You are here

AKAI GX-4000D típushibák és annak megoldásai

36 posts / 0 new
Last post
SSDS
SSDS picture

Sziasztok!

Vásároltam egy nagyon szép karcmentes AKAI GX-4000D-t. Használat közben észrevettem néhány bosszantó dolgot. Ha kis méretű 10cm-es orsót teszek fel rá és a szalag kezd lefogyni a leeresztő orsóról elkezd ingadozni a szalagsebesség (nyávog a készülék hangja). Megtakarítottam a fejeket, nyomógörgőt és a szalagpálya összes olyan alkatrészét ami a mágnesszalaggal érintkezik, és még mindig fennáll a hiba. Mi lehet a gond? Szorul a leeresztő orsó lejátszás közben (feszesre van állítva?), vagy mindenképp a nyomógörgő gumiborítását kell cserélnem? A másik bajom.: Szereztem hozzá rengeteg POLIMER, BASF, PHILIPS, MAXELL szalagot, de csak a MAXELL-re készít szép felvételt. Az összes többi szalagnál katasztrófálisan nagy mértékű a magas frekvenciás tartományban a veszteség (8kHz feletti frekvenciákon), akár egy mélynyomót hallgatnák vissza. Itt a 40 év feletti szalagok nem betervezett oxidációs elektrokémiai folyamata a bűnös vagy a magnetofon BIAS (100kHz) áramköre? Minden vélemény, gondolat érdekel!

Comments
Nagy Péter
Nagy Péter picture

Sziasztok !
GX4000-est nagyon sokat javítottam garanciában is,meg utána is.Mindnek rosszak voltak a kuplungjai,akár arra panaszkodtak akár nem.Úgy tűnik Heves megyében ezt a szériát terítették.Sokszor előfordult,hogy nem a nyávogásra panaszkodtak,hanem arra,hogy összeroppantja a feltekercselő műanyag orsót.
 A szörjnyű súrlódási erők okozhatták az üvegfejek töréseit is.
Vizsgáld meg a fejeket,ha nem épek felejtsd el az egészet.A kuplungokat csak MINDET lehet javítani.(Bojyhos pamut portörlőrongy, palmatex.) Akinek nincs nagy gyakorlata,ne fogjon hozzá.Egésznapos munka.

0

SSDS
SSDS picture

Véleményed szerint ez a magnetofon minőségi szempontok alapján hova sorolható be? Gyenge belépőszintű, erős középkategória, vagy annál magasabb? Emlékeim szerint sokan csodálták a 70-es évek végén mikor kereskedelmi forgalomba került. Nagyon kevés volt belőlük a magas ára miatt. 

0

SSDS
SSDS picture

OK.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz!
Nekem is van egy AKAI-m.
A legnagyobb baja a kütyünek - számomra - az, hogy a bal-jobb orsó szalagfeszítés rendszere primitív.
Az a megoldás, hogy FIX értékű, teljesen hibás. Ha kicsi a szalagorsó átmérője, mert a végén van a szalag, akkor tűrhetetlenül feszíti a szalagot. Ha ez a jobb orsón van, akkor gyorsít, ha a baloldalon van akkor fékez. Végeredményben: nincs megoldás, BEÁLLÍTHATATLAN.
Ismerőseim fusiztak olyan orsókat hozzá, amelyeknek a belsejébe műanyag távtartó gyűrűt helyeztek be. Valamelyest csökkentve ezzel a szalagfeszítés változását a tele- és üres orsókhoz képest.

1

SSDS
SSDS picture

Ezt a problémát többiek is írták itt, és a nemzetközi fórumokon is. Beállítva a leeresztő orsó fékezőerejét, kicserélve újra a nyomógörgőt, 180mm-es orsón 19,05cm/s sebességen nagyon szépen működik. Szalag elején, közepén, végén. Nálam szerencsére jól működnek a kuplungok, nem szélsőséges a szalagra gyakorolt húzóerő.

1

asdf-jklé
asdf-jklé picture

Semmi baj ezzel a magnóval, ha a szalagok is megfelelően vannak kezelve. Ezt még senki se említette! Az enyém első generációs és mint ha ma született volna.
Meg kell ismerni és egyszer jól megcsinálni.  Lényeges a szalag feszítő jó működése, és már az elárulja a hibát.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

......És közben további rossz híreket kaptunk az Akaik rossz egészségi állapotáról.....
http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1412.HTM

 

1

SSDS
SSDS picture

Nagyon jól átgondolt írás, teljes képet kaptam a problémáról. Maradnak a 180mm-es orsók, ott a legjobbak a műszaki adatok összessége...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Van egy új AKAI gumigörgőm és valami lapos szíj is, ha érdekel valakit. Pontos méreteket fogok adni.

