bizonyára ott már hibás volt. Az ismerősöm szerint így sokáig rendesen működött. Most azonban teljesen mindegy mekkora szintet állítok be teljes hangerővel szól. Hiába állítok a hangerőn nem változik semmit csak üvölt. Így persze sokáig nem lehet tesztelni. Fejhallgatóval próbálva sem változik a hangerő, továbbá a balance és a hangszínszabályozók is hatástalanok. Amennyiben a poti hibás, hol tudok ilyet szerezni?

Előre is köszönettel:

Alfonz Senki

Comments
gaborgabor
gaborgabor picture

Sziasztok!

Nem lehetnek a potméterek rosszak? Most dobtam ki négyet, egy régi erősítőből bontottakat. Ohm mérés?

Hopkins Tuskó.

Bocsi.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A testpontot mérd meg ohm mérővel a nem működő potenciométerek körül.
Néhány típusnál szétszedés után testet kell adni külön huzalon az egyes részegységeknek.
Ma este egy Grundig V1-et javítottam.
Ennél az alaplap volt néhány helyen megrepedve a felfogási pontok mellett.
Érdekes jelenségek voltak első bekapcsoláskor a végfokok kimenetein.
Ráadásul ennél a típusnál a hangszínszabályozást a végfokozat visszacsatolásába építették be.
Az egyik végfokozat esetében szakadásban volt a visszacsatolás, így táptól tápig négyszöggel gerjedt.
Erre viszont a végfokozat védelme nem kapcsol le, így nagy morgás lett volna a hangfalon, de én természetesen műterheléssel indítottam.
Üdv.: Kumi

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia!
altalanossag:hangeroszabalyozasnal a poti fesz-osztokent mukodik.Legtobb esetben a jel bemegy az ellenallas egyik vegere,a masik vege testre van kotve.a kurzor pozicioja fuggvenyeben valtozik a leszedett jel feszultsege.Ha a poti tul nagy ellenallasu az impedanciakhoz(kimeno,ill bemeneno)kepest,csak a maximumon szol.Ha meg van szakadva a testpont,nem jon letre az osztas es a teljes fesz atmegy,fuggetlenul a kurzor poziciojatol,igy teljes a hangero!

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Ferenc!
Teljesen rendben van amit írsz, de jelen esetben, nem(csak) a hangerő poti testpont szakadásával lehet probléma, hiszen a topik nyitót -figyelmesen- olvasva láthatod, hogy a balansz, és hangszín is hatástalan!
Üdv Tibi.

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia Tibi!
Igazad van,de lattam amire figyelmeztettel,viszont a rajzat nem tanulmanyoztam,ezert irtam szurkeben es altalanossagban,gondolva,hatha megis jol jon.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tibi!
Ahogy olvasom, ott nem csak a poticserével merült ki a barkácsolókedv. :-)
Üdv:
exGelkás

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Google kép keresés és rögtön látszik a source direkt kapcsoló az erősítőn, egyszer javítottam egy AM-57-es erősítőt és annak (is) tropa volt a source direkt kapcsolója, cserélni nem lehetett mert túl spéci, arra kértek kössem át EQ-s állásba fixe, itt lehet, hogy a másik megoldást választották.
Hogy a balansz nem működik az fakadhat a hangerő poti problémából is, de most már írhatna a témaindító is pár sort.

0

senki
senki picture

Elnézést, hogy nem jelentkeztem, de el voltam havazva és ez így lesz még kb. két hétig.
A hangszín és a balance most már működik, valóban a source direct volt a hibás, de nem volt súlyos. Párszor kb. 10 szer vadul csavargattam és már teszi a dolgát rendesen. Mivel most nincs időm szétszedni és a kontroll panelt kiszerelni, ezért tettem egy olyan próbát, hogy külső, szabályozható forrásból (laptop) lehalkított jelet adtam az aux bemenetre és még mindig fejhallgatót használva teszteltem mit is hallani. Hangfallal azért nem mertem megkockáztatni.

Az eredmény a következő: teljesen letekert hangerőnél maximális az erősítés, tovább tekerve egy idő után halk lesz és rendesen szabályoz, de csak a bal csatornában. majd egyre jobban növelve a hangerőt a jobb is megszólal. Úgy tűnik, hogy a hangerő poti rossz. A hangszín és a balance működik rendesen.

Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog a rövid próba alatt azt vettem még észre, hogy a védelem is akcióba lép, de lehet hogy ezt a poti miatt csinálja.
Lehet, hogy csak a potit kell kicserélni? Hol lehet ilyen potit beszerezni? Ha mindenképpen kell róla kép, akkor persze mihelyst lesz időm kiszerelem.

Köszönöm a tanácsokat.

Alfonz

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: itt a tanyán három rajz is van, le lehet tölteni, az alapján elindulni.

Bálint

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia Alfonz!

Ahogy olvastam az írásod, arra gondoltam, hogy a fő hangerőszabályzó ment csak tönkre (nem kizárt), azért barkácsolták, viszont ez már felettébb gyanús: "továbbá a balance és a hangszínszabályozók is hatástalanok"
Mivel igen ritka (legalábbis számomra), hogy ezek a potméterek, mind tönkre menjenek. Tény az is, hogy ezeknél az erősítőknél, még egy kapcsolóval, a hangszínszabályozást, ki lehetett kapcsolni, de te azt írod, hogy a balance is, hatástalan! Nem lehet ez inkább áramköri hiba? vagy esetleg úgy jártál, mint múltkor az egyik ismerősöm, aki vett egy hasonló korú Pioneer erősítőt, és a széttört nyák, úgy volt "összevarrogatva"

0

szoke
szoke picture

Szia
Nagyban megkönnyítenéd a dolgunkat, ha tennél fel a potiról 1-2 képet és leírnád, hogy mi van ráírva, esetleg ha meg is mérnéd. (tengelyhossz, tengelyátmérő, stb stb)
Üdv: Szőke

0

senki
senki picture

Sziasztok!

Most volt időm ismét foglalkozni az erősítővel.
Sikerült szépen kiforrasztanom a hangerő potit és lefényképezni.
A tengely átmérője 6 mm, hossza 35 mm.
Amennyiben valaki tudna benne segíteni, hogy hol és hogyan lehetne ilyet beszerezni, nagyon lekötelezne.

Üdv:

Alfonz

0

Sponsored links