You are here

Akai GX-4000D javításhoz segítség

12 posts / 0 new
Last post
mcll
mcll picture

Sziasztok!

Bár már volt régesrégen egy hasonló topic, de az le van zárva így nyitottam egy újat.

A beteg egy a címben jelzett szalagos magnó. Tünetek: Gyorscsévélésnél előre nagyon lazára tekeri az orsót, így ha pl. félig beletekerek egy orsóba (mindegy hogy kicsi vagy nagy) és utána lejátszásba rakom, akkor meg is rándul többször is az orsó, azaz "összehúzza" a lazán feltekert szalagot. Ugyanez van visszafele tekercselésnél is, de ott talán nem annyira laza a szalag. Lejátszáskor viszont semmi gond. Így ha végigjátszok egy szalagot (akár olyat is ami lazán volt felcsévélve), a végére érve szépen szorosan fekszik a szalag az orsón. Amit még megigyeltem hogy a feszítőkar jobb oldalt lejátszáskor majdnem teljesen fennt áll, azaz jó feszes (lehet úlságosan is), viszont sosem lengedezik, szépen stabilan áll a helyén. Lejátszáskor nem nyávog, szépen stabilan lejátsza az anyagot. Egyedül a csévélés a gond.
Néha olyat is csinál hogy csévéléskor egy idő után belassul a tekerés, vagy lejátszás után nehezen akar megindulni. De ezt nem túl sűrűn produkálja.

A másik problémám a kimeneti hangerőszabályozó poti (bal oldalon ami van). Ez keményen kontakthibás, a bal oldal recseg, de nagyon. A kérdés hogy mezei (azaz kapható) típus van benne, vagy valami speckó fajta (még nem szedtem szét a masinát).

Szeretném én magam megcsinálni a gépemet (a ti segítségetekkel), mert így legalább meg is ismerem közelebbről. ;)

Köszi
Üdv
Laci

Comments
mcll
mcll picture

Sziasztok!

A problémám okafogyottá vált, mivel az Akai-t eladtam, pontosabban ráfizetéssel becseréltem egy Teac A6300-ra.

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Üdv
Laci

0

Ebit
Ebit picture

Szia!

Elsőkörben érdemes, teljes tisztitással , majd kenéssel kezdeni.
Ezután ismételten, ellenőrizni a mechanikai mükődését, minden üzemmódban, legalább két szalagtipussal, én 35 mikronosokat javaslok.
Az általad is használt Agfa megbizható tipus.
Azonos orsó tipust / anyag-átmérő javaslok/, a beállitáshoz.
Többen, már irtak róla, a kuplung beállitás / türelemjáték/, valamint a nyomogörgö a kritikus részek.

0

DINO54
DINO54 picture

sziasztok !
Így igaz lehetőleg egyféle orsó magátmérő, mert nagyon eltérőekre gyakorlatilag merészelem azt mondani: nem létezik optimális beállítás. (sajnos) Részemről a max. 540m-es 180mm-es orsón lévő szalaghoz történő beállítást favorizálom.
Üdv. laci

0

mcll
mcll picture

Bár azt írtam hogy szeretném magam megjavítani, azonban azt hiszem lehet mégiscsak jobb ha egy szaki fog ezzel foglalkozni. :) Ugyanis van más probléma is vele, ami eddig nem nagyon tűnt fel. Nem tudom hogy a felvevő áramkörben vagy a felvevőfejem kezdi magát megadni, de ha pl beállítok egy 1kHz-es 1dB-s jelet, a source állásban 0dB-re, akkor felvétel közben a bal oldalon Tape módban gyengébb. Zenei felvételnél, meg mintha a szalagon a bal csatorna gyengébb lenne, picit tompább, halkabb és olyasmi hangja van mintha a szalag picit már hibás lenne. És ezt több szalagnál is tapasztalom. Lejátszáskor eddig nem tapasztaltam ezt.
Tehát úgy érzem jobb lenne ha egy szaki megnézni, bevizsgálná és egy kisebb felújítást csinálna a masinán.