Üdv, lcsaszar

0

SSDS
SSDS picture

Gyári eredeti nyomógörgő, vagy méret alapján utángyártott?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szerintem eredeti. Nagyon régóta a fiókban van, új, soha nem használtam. Átmérő 40,5 mm, magasság 11 mm. A bronz tengely átmérője valamivel kisebb, mint 6 mm. A gumi már elég kemény, de talán felpuhítható. Van két lapos szíj is, hosszuk kb. 350 mm, szélesség 7 mm.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
A gépben használt szíjak mérete ebben, a 7. oldalon található jelölések szerinti.
A jelölések értelmezése a 275. oldaltól.
https://elektrotanya.com/russell_prb_line_belt_xref_smd_ocr_2006_cross_reference.pdf/download.html

0

kferi
kferi picture

A facebookon is van egy GX-4000 csoport.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Lehetőleg a magnóra még felférő nagyátmérőjű szalagorsókat használj hozzá, ezeknek a belső magjának is nagyobb az átmérője.
Ilyen orsóval megfelelően beállított mechanikával a csévélési panaszok drasztikusan le fognak csökkenni. Sajnos ez a gép ebből a szempontból meglehetősen gyenge színvonalat képvisel, túlzott igényeket ne támassz iránta!
A beállításhoz (mechanikus és elektromos) ebben a dokuban találsz információt. A Ramovill adta ki a szervizhálózatának.
https://elektrotanya.com/akai_gx-4000_4000ds_4000ds-mk2_sm.pdf/download.html

1

SSDS
SSDS picture

Köszönöm a linket, nagyon jól le van írva a mechanika beállítása pontos értékekkel demonstrálva! Gyermekkori emlékek fűznek a 4000D-hez, úgy néztünk ,,fel" rá mint az Atya Úr Istenre! Valóban ennyire tragikus ez a magnetofon? Tudom, nagyon-nagyon messze van a GX-747 -től....

0

Guest
Guest picture

Nekem is van egy ilyen gépem, úgy 35 éves. Újkorukban, szervizben javítottam is őket. 
Az hogy 120mm-es orsóval és a legnagyobb rátehető orsóval is tökéletes szalagfutást, gyorscsévélést, fékezést állítsál be, szinte lehetetlen. Valamelyik dolog mindig "sántítani" fog, erős kompromisszumokra kényszerül az ember. 
Szalag és szalag között drasztikus különbségek vannak az általad említett márkákon belül is.

0

SSDS
SSDS picture

Ez a konstrukciós hiba általános más szalagos magnetofonoknál is, vagy csak az AKAI-nál valamilyen ok miatt nem fordítottak kellő figyelmet a gépész mérnökök a mechanika tervezésnél erre a dologra? Vagy ez csak a 4000-es szériának (AKAI GX-4000D/DB, 4000, 4000DS, 4000DS mkII) a gyermekbetegsége? Ahogy kutakodok az interneten AKAI fórumokban nagyon sok a panasz erre a mechanikai problémára (Amerikától - Japánig...)... Mit javasolsz, mit tegyek? Állítsam be egy fix 120, 150, vagy 180mm-es orsóméretre?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem általános. Még a csehszlovákoknak is volt annyi eszük, hogy karos szalagféket alkalmazzanak a leeresztő orsón. Az Unitra/Grundig készülékekben meg nem fékezéssel feszítették rá a szalagot a fejekre, hanem nyomófilccel szorították rá, mint a compact cassette-ben. 

Ha akarsz egy jó magnót, vegyél egy Philips n4504-et (vagy a család egy másik tagját), ezeket viszonylag emberi árakon meg lehet vásárolni, mivel nem túl dekoratívak. A technikai tartalom viszont eléggé rendben van (a szokásos, kulává olvadó hajtószíjaktól eltekintve)

0

nayan
nayan picture

Helló! A maga idejében több készülék megfelelően működött, nem volt velük sok gond. Én is sok évig használtam egy 4000DS MKII készüléket, ennek szerintem jobb volt a hangja, mint a GX4000 készüléknek. Ez a mechanikai megoldás, amikor a bal leeresztő orsó fix fékkel rendelkezik nagyon egyszerű, de ebben az időben nagyon sok magnó így működött. (A működést már mások leírták.) A profibb készülékeken a bal oldalon is volt egy himba kar, ami a bal orsó fékerejét szabályozta, ezzel a megoldással nem az orsó és a szalag átmérője, hanem a szalag feszülése szabályozta az orsó fékezését.

