You are here

AKAI AP-Q310 érdekes probléma

7 posts / 0 new
Last post
mctibi12
mctibi12 picture

Sziasztok! Adott a fenti lemezjátszó hozzá még egy AIWA AD-F260 kazettás deck. A lemezjátszó direkt kimenete önmagábam használhatatlan ezért építettem hozzá egy előerősítőt egy LM386-os IC-vel. Most jön a trükk: ha kazettára fel akarom venni a lemezt (Maxell UR 90 mostani gyártás vadiúj) akkor össze vissza recseg a felvétel akárhova tekerem a felvétel szintet és akárhova tekerem a BIAS-t ugyanúgy sz@r. VISZONT ha az előerősítőről direktbe kimegy az erősítőre akkor meg szép tisztán szól. Szerintetek mi lehet a baj?

ui: nálam az IC-n a hetes láb nincs bekötve.

Comments
Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Bármilyen furán hat, az LM386 egy kis végfok IC és nem való előerősítésre. Nem egy dupla műveleti erősítős tok, mint pl. egy TL072, stb... Ahogy írták, RIAA korrektor kell.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha az erősítődnek van PHONO bemenete akkor oda kösd a lemezjátszót, mert abban van előerősítő és RIAA  korrektor is. Az erősítő magnó ki/bemenetére kösd a decket és azon keresztül készítsd a felvételt, akkor rendben lesz. Ha modern erősítőd van és nem rendelkezik PHONO és TAPE bemenetekkel akkor meg kell építeni a RIAA korrektort és persze nagyon jól szűrt táp is kell hozzá, vagy telepes táplálás.

https://www.google.com/search?q=RIAA+korrektor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj6sa7c4fboAhWw-ioKHcG7AfkQ_AUoAXoECA0QAw&biw=1680&bih=917

Üdv.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennek az erősítőnek csak egy db 50mV-os bemenete van az adatlapja szerint

Bálint

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Te egy 200 szoros erősítésű, alapjában véve teljesítmény végerősítővel próbálkozol.
Ez egyrészt erősen túlvezérli a magnót a felvétel során különösen a magashangok tartományában, másrészt erősen zajossá teszi a felvételt és nem valósítja meg az egyenletes frekvenciaátvitelt, nevezetesen a lemezvágáskor technikai okok miatt a mélyhangok rovására történt erőteljes vágás visszaállítását.
Néked egy RIAA korrekciós erősítőre van szükséged a feladat korrekt megoldására.
Pl. egy ilyen, de építhetsz is :  
https://www.conrad.hu/hu/lemezjatszo-phono-eloerosito-riaa-korrektor-speaka-1230714.html?gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goH8xQCIj6FSKXYdwwqg8wyVSxNMxthXzFWInmV5Hon9RcrRRa6yG6hoCiu0QAvD_BwE

0

mctibi12
mctibi12 picture

Ez esetleg jó lenne BC547 tranzisztorokkal? BC413-ast nem tudok venni mert Sarkadon nem foglalkoznak ilyen komplikált ügyekkel :-D

File csatolás: 

0

Guest
Guest picture

Első körben szerintem nyugodtan tedd bele, bármelyikkel működni fog!  Ha lehet válogatni, BC547B vagy BC547C jelűekkel próbálkozz. Ha van több példányod a szükségesnél, a multiméterrel válogass minél nagyobb bétájúakat.És ha majd alkalmad nyílik rá, kicserélheted alkalmasabb típusra.

0