You are here

AKAI AM-U01 erősítő egyik csatornáján recsegő alapzaj

8 posts / 0 new
Last post
Tomi94
Tomi94 picture

Üdv mindenkinek!
Kaptam egy AKAI AM-U01 sztereo erősítőt javításra, azzal a hibával, hogy a bal oldalon ötletszerűen nagyon hangos recsegő alapzaj jelenik meg, ami a zenét is elnyomja, és már-már a hangszórót veszélyezteti. A kimenő teljesítményt mutató műszeren is látszik, néha 25W-ig is kitér. Kimeneti csatoló kondi átvezetésére tippeltem látatlanban, de a kapcsolási rajzot megnézve rájöttem, ilyen nincs is benne, valószínűleg mert az STK461 IC miatt nincs rá szükség. Rámértem, a hangszórókimeneten (folyamatosan) nincs is egyenfesz.
Mindenesetre nekem nagyon arra hasonlít a zaj, mintha valahova beütés-szerűen egyenfesz kerülne, így elkezdtem végigkövetni az összes csatolókondit, közben az egyes kezelőszervek kapcsolgatásával kiszűrni, hogy melyik fokozatból nem jöhet a hiba. Így arra jutottam, hogy a hangerőszabályzóig minden rendben, mert annak állása nem befolyásolja a zaj szintjét (mint ahogy a mono-stereo váltó sem viszi át a hibát a jobb csatornára is). Tippem a hangszín egység utáni utolsó csatolókondi lett volna, viszont az előtt megszakítva a jelet, a hiba ugyanúgy fennáll, tehát ez is úgy tűnik, rendben van.
Nos, így már kb. csak a végfok IC marad (a táp ugye szintén nem lehet, mert akkor mindkét csatorna recsegne). Viszont sajnos nem rendelhető már. Azonkívül egy STK erősítőkben jártas ismerősömet előre meg is kérdeztem, hogy ez mennyire utal IC hibára, ő nem sok esélyt adott rá, hogy az okozná. Valahogy kideríthető esetleg (lehetőleg szkóp nélkül), hogy jó-e az IC, vagy tényleg az döglött be? Nem szívesen rendelnék valami helyettesítőt több ezerért, hogy aztán kiderüljön, mégsem azzal volt a baj/nem jó ehhez a kapcsoláshoz..
A kapcsolás: http://elektrotanya.com/akai_am_u01_schematic.pdf/download.html

Comments
Tomi94
Tomi94 picture

Üdv mindenkinek!

Ismerősöm jelentése: az erősítő megint (kb. két és fél hónapig ment gond nélkül) elkezdte a fent leírt hibát produkálni , mindenféle mozgatás vagy szétszedés nélkül. És azt tapasztalta, hogy a hibás csatorna kimenetéből kihúzva a hangszóró vezetékét, szikrázott a csatlakozó és a vezeték között. Szóval akkor biztosan kijut a táp a kimenetre, tehát IC-csere; jól sejtem?

És még valami: ha erre kerül sor, a HQ-nál kapható helyettesítők milyen minőségűek (PMC gyártmány, nekem nem mond semmit..)? Bátran betehetők az erősítőbe? (Paraméterekkel nem lesz gond, mindkettő nagyobb tápfeszt és kimenő teljesítményt bír el, mint az eredeti.)

Tomi94

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tomi94
Tomi94 picture

Köszönöm a tippeket, valószínűleg a kontakthiba jött be, ugyanis újraforrasztottam az IC lábait, majd felfedeztem egy fóliafelválást a nyáklapon. Ezt egy darab dróttal átkötve már két hete jól működik ismerősömnél a készülék :)
Egyébként valószínűleg leeshetett valahonnan, mert a hangerőszabályzó gombot lehúzva ott is látszott az előlapon egy repedés.. De úgy tűnik, szerencsére más nem sérült rajta.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zgyula
zgyula picture

Szia!
STK 463 vagy 465 mégjobb, ez biztosan eredeti: http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/erosito_receive...

0

Vote up!

You voted ‘up’

atis76
atis76 picture

Szia!
Valoszinü hogy STK betegeskedik.
Nem emlékszem a pontos tipusára,de az is akai volt ,amit hozzám hoztak,ugyanez a hibajelenség volt,pattogott-recsegett az egyik oldal,de a védelem nem tiltott.
STK kilett cserélve azota müködik rendesen.

üdv:atis

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: első körben a nyákon a forrasztásokat nézném végig nagyítóval, majd az elkókat.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217 picture

Szia.
Van kb tíz alkatrész azon az oldalon, azt kellene cserélni mert lehet vagy egy kondi vagy egy ellenállás betegeskedik. A 0.33Ohm-al kezdeném. :)
Ha nem hoz eredményt akkor a burkolat alatt lesz már a hiba.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kistehenke
kistehenke picture

Szia!

Forrasztási hibákat keress.Majd kopogtasd végig.Kondikat is.

0

Vote up!

You voted ‘up’