0

Guest
Guest picture

Az orsózó agyak két filces dörzskapcsolatú, nevezzük kuplungnak, megoldást használnak. Ezeknek fix értékű nyomatéknál van a megcsúszás határa.
Idővel ez a filckuplung összetapad, ezáltal megnövekszik a felcsévélő nyomaték vagy a leeresztő orsónál a fékező nyomaték. Az állítási lehetőség meglehetősen primitív módon van megoldva és messze nem örök időkre szól ha egyszer sikerül optimumra beállítani.
  Én kizárólag 150 és 180 mm-es orsókkal használtam. (A múlt idő egy felismerés eredménye, miszerint ez a gép nem hozza azt a pluszt amit egy kiváló szalagos gép hozna viszont sűrű, rendszeres "csesztetést" követel ki magának a primitív mechanikája miatt. Ebből a szempontból az akkori ZK vagy Tesla gépek is korrektebb konstrukciók voltak.
  Ha az általam ajánlott orsóméreteket használod, ezeknél is azokat a példányokat amelyeknél a belső magátmérő nem extra kicsi, akkor a kisebb tartományban változó nyomaték(igények) miatt könnyebb a kuplungokat jól beállítani. Az összetapadást a csúszó felületek közé szórt babahintőporral lehet hatásosan csökkenteni.
  Az ide oda csévélésnél, megállításnál bukik ki a gép fékezésének is a konstrukciós hiányossága. Még jó beállításnál is nem árt résen lenni megállításnál hogy a szalag ne sérüljön. Ez bizony azt jelenti hogy kézzel rá kell segíteni. Már anno is nagy csalódás volt számomra ez a gép a rendszeres "100 órás ápolás" igénye miatt.

1

SSDS
SSDS picture

Ajjajjj... Voltak rossz megérzéseim amit úgy néz ki hogy a gyakorlati tapasztalataid alá is támasztanak. Erről a problémárol írnak nagyon sok más nemzetközi fórumon, elsősorban a GX-4000D-nél. Kezd egy (álom) világ összedőlni bennem...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hetvenes években kaptam külföldi ismerőstől sok 10 cm-es orsón levő szalagot, akkor áttekertem összeragasztva 15 cm-es orsókra a jobb kezelhetőség  miatt.
A kifényesedett nyomógörgőt VIDEO 90-es vastag ronggyal lehet megtisztítani

Bálint

0

SSDS
SSDS picture

Köszönöm a tippet, kipróbálom, hátha segít. Ez is fel van fényesedve, tükrösre koptatta a hang-főtengely.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pár percre rácsavarsz egy nedves csíkot, ami befedi, majd vastag, nedvesített ronggyal lemasszírozod a gumiról, tengelyirányban

Bálint

0

SSDS
SSDS picture

OK.

0

asdf-jklé
asdf-jklé picture

Más magnóknál is előfordul, de ezen javíthatsz, ha a baloldali szalagvezető forog a tengelyén.

0

SSDS
SSDS picture

A bal oldali fémágyas műanyag-kompozit szalagvezető görgőt megtakarítottam, a fémágyat kenőanyaggal elláttam mert szalagcsévélésnél otromba hangos csikorgó hangot adott, esetenként megszorult. Most hang nélkül forog, jól működik.

0

asdf-jklé
asdf-jklé picture

Akkor már csak a fékeket kell jól beállítani és a kuplungot, ja és feltételezve hogy a gumik jók.

0

SSDS
SSDS picture

Ok, itt van előttem szétszedve a gép, tisztítást, karbantartást követően pontos beállítási paramétereknek megfelelően megpróbálom beállítani.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hátsó fékezést nézted?

Bálint

0

SSDS
SSDS picture

Kézzel megtekertem a leeresztő orsót PLAY üzemmódra kapcsolva a mechanikát, hát eléggé szorul, szinte nehéz tekerni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:tisztitas,beallitas

Balint
 

0

SSDS
SSDS picture

Ok.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

0

SSDS
SSDS picture

Köszi!

0

Sponsored links