(Józsi, majd kereslek ez ügyben. ;)

0

mcll
mcll picture

Újabb hiba az imént: Egy 18-as orsón Agfa PER-525. Felvettem mindkét oldalra. Első oldalon szépen végigment. A másik oldalon a vége felé (utolsó pár percben) elkezdte nyávogtatni a szalagot, de veszettül. Visszacsévéléskor alig akart elindulni, nagyon lassan kezdte tekerni, majd lejátszás és nyávog. Visszatekerés kicsit többet, felpörgött, utána play és akkor már jó volt. Ki a fene érti ezt?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia mcll!
Ha még nem csináltál érdemlegesen semmit a (kettős) kuplungokkal akkor ez nem egy újabb hiba, csak a topiknyitóban leírtak másfajta megnyilvánulása. Nem valószínű hogy rendelkezel beállító szalaggal, azonban e helyett egy tudottan/ismerten nagyjából a két oldalon azonos kivezérlésű felvétellel leellenőrizheted a szimmetriát. Az is lehet hogy a lejátszási szinteket beállító trimmereket elcsavargatták. Negyedsávos fejeknél a fejmagasság eléggé kritikus a szimmetria, de főképp az
ellenkező irányú sávok áthallása szempontjából.De mind ez már csak akkor "játszik" ha a szalagvezetés és feszítés megfelelő határok közt van.A készülék GX fejei igen kopássállóak, amiket cserélni kellett azokból jellemzően kipattant egy darabka a rés környezetében. Ez mindössze 2 eset volt az eddigi prakszisom idején. A fej állapotát jó fényben egy 3-5 szörös nagyítóval tökéletesen meglehet látni.
Tehát a követendő sorrend: 1.A mechanika beállítása, ha szükséges javítása.
2.A lejátszó erősítő beállítása
3.A felvevő erősítő illetve az előmágnesezés beállítása/finomitása
Megj. Elég durva eltéréseket fogsz tapasztalni korrekt beállítás mellet is az egyes szalagmárkák/típusok között abban hogy milyen szint illetve magashang átvitel "jön vissza" szalagról.
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy a C7 kettős motorindító kondenzátort (2uF+0,5uF)/300V is cserélni kellene.(nyávogás, lustaság)
Meg kell nézni, a helyén fut-e a szalag és mennyire kopott a fej és a nyomógörgő.
A fejek beállítását, merőlegességét két irányból is ellenőrizni kell-gondolom, azokat tisztítottad alkohollal-legcélszerűbb mérőszalaggal.
Ellenőrizni a felvevőfej előmágnesező feszültségét szkóppal, szükség szerint utánállítani.

Bálint

Bálint

Bálint

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Vagy csak fodros, összefogdosott a szalag vége. A GX4000 az ilyesmire kényes, mert nincs benne sem nyomofilc, sem normális szalagfeszítés. (Én pont ezért mostam ki az ékszíjkulából egy Philipset. Nem "menő márka", de sokkal szebben lejátsza az archiv szalagokat.)

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nekem is van ilyen gépem.Anno a Ramovilnál javítottam is őket. A csévélő kuplungok precíz beállításával elérhető a türhető viselkedése a mechanikának, bár hozzá kel tenni ez az Akainak egy nagyon alapszintű gépe volt.Ennél csak jobbakat csináltak.
A beállításhoz a Tanyán találsz egy magyarra fordított Ramoviles anyagot (9991kB).Abban minden lényeges információt megtalálsz.
Üdv. Laci

0

mcll
mcll picture

Köszönöm, már meg is találtam. :)

0

Orbán József
Orbán József picture

Szervusz!
Nekem volt ilyen magnóm, sajnos ripittyára szedtem, valahol vannak belőle darabok. A fejhallgató hangerő poti 10 kOhm-os és olyan együttfutással rendelkezik, mint egy szép álom. Ezt rakom az egyik erősítőmbe, mert 5ezer alatt ilyen jól együttfutó poti nincs ma elérhetőségben.

0

Sponsored links