You are here

AKAI AP-Q310 érdekes probléma

7 posts / 0 new
Last post
mctibi12
mctibi12 picture

Sziasztok! Adott a fenti lemezjátszó hozzá még egy AIWA AD-F260 kazettás deck. A lemezjátszó direkt kimenete önmagábam használhatatlan ezért építettem hozzá egy előerősítőt egy LM386-os IC-vel. Most jön a trükk: ha kazettára fel akarom venni a lemezt (Maxell UR 90 mostani gyártás vadiúj) akkor össze vissza recseg a felvétel akárhova tekerem a felvétel szintet és akárhova tekerem a BIAS-t ugyanúgy sz@r. VISZONT ha az előerősítőről direktbe kimegy az erősítőre akkor meg szép tisztán szól. Szerintetek mi lehet a baj?

ui: nálam az IC-n a hetes láb nincs bekötve.

Comments
Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Bármilyen furán hat, az LM386 egy kis végfok IC és nem való előerősítésre. Nem egy dupla műveleti erősítős tok, mint pl. egy TL072, stb... Ahogy írták, RIAA korrektor kell.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha az erősítődnek van PHONO bemenete akkor oda kösd a lemezjátszót, mert abban van előerősítő és RIAA  korrektor is. Az erősítő magnó ki/bemenetére kösd a decket és azon keresztül készítsd a felvételt, akkor rendben lesz. Ha modern erősítőd van és nem rendelkezik PHONO és TAPE bemenetekkel akkor meg kell építeni a RIAA korrektort és persze nagyon jól szűrt táp is kell hozzá, vagy telepes táplálás.

https://www.google.com/search?q=RIAA+korrektor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj6sa7c4fboAhWw-ioKHcG7AfkQ_AUoAXoECA0QAw&biw=1680&bih=917

Üdv.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennek az erősítőnek csak egy db 50mV-os bemenete van az adatlapja szerint

Bálint

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Te egy 200 szoros erősítésű, alapjában véve teljesítmény végerősítővel próbálkozol.
Ez egyrészt erősen túlvezérli a magnót a felvétel során különösen a magashangok tartományában, másrészt erősen zajossá teszi a felvételt és nem valósítja meg az egyenletes frekvenciaátvitelt, nevezetesen a lemezvágáskor technikai okok miatt a mélyhangok rovására történt erőteljes vágás visszaállítását.
Néked egy RIAA korrekciós erősítőre van szükséged a feladat korrekt megoldására.
Pl. egy ilyen, de építhetsz is :  
https://www.conrad.hu/hu/lemezjatszo-phono-eloerosito-riaa-korrektor-speaka-1230714.html?gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goH8xQCIj6FSKXYdwwqg8wyVSxNMxthXzFWInmV5Hon9RcrRRa6yG6hoCiu0QAvD_BwE

0

mctibi12
mctibi12 picture

Ez esetleg jó lenne BC547 tranzisztorokkal? BC413-ast nem tudok venni mert Sarkadon nem foglalkoznak ilyen komplikált ügyekkel :-D

File csatolás: 

0

Guest
Guest picture

Első körben szerintem nyugodtan tedd bele, bármelyikkel működni fog!  Ha lehet válogatni, BC547B vagy BC547C jelűekkel próbálkozz. Ha van több példányod a szükségesnél, a multiméterrel válogass minél nagyobb bétájúakat.És ha majd alkalmad nyílik rá, kicserélheted alkalmasabb típusra.

0